CoronaBinnenland

Wob-documenten onthullen: coronawet was vóór behandeling in Tweede Kamer al geregeld

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!

De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm), beter bekend als de coronawet, was vóór het Kamerdebat al geregeld met oppositiepartijen. Dat blijkt uit onderzoek naar Wob-documenten door data-analisten Daniël van der Tuin en Cees van den Bos. Het ging hier over het inperken van grondrechten.

In een e-mail die op 25 september 2020 is verstuurd, valt te lezen: “Afgesproken in de coalitie is dat de stukken maandagmiddag naar de [Tweede Kamer] worden verzonden. Dinsdagmiddag overleggen de vier coalitiewoordvoerders met die van PvdA, SGP en GroenLinks. Gemikt wordt op plenaire behandeling in de week van 6, maar waarschijnlijker is 13 oktober. De afgelopen weken is gedeald over een aantal amendementen (meer parlementaire betrokkenheid, alternatief voor muizengaatje, verpleeghuizen, verlenging van de wet) en als dat allemaal goed loopt, dan verkrijgt het wetsvoorstel na amendering een ruime meerderheid, mogelijk doet naast de bovengenoemde drie ook 50Plus mee.”

Uitslag van debat was op voorhand al bekend

Achterkamertjespolitiek dus. Halverwege september 2020 waren er al afspraken gemaakt met diverse oppositiepartijen over wijzigingen in de wet, op 29 september overlegden woordvoerders van de coalitiepartijen met woordvoerders van oppositiepartijen en vervolgens werd de coronawet op 7 oktober in de Tweede Kamer behandeld.

“Kortom: het was vóór de behandeling in de Tweede Kamer al geregeld. De uitslag van het debat was op voorhand al bekend bij het ministerie van VWS,” schrijft Van der Tuin. PvdA, SGP, GroenLinks en 50Plus hebben zoals verwacht voor gestemd.

Met deze kennis heeft het een hoge amusementswaarde om het debat van 7 oktober 2020 nog eens terug te kijken, zegt Van der Tuin nog.

Wat zijn we nou hier aan het doen?

Vooral Forum voor Democratie hamert er vaak op dat debatten in werkelijkheid schijndebatten zijn omdat de uitkomst van tevoren al vaststaat.

Terwijl de Kamer onlangs debatteerde over de vijfde verlenging van de coronawet, was de zesde verlenging al binnen. Het kabinet gaat er dus al van uit dat de vijfde verlenging er komt, merkte Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan op tijdens het debat.

“Het is eigenlijk wat ongemakkelijk of gek, want we gaan praten over de vijfde verlenging en eigenlijk is die al begonnen, zes weken geleden,” aldus Azarkan. “Ik ga er zomaar van uit – dat is wel een zware gok van mij – dat in ieder geval de ChristenUnie, het CDA, D66 en de VVD dat steunen. Dus de vraag is: wat zijn we nou hier aan het doen?”


4.9 78 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Fransdo
Fransdo
6 maanden geleden

De Grondwet is nog slechts een papieren werkelijkheid. In de praktijk bestaat hij niet meer. Dit heet Hoogverraad maar vind maar eens een deugofficier van Justitie die dat begrijpt en er naar handelt.

Peter
Peter
6 maanden geleden

Ik volg vaak de tweede kamer debatten op tv. Wel het is tenenkrommend en dan weet ik ook waarom ik al 17 jaar weiger te stemmen want de regering heeft totaal niets met democratie te maken.

Het is een vies achterkamertjes gebeuren.

Victor Hugo
Victor Hugo
6 maanden geleden

En corona werd wereldwijd verspreid op de militaire spelen in Wuhan, waarschijnlijk als test voor biologische wapens.

Marrob BE
Marrob BE
6 maanden geleden

Het hele zooitje opdoeken!!
Alleen Forum voor Democratie, Belang van Nederland en Denk staan nog recht in hun schoenen.
De rest is gajes.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

85
0
We lezen graag je reactie!x