Homepagina » Natuur en Milieu » ‘Woekerprijs’ voor oplaadbeurt elektrische auto: van 8 naar minstens 47 euro!
elektrische

‘Woekerprijs’ voor oplaadbeurt elektrische auto: van 8 naar minstens 47 euro!

Een elektrische auto opladen wordt fors duurder bij het grootste open netwerk van snellaadpalen in Europa.

Bij Ionity betaalden klanten tot nu toe een vast tarief van acht euro per oplaadbeurt. Daar gaat nu heel snel verandering in komen.

Vanaf 31 januari gaat de prijs naar 79 cent per kilowattuur. Een oplaadbeurt gaat dan als snel 47 euro kosten, een veelvoud van het oude tarief.

Welkomstfase is afgelopen

Voor de wat grotere elektrische auto’s, zoals de Tesla Model 3 en de Audi e-tron quattro, kost een volledige oplaadbeurt liefst 60 euro.

“Met deze woekerprijs kost het me 60 euro om mijn auto te laden en betaal ik 15 euro per 100 kilometer, duurder dan conventionele wagens,” tweette Bram Vandewalle, eigenaar van een Tesla Model 3.


Directeur van Ionity Michael Hajesch zei tegen website Electrive: “De welkomstfase is afgelopen.”

Uitbreiden

Ionity heeft inmiddels 203 laadplekken met meer dan 860 laadpunten in 20 landen. In Nederland zijn er zes, met nog twee in aanbouw.

Dit jaar gaat het bedrijf uitbreiden naar 400 laadlocaties in 24 landen.

Het Nederlandse Allego vraagt 69 cent per kilowattuur bij zijn openbare snelladers.

Mythe

Je hoort vaak dat de aanschaf van een stekkerauto duur is, maar dat het gebruik ervan goedkoop is. Dat blijkt nu dus een mythe te zijn.

Wie weet wat een oplaadbeurt over enkele jaren zal kosten.

[HLN via Electrive]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IIS
IIS
10 maanden geleden

Gratis of goedkoop drugs verstrekken om daarna de zo gemaakte junk te kunnen uitbuiten. Electrisch rijden volgt dezelfde route.

En stroom zal binnenkort ook thuis extreem duurder worden, want afhankelijk gemaakt van stroom en meer vraag naar stroom doet de prijs nu eenmaal stijgen.

joep
joep
10 maanden geleden

Dit is nu echt poot uit trekkerij Trap er maar in tjonge!!!!

Willem
Willem
Reactie op  joep
10 maanden geleden

Daar is het voor uitgevonden, wanneer brandstofmotoren zijn verbannen moeten ze toch hun zelf gecreëerde macht elders vandaan halen, stel je voor dat je je korte leven op een simpele manier zou kunnen volbrengen nee daar is deze aarde-hel niet voor bedacht.

Hans
Hans
Reactie op  Willem
10 maanden geleden

Tja Willem je hebt gelijk hier in Nederland wordt je kaalgevreten door de overheid , belasting hierop en belasting daarop . Zonnepanelen misschien leuk voor Afrika met 365 dagen/jaar zon maar hier levert het niets op en dan kan je dadelijk bij je inkomen ook nog eens zonnetaks betalen men is er gek genoeg voor hier . Het is hier in Nederland compleet een door geslagen zooitje geworden . Je word om de oren geslagen met rassisme terwijl we dat totaal niet zijn , en met milieu waar je onderhand beroerd van word . Het is allemaal abnormaal aan het worden , de boeren worden het land uit getreiterd en ga zo maar door .
Ik verlang hoelanger hoe meer naar vroeger toen alles nog een beetje normaal was .

joep
joep
Reactie op  joep
10 maanden geleden

De waterstofauto komt erin dat is misschien wel een oplossing maar daar komt ook behoorlijk belasting op om het tegen te maken wij worden aan alle kanten genaaid hoera voor het naai land !!!

Eelke Piers
Eelke Piers
10 maanden geleden

Zonnepanelen op het dak van je huis en je betaald weer 8 cnt /kW. Enkel nog in geval van nood naar een laadpaal

IIS
IIS
Reactie op  Eelke Piers
10 maanden geleden

@Eelke Piers

Het woord zonnepaneel impliceert dat deze alleen stroom leveren als de zon schijnt, net als windmolen alleen werken als de wind waait. En het stroom uit deze bronnen is helaas maar moeilijk op te slaan om het zo te kunnen gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Heb hier toevallig een paar lampen opgehangen die zich opladen met zonnecellen, zodra de zon het laat afweten branden ze hooguit een paar uur, anders dan wanneer de zon schijnt branden ze bijna 12 uur of meer.

Tuup
Tuup
Reactie op  IIS
10 maanden geleden

Thuis opladen kost zonder zonnepanelen 23 cent per kWh. Je moet alleen niet zo slim zijn om de lader ook te kopen ipv een lader door een bedrijf te laten zetten dat deze dan ook beschikbaar maakt voor anderen.

charlud
charlud
Reactie op  IIS
10 maanden geleden

Beetje simpel geredeneerd zonnepaneel zon. Ook als het bewolkt is ontvangen de zonnepanelen zonlicht maar wel in mindere mate.

William
William
Reactie op  Eelke Piers
10 maanden geleden

Dag Eelke, je opmerking is prima, heb zonnepanelen en een opslag van Pylontech accus, modulair uit te breiden, nu 30 Kw, dus de overtollige energie die van de panelen niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen in de accus, dus ook als er geen zon schijnt heb ik genoeg kapaciteit. Heb (nog) geen elektrische auto, maar de oplossing is simpeler dan men denkt. Het verhogen van de prijs voor het opladen vind ik trouwens buitenproportioneel schandalig.

vladi
vladi
Reactie op  William
10 maanden geleden

waar koop je zoiets?

fff

Margie
Margie
Reactie op  William
10 maanden geleden

De oplossing simpeler dan je denkt???
Denk je ook aan de kinderarbeid in de cobalt mijnen voor lithium en ion voor jouw batterij/accu
Dat is trouwens buitenproportioneel schandalig

William
William
Reactie op  Margie
10 maanden geleden

Met je eens Margie, dat is ook niet goed te praten.. maar het begint al met het promoten van elekrische autos.. die zitten vol met deze accus.. en van de regering moeten we allemaal op elktra over.. van het gas af.. dus de grootste ellende komt van de bewindvoerders

Margie
Margie
Reactie op  William
10 maanden geleden

De grootste ellende komt van zij die volgzaam de bevelen volgen en er nog in geloven ook
Neem je eigen kracht terug!!!

Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
Reactie op  William
10 maanden geleden

Inderdaad, ‘zij’ zijn de terroristen en niet die mensen die vechten voor hun vrijheid die ze is afgenomen.

IIS
IIS
Reactie op  William
10 maanden geleden

@William

Aanschafprijs complete installatie + accu’s, kosten onderhoud, afschrijving, naast over jaren verouderde en achterhaalde techniek, latere verwijderingskosten en met vooral ‘s winters een lagere opbrengst zal de prijs per kw behoorlijk opdrijven en minder rendabel maken en zodoende ook minder interessant.

Het rosekleurige plaatje van onafhankelijk, schoon en goedkoop opwekken van stroom en opslaan ervan zal een heel ander beeld geven als men het realistisch en zakelijk betracht.

William
William
Reactie op  IIS
10 maanden geleden

Met de huidige energierekening heeft het wel zin, uiteraard afhankelijk wat je te besteden hebt (er voor wil uitgeven). Totale installatie van 20 panelen 330Wp met een Inverter 10Kw en opslag 30Kw komt op 16.000 euro, daar heb ik 6000 euro subsidie op gekregen, ik lever nu ook overtollige energie (als de accus vol zijn) terug aan de leverancier. Onderhoud minimaal. Door een verwarmingsunit onder de panelen ook in de winter goede opbrengst. Techniek blijft zich ontwikkelen maar je moet ergens op de trein stappen anders rijd hij je voorbij…

William
William
Reactie op  William
10 maanden geleden

ALs je de 10.000 euro afschrijft over 10 jaar (naar 0) dan komt het ongeveer op een afschrijving van 87 euro per maand..

Margie
Margie
Reactie op  William
10 maanden geleden

Wijsheid van mijn Grootvader: Niets is gratis, alles heeft een prijs. Stel jezelf altijd vragen

Waarom krijg je subsidie??? Meer dan 1/3e van het aankoopbedrag…dat stinkt naar rottigheid
Al dat berekenend gedrag leidt naar de ondergang, niet alleen voor de kinderen die werken in de mijnen voor jouw batterij
Je zou je drie Keer kapot moeten schamen

Ben blij…die trein rijdt wel verder zonder mij

Koop jij maar een kaartje voor die hogesnelheidslijn…ACH die verkopen natuurlijk geen kaartjes meer…port-e-monnee gechipt!!!

IIS
IIS
Reactie op  William
10 maanden geleden

@William

Subsidie is een schande en zeker geen rekenonderdeel van een te behalen rendement, maar is het uitdelen van geroofd gemeenschapsgeld (schuld) wat ooit via andere wegen weer terug moet vloeien naar de staatskas en op welke wijze dan ook ergens opgehoest moeten worden door de burger.

Het plaatje is te mooi, te rooskleurig, leuk technisch verhaal ook, maar de werkelijkheid zal vroeg of laat dit alles inhalen en vertellen dat er veel zaken in het verhaal van energie opwekken via deze weg niet perfect is. En daarbij zal de overheid altijd nog een onbetrouwbaar onderdeel blijken als er ergens een voordeel zal gaan worden belast in het zelfs opwekken van stroom.

Het plaatsen van zonnecellen of windmolens is eerder een ideologisch nep en schijnbeeld creëren van zogenaamd klimaatvriendelijk bezig zijn en verwacht niet dat je daarbij ooit ook nog een financieel voordeel zult behalen op de langere termijn, om dat te voorkomen hebben we namelijk altijd nog de overheid en politiek als meest onbetrouwbare schakel.

Nogmaals; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat is dat meestal ook zo.

Bas
Bas
Reactie op  William
10 maanden geleden

Vraagje @William, heb je hier ook het jaarlijks onderhoudt bij berekend of zit dat bij je aankoopcontract in? Onderhoud en keuring van de elektrische installatie binnen en buiten. 1 of 2x p.j. schoonmaken of laten schoonmaken van de panelen?
Ik rij zelf voor meerdere zonnepanelen/boiler fabrikanten maar ik maak het regelmatig mee dat die dingen kapot gaan. al binnen 2 jaar. Heb je een contract voor regulier onderhoud en reparatie? Zo ja wat kost dat dan?

Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
Reactie op  IIS
10 maanden geleden

Juist, met de aanschafprijs en dergelijke bijkomende toestanden heb je alvast vooraf voor je hele leven de energie betaald, en dan gaat het ergste nog komen wat die terroristen alvast erbij hebben bedacht.

Akasha
Akasha
Reactie op  Eelke Piers
10 maanden geleden

Hallo allemaal,

@ Eelke Piers
Als je zonnepanelen op je dak doet voor je auto dan BESPAAR je 12 cent/kw.
Stroom verkoop aan het net is ongeveer 8 cent/kw, stroom die je inkoopt is ongeveer 20 cent.
Dit verschilt per aanbieder en of contract.
Normaal laad je auto op van uit het net dus kost dat je 20 cent, met zonnepanelen op het dak hoef je dus niet die 20 cent te betalen.
Maar je levert dus ook geen stroom aan het net en krijgt dus niet die 8 cent, 20-8= 12 cent.

B.V.
Je auto heeft een vermogen van 24Kw. Je auto verbruikt in het gunstige geval 0,08 KwH/km, dus 24/0,08= 300km.
Stel je rijd dagelijks je accu leeg, dan moet je dus 24Kw weer in je auto stoppen.
Dus uit het net laden is 24Kw * 0,20 cent = 4,80 euro
en laden met zonnepanelen is 24Kw * 0,12 = 2,88 euro
(Bron: https://www.gaslicht.com/energiebesparing/kosten-opladen-elektrische-auto)

@ IIS
Precies!!! ALS de zon schijnt.

@ William
Ja dat kan maar daar zitten een paar haken en ogen aan.
Leg ik zo ff uit.
En inderdaad die prijs verhoging is echt buitenproportioneel.

@ allemaal
Dus nu komt het:
Ten eerste: auto’s worden in het algemeen dan in de avond geladen als je naar je dag hard werken thuis komt.
dus van 18:00 – 21:30 in de zomer met zonnepanelen. laad tijd accu 24kw is ongeveer 6,5 uur.
Eerste 3 uur is tot 80 % en de laatste 20 % ook nog 3 uur ongeveer. dus dat kan …. net niet.

In de winter word het alleen een heel ander verhaal, de zon schijnt dan van 09:00 – 16:30 ongeveer. ALS die schijnt !!!
En je zonnepanelen leveren in de winter ongeveer factor 6 keer zo weinig als in de zomer !!!
Ook zijn er in de zomer ongeveer 5 wolkeloze uren en in december maar 0,5.
(bron: https://www.homedeal.nl/inspiratie/duurzaam-wonen/zonnepanelen-zomer-vs-winter/)
Of als je deze site gelooft zelfs factor 10.
(bron: https://www.installatieprofs.nl/nieuws/duurzame-energie/zonne-en-alternatieve-energie/rendement-van-zonne-energie-in-de-winter)

Dus met een 10Kw installatie (300Wp per module – 33 stuks) op het dak heb je in de winter maar 1700wp per uur opbrengst.
Een auto met een 24Kw accu heeft dus 24.000 / 1700 = 14 uur volle winter zon nodig om op te laden.
(bron: https://www.energieleveranciers.nl/zonnepanelen/opbrengst-zonnepanelen)
Zonuren op winter dagen is ongeveer 3-5 uur, dus laten we 5 uur nemen dan heb je dus 2,8 dagen nodig om je auto op te laden. (haha)
Dus ben je op het net aangewezen op je auto op te laden, die 0,20 cent dus.

En als je dus thuis (huis accu) een 30Kw accu hebt dan heb je dus niet veel over voor je huisverbruik als je ook je auto accu daar mee laad.
Als je in de winter die accu trouwens weer vol krijgt voor de volgende dag……..

Nog een ding! MENSEN die zeggen: ja een zonnepaneel op je auto om je auto weer vol te krijgen verdienen een n*kschot. ( oops)
Een 24kw auto accu met een op z’n best 600wp zonnepanelen op het dak heeft in de zomer 40 uur nodig om de accu vol te maken !
5 uur zonuren per dag in de zomer en je wacht 8 dagen (haha) dan kun je weer verder rijden.
In de winter factor 6 dus, 100Wp van je panelen met 0,5 zonuren in december kost je …..480 dagen. ( zucht )

Mensen, zie jij het al voor je ? 3-6 miljoen mensen in de winter komen thuis van werk, auto aan het net.
En dan elektra warmtepomp aan ( geen gas meer hè ! ). dat kan ons Nederlandse Elektriciteitsnet nooit maar dan ook NOOIT aan !

Groet

Johan
Johan
10 maanden geleden

twee keer zo duur dus dan mijn dieseltje… en nu maar hopen dat de ‘maffia’ de diesel en benzine niet gaan koppelen aan de prijs van de exec. laadstations. Ik vrees het ergste…

Frans
Frans
Reactie op  Johan
10 maanden geleden

Breng ze niet op ideeën.

johan
johan
Reactie op  Frans
10 maanden geleden

ja, niet handig van me 😀

Dirk
Dirk
10 maanden geleden

Haha,de buurman net een nieuwe elektrische auto gekocht,lekker goedkoop rijden,hoor het hem nog zeggen.

Rob
Rob
10 maanden geleden

Hoe gemakkelijk kan het zijn om dat soort aanbieders van oplaadplekken terug te pakken? Weg met die elektrische auto en terug naar benzine of diesel. Gewoon weg doen dat elektrische onding. Als dat een beetje massaal gedaan wordt hebben de aanbieders straks een probleem en gaan ze failliet. Maar ja, mensen…

Lambertus
Lambertus
Reactie op  Rob
10 maanden geleden

Inderdaad Rob. Als er geen gebruik van gemaakt wordt moeten ze wel reageren. Alleen op zo’n manier wordt duidelijk wie de werkelijke macht in handen heeft: het volk dus. Dat is van toepassing op ALLES!

De kracht van de massa is het beste wapen tegen de politiek.

Willem
Willem
10 maanden geleden

De schaamte voorbij de uitbuiting begint nu al !!

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
10 maanden geleden

Welkom in Rutteland. Het zijn net drugsdealers eerst bijna gratis daarna je uitpersen. Met een beetje verstand is het allemaal in te vullen. Maar komt trouwens wel bij dat ik aan al die elektrische troep moest mee betalen. Terwijl ik dat helemaal niet wil. Toyata waterstofcel 1 keer tankbeurt 3 minuten en 650 km rijden. Uitstoot waterdamp. Het is maar idee hoor.

salvar
salvar
10 maanden geleden

de klimaatgekken willen dat echt wel betalen , al wordt 200 euro dan nog zijn ze blij.
blij blij klap eens in je handjes zo blij zijn wij.

Kees Onman
Kees Onman
10 maanden geleden

Wat een onzin verhaal en domme reactie.
Minstens 47 euro, complete leugen. Aangezien je helemaal niet vol hoeft te tanken.

Enkel personen die misbruik maakten van ionity gaan van 8 naar 47 euro.
Elektrisch laden doe je thuis of op je werk met tarieven tussen 0 en 35 cent per kilowattuur en dat laatste alleen als het publieke laadpaal tarieven zijn. De beste betalen 20 cent.

Dat Ionity de prijzen verhoogd is prima en helemaal geen probleem. Die 2÷ van de stroom die daarvandaan komt mag best duur zijn als de paal maar vrij is. Het was veel te goedkoop.
Er is altijd gezegd door deze door de Duitse auto industrie gesponsorde leverancier dat de prijs gelijk aan benzine zou worden.

Maar dat maakt niet uit want je laad niet standaard snel dat is bullsh*t of je gebruikt een elektrische auto verkeerd.

Kortom slecht verhaal domme reageerders en ik ben nog zeer blij met mijn elektrische auto die niet eens kan laden bij ionity en vooral op gratis en thuisstroom werkt (98%)

salvar
salvar
Reactie op  Kees Onman
10 maanden geleden

@kees onman
dus wij zijn dom?
wacht maar af het komt van zelf goed .

IIS
IIS
Reactie op  Kees Onman
10 maanden geleden

@Kees Onman

..”slecht verhaal”…”domme reacties”…”domme reageerders”…??

Evenzo dommer en erg voorbarig om zo hoog van de toren te blazen, waarbij de verdere toekomst zal moeten uitwijzen hoe zich dit alles gaat ontwikkelen als velen aangewezen zijn op electriciteit en ervan afhankelijk zijn gemaakt.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. Vergeet dat vooral niet.

Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
Reactie op  IIS
10 maanden geleden

Ja, als iedereen afhankelijk is dan zullen die terroristen de centrales uitgooien (Storing) de ene na de andere. Niets zal te gek zijn om je bevolking te terroriseren.

Dirk
Dirk
Reactie op  Kees Onman
10 maanden geleden

Kees Onman

Haha jij bent zo iemand die altijd tankt voor een tientje,haha.

x

Check Also

baudet

‘De georganiseerde jacht op Thierry Baudet heeft een diepere reden’

FvD ligt al enige tijd onder vuur. ...

astrazeneca

Coronavaccin: Proefpersoon AstraZeneca spant rechtszaak aan na ‘extreme bijwerkingen’

Een Indiase man die meedeed aan het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

49
0
We lezen graag je reactie!x