Homepagina » Gezondheid » Kraanwater niet zo veilig als gedacht: vele duizenden kankergevallen in de EU. Loopt u gevaar?
kraanwater

Kraanwater niet zo veilig als gedacht: vele duizenden kankergevallen in de EU. Loopt u gevaar?

Een chemische stof in kraanwater veroorzaakt in Europa jaarlijks 6561 gevallen van blaaskanker, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Zogeheten trihalomethanen (THM), een bijproduct dat vrijkomt bij het ontsmetten van water, blijken de ziekte te veroorzaken.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) en gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Nederland

In Spanje (1482) en Groot-Brittannië (1356) veroorzaken THM de meeste blaaskankergevallen.

In Nederland wordt 0,1 procent van de gevallen veroorzaakt door deze chemische stof.

“De afgelopen 20 jaar is er veel gedaan om de concentratie THM terug te dringen, maar de huidige niveaus kunnen nog steeds leiden tot blaaskanker,” zei onderzoeker Manolis Kogevinas.

44 procent te voorkomen

“Dit is te voorkomen door de waterbehandeling te optimaliseren,” voegde hij toe.

De onderzoekers schatten dat op deze manier jaarlijks 2868 gevallen van blaaskanker te voorkomen zijn.

Dat is 44 procent van het totale aantal dat aan de ziekte is gelinkt.

Heel gedoe

In negen landen werd het gehalte aan THM overschreden, waaronder Groot-Brittannië, Italië, Portugal en Spanje.

Volgens onderzoeker Cristina Villanueva was het bovendien een heel gedoe om gegevens over het gehalte aan THM in kraanwater te verzamelen.

“We hopen dat de gegevens in de toekomst gemakkelijker te verkrijgen zijn,” zei ze.

[ISGlobal]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Ter info:
  https://www.foodlog.nl/artikel/je-krijgt-een-creditcard-per-week-aan-microplastics-binnen/
  Maar tegenwoordig is het crimineel als je een jointje rookt, de rest is niet belangrijk. Slaap zacht volk van vernederland.

  28 likes
  • Inderdaad als je een jointje rookt of wat wietolie consumeert ben je ineens vogelvrij, maar hele bevolkingen vergiftigen mag gewoon in dit schijt land.

   28 likes
  • Nou, een jointje roken mag wel, in Nederland…maar het kromme is, wiet mag niet legaal geteeld worden, in Nederland, nog steeds niet…o.a. de ‘liberale’ Mark Rutte houdt dit tegen…
   Een beleid, dat zo krom is als een hoepel…

   Maar in ieder geval, u kunt rustig een jointje roken hoor, zonder gearresteerd te worden.

   2 likes
 2. Té weinigen zijn zich ervan bewust, dat wijlen Dr Hans Moolenburgh ons in 1976, tezamen met anderen, behoed heeft voor de toevoeging van fluoride aan ons kraanwater. Inmiddels is duidelijk dat fluoride een kankerverwekkend gif is en een vernietiger van het IQ. Ook speelde Hans Moolenburgh sr. een rol in de aanpassing in 1983 van artikel 11 van de Grondwet:

  “Eenieder heeft het recht, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen,
  op de onaantastbaarheid van zijn lichaam.”

  https://apokalypsnu.nl/category/moolenburgh/

  24 likes
 3. Er wordt al ruim 50 jaar fluor bij het drinkwater gedaan en in mijn jeugd was dat geen geheim, was goed voor de tanden zo werd je wijs gemaakt, later werd het ontkent en nu mag het weer. Water zou schoon moeten zijn maar zetten jullie wel eens een fles shampoo ofzo op een wit doucheplankje (weet ff niet hoe het heet0 dan zit er altijd een bruine kring onder de andere dag. Ook de gootsteen is altijd gevlekt en moet je met bleekwater en een schuurspons schoonmaken maar als het droog is zit het weer vol vlekken. Het kan ook niet schoon zijn, zoals het artikel al vermeld er zitten chemicaliën in.

  11 likes
 4. Doe jezelf een lol en investeer 300 euro in een Berkey waterfilter. Wij hebben al jaren zo’n ding en willen nooit meer anders.

  Filtert op zwaartekracht – water loopt door filter en wordt daaronder opgevangen- dus geen hokuspokus aan je kraan incl dure inbouw. Prijs is incl filters, daar doe je 10 tot 15 jaar mee.

  Kraantje met kijkglas is relatief duur, maar zou ik er zeker bij nemen.

  https://www.berkeywaterfilterseurope.nl/travel-berkey-waterfilter

  9 likes
  • Een waardevolle tip. Dank!

   2 likes
  • Mooi Peter. Kan je me ook vertellen, waar je je water hebt laten testen dat de Berkey filter produceert ? Want je zweert erbij en wil nooit niets anders; mijn vraag is dan ook: waarom ?
   Berkey houdt vooral metalen zoals lood, strontium, Arsenicum en zelfs uranium tegen; zeker.
   Maar dat zit er dus niet in ons leidingwater. Dat is namelijk wel getest. Dat Berkey fluoride tegen houdt, heb ik enkel kunnen vinden indien men de PF2 filters bijkoopt en deze kosten 80 euro per paar.
   Daarenboven : “De enige landen die hun water nog blijven fluorideren zijn Ierland en delen van Engeland en Spanje. In alle andere Europese landen is fluoridering stopgezet of nooit uitgevoerd.” En dit komt van de Berkey site zelf ! https://www.berkeywaterfilterseurope.nl/berkey-pf-2-fluoride-en-arsenicum-filters

   Dus ik zou zeggen: geen paniek zaaien, maar filter maar raak als je dat wil natuurlijk, met je filter van 300 euro.

   2 likes
   • Waarom zou ik mijn water zelf moeten laten testen? De test resultaten kun je heel makkelijk online vinden. En hoezo zou ik pas ergens bij mogen zweren als ik de testresultaten ken? Beetje rare stelling…

    De Berkey filtert alle virussen en vooral alle medicijnen residu. Het water smaakt ook gewoon veel beter. Het filter werkt met koolstof en dus natuurlijk. Het werkt op nano niveau, zou de nood echt aan de man komen kun je er riool water ingooien. Na filterring zal dat water geurloos fris drinkwater zijn. Ga je natuurlijk niet doen, maar ter illustratie.

    Verder worden waterleidingen niet gereinigd en stroomt allle leidingwater door buizen die van binnen bedekt zijn met een dunne film die zich daar in de loop van tientallen jaren heeft vastgezet, dat is best goor. Desalniettemin is NL leidingwater nog steeds toonaangevend in de wereld, al pas ik voor die film.

    Er is verder helemaal geen paniek, ook niet wat betreft fluoride. Ik gaf alleen aan dat als je dat zou willen filteren, dat ook kan met de optionele fluoride filters. Daarom ook mijn vraag aan Willem of hij ook kan aantonen dat er fluor in ons water wordt gedaan. Ik ben namelijk in de veronderstelling dat dat zeker niet gebeurt.

    Dus drink jij vooral je ongefilterde kraanwater, maar stop aub zelf met de stemmingmakerij dat ik paniek zou zaaien. 300 euro is veel geld, maar de hele investering komt neer op 50ct per week extra voor echt schoon en beter smakend water, tot je aan de volgende filters toe zou zijn. Vanaf dan is het bij de huidige prijzen voor nieuwe filters 25 ct per week.

    2 likes
   • Ik filter met osmose, jouw verhaal doet mij eerder denken aan trollen.

    0 likes
  • 300 euro voor een waterfilterkan?! Wat is er mis met de waterfilters van Brita? Voor zo’n kan heb ik 25 euro betaald.

   0 likes
 5. Al jaren geen kraanwater meer voor mij, ik drink alleen nog maar bier van de Aldi, super goedkoop, super lekker, nergens last van, ik zweer erbij.

  7 likes
 6. We zijn allemaal biologische computers…. en een groot deel in ons leven of hele leven een proefkonijn/melkkoe voor fossiele vervloekte k*t wezens. Ieder moet zijn eigen systeem incl. een firewall en virusscanner/oplosser/container ontwikkelen om je te weren tegen alle troep en gevaren van buiten af. Geloof erin. Wees anders. Het variabele hebben ze een hekel aan. De stralingen en zendingen van subliminale boodschappen mbv je smartphone…. of die van je omgeving lukt het vele niet meer om goede eigen controle te krijgen. Dat is een van de grootste virus/trojan horse verspreider….. je wifi…. smartphone… tv? .

  1 likes
 7. En ik elke ochtend maar twee glazen kraanwater drinken. Ik heb lang in het buitenland gewoond en wanneer ik vergelijk, smaakt het Nederlandse water ook duidelijk beter dan elders. Moet ik alles met een korreltje zout nemen, of koop ik voor mijn drinkwater misschien toch maar weer een waterfilter?

  http://www.pgp-zeist.nl/bad/bad_naam.html

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

timmermans

Klimaatplan van Timmermans in strijd met EU-verdrag: ‘Ciao Frenske!’

De Europese Green Deal van Frans Timmermans ...

EU

EU geeft Marokko 450 miljoen tegen corona, Nederland krijgt 25. ‘Ik zeg: Nexit!’

Tunesië en Marokko krijgen gezamenlijk 700 miljoen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.