Wetenschap

Wordt tijdreizen binnenkort werkelijkheid?

Help anderen door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat gebeurt er als een tijdreiziger terug in de tijd gaat en voorkomt dat zijn grootouders elkaar ontmoeten, voordat zij de vader of moeder van de tijdreiziger hebben kunnen verwekken? Deze zogeheten grootvaderparadox is één van de bekendste paradoxen die met tijdreizen gepaard gaat.

Een groep wetenschappers heeft voor het eerst gesimuleerd hoe twee tijdreizende fotonen zich gedragen. Ze nemen daarbij aan dat het op kwantumniveau mogelijk is om door de tijd te reizen. Het onderzoek, dat in het tijdschrift Nature Communications staat, is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Queensland in Australië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er werden fotonen of lichtdeeltjes gebruikt om te kijken hoe kwantumdeeltjes door de tijd reizen. Door hun gedrag te bestuderen ontrafelden de wetenschappers bizarre eigenschappen van de moderne natuurkunde.

De onderzoekers bestudeerden twee mogelijke uitkomsten. In de eerste situatie reisde ‘foton één’ via een wormgat naar het verleden om daar zijn oudere versie te ontmoeten. In de tweede situatie reisde ‘foton twee’ via de normale ruimtetijd, maar kwam hij een foton tegen die vastzat in een gesloten tijdachtige kromme, een kromme die gevolgd kan worden door een massief deeltje, maar toch gesloten is. Een deeltje dat langs deze lijn beweegt, staat na een bepaalde tijd terug op hetzelfde punt in de ruimtetijd, op het tijdstip waarop het deeltje vertrok.

Uit het gedrag van de fotonen maakten de wetenschappers op dat tijdreizen op kwantumniveau mogelijk is. Of tijdreizen mogelijk is voor grotere deeltjes of groepen deeltjes is nog onduidelijk. In 1991 werd voor het eerst voorspeld dat tijdreizen in de kwantumwereld mogelijk moet zijn omdat de eigenschappen van kwantumdeeltjes onzeker zijn.

De relativiteitstheorie van Einstein beschrijft de wereld op het niveau van sterren en sterrenstelsels, terwijl de kwantummechanica goed kan worden gebruikt om de wereld op het niveau van atomen en moleculen te beschrijven. Volgens de theorie van Einstein is het mogelijk om terug in de tijd te reizen door een gesloten tijdachtige kromme te volgen, een pad in de ruimtetijd dat terugkeert naar het beginpunt in de ruimte op een eerder tijdstip.

Dit begrip heeft natuurkundigen en filosofen door de jaren heen de nodige hoofdbrekens bezorgd. In het geval van de grootvaderparadox zou de tijdreiziger technisch gezien zijn eigen bestaan uitwissen omdat één van zijn ouders nooit geboren wordt, en als gevolg daarvan hijzelf ook niet. Als de tijdreiziger nooit wordt geboren gaat hij dus ook nooit terug naar het verleden en blijft zijn grootvader in leven. Dus worden beide ouders wel geboren en blijft de cyclus zich eindeloos herhalen.

[The University of Queensland]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

De eerste regel van tijdreizen is dat paradoxen niet bestaan.

Er is dan ook geen grootvaderparadox. Om te tijdreizen zul je uit het tijd/ruimte continuüm moeten stappen. Zodra je dat doet ben je er dus ook los van. Vervolgens stap je weer ergens anders in het tijd/ruimte continuüm op dat moment ben je ook op geen enkele manier meer verbonden met je oude ik. Schiet je een grootouder neer, gebeurt er niks met jou. Ga je echter weer terug naar bv een minuutje nadat je oorspronkelijk was vertrokken woont er waarschijnlijk gewoon een ander op je oude adres en kun je fluiten naar je bankrekening inhoud ed (neem dus je vermogen mee in goud/edelstenen oid als je aan zo’n reis begint ;)).

Een betere vraag is echter of het überhaupt mogelijk is voor iets of iemand dat deel uitmaakt van het tijd/ruimte continuüm eruit kan stappen. Dat is als het ware vergelijkbaar met een karakter in een film die kan daar ook onmogelijk uit stappen (tenzij je natuurlijk zo’n magisch bioscoopkaartje hebt als in “last action hero” :P).

Jack
Jack
9 jaren geleden

Het probleem met onderzoek in kwantummechanica is dat de verwachtingen van de diegene observeert het experiment beïnvloeden. Dus in hoeverre dit onderzoek betrouwbaar is moet maar blijken.

Giveback Freedom
Giveback Freedom
9 jaren geleden

Tijd bestaat niet dus tijdreizen kan niet….
Er is alleen het NU, tijd staat voor verandering…..

redice
redice
9 jaren geleden

als tijdreizen mogelijk was zouden wij hier nu niet zitten! dan hadden onze intelligente nakomelingen binnen duizend jaar bijvoorbeeld ons weggevaagd om de planeet te redden zou ik denken>>indien dit dan van geen invloed zou zijn op het ruimte-tijdcontinuum 😉

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x