Homepagina » Universum » Zeg vaarwel tegen het heelal en verwelkom het multiversum
Zeg vaarwel tegen het heelal en verwelkom het multiversum

Zeg vaarwel tegen het heelal en verwelkom het multiversum

Waaruit bestaat het universum? In het oude Griekenland speculeerden filosofen over atomen. Natuurkundigen hebben het vandaag de dag over kleinere deeltjes – quarks en elektronen, neutrino’s, Higgs Bosonen en fotonen. Aan de hand van deze deeltjes – en de krachten die alles bij elkaar houden – hopen wetenschappers te achterhalen hoe het universum precies in elkaar zit.

Hoe dieper we in de subatomische wereld duiken, hoe complexer alles wordt. Volgens een vooraanstaande theoretisch natuurkundige leven we mogelijk niet in een wereld van deeltjes en krachten, maar in een wereld van pure wiskunde. Max Tegmark van het Massachusetts Institute of Technology beweert dat getallen aan de basis staan van alle dingen om ons heen. Hij is de bedenker van de Mathematical Universe Hypothesis (MUH).

Tegmark en anderen geloven dat het universum veel grootser – en veel vreemder – is dan de wetenschap wil toegeven. “We hebben het niet over vage filosofische opmerkingen, maar over wiskundige theorieën,” zei hij. “Het is niet mijn taak om het universum te vertellen hoe het zich moet gedragen.”

Volgens de klassieke kosmologie leven we in een gigantische bol met een doorsnee van 90 miljard lichtjaar die oneindig uitdijt en ongeveer een half biljoen sterrenstelsels bevat. Deze bol valt in het niets bij het multiversum, een term die al enkele decennia bestaat, maar pas sinds kort aannemelijk wordt bevonden. Volgens aanhangers van deze hypothese moet er veel meer zijn dan we met onze telescopen kunnen waarnemen.

Bewijs voor het bestaan van het multiversum wordt gehaald uit waarnemingen. In 13,8 miljard jaar heeft de ruimte genoeg tijd gehad om zich in verschillende richtingen anders te ontwikkelen. Enorme clusters van sterrenstelsels in één gebied en grote leegtes in het andere. Maar dat is niet het geval.

Afgelopen maand kondigde een team wetenschappers op de Zuidpool aan dat hun telescoop, Bicep 2, zwaartekrachtsgolven had ontdekt, kolossale rimpelingen in de ruimtetijd. De vondst, die nog moet worden bevestigd, vormt sterk bewijs voor het bestaan van het multiversum.

Uit recente ontdekkingen blijkt dat de ruimte oneindig is ‘opgeblazen’, waardoor materie en ruimte in oneindige hoeveelheden zijn gecreëerd. Hoe verder je de ruimte ingaat, hoe vaker je ‘herhalingen’ ziet van de planeten, sterren en sterrenstelsels om ons heen, waaronder een andere aarde, een andere jij en werelden waar Elvis leeft of waar eenhoorns in de wei grazen.

Sommige natuurkundigen geloven dat inflatie zelfs continu plaatsvindt en dat er een oneindig aantal universa wordt gecreëerd in de vorm van ‘bellen’, waarvan ons universum er slechts één is. Volgens één interpretatie van de kwantummechanica veroorzaakt iedere ‘kwantumgebeurtenis’, zoals het radioactief verval van een atoom, een afsplitsing van een universum die in een nieuwe richting groeit.

[Daily Telegraph]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arend62
Arend62
6 jaren geleden

Een kleine aanvulling op het artikel;

Na aanvankelijke scepsis van de wetenschappelijke wereld is de meerderheid van de natuurkundigen het tegenwoordig eens over de noodzaak om de ‘vele-wereldeninterpretatie’ te gebruiken als men zou willen komen tot een fundament van een ‘allesomvattend’ beeld van het universum. Voorbeelden zijn de Snaartheorie of M-theorie en de inflatie-theorie. De theoretisch natuurkundige en M-theoriedeskundige Michio Kaku schat het aantal mogelijke universa op minstens 10^{500}.

Kalki
Kalki
6 jaren geleden

In een multiversum ben je tenminste lekker ruimdenkend.

redice
redice
6 jaren geleden

oneindig, dat kan een mens zich niet eens proberen voor te stellen!
volgens mij is het zoals een oud computerspelletje, als je aan het eind bent gekomen,ben je ineens weer aan de andere kant van het scherm ;-0
weten zullen we het toch nooit zeker, daarvoor is het te groots en wij te dom?

Jonathan
Jonathan
Reactie op  redice
6 jaren geleden

@redice,

Als dat zo is, dan leven we in een cirkelvormige heelal… En wat is er buiten die cirkel dan? Bovendien hoe verklaar je andere Universa dan? Bijvoorbeeld in een Zwart Gat?

Een oneindige heelal, ja voor menslijke begrippen misschien… Ik kan me ook niet voorstellen dat er een eind aan zou komen… Maar ik denk dat wij als mensheid eerst op avontuur moeten #startrek voor we iets beginnen te begrijpen over het heelal…

Thahang
Thahang
Reactie op  Jonathan
6 jaren geleden

“Bovendien hoe verklaar je andere Universa dan? Bijvoorbeeld in een Zwart Gat?”

Dat is een aanname die je hier maakt. Er is nog geen kennis over wat zich bevindt aan het einde van een zwart gat, behalve dat de natuurkundige wetten daar afbreken.

rosemose
rosemose
6 jaren geleden

Noemen ze dit nu wetenschap of schetenschap?????????? De wetenschap denkt alles te weten maar vaak dingen niet kan verklaren.

rob
rob
6 jaren geleden

inderdaad ook deze beweringen kloppen ,alles dijt uit en groeit ,ook de mens kan men zien als
een groei in het universum naar een Multiuniversum ,van leren zien en gaan begrijpen hoe alles
werkt in de eenheid van het universum, wetenschap verklaart niet alleen meer , maar gaan onszelf
de mens zichzelf steeds meer begrijpen ,hoe krachten werken in de mens zelf ,en ook in het universum
omdat de mens daaruit is voort gekomen sluimeren ook deze krachten in de mens als een perfect wezen
maar door allerlei ontdekkingen zal men zichzelf kunnen herkennen van deze werkelijkheid die steeds dichterbij komt.. als een compleet universeel wezen.. die bewust word van zijn werkelijkheid als een schittering van alles..

Mikhail
Mikhail
6 jaren geleden

Maar ondertussen kunnen we nog steeds geen vermiste vliegtuigen op onze eigen aardbol vinden.

Woutertje
Woutertje
6 jaren geleden

Zou het 1 multiversum zijn … of toch meedere multiversums.

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

9
0
We lezen graag je reactie!x