Mens en Dier

Unieke levensvorm is half plant, half dier

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het uiterlijk van veel dieren verandert ingrijpend gedurende hun leven. Een rups wordt een vlinder en een kikkervisje wordt uiteindelijk een kikker of pad.

Een kikkervisje en een kikker zijn echter allebei dieren en moeten dus voedsel uit hun omgeving zien te halen. Dat geld niet voor Mesodinium chamaeleon, een eencellig organisme dat half dier, half plant is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

M. chamaeleon is een trilhaardiertje, een eencellig dier dat bedekt is met honderden piepkleine ‘haren’ die cilia worden genoemd. Ontdekker van het diertje is Øjvind Moestrup van de Universiteit van Kopenhangen. Hij deed zijn ontdekking in de baai van het Deense Nivå. Sindsdien zijn ook exemplaren aangetroffen langs de kust van Finland en de Amerikaanse staat Rhode Island.

Partnerschap

Sommige soorten zijn echter anders. Ze verzwelgen andere micro-organismen, meestal algen die cryptomonaden worden genoemd. De twee soorten gaan vervolgens een partnerschap aan: de algen produceren suikers door middel van fotosynthese terwijl Mesodinium ze beschermt en bij zich draagt.

Dergelijke hybride organismen zijn zowel dieren als planten. Eén soort, M. rubrum, eet bijvoorbeeld enkel rode algen. Deze hybriden maken het erg lastig organismen in groepen onder te verdelen. “De verdeling tussen planten en dieren valt compleet in elkaar,” zei Moestrup. “In plaats daarvan kunnen vele micro-organismen zowel dier als plant tegelijk zijn, of tussen de twee schakelen, zoals M. rubrum.”

De nieuw ontdekte eencellige M. chamaeleon doorbreekt zelfs nog een barrière. Hij bevindt zich ergens tussen een diersoort en een hybride.

Rood en groen

M. chamaeleon neemt algen tot zich, net zoals M. rubrum, maar houdt ze niet permanent vast. Hij verteert ze ook niet gelijk zoals een hongerig organisme mogelijk zou doen. In plaats daarvan blijft de cel enige weken intact voordat deze wordt afgebroken. Gedurende die tijd blijven de algen nog suiker produceren middels fotosynthese. M. chamaeleon verandert ook van kleur naar gelang de soort rode of groene algen bij zich draagt, of beide.

De mogelijkheid om andere cellen op te nemen en ze vervolgens aan het werk te zetten wordt endosymbiose genoemd en wordt gezien als één van de belangrijkste uitvindingen in de geschiedenis van leven.

Bron: Newscientist.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x