Bewustzijn

Schoolverlater verandert na hoofdletsel in wiskundig genie

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als Jason Padgett ’s morgens melk in zijn koffie doet, ziet hij het volgende: “Ik zie hoe de melk zich vermengt met de koffie. De perfecte spiraal is een belangrijke vorm voor me. Het is een fractal. Plotseling is het niet alleen mijn kop koffie, maar geometrie die tegen me spreekt.”

De wereld van Padgett zit vol met wiskundige patronen. Hij is één van de weinige mensen ter wereld die benaderingen van fractals kan tekenen, de zich herhalende geometrische patronen die de bouwstenen zijn van alles in het universum. Boombladeren buiten zijn huis zijn bewijs voor de stelling van Pythagoras. De manier waarop licht wordt gebogen als het zijn auto raakt, bewijst de kracht van pi.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hij ziet de delen die samen het geheel vormen. Zijn wereld is nooit saai, nooit zonder verbazing. Zelfs zijn dromen bestaan uit geometrie. “Ik kan me bijna niet meer herinneren dat ik de wereld zag zoals de rest dat doet,” zei de 43-jarige Padgett.

Twaalf jaar geleden stopte Padgett met school, hij had geen enkele interesse in studeren, laat staan in wiskunde. Alleen als hij moest aftellen tot het moment dat hij vrij was of zijn barrekening moest betalen, dacht hij aan getallen. In 2002 werd hij buiten een karaokebar van achteren aangevallen door twee mannen. Hij kreeg een klap tegen zijn hoofd en raakte bewusteloos. Hij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, maar mocht dezelfde avond nog naar huis.

De volgende ochtend zette hij de kraan in de badkamer open en merkte hij in het stromende water allerlei lijnen op. Padgett kon er alleen maar naar blijven staren. Al snel raakte hij geobsedeerd door vormen in zijn huis, van vierkanten in het raam tot de kromming van een lepel. Hij was opeens veranderd in een wiskundig genie.

Padgett is één van de 40 mensen ter wereld die op latere leeftijd savantsyndroom hebben gekregen, een label voor iemand die zeer bijzondere geestelijke vermogens heeft op een bepaald terrein. Zijn we van binnen allemaal zo slim als Einstein? Beschikken we over innerlijke grootheid? “Ik ben het levende bewijs dat deze krachten in ons allen sluimeren,” schrijft Padgett in zijn memoires getiteld Struck by Genius: How a Brain Injury Made Me a Mathematical Marvel.

Schoolverlater verandert na hoofdletsel in wiskundig genie

Tijdens één van zijn meditaties kwam hij tot de conclusie dat ‘cirkels niet bestaan’. Van het ene op het andere moment was hij niet langer slechts een ontvanger van geometrische beelden of een onderzoeker, maar een theoreticus.

Uit een hersenscan bleek dat de activiteit in de linker pariëtale kwab van Padgett was toegenomen. Dit is het gebied waar ‘wiskunde leeft’. De pariëtale kwab wordt geassocieerd met het maken van complexe berekeningen in ons dagelijks leven. Als je voorover buigt om een kop koffie te pakken terwijl je leest, maakt je brein complexe berekeningen (over de afstand, het gewicht, de snelheid, etc.) zonder dat je het doorhebt.

Door de structurele veranderingen kreeg Padgett plotseling toegang tot zijn ‘genetische geheugen’, hetzelfde soort geheugen dat vogels gebruiken om in een V-formatie te vliegen. Dit laat zien dat gewone mensen over vermogens beschikken waar ze geen weet van hebben.

[New York Post]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rob
rob
9 jaren geleden

Dat klopt inderdaad de mens heeft vermogens en sluimeren in zijn wezen als Mens
Hoe meer men bewust word van de aantrekkingskracht, alles is EENHEID. waarin dit voortkomende
uit een bron herkent openbaard zich tal van mogelijkheden die oneindig zijn en gaat men
alles zeer helder zien zonder belemmeringen.. wil men deze helderheid dat zal oordeel en veroordeel
samen moeten gaan en het zien als de EENHEID VAN ALLES zonder het te veroordelen..
dan pas kan ook de wereld gezien worden zoals deze man, en is de wereld niet meer zoals men waarneemt.
een andere waarheid dient zich aan.. waarin alles en een ander inzicht geeft in waarheden die veel meer zijn als onze huidige beleving..

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Als hij er nu gelukkiger is door geworden is dat inderdaad opzienbarend.

louise
louise
9 jaren geleden

Jawel dat en veel meer zit er in ons!!!!maar zolang er nog gedacht wordt dat het brein een aparte afdeling is van ons lichaam,zal er bij de meeste mensen niet veel inzicht zijn,overigens vraag ik me af of deze man er nou echt gelukkiger van is geworden,want iedereen springt gelijk op je nek,en wil er ook graag aan verdienen,let maar op….. er zijn wel meer mensen die in een speciaal hersen gebied terecht komen,en worden gelijk genummerd,aspergeres,,autisme ed….pillen erin en klaar, want uitzonderingen vinden we zooo eng…..Ik begrijp nog steeds niet dat mensen niet geleerd wordt om naar hun eigen lichaam te luisteren(jawel echt luisteren)het lichaam is heel intelligent……..en spreekt je dagelijks toe,maar niemand luistert…hoofdpijn,buikpijn noem maar op,laat staan ernstige ziekte`s,ze komen niet zomaar ui t niets, t lichaam roept om hulp…..kennelijk vinden we al die zinloze communicatie,sociaal media veel belangrijker,natuurlijk is het een leuk hulpmiddel waar je gebruik van mag maken,maar ik vind raar dat mensen nog niet eens weten,hoe het met ze (lichaam )gesteld is, ook artsen niet……eigen gebied,protocollen en jawel doe er nog maar wat pillen bij……

Gerard
Gerard
9 jaren geleden

Zal eens effe flink tegen een muur oplopen, wellicht helpt dat 😉

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x