Homepagina » Bewustzijn » Schoolverlater verandert na hoofdletsel in wiskundig genie
Schoolverlater verandert na hoofdletsel in wiskundig genie

Schoolverlater verandert na hoofdletsel in wiskundig genie

Als Jason Padgett ’s morgens melk in zijn koffie doet, ziet hij het volgende: “Ik zie hoe de melk zich vermengt met de koffie. De perfecte spiraal is een belangrijke vorm voor me. Het is een fractal. Plotseling is het niet alleen mijn kop koffie, maar geometrie die tegen me spreekt.”

De wereld van Padgett zit vol met wiskundige patronen. Hij is één van de weinige mensen ter wereld die benaderingen van fractals kan tekenen, de zich herhalende geometrische patronen die de bouwstenen zijn van alles in het universum. Boombladeren buiten zijn huis zijn bewijs voor de stelling van Pythagoras. De manier waarop licht wordt gebogen als het zijn auto raakt, bewijst de kracht van pi.

Hij ziet de delen die samen het geheel vormen. Zijn wereld is nooit saai, nooit zonder verbazing. Zelfs zijn dromen bestaan uit geometrie. “Ik kan me bijna niet meer herinneren dat ik de wereld zag zoals de rest dat doet,” zei de 43-jarige Padgett.

Twaalf jaar geleden stopte Padgett met school, hij had geen enkele interesse in studeren, laat staan in wiskunde. Alleen als hij moest aftellen tot het moment dat hij vrij was of zijn barrekening moest betalen, dacht hij aan getallen. In 2002 werd hij buiten een karaokebar van achteren aangevallen door twee mannen. Hij kreeg een klap tegen zijn hoofd en raakte bewusteloos. Hij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, maar mocht dezelfde avond nog naar huis.

De volgende ochtend zette hij de kraan in de badkamer open en merkte hij in het stromende water allerlei lijnen op. Padgett kon er alleen maar naar blijven staren. Al snel raakte hij geobsedeerd door vormen in zijn huis, van vierkanten in het raam tot de kromming van een lepel. Hij was opeens veranderd in een wiskundig genie.

Padgett is één van de 40 mensen ter wereld die op latere leeftijd savantsyndroom hebben gekregen, een label voor iemand die zeer bijzondere geestelijke vermogens heeft op een bepaald terrein. Zijn we van binnen allemaal zo slim als Einstein? Beschikken we over innerlijke grootheid? “Ik ben het levende bewijs dat deze krachten in ons allen sluimeren,” schrijft Padgett in zijn memoires getiteld Struck by Genius: How a Brain Injury Made Me a Mathematical Marvel.

Schoolverlater verandert na hoofdletsel in wiskundig genie

Tijdens één van zijn meditaties kwam hij tot de conclusie dat ‘cirkels niet bestaan’. Van het ene op het andere moment was hij niet langer slechts een ontvanger van geometrische beelden of een onderzoeker, maar een theoreticus.

Uit een hersenscan bleek dat de activiteit in de linker pariëtale kwab van Padgett was toegenomen. Dit is het gebied waar ‘wiskunde leeft’. De pariëtale kwab wordt geassocieerd met het maken van complexe berekeningen in ons dagelijks leven. Als je voorover buigt om een kop koffie te pakken terwijl je leest, maakt je brein complexe berekeningen (over de afstand, het gewicht, de snelheid, etc.) zonder dat je het doorhebt.

Door de structurele veranderingen kreeg Padgett plotseling toegang tot zijn ‘genetische geheugen’, hetzelfde soort geheugen dat vogels gebruiken om in een V-formatie te vliegen. Dit laat zien dat gewone mensen over vermogens beschikken waar ze geen weet van hebben.

[New York Post]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • louise schreef:

  Jawel dat en veel meer zit er in ons!!!!maar zolang er nog gedacht wordt dat het brein een aparte afdeling is van ons lichaam,zal er bij de meeste mensen niet veel inzicht zijn,overigens vraag ik me af of deze man er nou echt gelukkiger van is geworden,want iedereen springt gelijk op je nek,en wil er ook graag aan verdienen,let maar op….. er zijn wel meer mensen die in een speciaal hersen gebied terecht komen,en worden gelijk genummerd,aspergeres,,autisme ed….pillen erin en klaar, want uitzonderingen vinden we zooo eng…..Ik begrijp nog steeds niet dat mensen niet geleerd wordt om naar hun eigen lichaam te luisteren(jawel echt luisteren)het lichaam is heel intelligent……..en spreekt je dagelijks toe,maar niemand luistert…hoofdpijn,buikpijn noem maar op,laat staan ernstige ziekte`s,ze komen niet zomaar ui t niets, t lichaam roept om hulp…..kennelijk vinden we al die zinloze communicatie,sociaal media veel belangrijker,natuurlijk is het een leuk hulpmiddel waar je gebruik van mag maken,maar ik vind raar dat mensen nog niet eens weten,hoe het met ze (lichaam )gesteld is, ook artsen niet……eigen gebied,protocollen en jawel doe er nog maar wat pillen bij……

  5 likes
 • Gerard schreef:

  Zal eens effe flink tegen een muur oplopen, wellicht helpt dat 😉

  5 likes
 • rob schreef:

  Dat klopt inderdaad de mens heeft vermogens en sluimeren in zijn wezen als Mens
  Hoe meer men bewust word van de aantrekkingskracht, alles is EENHEID. waarin dit voortkomende
  uit een bron herkent openbaard zich tal van mogelijkheden die oneindig zijn en gaat men
  alles zeer helder zien zonder belemmeringen.. wil men deze helderheid dat zal oordeel en veroordeel
  samen moeten gaan en het zien als de EENHEID VAN ALLES zonder het te veroordelen..
  dan pas kan ook de wereld gezien worden zoals deze man, en is de wereld niet meer zoals men waarneemt.
  een andere waarheid dient zich aan.. waarin alles en een ander inzicht geeft in waarheden die veel meer zijn als onze huidige beleving..

  2 likes
  • Albert schreef:

   Beste Rob,
   Probeer eens een stukje te schrijven in normaal nederlands en met punten en komma’s op de juiste plaats.
   Voordat je je stukje verstuurt, lees het eerst eens over en contoleer het op taal- of spelfouten. Zodoende kan degene die je stukje leest begrijpen wat je precies bedoelt. Ik snap soms écht niet waar je het over hebt!

   0 likes
 • Kalki schreef:

  Als hij er nu gelukkiger is door geworden is dat inderdaad opzienbarend.

  1 likes
 • Cdude schreef:

  “Dit laat zien dat gewone mensen over vermogens beschikken waar ze geen weet van hebben.”
  Deze zin impliceert dat iedereen dat zou hebben, daarvoor is geen enkel bewijs.
  Er ondergaan véél meer mensen en trauma. Die 40 zijn dus een miniem percentage en uitzonderlijk

  1 likes
 • enkidoe schreef:

  Een schoolverlater van 31?

  1 likes
 • Red Skywalker schreef:

  Weer iemand die geometrische patronen ziet. Waar komt dat vandaan? Kosmische kennis? Maar hoe die in onze termen te interpreteren? Als men dat op een zeker moment kan, zal misschien de deur geopend kunnen worden naar een beter begrip van de kosmos. Alleen heb ik nog nergens iemand, ondanks de geometrie een goed antwoord zien geven. Toch blijft de kosmos het blijkbaar proberen in de vorm van geometrische projecties bij mensen die ervoor open (gaan) staan.

  0 likes
 • diane schreef:

  Onze wereld bestaat uit geometrie, zoek maar s in google op sacred geometry en je staat versteld!, in het nederlands heilge geometrie.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

  Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

  Volgens sommige wetenschappers bevindt ons hele universum zich ...

  Een raadsel van kosmische proporties. Deze mysterieuze ster is ouder dan het universum zelf

  Een raadsel van kosmische proporties. Deze mysterieuze ster is ouder dan het universum zelf

  Een ster die ouder lijkt te zijn ...

  >