Archeologie

Zeldzame vrouwelijke Maya-heerser gevonden in graftombe

Help door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Poolse archeologen hebben in Guatemala de resten van een vrouwelijke Maya-heerser opgegraven.

Het gaat om een koninklijk graf in de stad Nakum. Bij de opgraving werd een skelet van een vrouw gevonden. Haar hoofd was tussen twee schalen geplaatst.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De graftombe is ongeveer 2.000 jaar oud en bevindt zich onder een ander graf dat zo’n 1.300 jaar geleden is aangelegd. Het lichaam in deze tombe is ernstig beschadigd door knaagdieren, maar behoorde mogelijk ook toe aan een vrouw.

Mausoleum

Dat meldt National Geographic News op basis van de bevindingen van onderzoekers van de Jagiellonian Universiteit in Polen.

“We denken dat de ondergrondse structuur die we hebben gevonden een soort mausoleum was voor de koninklijke familie gedurende zeker 400 jaar,” verklaart hoofdonderzoeker Wieslaw Koszkul.

Kralen

In het graf zijn ook veel voorwerpen gevonden, zoals kralen, messen en een sierkraag waarmee de nek van de overledene werd beschermd. In het jongste graf werd ook een ring aangetroffen. Op basis van het kleine formaat vermoeden de wetenschappers dat ook het lichaam in dit graf afkomstig is van een vrouw.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity.

Zeldzaam

Vrouwelijke leiders waren zeldzaam in de Maya-cultuur. Normaal gesproken werd het koningschap doorgegeven van vader op zoon. Toch waren er meer uitzonderingen. Zo werd de stad Palenque in Mexico van 583 tot 604 bestuurd door een vrouw genaamd Yohl Ik’nal.

Waarschijnlijk maakten vrouwen alleen aanspraak op de troon als er in hun familie geen mannen meer in leven waren die in aanmerking kwamen voor het koningschap.

Bron: Nu.nl

Gerelateerd: Gebouwencomplex van de Maya’s gevonden in Chiapas

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x