Het Complot

Infographic: hoe 6 corporaties de Amerikaanse media controleren

Help door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een groot deel van wat we lezen in de kranten, wat we zien op televisie en wat we horen op de radio is direct of indirect afkomstig uit de Verenigde Staten.

Onderstaande infographic laat zien dat vrijwel alle media toebehoren aan dezelfde zes bronnen. In 1983 waren er nog 50 verschillende bedrijven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er moeten twee kanttekeningen worden gemaakt: deze infographic is van vorig jaar en mist nog een paar belangrijke wijzigingen. GE is niet langer eigenaar van NBC of Comast. Het zesde bedrijf is nu officieel Comast geworden. Time Warner is geen eigenaar meer van AOL en dus heeft het bedrijf geen banden met de Huffington Post.

Keuze is illusie

Desalniettemin wordt pijnlijk duidelijk dat vrijwel alle media in handen zijn van slechts een paar bedrijven en dat ‘keuze een illusie is’, aldus Jason van Frugal Dad. Alhoewel sommige grote websites als Digg en Reddit geen eigendom zijn van de grote zes is Time Warner eigenaar van nieuwssites die elke maand door 178 miljoen Amerikanen worden gelezen.

In 2010 behaalden de zes mediareuzen een gezamenlijke omzet van $275,9 miljard. Dat is meer dan het bruto binnenlands product van Finland. Ze bepalen voor 90 procent wat Amerikanen zien, horen en belangrijk achten.

Belastingontduiking

Met The Wall Street Journal, The Sun en The Australian is News Corporation eigenaar van de grootste krant op drie verschillende continenten. In 2010 ontdook het bedrijf in de VS voor meer dan $875 miljoen aan belasting.

media infographic

Bron: Businessinsider.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

ja ik denk dat ze toch hun zin gaan door zetten ze willen de nieuw wereld orden . maar dat het gaat lukken is maar een vraag .

Stef Freriks
Stef Freriks
11 jaren geleden

Dit verschaft inzicht. Mogelijk kunnen jullie het ook eens vanaf onder weergeven. Bijv. welke krant of zender onder welke maatschappij vallen.
Bovendien is het met de telefonie hetzelfde. Alles loopt naar bepaalde maatschappijen die ongelooflijk veel macht en geldstromen beheren.
Daarnaast zijn er nog een aantal sectoren waar hetzelfde speelt.
Stef Freriks

Herman de Graaf
Herman de Graaf
11 jaren geleden

Nederland is geen eiland. Het ANP bijvoorbeeld. Berichten van het ANP worden overgenomen. Klakkeloos .. bijvoorbeeld NU.NL. Ongetwijfeld heeft iemand wel eens het nodige spitwerk verricht. Lijkt me interessant om daarop eens een schijnwerper te zetten.

Abel
Abel
11 jaren geleden

De Persgroep Nederland is eigenaar van PCM (Bruna, Meulenhoff, Standaard, Unieboek, Spectrum), NRC, Trouw, Volkskrant, AD, Young & Connected, Parool, Q-music en die nemen rechtstreeks over van het ANP.

Het ANP neemt weer rechtstreeks over van de grote 6. En zo is de cirkel weer rond.

ANP is eigendom van Sanoma, een Europese mediagigant die onder andere Nu.nl in handen heeft. De grootste aandeelhouder van Sanoma is Bilderberger, Trilaterist en CIA-agent Aatos Juho Michel Erkko.

ANP was lange tijd in handen van de familie Fenteren van Vlissingen. Deze familie heeft medecontrole over de Nederlandse Centrale Bank…

Oh, daarom lezen we vrijwel niets over UFO’s in de reguliere pers.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x