Universum

Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De jacht op Planeet X heeft tot op heden niets concreets opgeleverd, maar astronomen blijven zoeken. Met behulp van de Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) van NASA is geen teken gevonden van de mysterieuze Planeet X. Er werd alleen gezocht naar signalen van gasreuzen, maar sommige wetenschappers vermoeden dat de hypothetische planeet een rotsachtig oppervlak heeft.

Afgelopen woensdag werd de zoektocht naar Planeet X nieuw leven ingeblazen. Onderzoekers kondigden aan dat ze in de binnenste Oortwolk een dwergplaneet hebben ontdekt, die wijst op het bestaan van een enorme planeet in de buitenste rand van het zonnestelsel. Deze planeet staat wellicht zo ver van ons af dat we hem niet kunnen detecteren met onze huidige instrumenten.

Al meer dan een eeuw zijn astronomen op zoek naar een reusachtig hemellichaam in de buitenste regio van het zonnestelsel. De term ‘Planeet X’ werd aan het begin van de twintigste eeuw bedacht door Percival Lowell. Hij verwees daarmee naar een enorme onontdekte planeet die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de verstoring van de banen van Uranus en Neptunus. Recentelijk werd geopperd dat het ook zou kunnen gaan om een dwergster, die de bijnaam Nemesis kreeg.

Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij

De Infra-Rood Astronomische Satelliet (IRAS), de eerste satelliet die een ‘all sky survey’ uitvoerde in het infrarode deel van het spectrum, zocht in de jaren tachtig tevergeefs naar Planeet X. In 1999 werd een studie gepubliceerd over kleine verstoringen van de omloopbanen van kometen, die zouden wijzen op de aanwezigheid van een groot hemellichaam. In 2011 verscheen hierover een vervolgstudie. De astronomen concludeerden dat de verstoringen konden zijn veroorzaakt door een gasreus die ze Tyche noemden.

Een grote planeet of een dwergster kan daarnaast over het hoofd zijn gezien door bijvoorbeeld een samenstand van de planeet of dwergster en een heldere ster. Het verbeteren van technologie kan in de toekomst het verschil maken. Een groot hemellichaam kan ook zijn gemist door WISE als het een relatief kleine massa heeft en extreem ver weg staat. Des te kleiner en zwakker het object is, des te moeilijker het is te vinden. We kunnen sterrenstelsels ontdekken die op miljarden lichtjaar staan, maar tegelijkertijd zijn er nog delen van ons zonnestelsel waar we niets over weten.

[Space]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

PlaneetX wordt ook wel Nibiru geneomd.

gerie
gerie
9 jaren geleden

planet x is hidden

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Wat staat er dan op al die foto’s??
Is dat dan een weerspiegeling, een zinsbegoocheling? Een neppert??
Of worden we alweer met een kluitje in het riet gestuurd??
Wat is er zo vervelend aan om gewoon eens met de waarheid te voorschijn te komen??
De mensen zijn niet meer zo onwetend als in de 18de eeuw.
Het is de arrogantie van de “wetenschap” die mij zo stoort, om gewoon te beweren
dat er nog niks gevonden is. Ach , het komt heus wel boven tafel, of je het nu wilt of niet…..

CtrlAltDelete
CtrlAltDelete
9 jaren geleden

Naast de pas ontdekte kleine planetoïde Chariklo (225km radius) omringd door twee smalle ringen is daar ook planetoïde Sedna. De ontdekker van Sedna (Mike Brown, van Caltech) zegt dat Sedna daar helemaal niet zou moeten zijn. Sedna komt niet dichtbij genoeg om door de zon te worden beïnvloed, en is niet te ver van de zon om door andere sterren te worden beïnvloed. De afstand tot Sedna bekeken vanaf de Aarde is 3 maal verder dan de afstand tot Pluto. Deze afstand kwam voor astronomen als een complete verrassing, men vermoedde hier geen objecten. Het is echter ook mogelijk dat Sedna oorspronkelijk van buiten het zonnestelsel afkomstig is…..

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

19
0
We lezen graag je reactie!x