Homepagina » Universum » Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij
Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij

Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij

De jacht op Planeet X heeft tot op heden niets concreets opgeleverd, maar astronomen blijven zoeken. Met behulp van de Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) van NASA is geen teken gevonden van de mysterieuze Planeet X. Er werd alleen gezocht naar signalen van gasreuzen, maar sommige wetenschappers vermoeden dat de hypothetische planeet een rotsachtig oppervlak heeft.

Afgelopen woensdag werd de zoektocht naar Planeet X nieuw leven ingeblazen. Onderzoekers kondigden aan dat ze in de binnenste Oortwolk een dwergplaneet hebben ontdekt, die wijst op het bestaan van een enorme planeet in de buitenste rand van het zonnestelsel. Deze planeet staat wellicht zo ver van ons af dat we hem niet kunnen detecteren met onze huidige instrumenten.

Al meer dan een eeuw zijn astronomen op zoek naar een reusachtig hemellichaam in de buitenste regio van het zonnestelsel. De term ‘Planeet X’ werd aan het begin van de twintigste eeuw bedacht door Percival Lowell. Hij verwees daarmee naar een enorme onontdekte planeet die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de verstoring van de banen van Uranus en Neptunus. Recentelijk werd geopperd dat het ook zou kunnen gaan om een dwergster, die de bijnaam Nemesis kreeg.

Zoektocht naar Planeet X nog lang niet voorbij

De Infra-Rood Astronomische Satelliet (IRAS), de eerste satelliet die een ‘all sky survey’ uitvoerde in het infrarode deel van het spectrum, zocht in de jaren tachtig tevergeefs naar Planeet X. In 1999 werd een studie gepubliceerd over kleine verstoringen van de omloopbanen van kometen, die zouden wijzen op de aanwezigheid van een groot hemellichaam. In 2011 verscheen hierover een vervolgstudie. De astronomen concludeerden dat de verstoringen konden zijn veroorzaakt door een gasreus die ze Tyche noemden.

Een grote planeet of een dwergster kan daarnaast over het hoofd zijn gezien door bijvoorbeeld een samenstand van de planeet of dwergster en een heldere ster. Het verbeteren van technologie kan in de toekomst het verschil maken. Een groot hemellichaam kan ook zijn gemist door WISE als het een relatief kleine massa heeft en extreem ver weg staat. Des te kleiner en zwakker het object is, des te moeilijker het is te vinden. We kunnen sterrenstelsels ontdekken die op miljarden lichtjaar staan, maar tegelijkertijd zijn er nog delen van ons zonnestelsel waar we niets over weten.

[Space]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  PlaneetX wordt ook wel Nibiru geneomd.

 • gerie schreef:

  planet x is hidden

 • Huisheks schreef:

  Wat staat er dan op al die foto’s??
  Is dat dan een weerspiegeling, een zinsbegoocheling? Een neppert??
  Of worden we alweer met een kluitje in het riet gestuurd??
  Wat is er zo vervelend aan om gewoon eens met de waarheid te voorschijn te komen??
  De mensen zijn niet meer zo onwetend als in de 18de eeuw.
  Het is de arrogantie van de “wetenschap” die mij zo stoort, om gewoon te beweren
  dat er nog niks gevonden is. Ach , het komt heus wel boven tafel, of je het nu wilt of niet…..

 • CtrlAltDelete schreef:

  Naast de pas ontdekte kleine planetoïde Chariklo (225km radius) omringd door twee smalle ringen is daar ook planetoïde Sedna. De ontdekker van Sedna (Mike Brown, van Caltech) zegt dat Sedna daar helemaal niet zou moeten zijn. Sedna komt niet dichtbij genoeg om door de zon te worden beïnvloed, en is niet te ver van de zon om door andere sterren te worden beïnvloed. De afstand tot Sedna bekeken vanaf de Aarde is 3 maal verder dan de afstand tot Pluto. Deze afstand kwam voor astronomen als een complete verrassing, men vermoedde hier geen objecten. Het is echter ook mogelijk dat Sedna oorspronkelijk van buiten het zonnestelsel afkomstig is…..

  • nunki schreef:

   Dat zijn Dwergplaneten. Sedna is daar een van. Pluto is daar nu ook een van. Er zijn nog veel meer dwergplaneten. Sommigen hebben omlooptijden van 12000 jaar of meer. Ons zonnestelsel is best wel groot. Nog lang niet alles is ontdekt. Oons Zonnestelsel zou heel goed een bianir systeem kunnen zijn.

 • Kai schreef:

  Hey jongens, wat nou als Aarde helemaal geen planeet is?
  Kan je Engles begrijpen? Ben je een beetje visueel ingesteld? Dan lees deze site eens na.
  De aarde heeft een concave vorm, wij leven aan de binnenkant, het universum wordt omhult door het aardoppervlak EN er is glas in de lucht tussen aarde en de zon.
  NASA is een corporatie en is net zo wetenschappelijk als Hollywood. Toedeloe en veel leesplezier!
  http://www.missteribabylonestar.com/ <—

 • Koen Somers schreef:

  Wat men dan ook verstaat onder Planeet X, alias Niburu, de zogenaamde tiende planeet of sterrenschip.
  Hetgeen NASA wel dan niet ontdekte op 30 dec 1982, deze zal geen invloed hebben op de aarde. Dit resulteerde in een misverstand door een link te leggen met een Soemerische kleitablet. De kleitablet verwijst naar een eruptie afkomstig uit de zon, dewelke naar de aarde zal komen. Dit zal niet de eerste keer zijn. Het is een groter deel van een andere cycli.

  Groeten,

  Hanumana from Begium

 • Rob ter Horst schreef:

  Misschien zoeken via een sterbedekking, als je ongeveer het gebied moet kunnen berekenen waar deze reuzeplaneet, of bruine dwerg zich bevindt. Deze ster, of sterren gaan even uit als de planeet relatief gezien ervoorlangs gaat…

 • Andries schreef:

  Het heelal is tot de rand gevuld met door intelligente wezens bewoonde planeten, als je het mij vraagt. Een aantal daarvan heb ik bezocht. Het lijkt me heel sterk dat Nibiru nog niet is ontdekt door de NASA, maar goed, daar ben ik ook geweest. Koning Anu is een grote sterke man, een echte warrior king. Ik ben 1m87, maar hij is nog een kop groter.
  Hij heeft donker haar. Zijn paleis deed me denken aan de oude grieke of romeinse stijl. Zijn hofhouding had witte gewaden, maar hijzelf droeg gewoon een qilt, zoals een farao. Ook had hij een scepter en een kroon. Verder had hij simpele lederen slippers aan.
  Ik liep naar hem toe en ging voor hem staan. Hij keek mij eerst heel streng aan, en kwam naar mij toe. Ik keek naar mijn begeleiders. Die knikten dat het oké was om voor hem te buigen. Dat doe ik namelijk normaal gesproken alleen voor een van zijn zoons.
  Maar goed, ik maakte een respectvolle buiging, en keek hem weer wat voorzichtig aan. Toen begon hij hartelijk te lachen en deed zijn arm om me heen en leidde me voor zijn hofhouding die met lichte en vrolijke verbazing naar ons stonden te kijken. Ik zei dat ik het heel leuk vond om daar te zijn, en vroeg aan koning Anu of ik zijn planeet mocht bekijken.
  Dat mocht, en dat heb ik dus ook gedaan.

  Op Mars ben ik ook een aantal keren geweest. Wat een rot planeet is dat, zeg. De mensen die daar wonen staan niet erg hoog op de ladder in de voedselketen. De amerikanen zijn daar ook. Ze heulen met de foute club….

  Hier op aarde ben ik vaak in allerlei ondergrondse bases geweest. Ook heb ik de Abishu gezien. Dat is een onderwaterbasis. Daar zag ik Ishtar, haar broer Utu en hun vader Nanna, of Nannar.
  De Abishu is een soort dome. Maar dan zonder muren. Het water is gewoon weg. Een beetje zoals wanneer je achter een waterval staat, maar dan boven je:)
  Waar precies op aarde de Abyss (Abishu) is, weet ik niet.

 • dani schreef:

  iets klopt niet, caroline kraaijman zegt op 20 maart 2014 dat het onderzoek van planeet x over is….?

 • Faith schreef:

  Het kan ook de Blauwe Kachina zijn, waar de Hopi indianen op wachten. Al hun voorspellingen zijn al uitgekomen behalve de laatste, over een planeet/sterrenschip.

 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  universiteit leiden

  Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

  De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

  >