Homepagina » Natuur en Milieu » Ook zonder mensen of CO2 is er klimaatverandering geweest. Waarom we geen enkele controle over het klimaat hebben
Ook zonder mensen of CO2 is er klimaatverandering geweest. Waarom we geen enkele controle over het klimaat hebben

Ook zonder mensen of CO2 is er klimaatverandering geweest. Waarom we geen enkele controle over het klimaat hebben

De oorzaak van klimaatverandering is niet bewezen. In het verleden hebben er ook vele klimaatveranderingen plaatsgevonden, allemaal zonder mensen, zonder CO2. Dat stelt schrijver en hovenier Gerbrand Bakker in Trouw.

Mensen die niet geloven in de door de mens veroorzaakte klimaatopwarming worden ook wel ‘klimaatontkenners’ genoemd.

Bakker vindt dit een vreemd woord, aangezien het nogal moeilijk is om het bestaan van het klimaat te ontkennen. Daarnaast vertroebelt het volgens hem de discussie.

Onmogelijk

Hij merkt op dat er vooral op Twitter een enorm overtuigingen-kabaal is ontstaan. Er wordt niet langer gediscussieerd, maar geschreeuwd.

“Ik kán er niets over zeggen omdat het voor mij onmogelijk is al het onderzoek op dit gebied te lezen en op juiste waarde te schatten,” schrijft Bakker.

Geen enkele controle

“Ik schreeuw niet mee, maar besef wel dat wij hele kleine mensjes zijn. Mensjes die denken de aarde getemd te hebben.”

“Maar die aarde is slechts de fractie van een metaforisch zoutkristalletje in een oneindig grotere zoutvlakte waar we geen enkele controle over hebben,” besluit hij. “Zelfs al denken we van wel.”

[Trouw]


Vond je dit artikel belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Het is nogal arrogant om te beweren dat nietige schepselen als mensen in staat zouden zijn om het klimaat te veranderen ! Zoals gewoonlijk draait het maar om 1 ding : GELD .

  7 likes
  • Je slaat de spijker op de kop precies op z’n kop @Johanna, geld is de drijfveer en anders niets. Co2 heeft absoluut geen donder te maken met de temperatuur op aarde zoveel is inmiddels meer dan duidelijk behalve bij degenen die hier een slaatje uit willen slaan.

   6 likes
 2. [ Klimaat verandering wordt absoluut niet ontkend]
  Misschien door jou niet, maar elk bericht over sneeuw in de woestijn wordt hier omarmd alsof dat bewijst dat de aarde afkoelt.

  En als duizenden klimaatwetenschappers de CO2 component onderschrijven dan is hier een econoom of popzanger of HBO-hovenier genoeg om te geloven dat CO2 er niets mee te maken heeft.
  Als mijn automonteur zegt dat de bougies vervangen moeten worden, dan kan mijn hovenier-buurman hoog en laag springen dat het de distributieriem is, maar dan ga ik voor de expert en niet de gelovige die toevallig in de MSM geciteerd wordt.

  2 likes
  • Klimaatveranderingen alsook de schommelingen in co2 gehaltes zijn van alle tijden, ook ten tijde dat er geen mensen waren. Er zijn idd een hoop gekochte wetenschappers die opdracht hebben de mensen de schuld te geven en de rekening te presenteren. Daar trappen wij al lang niet meer in. Zonneactiviteit is een van de grootste oorzaken, daar gaat geen sterveling ooit iets aan veranderen

   4 likes
   • Ja, 80% van de klimaatwetenschappers gaan eerst jaren en jaren studeren om daarna de mensen georganiseerd geld af te troggelen.
    Met een avondcursus homeopathie o.i.d. gaat dat veel sneller.

    2 likes
    • klimaatwetenschappers beweren heel wat te weten, als het puntje bij paaltje komt blijken ze meestal bitter weinig tot niets te weten. Neem onze economie, iets wat door de mens zelf gecreëerd is, er zijn mensen die studeren zich jaren lang suf om het te doorgronden, ze komen met computermodellen om te voorspellen wat er zoal zal gebeuren. Dat gaat altijd en eeuwig op erbarmelijke wijze mis. Men weet bij God niet wat ons op economisch gebied te wachten staat zo bleek ook immers voor de zoveelste keer weer in 2008. Het klimaatsysteem is vele vele malen ingewikkelder dan de economie, wat zouden we daarvan moeten verwachten ? Precies …..helemaal niets zelfs als ze niet moedwillig met de cijfers gerotzooid hadden. Ze zijn vaak nog niet bij machte ons foutloos te vertellen wat het weer de volgende dag gaat brengen, je mag blij zijn als ze foutloos kunnen vertellen wat het de dag ervoor precies voor weer was, laat staan dat zij weten wat het klimaat op de lange termijn zal gaan doen. Laat me toch niet lachen. Bovendien is klimaatverandering er altijd geweest zoals ik telkens weer vermeld ook toen de mens nog helemaal niet in beeld was was co2 in veel hogere concentraties de normaalste zaak van de wereld en had niets te maken met de temperatuur op aarde en bleek geen effect te hebben op het leven in die tijd. De aarde is er nog steeds en dat zal ook heus nog wel zo blijven, met of zonder ons, met of zonder hoog co2 gehalte, de natuur overleeft alles. En dan het gedram over windmolens, zonnepanelen, duurzame energie en biomassa geneuzel. Na berekening blijkt dat nu nog amper 2 % van alle energie duurzaam of groen genoemd mag worden. De gigantische duwbakken boordevol met kolen koersen nog dagelijks over de drukst bevaren rivieren in Nederland met duizenden PK’s gegenereerd door zeer vervuilende gigantische grote dieselmotoren om onze industrie en kolencentrales te bevoorraden. Dat gebeurt alleen omdat dat lekker voordelig is voor de mega grote firma’s die nagenoeg geen cent belasting betalen, het milieu is dan ineens niet zo belangrijk. Uit oogpunt van politiek (klimaat-)risicomanagement kunnen ook in NL de huidige uiterst kostbare en ineffectief gebleken SER+ klimaatbeheersingsmaatregelen en transitie naar gesubsidieerd wind- zonne- en biomassa-energie als pure geldverspilling worden aangemerkt. De lagere inkomens en de consument in NL de middenklasse worden opgezadeld met de zinloze klimaat-Eco-tax. De papieren klimaatakkoorden van Parijs is niet meer dan papierverspilling.
     Onzinnige leugens en oplichterij, dat is wat het is !!!! Het geld komt op de grote hoop, de rekening naar het plebs.

     1 likes
     • Quote : Nogmaals, het is uiterst onaannemelijk dat duizenden klimaatwetenschappers jaren gaan studeren om vervolgens gevangene te worden van een kliek die de boel belazert. Idem voor medici.

      De praktijk wijst anders uit. Er zijn net zoveel wetenschappers die het hele zwikkie op z’n minst in twijfel trekken. Als “wetenschappers” namelijk niet met de gewenste onderzoeksresultaten” komen moeten ze noodgedwongen zwijgen of hun onderzoeken anders aanpakken voor een andere uitkomst. Zing je als wetenschapper niet het juiste lied dan wordt je genegeerd, geridiculiseerd, verguisd, bedreigd en aan de kant geschoven in alle opzichten.
      dan is je studie dus echt helemaal voor niets geweest. Het is algemeen bekend dat wetenschappelijke opleidingen volledig gedomineerd worden door het grote geld. Ji mag gerust iets anders denken, ik weet wel beter. De voorbeelden van immens bedrog komt elke dag op nagenoeg elk gebied wel ergens aan het oppervlak. Droom lekker verder, maar tracht mij niet te bekeren tot deze bedriegerij. Ik heb daar echt schoon genoeg van. Zoals ik al talloze malen schreef : ze weten niets helemaal niets en ze worden gedwongen ons een rad voor ogen te draaien alleen mogen wij dat (nog) niet weten. De schijn moet worden opgehouden tot het laatste moment zodat het te laat is voor mensen om in opstand te komen tegen de notoire bedriegers.

      1 likes
     • [ De praktijk wijst anders uit. ]
      Dan heb jij klaarblijkelijk geen ervaring met wetenschapskringen. Dat zijn gewone mensen met idealen en goede bedoelingen zoals jij en ik.

      Dat elke beroepsgroep de neiging heeft gelijksoortig te gaan denken is waar, maar het wetenschappelijke onderzoek zorgt telkens weer voor aanpassingen, aanvullingen en koerswijzigingen.
      Ook zal er altijd vanuit de opdrachtgever of leidinggevende druk mogelijk zijn, maar dat ze allemaal gedwongen worden worden de boel te belazeren kan alleen iemand zeggen die die wereld niet kent en niet wil kennen.

      1 likes
     • Economie is een zachte wetenschap, die bestudeert eigenlijk het gedrag van mensen, individuen en groepen. Daarom zijn er nauwelijks modellen te maken en voorspellingen te doen. Niet te vergelijken dus.

      Klimaatwetenschap is een exacte wetenschap met metingen en oorzaak en gevolg en dientengevolge modellen die veel exacter het verleden matchen en de verwachting voor de komende decennia kunnen berekenen. De weersverwachting voor morgen is wat het zegt, het WEER, en zoals je weet heeft het WEER van morgen geen bips met KLIMAAT te maken.

      Dat er in het verleden CO2 schommelingen waren is geen argument om te beweren dat de mens daar geen invloed op zou kunnen hebben. Je hebt heet zelf over “gigantische duwbakken boordevol met kolen”. Precies, dat is allemaal C die in miljoenen jaren is opgeborgen en die wij nu in 100 jaar in een keer allemaal in CO2 omzetten met 7miljard mensen.

      Nogmaals, het is uiterst onaannemelijk dat duizenden klimaatwetenschappers jaren gaan studeren om vervolgens gevangene te worden van een kliek die de boel belazert. Idem voor medici.

      0 likes
     • Een deel van de wetenschappers is idd onwetend en te goeder trouw. Het is echter een feit dat hoe langer je in de schoolbanken zit hoe verder je verwijderd raakt van de werkelijkheid. Geld en wetenschap zijn de 2 belangrijkste tools van het kwaad. Beiden illusies die de mensheid gevangen houden in onvrede, angst, ontevredenheid en agressie. Het is idd zo groots en sluw van opzet dat velen het niet meer zien of willen zien. Ook niet dat het weer en klimaat zijn oorsprong en vorm ontleent aan iets wat velen malen groter is dan de invloed door de mens. Klaarblijkelijk kunnen mensen na alle braiwashing dat niet meer zien. Knap werk van ondemeer de wetenschap om zovelen om de tuin te leiden

      0 likes
    • 90 procent van de computer experts verwacht op 31 december 1999 23:59:59 nog in een heel groot millenium probleem.

     Als mijn automonteur zegt bougies en een willekeurig iemand de riem, check ikzelf en of nog eens door iemand ander, komt vaak zat voor dat dezelfde bougies er nog inzitten, maar wel een rekening volgt .

     Programma’s vol op de buis met oplichting.

     Als jij denkt dat de mens controle hebt prima blijf lekker denken en voor god spelen.

     1 likes
     • [ 90 procent van de computer experts verwacht op 31 december 1999 23:59:59 nog in een heel groot millenium probleem.]
      Bedoel je soms “verwachtte”?
      En dat is niet waar, maar wel heeft zeg maar 90% van de IT’ers destijds de software nagelopen op zoek naar foute datumnotaties. Zonder die acties die in talloze bedrijven wereldwijd werden uitgevoerd had er inderdaad heel wat fout kunnen gaan, dat bleek al bij de uitgifte van 5 jaar geldige bankpassen in 1995. Uiteindelijk is er ook wel e.e.a. fout gegaan, maar dankzij de ophef juist heel weinig.

      1 likes
 3. John Kerry Says He’ll Continue with Global Warming Efforts.
  http://fortune.com/2016/11/13/john-kerry-paris-agreement/

  Meet John Kerry, Skull and Bones Ambassador
  https://www.youtube.com/watch?v=cE8uBGlkn5k

  President-elect Donald Trump has called climate change a hoax.

  Wat is geen Hoax?

  6 likes
 4. wijze woorden van deze schrijver hovenier. Hij geeft blijk van het geheel te overzien waardoor al die wetenschappers als nitwits in hun hemd komen te staan. Een kind kan het bijna bedenken.

  6 likes
 5. Als ze ons nooit hadden verteld over de ijstijd of over de droogte tijd dan hadden we misschien geloofd dat de aarde opwarmt maar de logica zegt ons dat de cyclus van de aarde veranderd het word later winter het word later zomer enz. En natuurlijk zijn er mensen die daar veel geld aan verdienen. Maar als we niet zelf een beetje gaan nadenken blijven we overal maar blind achteraan lopen, en zullen ze nog heel veel aan ons verdienen.

  4 likes
 6. [ maar besef wel dat wij hele kleine mensjes zijn. Mensjes die denken de aarde getemd te hebben ]

  Een dier dat je getemd heb, heb je onder controle en dat hebben we niet, het loopt uit de hand.
  En als die kleine mensjes niets kunnen betekenen, waarom kunnen die onzichtbaar kleine virussen en bacteriën dan wel een veel groter organisme als een mens dan ziek of zelfs dood maken?

  Trouw is er voor gelovigen, en dat doet deze hovenier met zijn niet onderbouwde mening (“omdat het voor mij onmogelijk is al het onderzoek op dit gebied te lezen en op juiste waarde te schatten”).
  Maar ja, een climate change denier staat in de MSM, dus dan is het nieuws, hè.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Exclusief verkrijgbaar: het NineForNews Jaarboek 2018. Bestel alvast je exemplaar

Exclusief verkrijgbaar: het NineForNews Jaarboek 2018. Bestel alvast je exemplaar

Het vertrouwen in de reguliere media heeft ...

CO2-gevaar is pure volksverlakkerij. Vier grootste nepnieuwsleveranciers ontmaskerd tijdens ontluisterende aflevering van Jinek

CO2-gevaar is pure volksverlakkerij. Vier grootste nepnieuwsleveranciers ontmaskerd tijdens ontluisterende aflevering van Jinek

De Nederlandse kranten zijn in handen van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+