Universum

“Zwaartekracht bestaat niet”

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers bedachten in de 17e en 18e eeuw de klassieke mechanica, de theoretische beschrijving van de beweging van voorwerpen door de ruimte, gedreven door hun onderlinge krachten. De zwaartekracht was de oervorm van zo’n kracht.

In de 19e eeuw werden elektromagnetische krachten aan het beeld toegevoegd, maar deze werden pas goed begrepen toen in de 20e eeuw relativiteit en kwantumgedrag ten tonele verschenen. De 21e eeuw begon met een onthutsende opeenstapeling van raadsels, vooral dankzij de toegenomen precisie van de kosmologie.

Men ontdekte dat ons heelal vrijwel geheel uit donkere materie bestaat. De aard en samenstelling van deze donkere materie zijn volkomen onbekend. Op een dergelijke grote schaal wordt de werkelijkheid niet zozeer bepaald door de beweging van voorwerpen door de ruimte, als wel door de dynamica van de ruimte zelf.

Er moet dus één enkele theorie komen waarin beide beschrijvingen – van beweging door de ruimte en beweging van de ruimte – worden samengevoegd. Een dergelijke theorie betekent niet alleen dat zwaartekracht vervalt, maar ook dat de bestaande opvattingen over de wisselwerking tussen deeltjes moeten worden vervangen door iets nieuws. Maar door wat?

De aantrekkingskracht – ook wel gravitatie genoemd – is een universele kracht die werkt op alle materie en die er niet alleen voor zorgt dat wij met beide benen op de grond blijven, maar ook dat de aarde netjes een baan om de zon volgt.

Natuurkundige Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica aan Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft in zijn boek ‘Zwaartekracht bestaat niet’ dat hij het verschijnsel zwaartekracht eigenlijk niet kan verklaren. Het is alsof de aarde met een touwtje aan dingen trekt, maar het touwtje is nergens te vinden.

Sinds Newton is er weinig meer gesleuteld aan de theorie van de zwaartekracht. Niemand kreeg tot nu toe vat op de vraag: Hoe werkt de zwaartekracht? De algemene relativiteitstheorie van Einstein zegt dat materie de ruimte kromt, maar een eeuw later zijn we nog geen spat verder. “Hoe vertelt de zon aan de ruimtetijd om zich heen dat die gekromd moet zijn?” vraagt Icke zich af. “We weten het niet. In dat opzicht heeft mijn generatie natuurkundigen er niet zoveel van gebakken.”

[AUP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Volgens Einstein wel en zijn er 3 krachten die in een (ons) universum spelen, 1 atoomkracht, 2 elektromagnetisme en 3 zwaartekracht.

huisheks
huisheks
8 jaren geleden

Geestkracht kan nog wel eens de belangrijkste blijken te zijn.

peter
peter
8 jaren geleden

zwaartekracht lijkt mij een verschijnsel dat ontstaat na waterstoffusie , dan komen er zwaardere elementen , mijn idee is dat een waterstofmolecuul nooit zijn enkele electron kan afstaan door de wisselwerking met het proton/neutron , en de electronen zijn de basisstart voor het verschijnsel zwaartekracht , maar goed, me hersenen verzinnen maar wat 🙂

Ronny
Ronny
8 jaren geleden

Nee, zwaartekracht bestaat niet. Vandaar dat we, door middelpunt vliegende kracht, met mach 12 de ruimte in worden geslingerd…. zucht

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

22
0
We lezen graag je reactie!x