Universum

“Zwaartekracht bestaat niet”

Help anderen door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers bedachten in de 17e en 18e eeuw de klassieke mechanica, de theoretische beschrijving van de beweging van voorwerpen door de ruimte, gedreven door hun onderlinge krachten. De zwaartekracht was de oervorm van zo’n kracht.

In de 19e eeuw werden elektromagnetische krachten aan het beeld toegevoegd, maar deze werden pas goed begrepen toen in de 20e eeuw relativiteit en kwantumgedrag ten tonele verschenen. De 21e eeuw begon met een onthutsende opeenstapeling van raadsels, vooral dankzij de toegenomen precisie van de kosmologie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Men ontdekte dat ons heelal vrijwel geheel uit donkere materie bestaat. De aard en samenstelling van deze donkere materie zijn volkomen onbekend. Op een dergelijke grote schaal wordt de werkelijkheid niet zozeer bepaald door de beweging van voorwerpen door de ruimte, als wel door de dynamica van de ruimte zelf.

Er moet dus één enkele theorie komen waarin beide beschrijvingen – van beweging door de ruimte en beweging van de ruimte – worden samengevoegd. Een dergelijke theorie betekent niet alleen dat zwaartekracht vervalt, maar ook dat de bestaande opvattingen over de wisselwerking tussen deeltjes moeten worden vervangen door iets nieuws. Maar door wat?

De aantrekkingskracht – ook wel gravitatie genoemd – is een universele kracht die werkt op alle materie en die er niet alleen voor zorgt dat wij met beide benen op de grond blijven, maar ook dat de aarde netjes een baan om de zon volgt.

Natuurkundige Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica aan Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft in zijn boek ‘Zwaartekracht bestaat niet’ dat hij het verschijnsel zwaartekracht eigenlijk niet kan verklaren. Het is alsof de aarde met een touwtje aan dingen trekt, maar het touwtje is nergens te vinden.

Sinds Newton is er weinig meer gesleuteld aan de theorie van de zwaartekracht. Niemand kreeg tot nu toe vat op de vraag: Hoe werkt de zwaartekracht? De algemene relativiteitstheorie van Einstein zegt dat materie de ruimte kromt, maar een eeuw later zijn we nog geen spat verder. “Hoe vertelt de zon aan de ruimtetijd om zich heen dat die gekromd moet zijn?” vraagt Icke zich af. “We weten het niet. In dat opzicht heeft mijn generatie natuurkundigen er niet zoveel van gebakken.”

[AUP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Volgens Einstein wel en zijn er 3 krachten die in een (ons) universum spelen, 1 atoomkracht, 2 elektromagnetisme en 3 zwaartekracht.

huisheks
huisheks
10 jaren geleden

Geestkracht kan nog wel eens de belangrijkste blijken te zijn.

peter
peter
10 jaren geleden

zwaartekracht lijkt mij een verschijnsel dat ontstaat na waterstoffusie , dan komen er zwaardere elementen , mijn idee is dat een waterstofmolecuul nooit zijn enkele electron kan afstaan door de wisselwerking met het proton/neutron , en de electronen zijn de basisstart voor het verschijnsel zwaartekracht , maar goed, me hersenen verzinnen maar wat 🙂

Ronny
Ronny
10 jaren geleden

Nee, zwaartekracht bestaat niet. Vandaar dat we, door middelpunt vliegende kracht, met mach 12 de ruimte in worden geslingerd…. zucht

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x