Homepagina » Universum » “Zwaartekracht bestaat niet”
"Zwaartekracht bestaat niet"

“Zwaartekracht bestaat niet”

Wetenschappers bedachten in de 17e en 18e eeuw de klassieke mechanica, de theoretische beschrijving van de beweging van voorwerpen door de ruimte, gedreven door hun onderlinge krachten. De zwaartekracht was de oervorm van zo’n kracht.

In de 19e eeuw werden elektromagnetische krachten aan het beeld toegevoegd, maar deze werden pas goed begrepen toen in de 20e eeuw relativiteit en kwantumgedrag ten tonele verschenen. De 21e eeuw begon met een onthutsende opeenstapeling van raadsels, vooral dankzij de toegenomen precisie van de kosmologie.

Men ontdekte dat ons heelal vrijwel geheel uit donkere materie bestaat. De aard en samenstelling van deze donkere materie zijn volkomen onbekend. Op een dergelijke grote schaal wordt de werkelijkheid niet zozeer bepaald door de beweging van voorwerpen door de ruimte, als wel door de dynamica van de ruimte zelf.

Er moet dus één enkele theorie komen waarin beide beschrijvingen – van beweging door de ruimte en beweging van de ruimte – worden samengevoegd. Een dergelijke theorie betekent niet alleen dat zwaartekracht vervalt, maar ook dat de bestaande opvattingen over de wisselwerking tussen deeltjes moeten worden vervangen door iets nieuws. Maar door wat?

De aantrekkingskracht – ook wel gravitatie genoemd – is een universele kracht die werkt op alle materie en die er niet alleen voor zorgt dat wij met beide benen op de grond blijven, maar ook dat de aarde netjes een baan om de zon volgt.

Natuurkundige Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica aan Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft in zijn boek ‘Zwaartekracht bestaat niet’ dat hij het verschijnsel zwaartekracht eigenlijk niet kan verklaren. Het is alsof de aarde met een touwtje aan dingen trekt, maar het touwtje is nergens te vinden.

Sinds Newton is er weinig meer gesleuteld aan de theorie van de zwaartekracht. Niemand kreeg tot nu toe vat op de vraag: Hoe werkt de zwaartekracht? De algemene relativiteitstheorie van Einstein zegt dat materie de ruimte kromt, maar een eeuw later zijn we nog geen spat verder. “Hoe vertelt de zon aan de ruimtetijd om zich heen dat die gekromd moet zijn?” vraagt Icke zich af. “We weten het niet. In dat opzicht heeft mijn generatie natuurkundigen er niet zoveel van gebakken.”

[AUP]


Vind je deze info waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Volgens Einstein wel en zijn er 3 krachten die in een (ons) universum spelen, 1 atoomkracht, 2 elektromagnetisme en 3 zwaartekracht.

  6 likes
  • Het zijn er in feite 4: de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht, de sterke wisselwerking (of kernkracht) en de zwakke wisselwerking. De laatste drie blijken op zeer kleine schaal (of bij zeer hoge energieën) samen te smelten tot één geünificeerde kracht, volgens het standaardmodel beschreven. De zwaartekracht laat zich niet onder dat hoedje vangen, vandaar o.a. de (ironische) opmerking van Icke.

   3 likes
 2. Geestkracht kan nog wel eens de belangrijkste blijken te zijn.

  6 likes
 3. Even voor de goede orde:
  Een zwaardere kogel raakt eerder de aarde dan een lichtere kogel.
  Beide kogels moeten dan wel een zelfde diameter hebben, maar in tijd gezien raakt de zwaardere kogel eerder de grond.
  Dat wilde ik even kwijt.

  0 likes
  • Niet waar heb je nooit die natuurkunde proef gedaan waarbij een veertje (vogel) en een metalen kogel even hard vallen (in een vacuüm wel te verstaan)?

   Het enige dat verschil maakt is de weerstand. Als je een paar kogels van een toren laat vallen heb je dus enkel te maken met luchtweerstand. Zal op die kogels niet go gek veel effect hebben, zo weinig zelfs dat beide kogels tegelijk beneden aan komen.

   3 likes
   • Die proef hebben ook de astronauten gedaan op de maan.
    https://www.youtube.com/watch?v=zzTwoXwtO7E

    Toch raakt een zwaarder object eerder de grond/
    De aarde of maan valt namelijk ook naar het object en zwaardere voorwerpen trekken elkaar harder aan.

    0 likes
    • Ik zie ze toch gewoon beide gelijk vallen hoor. Dat ietsie pietsie verschil waar jij je op berust is gemakkelijk aan andere factoren te wijten (wat overigens niet eens blijkt als je het filmpje frame by frame bekijkt).

     – Iets andere hoogte vh laten vallen.
     – Iets ander moment van laten vallen.
     – Er is wel ietwat atmosfeer of eerder exosfeer op de maan, bij een veel grotere hoogte dan in het filmpje zou dat een noemenswaardige factor kunnen worden.

     En dat aspect van naar elkaar toe vallen, dat levert een verschil op van 0,0000000000000000…
     Wanneer dit aspect een noemenswaardige factor wordt hebben we het toch niet meer over vallende objecten lijkt me.

     3 likes
 4. Zwaartekracht kan evengoed een dubbele duwkracht zijn. Een komende uit de aarde en een die uit de ruimte komt (ook als Casimir kracht genoemd) zie: http://vixra.org/pdf/1103.0024v6.pdf

  1 likes
  • Leo,

   Zeer indrukwekkende studie van jou.
   Mijn complimenten.

   Als er een dubbele duwkracht is; bestaat er dan ook een punt waarop beide krachten even hard duwen?
   M.a.w.; is er een moment waarop de uitoefening van de duwkrachten elkaar neutraliseren?

   2 likes
  • Die paper van jou ziet er goed uit zeg.
   Keep up the good work.

   1 likes
 5. Wat ik nu zeg klinkt misschien dom maar
  Wat als je in de ruimte met een mechanisme de lucht daar kan opzuigen (een monster nemen)
  Zeg maar net zoals je met zo een speelgoed spuit doet
  Of zouden ze dat algedaan hebben ?

  Mijn excuses als het dom klinkt

  1 likes
 6. Nee, zwaartekracht bestaat niet. Vandaar dat we, door middelpunt vliegende kracht, met mach 12 de ruimte in worden geslingerd…. zucht

  3 likes
 7. Mij lijkt het dat de zwaartekracht niets anders als statische elektriciteit is.

  2 likes
 8. Volgens Einstein is zwaartekracht eigenlijk een kromming van de ruimte.

  2 likes
 9. tesla_dynamic_theory_of_gravity

  toch maar weer terug naar de aloude ethertheorie dan maar?
  http://peswiki.com/index.php/PowerPedia:Tesla's_Dynamic_Theory_of_Gravity

  2 likes
 10. Zwaartekracht is een niet op zich staande kracht maar een resultaat van iets anders…

  1 likes
 11. Zwaartekracht bestaat wel degelijk op een bepaalde schaal. De inner planeten draaien sneller om de zon, dan de buiten planeten. Het rare is dat in een melkwegstelsel alles (binnenste en buitenste) met dezelfde snelheid ronddraait. Men denkt dat de hoeveelheid donkere materie hiervoor verantwoordelijk is.

  1 likes
 12. zwaartekracht lijkt mij een verschijnsel dat ontstaat na waterstoffusie , dan komen er zwaardere elementen , mijn idee is dat een waterstofmolecuul nooit zijn enkele electron kan afstaan door de wisselwerking met het proton/neutron , en de electronen zijn de basisstart voor het verschijnsel zwaartekracht , maar goed, me hersenen verzinnen maar wat 🙂

  0 likes
 13. Misschien helpt het om je te verdiepen in het werk van Loyd Zirbes die het werk van Galileo Galilei opnieuw heeft uitgevoerd. Hij kwam tot de conclusie dat zwaartekracht inherent is aan massa keer de bewegingsnelheid van die massa (angular momentum), wat leidde tot de formule G=Mv2. Ook toonde deze nieuwe experimenten aan dat de conclusie van Galilei foutief is.

  En dan heb je nog het werk van T.T. Brown, S. Deyo, Cotterell, F de Aquino en er zijn nog meer wetenschappers in de afgelopen eeuw die een redelijk beeld schepten over zwaartekracht en zijn werking. Je moet gewoon wat dieper graven om ze te vinden.

  0 likes
 14. Beste mensen, we leven in een elektrisch universum ….

  zie deze docu voor onderbouwing – nagenoeg alles is al verklaard
  en voorspeld met deze ‘theorie’ – ook de zwaartekracht.

  Hoe werkt de zon, er zijn geen zwarte gaten of donkere materie,
  electric highways (Birkeland filaments), jets, background radiation,
  waarom de Voyager 1 bijna stilstaat bij de interstellaire ruimte etc etc

  https://www.youtube.com/watch?v=5AUA7XS0TvA

  0 likes
 15. Het huwelijk wordt vaak bijeengetrachthouden door de Schoonfamilie,
  misschien is de Heilige Geest de schoonfamilie van de “natuurwetten”?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Hongaarse wetenschappers ontdekken 'mysterieuze vijfde natuurkracht'. Dit kan een gamechanger zijn

Hongaarse wetenschappers ontdekken ‘mysterieuze vijfde natuurkracht’. Dit kan een gamechanger zijn

Wetenschappers hebben naar eigen zeggen een vijfde ...

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Volgens sommige wetenschappers bevindt ons hele universum zich ...