Homepagina » Universum » Zijn zwarte gaten in werkelijkheid sluiproutes door de ruimtetijd? Deze ontdekking kan een revolutie teweegbrengen
Zijn zwarte gaten in werkelijkheid sluiproutes door de ruimtetijd? Deze ontdekking kan een revolutie teweegbrengen

Zijn zwarte gaten in werkelijkheid sluiproutes door de ruimtetijd? Deze ontdekking kan een revolutie teweegbrengen

Als twee wormgaten met elkaar in botsing komen, kunnen ze rimpelingen in de ruimtetijd achterlaten die meetbaar zijn.

Dit kan bewijs zijn dat deze hypothetische tunnels door de ruimtetijd daadwerkelijk bestaan, zo wordt gesteld in een nieuwe paper.

Zwarte gaten lijken de wetten van de kwantummechanica aan hun laars te lappen. Dit probleem kan worden opgelost door te stellen dat zwarte gaten in werkelijkheid wormgaten zijn.

Sluiproutes

Wormgaten zijn een soort sluiproutes die verschillende punten in het heelal met elkaar verbinden.

Rondom een zwart gat is een denkbeeldig oppervlak dat als grens fungeert, de zogeheten waarnemingshorizon.

Voorbij deze waarnemingshorizon kan niets ontsnappen, zelfs licht niet. Stephen Hawking ontdekte aan de hand van kwantumtunneling dat zwarte gaten toch een klein beetje straling kunnen produceren.

Na verloop van tijd kunnen zwarte gaten zelfs verdampen als gevolg van deze straling.

Niet bestaat

Sommige natuurkundigen hebben om die reden gezegd dat de waarnemingshorizon helemaal niet bestaat.

In plaats van een oneindige diepte waar niets uit kan ontsnappen bevatten zwarte gaten een hele reeks zwarte gat-achtige objecten zonder waarnemingshorizon, waaronder wormgaten, stellen ze.

Spaanse en Belgische natuurkundigen hebben nu uitgerekend hoe de rimpelingen eruitzien die geproduceerd worden door botsende wormgaten.

Bevestigd

Uit de nieuwe berekeningen, gepubliceerd in Physical Review D, blijkt dat het signaal van twee botsende wormgaten nauwelijks valt te onderscheiden van dat van twee gewone zwarte gaten.

Het verschil zit ‘m in de echo’s van de rimpelingen, die niet optreden bij de botsing van twee zwarte gaten omdat die begrensd worden door een waarnemingshorizon.

Wetenschappers beschikken over apparatuur die gevoelig genoeg is om dergelijke echo’s waar te nemen. Op die manier kan het bestaan van wormgaten bevestigd worden.

[LiveScience]


Vond je deze info belangrijk? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Alles onder de pet.

  We mogen alles vergeten wat we denken te weten en ons hele lichaam bewonen.
  Daar bevind zich het wormgat om een te zijn met alles.

  2 likes
 2. Een zwart gat functioneert net als een depressie als ook als het melkwegstelsel. Het zwarte gat is het oog van de depressie. Het is dus een onstabiel gebied in de ruimte, waar hoge snelheden bereikt worden. Kijk maar naar een “aardse depressie” daar kunnen ook hoge windsnelheden voorkomen en ook in een aardse depressie kan je soms een oog van de depressie terug vinden. Ook het melkwegstelsel laat een dergelijk patroon zien.

  3 likes
 3. Nee , zwarte gaten zijn fouten in de theory. In natuurkunde wordt veelvuldig gebruik gemaakt van puntmassa’s Relativiteitsleer verteld ons niets over de structuur elementaire deeltjes maar alles over ruimte tijd en energie. Ergens komt er een punt dat de structuur van elementaire deeltjes wel belangrijk is en zie hier een zwart gat.

  Namate de natuurkunde steeds ingewikkelder en steeds theoretische wordt lijkt het alsof er steeds meer dingen ontdekt worden die het prefix ‘dark’/black hebben

  black hole.
  dark matter.
  dark energy.

  Is dat niet een andere manier om te zeggen dat de wetenschap niet echt weet wat er aan de hand is ?

  1 likes
  • ¨Namate de natuurkunde steeds ingewikkelder en steeds theoretische wordt lijkt het alsof er steeds meer dingen ontdekt worden die het prefix ‘dark’/black hebben

   black hole.
   dark matter.
   dark energy.

   Is dat niet een andere manier om te zeggen dat de wetenschap niet echt weet wat er aan de hand is ¨

   nee zo houden ze ons bewustzijn laag en dom

   het menselijk oog ziet maar een beperkt spectrum van het licht en met beperkt bedoel ik dan wit licht dat uit 7 kleuren bestaat ¨het zichtbare spectrum¨

   je begrijpt dan ook dat er een tegenovergestelde aanwezig is zwart licht ¨het onzichtbare spectrum¨

   Daniel nemes heeft een lens ontwikkeld waarmee hij entiteiten kan waarnemen in het onzichtbare spectrum zie video https://www.youtube.com/watch?v=A003MzKb68c

   interessante ervan is van die foto’s dat ik ze niet voor eerst zie! mind blowing! veel van die SSP (secret space program) gasten hebben het er ook over corey goode bijvoorbeeld

   2 likes
 4. Laten we eerst ons zooitje op deze ronde bol maar is op orde brengen!

  Dan praten we na 100.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000. jaar wel verder over wormgaten.

  2 likes
 5. :adrianus-johannes.

  van het onmetelijke universum denken wij van menig te zijn die wetten te kennen ! welke alien heeft dan die wetboeken geopenbaard aangereikt, onderricht, geleerd, gedoceerd, ect.ect. ..

  hier op de aarde het nano nano nano deeltje in dat universum, hebben de bewoners groot en klein van alle kleuren en denkende dat er verstand of wijsheid in hun zit tov dat universum..
  de kleuters hoe elite of in wijsheid dan ook, onderhouden het nano nano nano deeltje aarde nog niet eens schoon zo de schepper het gegeven heeft..
  goed er zal straks een schil om dat nano nano nano deeltje geregeld worden tot we het weer schoon hebben en niks meer vervuilen..
  hoe verborgen, onbeduidend of elite je ook bent alles zal gezien worden..

  met de complimenten van,

  :adrianus-johannes.

  1 likes
 6. Een zwart gat is het gevolg van een ineenstortende kern van een zware ster, voor zover bekend tijdens of na een supernova. De compacte ster wordt een neutronenster genoemd, Deze term wordt dan ook gebruikt omdat de atomen in het compacte hemellichaam zijn elektrische ladingen hebben verloren.

  Zonder kernfusie krijgt de zwaartekracht vrij spel en kan het zijn gang gaan om deze compacte massa binnen de Schwarzschild-radius te persen. Éénmaal binnen de radius, wordt alles vanaf deze radiuslijn tot de singulariteit afgeschermd van de buitenwereld d.m.v. een waarnemingshorizon.

  Wat er binnen een zwart gat afspeelt, is voor een gedeelte wiskundig/kwantummechanisch te verklaren. Het enige wat ik hierover weet komt van het “RA materiaal” waarin wordt aangegeven dat de massa/energie teruggaat naar de “Ene Oneindige”. De wetenschap geeft dit in feite ook aan, zoals het verbreken van de natuurkundige wetten, hoewel niet alle wetenschappers het met elkaar eens zijn.

  1 likes
 7. Dit gaat mij echt boven de pet.

  0 likes
 8. Een zwart gat is de achterkant van een witte straler, die in een ander universum het opgeslokte materiaal weer gereinigd en in pure vorm uitspuugt. Elk universum kent witte stralers en zwarte gaten. Het is een gesloten kringloop.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Superzwaar zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Astronomen staan voor een raadsel

Reusachtig zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Astronomen staan voor een raadsel

Chinese astronomen hebben een supermassief zwart gat ontdekt ...

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...