Gezondheid

Big Pharma maakt winst, maar geen medicijnen

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ondanks miljardeninvesteringen door de farmaceutische industrie en overheden en ‘doorbraken’ in de medische wetenschap, is de werking van veel nieuwe medicijnen beperkt. De middelen verlengen mensenlevens, verminderen klachten en verzachten pijn, maar ze genezen zelden.

Big Pharma, goed voor een omzet van 1200 miljard dollar, maakt nog altijd miljarden dollar per jaar winst, maar heeft al in geen tijden een revolutionair geneesmiddel gemaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Crisis

Wat de farmaceutische industrie wel op de markt brengt, werkt vaak matig of helemaal niet, zoals onlangs bleek met het antidepressivum paroxetine van farmareus GlaxoSmithKline. De sector verkeert in essentie in een crisis.

Farmaceutische bedrijven klonteren steeds meer samen om nog grotere geldpotten te hebben. Pfizer wil bijvoorbeeld Allergan overnemen voor 150 miljard dollar. Maar de fusie- en overnamegolf van de laatste jaren is meer een teken van onmacht dan macht. Big Pharma legt daarnaast veel geld neer voor kleine bedrijven met veelbelovende medicijnen.

Patenten lopen af

Farmaceutische bedrijven konden tot voor kort zeer hoge prijzen vragen in de wetenschap dat de westerse samenleving in principe bereid is elke prijs te betalen. In Nederland werd in 2002 besloten om niet meer de dure merkmedicijnen te vergoeden, maar alleen goedkope merkloze medicijnen met dezelfde werkzame stof.

Daarnaast begonnen vijf jaar geleden veel middelen hun patent te verliezen. In 2013 verliep op tientallen veelgebruikte en dure medicijnen het patent. En op 1 januari verloopt het patent op een veelgebruikt en kostbaar kankermiddel.

[nrc.next]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x