Gezondheid

“We zijn geschokt”: 85% tampons en hygiëneproducten besmet met giftige onkruidverdelger van Monsanto

Help door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Argentijnse wetenschappers hebben sporen van glyfosaat gevonden in 85 procent van de hygiëneproducten voor vrouwen. Glyfosaat is het actieve ingrediënt van de onkruidbestrijder Roundup van landbouwreus Monsanto.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Nationale Universiteit van La Plata. Glyfosaat zat in het overgrote deel van de tampons, soorten maandverband, steriele gaasjes, wattenstaafjes en veegdoekjes.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In maart publiceerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport waarin de herbicide wordt geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Afbraakproduct

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd door hoofdonderzoeker Damián Marino van de Universiteit van La Plata. De onderzochte producten zijn gekocht in supermarkten en drogisten in het gebied rond de universiteit. 85 procent van de commerciële producten bevatte glyfosaat en in 62 procent van de verzorgingsproducten zat AMPA, het afbraakproduct van glyfosaat.

Bijna 100 procent van alle katoen die in Argentinië wordt geproduceerd is genetisch gemodificeerd. “We gaan nu kijken welke andere herbiciden er in de producten zitten,” zei Marino tijdens zijn presentatie.

Fruit en groente

“We zijn geschokt,” zei dr. Medardo Ávila Vázquez in een reactie op het rapport. “We hadden onze aandacht gericht op de aanwezigheid van glysfoaat in voedsel, maar we verwachtten niet dat de producten die we in ziekenhuizen en gezondheidscentra gebruiken om mensen te genezen, zijn besmet met een kankerverwekkend product. De autoriteiten moeten reageren op deze situatie.”

Uit een eerder onderzoek van de Nationale Universiteit van La Plata bleek dat 8 op de 10 soorten fruit en groente pesticiden bevatten. Van de 60 geanalyseerde monsters bleek 76,6 tenminste één chemische stof en 27,7 procent tussen de drie en vijf pesticiden te bevatten.

“Er worden veel verschillende pesticiden gebruikt. De cocktail van chemicaliën is buitengewoon krachtig,” zei Marino. De wetenschappers troffen onder meer de insecticide endosulfan aan, die al sinds 2013 verboden is in Argentinië.

[Revolution News]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Inneke
Inneke
7 jaren geleden

Thank you Argentina. Now Europe?

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x