Homepagina » Gezondheid » 68 genen reageren anders na Kirtan Kriya
yoga zangmeditatie Kirtan Kriya

68 genen reageren anders na Kirtan Kriya

Zes maanden geleden publiceerden onderzoekers van de UCLA een studie waaruit bleek dat dagelijkse meditatie stress vermindert bij verzorgers van Alzheimer- en dementiepatiënten. Nu weten ze waarom.

Psychiater Helen Lavretsky ontdekte dat 68 genen van de verzorgers na een zangmeditatie (Kirtan Kriya) anders reageerden.

Alzheimer-verzorgers scoren doorgaans hoog op stress, eenzaamheid en angstproblemen. Yoga-oefeningen hebben een verminderend effect op depressiviteit.

Vergrijzing

Vanwege de toenemende vergrijzing voorziet Lavretsky een drastische toename van het aantal gevallen van Alzheimer en andere vormen van dementie en het aantal benodigde verzorgers. Tenminste vijf miljoen Amerikanen zorgen voor iemand met dementie.

“Als gevolg van chronische stress lopen de verzorgers meer risico op de ontwikkeling van depressie,” zei Lavretsky. Uit recent onderzoek blijkt dat meditatie de schadelijke effecten van stress op de fysieke en mentale gezondheid kan terugdringen. Hoe dergelijke psychosociale interventies de biologische processen beïnvloeden is nog onduidelijk.

Ontstekingsreacties

In de studie van Dr. Lavretsky werden 45 deelnemers onderverdeeld in twee groepen. De meditatiegroep deed 12 minuten lang yoga-oefeningen waaronder Kirtan Kriya. De oefeningen werden acht weken lang iedere dag op hetzelfde tijdstip gedaan. Een andere groep verzorgers luisterde dagelijks enige tijd naar ontspanningsmuziek.

Op basis van bloedmonsters stelde Lavretsky vast dat de activiteit van eiwitten die worden geassocieerd met ontstekingsreacties na de yoga-oefeningen afnam.

Bemoedigend nieuws, aldus Dr. Lavretsky. Verzorgers hebben vaak niet de tijd, energie of contacten om van de stress af te komen. In dat geval biedt yoga-meditatie uitkomst. Bovendien is het gemakkelijk te leren. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Hoe zit het met de genen van de personen die naar de ontspanningsmuziek hebben geluisterd. Hierover wordt niets gemeld.

  1 likes
 2. Leuk dat zulke nuttige aeonen oude kennis eindelijk weer beschikbaar komt voor een steeds groter wordend publiek.
  Meditatie en mantrazingen is zo ongelooflijk heilzaam en ik kan dat met een gerust hart zeggen want ik spreek uit ervaring.
  Zo heeft de Gayatri mantra mijn leven veranderd, ten goede!
  Mensen doe er je voordeel mee, het is zo makkelijk toe te passen,

  en en het werkt écht! 🙂

  1 likes
 3. Mooi dat de ULCA nu tot dergelijke conclusies komt. Echter in de jaren 60 deden Russische onderzoekers soortgelijke experimenten wat tot dezelfde conclusies leidden. Toen ik in de jaren 90 literatuuronderzoek deed naar hoe genen worden aan- en uitgezet ontdekte ik dat er in onderzoeksland twee kampen bestonden, aan de ene kant de reductionisten (denken dat het lichaam een machine is waarbij de genen de baas zijn) en de quantum holisten (denken dat de mens een netwerk is van energievelden waarbij de genen een meer reagerende rol spelen). Rond het jaar 2000 zijn zo’n beetje alle menselijke genen in kaart gebracht. De farma industrie dacht hierbij de sleutel tot genezing van ziekten te zullen vinden omdat zij er nog steeds van uitgaan dat genen bepalen of we ziek worden of niet. Het onderzoek van de ULCA laat maar weer eens zien dat de reductionisten ongelijk hebben. Genen regeren niet maar reageren.

  1 likes
 4. Incy, bij de youtube filmpje van Deva Premal staat ook wel een vertaling eronder en zo moeilijk is het ook niet om het te leren, het zijn maar een paar zinnetjes.
  Deva Premal doet dit echt goed.

  1 likes
 5. Mediteren met hulp van een mantra, biedt al heeel lang rust in het hoofd [en lichaam]. Dat meetapparaten de goede resultaten nu ook laten zien is een kwestie van bereidheid om mediteren als ‘niet gek’ te accepteren. Gelukkig maar. Dus mediteer ook en sluit je bij een goed mens aan die je er bij begeleidt. Waak voor namaak.

  0 likes
 6. Zeker is het zo dat meditatie je genetisch materiaal repareert. Ook sterrepoorten
  (Stargates) doen dat met de juiste positieve intenties. Het zou wel eens op school verteld mogen worden.

  0 likes
 7. een mantra als: SA, TA, NA, MA vind ik toch maar niks aangezien de 5 eerste letters. Het betekent dan wel geboorte, leven, dood, hergeboorte. Maar toch…

  0 likes
 8. [quote name=”Brigitte”]een mantra als: SA, TA, NA, MA vind ik toch maar niks aangezien de 5 eerste letters. Het betekent dan wel geboorte, leven, dood, hergeboorte. Maar toch…[/quote]
  Meditatie werd volgens mij vroeger door de kerk aanzien als heidens, en heidens en duivels stonden dan ook niet ver van elkaar. Wie weet hebben ze inderdaad vandaar de benaming Satan gehaald, maar het is niet dat de kerk het niet goedkeurt dat het daarom ook slecht is hé… Het kan natuurlijk ook zijn dat beiden totaal niets met elkaar te maken hebben en dat het dus gewoon puur toeval is.

  0 likes
 9. Maar genen zijn toch geen actieve organen, geen zintuigen of spieren? Hoe ‘reageren’ ze dan? Wat verandert er? Graag een beetje verdieping bij dit soort interessante onderwerpen!

  0 likes
 10. [quote name=”henk”]Mediteren met hulp van een mantra, biedt al heeel lang rust in het hoofd [en lichaam]. Dat meetapparaten de goede resultaten nu ook laten zien is een kwestie van bereidheid om mediteren als ‘niet gek’ te accepteren. Gelukkig maar. Dus mediteer ook en sluit je bij een goed mens aan die je er bij begeleidt. Waak voor namaak.[/quote]

  Ja daar heb je gelijk in je kunt ook minder prettige ervaringen hebben met meditatie het gaat of de begeleider het meteen open hart doet.en ook de na begeleiding is zeer belangrijk.
  Warme Hart groet Desertwolf.

  0 likes
 11. goed om weten ik mediteer meer dan 21 jaar
  ik kan het goed geloven want ik was vroeger heel agressief …gelukkig nu niet meer …maar hou niet in dat ik nu een mietje ben hoor nee laat me gewoon niet doen ..maar ik denk zal bij ieder mens wel zijn …een stillen die zich nooit laat horen kan ook ineens agressief zijn tot hoe ver ga je he .

  0 likes
 12. [quote name=”Matthias”][quote name=”Brigitte”]een mantra als: SA, TA, NA, MA vind ik toch maar niks aangezien de 5 eerste letters. Het betekent dan wel geboorte, leven, dood, hergeboorte. Maar toch…[/quote]
  Meditatie werd volgens mij vroeger door de kerk aanzien als heidens, en heidens en duivels stonden dan ook niet ver van elkaar. Wie weet hebben ze inderdaad vandaar de benaming Satan gehaald, maar het is niet dat de kerk het niet goedkeurt dat het daarom ook slecht is hé… Het kan natuurlijk ook zijn dat beiden totaal niets met elkaar te maken hebben en dat het dus gewoon puur toeval is.[/quote]

  Bidden is tegen god praten, mediteren is naar god luisteren…..

  0 likes
 13. [quote name=”Brigitte”]een mantra als: SA, TA, NA, MA vind ik toch maar niks aangezien de 5 eerste letters. Het betekent dan wel geboorte, leven, dood, hergeboorte. Maar toch…[/quote]
  Sorry brigitte, de mantra is: Sat Nam wat betekent, waarheid is mijn naam, deze mantra wordt o.a. gebruikt bij kundalini yoga wat ik zelf beoefen en zeer effectief is. Daarnaast is Yoga geen religie, het is een zoektocht naar de waarheid in je zelf. Realiseren dat je 1 bent ,met alles om je heen

  0 likes
 14. [quote name=”cr”]goed om weten ik mediteer meer dan 21 jaar
  ik kan het goed geloven want ik was vroeger heel agressief …gelukkig nu niet meer …maar hou niet in dat ik nu een mietje ben hoor nee laat me gewoon niet doen ..maar ik denk zal bij ieder mens wel zijn …een stillen die zich nooit laat horen kan ook ineens agressief zijn tot hoe ver ga je he .[/quote]

  Heel goed, dat je al zo lang doet aan mediteren, ikzelf vindt het moeilijk om het te doen, ook meer omdat ik niet weet hoe het percies moet.Ik herken dat ikzelf ook heel snel agressief wordt ,nu gaat het met ups en downs ,maar merk aan mezelf dat ik er nu echt iets aan moet doen,dus ga ik lopen en probeer zoveel mogelijk van de natuur te genieten.dan kom ik tot rust en wordt mijn dag beter.
  Ik zou graag willen mediteren als een extra ,maar weet niet zo goed waar ik moet beginnen.

  0 likes
 15. Voor de eerste wereld oorlog was de kennis van chakras en meditatie bij iedere leer instelling een vast onderdeel.Omdat de illuminatie door had dat je door deze kennis je bewustzijn verruimd werd het verboden op alle universiteiten.Gelukkig begint dit de laatste jaren weer toe te nemen en geheel geaccepteerd.Want hoe kun je blokkades opheffen als je geen weet hebt hoe het lichaam functioneerd en reageerd op veelvuldige energieen.Zonder ontlading word je ziek ,dus kunnen ze weer wat pillen op de markt brengen die alleen de symptomen verdoezelen maar niet bij de kern aanpakken dus weer afhankelijkheid,een legale verslaving.

  0 likes
 16. ? Ik snap het hele verhaal niet echt… (kan aan mij liggen hoor)

  0 likes
 17. ik ging een paar keer naar een mediteer groep kort bij mij en al snel onder de knie en naar een ongeveer een jaar begon het te minderen .

  0 likes
 18. @kiwi: Gewoon beginnen kiwi, elk moment is goed.

  0 likes
 19. Exopolitiek: over de genen gesproken.
  de huidige homofobie in Vlaanderen,
  Lesbis, homo zijn, zijn deze mensen niet uit eigen beweging geworden. De redenen is te wijten aan genenafwijkingen, tijdens het foetale leven vanaf de embrio. Momenteel is er nog geen volledige geschikte medische behandeling vb gentherapie. Maar velen mensen denken aan een gepast gedragpatroon tegenover de kinderen, soms in de straat gaat het een maatje veel te ver….alles is bespreekbaar….sommigen hebben hier een gedragpatroon nog erger dan wilde beesten… zonder de degoutante leerschool uit de filmwereld, religiemiddens…bewijzen zijn dagelijks voorhanden

  0 likes
 20. [quote name=”gallicflower”]Exopolitiek: over de genen gesproken.
  de huidige homofobie in Vlaanderen,
  Lesbis, homo zijn, zijn deze mensen niet uit eigen beweging geworden. De redenen is te wijten aan genenafwijkingen, tijdens het foetale leven vanaf de embrio. Momenteel is er nog geen volledige geschikte medische behandeling vb gentherapie. Maar velen mensen denken aan een gepast gedragpatroon tegenover de kinderen, soms in de straat gaat het een maatje veel te ver….alles is bespreekbaar….sommigen hebben hier een gedragpatroon nog erger dan wilde beesten… zonder de degoutante leerschool uit de filmwereld, religiemiddens…bewijzen zijn dagelijks voorhanden[/quote]
  Dit is toch onzin zelfs in de griekse mytheologie komt homo-liefde voor is allemaal geraaskaal van geleerden die denken alles te weten zonder in het verleden te kijken,in de toekomst word iedereen weer androgeen en wat dan worden we allemaal veroordeeld ?

  0 likes
 21. geloof mij al die new age dingen zijn allemaal van satan door te mediteren open je poorten met niet veel goeds…. ik heb et meegemaakt met de moeder van een buurjongen die deed dit altijd en raakte vaak bezeten door demonen dan wist ze dingen over me te vertellen die niemand ooit van me kon weten, haar ogen werden helemaal zwart echt… fokking eng.

  0 likes
 22. [quote name=”Biff”]
  Zo heeft de Gayatri mantra mijn leven veranderd, ten goede!
  Mensen doe er je voordeel mee, het is zo makkelijk toe te passen,

  en en het werkt écht! :-)[/quote]
  Ik heb naar een paar uitvoeringen geluisterd op Youtube (Deva Premal and Miten). Van deze uitvoering kreeg ik kippenvel. Maar makkelijk toepassen? Vertel? Heb je dit onder begeleiding geleerd, ik spreek geen Indiaas. Wat betekend de mantra? Hoe heeft dit voor jou gewerkt?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Kijken: doorgewinterde meteoroloog ontkracht in 2 minuten de global warming-hoax

Kijken: doorgewinterde meteoroloog ontkracht in 2 minuten de global warming-hoax

Er is geen sprake van global warming. ...

De wereldwijde klimaatprotesten hebben niets te maken met het klimaat. Dit zijn de verborgen motieven

De wereldwijde klimaatprotesten hebben niets te maken met het klimaat. Dit zijn de verborgen motieven

In heel Europa gingen vrijdag mensen de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.