Gezondheid

68 genen reageren anders na Kirtan Kriya

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zes maanden geleden publiceerden onderzoekers van de UCLA een studie waaruit bleek dat dagelijkse meditatie stress vermindert bij verzorgers van Alzheimer- en dementiepatiënten. Nu weten ze waarom.

Psychiater Helen Lavretsky ontdekte dat 68 genen van de verzorgers na een zangmeditatie (Kirtan Kriya) anders reageerden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Alzheimer-verzorgers scoren doorgaans hoog op stress, eenzaamheid en angstproblemen. Yoga-oefeningen hebben een verminderend effect op depressiviteit.

Vergrijzing

Vanwege de toenemende vergrijzing voorziet Lavretsky een drastische toename van het aantal gevallen van Alzheimer en andere vormen van dementie en het aantal benodigde verzorgers. Tenminste vijf miljoen Amerikanen zorgen voor iemand met dementie.

“Als gevolg van chronische stress lopen de verzorgers meer risico op de ontwikkeling van depressie,” zei Lavretsky. Uit recent onderzoek blijkt dat meditatie de schadelijke effecten van stress op de fysieke en mentale gezondheid kan terugdringen. Hoe dergelijke psychosociale interventies de biologische processen beïnvloeden is nog onduidelijk.

Ontstekingsreacties

In de studie van Dr. Lavretsky werden 45 deelnemers onderverdeeld in twee groepen. De meditatiegroep deed 12 minuten lang yoga-oefeningen waaronder Kirtan Kriya. De oefeningen werden acht weken lang iedere dag op hetzelfde tijdstip gedaan. Een andere groep verzorgers luisterde dagelijks enige tijd naar ontspanningsmuziek.

Op basis van bloedmonsters stelde Lavretsky vast dat de activiteit van eiwitten die worden geassocieerd met ontstekingsreacties na de yoga-oefeningen afnam.

Bemoedigend nieuws, aldus Dr. Lavretsky. Verzorgers hebben vaak niet de tijd, energie of contacten om van de stress af te komen. In dat geval biedt yoga-meditatie uitkomst. Bovendien is het gemakkelijk te leren. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
henk
henk
11 jaren geleden

Mediteren met hulp van een mantra, biedt al heeel lang rust in het hoofd [en lichaam]. Dat meetapparaten de goede resultaten nu ook laten zien is een kwestie van bereidheid om mediteren als ‘niet gek’ te accepteren. Gelukkig maar. Dus mediteer ook en sluit je bij een goed mens aan die je er bij begeleidt. Waak voor namaak.

Juul
Juul
11 jaren geleden

Hoe zit het met de genen van de personen die naar de ontspanningsmuziek hebben geluisterd. Hierover wordt niets gemeld.

Beschouwer
Beschouwer
11 jaren geleden

Zeker is het zo dat meditatie je genetisch materiaal repareert. Ook sterrepoorten
(Stargates) doen dat met de juiste positieve intenties. Het zou wel eens op school verteld mogen worden.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Leuk dat zulke nuttige aeonen oude kennis eindelijk weer beschikbaar komt voor een steeds groter wordend publiek.
Meditatie en mantrazingen is zo ongelooflijk heilzaam en ik kan dat met een gerust hart zeggen want ik spreek uit ervaring.
Zo heeft de Gayatri mantra mijn leven veranderd, ten goede!
Mensen doe er je voordeel mee, het is zo makkelijk toe te passen,

en en het werkt écht! 🙂

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x