Financieel

Zwitserland overweegt iedereen 2000 euro per maand te geven

Help door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De burgercommissie Grundeindkommen (basisinkomen) heeft in Zwitserland een voorstel gedaan om iedere burger een onvoorwaardelijk inkomen van 2500 frank (iets meer dan 2000 euro) te geven.

Vorige maand werd een berg van acht miljoen stuivers gedumpt voor het parlementsgebouw in Bern om aandacht te vragen voor het basisinkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het plan is onderdeel van een aantal voorstellen die te maken hebben met de onvrede over de economische ongelijkheid. Eerder werd gestemd over een beperking van de topsalarissen bij grote Zwitserse bedrijven. Deze maand wordt een referendum gehouden over het 1:12-initiatief, waardoor een bestuurder nog maximaal 12 keer het laagste salaris binnen het bedrijf mag verdienen.

Betekenisvoller leven

“Andere intiatieven proberen een pleister te plakken op een ouderwets systeem,” legt Daniel Straub, één van de bedenkers van het initiatief, uit. “Het is tijd om menselijke arbeid en inkomen deels van elkaar los te koppelen.”

Volgens Straub kan de vrijheid die een basisinkomen met zich meebrengt leiden tot een betekenisvoller leven. Het is nog niet bekend wanneer er over het plan zal worden gestemd. Veel experts denken dat het voorstel met een grote meerderheid zal worden weggestemd.

Armoede

Een dergelijk plan brengt hoge kosten met zich mee en ook speelt de vraag of mensen nog wel gaan werken als ze een onvoorwaardelijk inkomen krijgen. Aan de andere kant veegt het plan in één klap de armoede van de baan.

Kleinschalige experimenten suggereren dat een basisinkomen wel eens heel positief zou kunnen werken. In de jaren zeventig kregen de inwoners van een klein stadje in Canada een minimum inkomen. De resultaten waren interessant: de armoede verdween, meer mensen maakten de middelbare school af en het ziekenhuisbezoek ging omlaag. “Als je een dergelijk sociaal programma invoert, veranderen de maatschappelijke waarden,” aldus dr. Evelyn Forget van de Universiteit van Manitoba.

Bron: Vice.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ellen
Ellen
10 jaren geleden

Een prachtig plan om de tweedeling arm – rijk tegen te gaan. Maar het zal ongetwijfeld een aanzuigende werking hebben op illegalen die hopen ook ooit Zwitsers staatsburger te worden. En dan heb je weer een andere tweedeling nl: staatsburgers – illegalen. Dit plan kan alleen werken als je het wereldwijd invoert.

pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

geld is een vloek,geld stinkt niet,maar het is het smerigste goedje wat je maar kunt bedenken,op geld zit alle soorten drugs-urine-poep-snot-slijm-bloed-braaksel-pus-bacterien en schimmels,,,enz enz,,,,n we all love it….dus ik pin.

Arno
Arno
10 jaren geleden

Quote: ‘Kleinschalige experimenten suggereren dat een basisinkomen wel eens heel positief zou kunnen werken’.

Van Rutte II hoef je helemaal geen positiviteit te verwachten.

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Op naar Zwitserland lekker luieren en een leuke Zwitserse schone aan de haak slaan. Ik pas wel op de koeien in de Alpenweiden samen met de Zwitserse schone liggend in het gras met een grassprietje in de mond luisterend naar de koeiebellen. Oh ja debunkers kom maar op.

Back to top button
45
0
We lezen graag je reactie!x