Archeologie

9.500 jaar oude armband getuigt van buitengewoon vakmanschap

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers hebben de oudst bekende armband van obsidiaan geanalyseerd die in de negentiger jaren is ontdekt bij het Turkse Aşıklı Höyük.

De wetenschappers hebben het oppervlak van de armband en haar microtopografische eigenschappen bestudeerd en onthulden de indrukwekkende technische expertise van de vaklieden in het achtste millennium voor Christus.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Opvallend is dat vandaag de dag op eenzelfde manier wordt gepolijst als ongeveer 10.000 jaar geleden. Het werk is gepubliceerd in het Journal of Archeological Science en biedt nieuwe inzichten in neolithische samenlevingen.

De armband uit 7.500 voor Christus is uniek. Het gaat om het vroegst bekende bewijs voor de bewerking van vulkaanglas, wat haar piek bereikte in het zevende en zesde millennium voor Christus toen allerlei ornamenten zoals spiegels en potten werden geproduceerd. Het object bevat een complexe vorm en een opvallende ringvormige rand. De armband heeft een diameter van 10 centimeter.

Vakmanschap

Het meesterlijke stukje vakmanschap werd in 1995 ontdekt bij de vindplaats van Aşıklı Höyük in Turkije en wordt sindsdien tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Aksaray. De armband werd in 2009 bestudeerd nadat professor Mihriban Özbasaran van de Universiteit van Istanboel de opgravingen bij de vindplaats hervatte.

Laurence Astruc van het Institut Français d’Études Anatoliennes analyseerde de armband door extreem krachtige computertechnologieën toe te passen die oorspronkelijk zijn ontwikkeld om het sinaasappeleffect in de auto-industrie te karakteriseren. Op deze manier kon elke afzonderlijke operatie die is uitgevoerd aan het oppervlak van het object worden geïdentificeerd.

Symmetrie

De analyse toonde aan dat de symmetrie van de ringvormige rand in het midden van de armband extreem precies is, tot op de honderdste micrometer. Dit suggereert dat de vakmannen indertijd modellen gebruikten. Het oppervlak van de armband werd op nanometerschaal glad gepolijst zodat de kwaliteit van een hedendaagse telescooplens werd bereikt.

Er zijn nog zo’n 60 andere artefacten van vulkaanglas die geanalyseerd zullen worden. Samen met de Universiteit van Manchester en het British Museum bestudeert het team van Laurence Astruc ornamenten die gevonden zijn in Domuztepe in Anatolië en Arpachiyyah in Irak.

Bron: Pasthorizonspr.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x