Homepagina » Buitenland » Achter de MH17-ramp zit veel meer dan je denkt. Deze emeritus hoogleraar heeft een hele belangrijke boodschap
Achter de MH17-ramp zit veel meer dan je denkt. Deze emeritus hoogleraar heeft een hele belangrijke boodschap

Achter de MH17-ramp zit veel meer dan je denkt. Deze emeritus hoogleraar heeft een hele belangrijke boodschap

Afgelopen week was het precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald.

Hoewel de precieze toedracht en het aanwijzen van de verantwoordelijken drie jaar na dato nog steeds onderwerp zijn van feitenonderzoek, wijzen de Nederlandse media steevast met een beschuldigende vinger naar Rusland.

Zo hadden de media veel aandacht voor een protest bij de Russische ambassade, schreef de Volkskrant dat de Russische media verwarring zaaien en meldde het AD dat Rusland volgens nabestaanden alles doet om het proces te frustreren.

Omvergeworpen

Emeritus hoogleraar Kees van der Pijl van de Universiteit van Sussex heeft de ramp nu in een bredere politieke context geplaatst, namelijk die van de nieuwe Koude Oorlog.

Die is ontstaan door het oprukken van de NAVO en de EU in oostelijke richting na de implosie van de Sovjet-Unie en pogingen om Georgië en Oekraïne bij het Westen te voegen.

Van der Pijl baseert zich onder meer op geopenbaarde documenten van de Nederlandse overheid en gehackte e-mails van voormalig NAVO-opperbevelhebber Philip Breedlove.

Na het aantreden van president Poetin is Rusland zich tegen deze opmars gaan verzetten en een meer actieve buitenlandse politiek gaan voeren, schrijft Van der Pijl.

BRICS

Daarbij speelde ook een rol dat Rusland zich met China, Brazilië, India en Zuid-Afrika (de zogeheten BRICS) verbond in het verzet tegen de politiek van regimeverandering in landen als Irak, Libië en Syrië.

Na de staatsgreep in Oekraïne in 2014, waarbij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de EU, die nog had bemiddeld, opzij schoof, scheidde de Krim zich af en begon de burgeroorlog.

Op 16 juli 2014, de dag voor het neerhalen van MH17, hadden de BRICS-regeringsleiders in Brazilië de oprichting van een BRICS-bank ondertekend.

Overstag

Poetin kwam daar met de Duitse bondskanselier Merkel een principeregeling inzake Oekraïne overeen.

Op precies die dag kwam Washington met nieuwe sancties tegen Rusland, maar diverse EU-landen wilden hier niet in meegaan.

Pas na het neerhalen van MH17 de volgende dag, ging de EU overstag, aldus Van der Pijl.

De hoogleraar wijst daarnaast op afspraken die tijdens de NAVO-top van september 2014 in Wales zijn gemaakt om de Europese defensiebudgetten te verhogen naar twee procent van het bbp.

Nieuwe machthebbers

Voor Nederland zou dit neerkomen op een verhoging met bijna zes miljard euro: aanmerkelijk hoger dan de bedragen die de verschillende politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s opnamen.

Ook deze NAVO-afspraken komen voort uit de beeldvorming van Rusland als agressor die pas door het neerhalen van MH17 gemeengoed is geworden, merkt Van der Pijl op.

De nieuwe machthebbers van Oekraïne hadden het meeste belang, het sterkste motief en de beste gelegenheid om het toestel neer te halen, concludeert hij.

Kees van der Pijl is emeritus hoogleraar en Fellow van het Centre for Global Political Economy aan de Universiteit van Sussex. Hij is de auteur van een groot aantal publicaties.

[Oorlog is geen Oplossing]


Vond je deze informatie goed? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Plus het feit dat Israël “toevallig” 15 minuten na de crash de Gaza strook binnenviel, maar hier moet je heel voorzichtig mee zijn want ze pakken je zo op als je dit oppert. De MH17 heeft vele politieke doelen behartigd en doordat onze Nederlandse politieke leiders het spelletje perfect meespelen zijn sommigen wel heel erg goed terecht gekomen. Onze grootste huilebalk Timmermans, die een onzinnig snotterverhaal hield bij de UN gebaseerd op grove leugens, zit er zeer warmpjes bij en ook de herverkiezing van Dijsselbloem in 2015 verliep wonderbaarlijk soepeltjes.
  Timmermans, Dijsselbloem, Rutte, Pechtold, Asher en Wilders, ze hebben allemaal een ding gemeen, het zijn allemaal Zionistische trekpoppen, Groot Israël is het doel, de tweede wereld oorlog heeft de terug keer van Israël verwezenlijkt, de derde wereldoorlog zal groot Israël brengen.

  53 likes
  • tja Bert… een kwartier later is Israel de Gazastrook binnen gevallen en 10 minuten daarvoor begaf iemand z’n koelkast het. Het leuke van complot-denken is natuurlijk alles aan elkaar te linken, of het nou wel of geen hout slaat. Op 17 juli heb ik in 2009 mijn vader verloren en op 17 juli 2014 heb ik mijn moeder naast m’n vader gelegd. Voor mij een big issue, maar globaal niks. En ja, jij zal vast wel de Gaza aan Oekraïne kunnen linken, maar voor mij ook niks.
   Vertel ajb iets nuttigs, want dit raakt echt kant nog wal.

   11 likes
   • Jeff

    Zo maken we allemaal onze eigenaardige toevalligheden mee in het leven. Mijn vader stierf op 25 september 2014 en na vele zaken te hebben geregeld kwam ik eindelijk uit geput thuis en ging de telefoon wederom. Exact 24 uur na het overlijden van mijn vader bleek mijn broer te zijn overleden, ogenschijnlijk twee los staande feiten. Echter mijn broer was ziekelijk en na het nieuws over zijn vader heeft hij zich volledig over gegeven, overtuigd dat zijn vader hem op zou wachten voor hun laatste reis naar hun Heer.
    Wie bepaald uiteindelijk of iets nuttig is of niet en in hoeverre bestaat er toeval?

    12 likes
    • ik bepaal dat in elk geval niet! al deed ik er wellicht een spastische poging toe. Ik bedoelde het niet zo heel erg rot, maak me alleen zorgen om het feit dat ook wij out off the box moeten denken, want een oude aanname schrappen, wil niet zeggen dat je daar een nieuwe voor in de plaats moet nemen. Ik vind je verhaal wel aangrijpend, over je pa en broer. Dat geeft wel iets tot nadenken en maakt een hoop relatief. Cliché wellicht, maar oprecht bedoeld.

     2 likes
   • Jeff je moet niet zo klein denken.

    2 likes
    • Hai Yoep, dank voor je reactie maar het is mij inmiddels wel duidelijk hier. Al die vredelievende mensen, die je van alles verwensen als je ook maar enigszins twijfelt aan hun waarheid. Als je ook maar 1 verwijzing maakt ben je in die lieve mensen hun ogen een soort van vijand. Ik waag het alles te betwijfelen en andere opties voor open te houden. Of dat nou het journaal, deze site of jouw mening is. Ik heb alleen altijd het respect gehad om die mening te respecteren. Als ik al is uit de slof schiet, kom ik daar altijd op terug. Want ik ben mij terdege bewust van mijn eigen tekortkomingen. Dat nieuws weliswaar vaak anders is als gepubliceerd, daar geloof ik in, maar weiger wel om dan zo maar een scenario over te nemen. Dat is link in mijn ogen. Maar ja, dat mag je hier vaak niet uitspreken, want dan ben je niet goed bij je hoofd. Of zoals jij het alweer stelt beste Yoep, kleindenkend. Waarschijnlijk kan ik niet tippen aan dat grote brein van jouw, maar zal dat nooit tegen je gebruiken, als je snapt wat ik bedoel. He, wat naïef van mij, natuurlijk snap jij dat. Fijne avond Yoep.

     1 likes
   • Jeff

    Natuurlijk is hetgeen bagatelliseren van iets wat je waarschijnlijk niet uitkomt of snapt een optie om een statement te maken.
    Wat wel onderhand een aanvaard feit is dat de belanghebbende bij dit drama wel uit de zelfde hoek komen.

    1 likes
  • Het werkelijke volk Israel is nog steeds niet teruggekeerd en worden momenteel opnieuw aangevallen.
   Al duizenden jaren lang.Nu middels massa immigratie schijnen de tegenkrachten dit maal succesvol te zijn.
   En de voornaamste reden is dat men niet weet waar hij/zij daadwerkelijk vandaan komen.

   “Mijn volk zal ten ondergaan door tekort aan kennis”.

   Zij die valselijk een titel, land en geschiedenis hebben gekaapt zijn de joden waar men tegenwoordig over spreekt.
   Verwar hen niet met het werkelijke volks Israels.

   8 likes
   • Ze worden langzaam wakker, maar worden bevuild idd met valse kennis/propaganda, net als die wij in onze klas leren en hebben geleerd. De STAAT israel wordt door mij niet erkent.Orginaliteit ipv copycats

    1 likes
 2. Het schijnt dat even voor MH17 neergehaald werd, het presidentiele vliegtuig van Putin daar heeft gevlogen, wat het eigenlijke doelwit was. Er is dus het ‘verkeerde’ vliegtuig neergehaald.

  https://www.rt.com/news/173672-malaysia-plane-crash-putin/

  13 likes
  • dat zou best kunnen.
   doel was natuurlijk Rusland aanpakken en zonder enig bewijs hen van alles de schuld geven.
   de vermoedelijke dader Oekraiene wordt nog steeds uit de wind gehouden, hoewel dat volgens mij niet lang meer zal duren.
   enkele nabestaanden hadden misschien beter in de tuin van de Oekraiense ambassade kunnen gaan zitten.

   30 likes
  • En drie dagen van te voren hebben de separatisten een Oekraïens vracht vliegtuig (Antonov) naar beneden geschoten, heel toevallig drie dagen later wordt de MH17 uit de lucht geschoten..

   4 likes
  • Ja die heeft wel de zelfde kleuren he nu je het zegt!! Kijk eens naar die MH 17 en naar de Russische vlag!

   1 likes
 3. De oplopende spanningen, een nieuwe vorm van koude oorlog met Rusland lijkt inderdaad ontstaan door het oprukken van de NAVO en de EU in oostelijke richting na de implosie van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie die zichzelf vrijwillig terugtrok en ontmantelde, maakte destijds strenge afspraken met Amerika opdat de NAVO niet richting het Oosten zou uitbreidden, maar toch gebeurde onder voormalig president Bill Clinton en George W. Bush.
  In het grote Poetin Interview van Hollywood regisseur, Oliver Stone, verteld Vladimir Poetin dat met de deccenia lange onderhandelingen dergelijke afspraak verbaal zijn gemaakt maar door voormalig president, Michail Gorbatsjov, nooit op papier is vastgelegd. Een misstap met grote gevolgen.

  Emeritus hoogleraar, Kees van der Pijl, meent dat de spanningen verder opliepen doordat Amerika samen met Brussel pogingen ondernamen om Georgië en Oekraïne bij de EU te voegen. Waarna er ongetwijfeld in deze landen- net zoals in andere voormalige Sovjetstaten al gebeurd is – NAVO basissen zouden worden gebouwd onder het mom van vrede en veiligheid.

  Rob de Wijk, geschiedkundige, en deskundig op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken was gisteravond te zien in het programma ‘Weg van de Wereld’. Een programma over
  internationale politieke kwesties die de Wijk samen presenteert met oud VVD politicus Arend Jan Boekestijn. Ze hadden de voormalige voorzitter van het Russische defensie beleid, Sergey Karaganov,
  uitgenodigd om over de spanningen met Rusland te praten.

  Karaganov bevestigd dat de kwestie Oekraïne en Georgië olie op het vuur heeft gegooid maar dat de ogen eerder open gingen met de Amerikaanse inmenging in Kosovo van 1999, waarbij de NAVO het land 78 dagen lang bombardeerde. Arend Jan Boekestijn meende dat deze NAVO bombardementen noodzakelijk waren omdat er genocide plaatsvond in Kosovo. Een antwoord die door Karaganov werd getorpedeerd als leugen omdat er pas sprake was van genocide na de bombardementen.

  Enkele scherpzinnige uitspraken van Karaganov;

  ”Ik wou dat we het vermogen hadden om iedereen te bespioneren waarvan wij worden beschuldigd.”

  – Sergey Karaganov.

  ” …..dat doen wij ook om jullie te bedreigen”.

  – Antwoord van Karaganov op de vraag waarom Russen zwemmen in ijskoud water. (Alleen jammer dat de laatste grap in een negatief daglicht werd geplaatst met het volgende commentaar,

  ”We doen het om jullie te bedreigen, de boodschap is duidelijk. Net als die van Poetin. Rusland wil weer een gerespecteerde speler worden op het wereldtoneel. Een speler waarmee word rekening gehouden. Daarom denkt Rusland in machtstermen.” – Weg van de Wereld.

  Ja mensen Rusland schijnt te denken in machtstermen? De conclusie volgens het programma maar
  [Wait a minute!]

  Volgens mij heeft de oorzaak meer te maken met de macht van Amerika, of specifieker, de belangen van de internationale Bankiers, Wall Street, en de vele denktanks die er aan verbonden zijn waaronder het ‘Project for the New American Century’ (PNAC). En niet te vergeten de werken van, Zbigniew Brzeziński, waaronder het boek, The Grand Chessboard – American Primacy and Its Geostrategic Imperatives (1997)

  Waar Brzeziński stelt dat de hegemonie en suprematie van Amerika bedreigt word als het niet alle grondstoffen in de wereld controleert. In dit boek richt hij zich op de landen rond de Kaspische zee, Eurazië, en noemde hij de Balkan waar volgens hem goud in de grond zou zitten, ja goud! Brzeziński stelde verder dat de Amerikaanse krijgsmacht de allergrootste is maar tevens de laatste die de mens zal zien. Kortom, ik ben blij dat deze mafkees dood is maar er lopen daar nog een paar gekken rond, dus het blijft opletten geblazen. Want als je dit allemaal mee krijgt begrijp ik de Russen wel. Hier de link van de uitzending,

  https://www.npo.nl/weg-van-de-wereld/22-07-2017/POW_03594948

  PS. Niet de groeten aan die slijmjurk van Arend Jan Boekestijn. Ooit werkzaam voor instituut Clingendael voordat hij de politiek in ging, en ooit degene die wekelijks te zien was bij Nederlandse nieuws- en actualiteitenprogramma’s waar hij zijn uiterste best deed om iedereen te overtuigen dat Saddam over massavernietigingswapens zou beschikken die het westen konden bereiken!! Zeg maar het zelfde klaplopers verhaal als dat van die mafkezen in de George W. Bush regering die iedereen en alles het zelfde poogde wijs te maken.

  27 likes
 4. De MH 017 is voor velen natuurlijk een enigma maar niet voor de PVDA`er en Eurofiel Frans Timmermans Want waar vliegtuigcrash onderzoekers minstens een jaar over moeten doen………wist Frans Timmermans al wie de daders waren voordat de MH 017 goed en wel opsteeg of neergestort was!
  Begrijp ook dat de “Linkse” PVDA`ers zijn het motorblok van de omvolking zij staan pal achter de zeer bedenkelijke mevr Merkel (die Duitsland en Europa wil vernietigen) en zij staan pal achter mevr Merkel haar “Linkse” genocide holocaust leger van ISIS samen met de honderdduizenden moslim terroristen die nog erger zijn dan NAZI`s en Hitler!
  ——————————————————————————————————
  Timmermans waarschuwt: ‘Einde rechtsstaat Polen nadert’
  https://www.volkskrant.nl/buitenland/timmermans-waarschuwt-einde-rechtsstaat-polen-nadert~a4507238/
  ——————————————————————————————————
  U mag kiezen, EU of oorlog
  https://jdreport.com/de-woorden-van-frans-timmermans-u-mag-kiezen-eu-of-oorlog/
  ——————————————————————————————————
  Frans Timmermans (PvdA, EU): ‘Enige alternatief voor EU is oorlog’
  http://politiek.tpo.nl/2015/11/13/frans-timmermans-pvda-eu-enige-alternatief-voor-eu-is-oorlog/
  ——————————————————————————————————
  POLEN WEIGERT DE OMVOLKING VAN TIMMERMANS!
  FULL BAN on Islamic Migrants Poland’s former prime minister, Jaroslaw Kaczynski has spoken up and wants the country to refuse any and all Islamic migrants.
  http://newstodayflash.com/latest/polands-most-powerful-politician-calling-for-a-full-ban-on-islamic-migrants/
  ——————————————————————————————————
  Tsjechië wil geen vluchtelingen
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/07/herverdeling-tsjechie-wil-geen-vluchtelingen-10950900-a1561941
  ——————————————————————————————————
  Geduld Timmermans met landen die vluchtelingen weigeren raakt op
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/08/geduld-timmermans-met-landen-die-vluchtelingen-weigeren-raakt-op-6602057-a1545074

  24 likes
 5. als iemand het heeft over het alziende oog dan is mijn eerste gedachte illuminatie.
  maar misschien dat andere mensen er anders over denken,en dat het gewoon op puur toeval berust.
  maar van alle monumenten waar de nabestaande uit konden kiezen\stemmen is dit het uiteindelijk geworden.

  http://www.ronaldawesterhuis.com/RAW/wp-content/uploads/Rend-MH17a.jpg

  maar zou het niet zo kunnen zijn dat dit niet door de kunstenaar zelf is bedacht ,maar in opdracht van gemaakt is.

  8 likes
  • Holy smoly! The all seeing eye! Van boven dan want van voren is het best een vredig tafereeltje…

   Inspiratie kan ook influistering zijn: een ‘eigen’ idee uitwerken dat eigenlijk door niet-fysieke, bij de illuminatie/reptiliaanse vibraties horende entiteiten ingebracht is?

   Het oog van ‘wij levenden zien jullie – respect!’ of het oog van ‘jullie waren/zijn een banket voor ons lage frequenties’ en dit monument beinvloed die energie nog wat langer?

   Of allebei?

   5 likes
 6. God, of hoe je het ook noemen wilt…de Schoone Kosmos, het Universum is………….

  LIEFDE

  wat er op Aarde zich uitwerkt?

  Ik kan het bijna NIET meer volgen….

  The Matrix….dat is waar ze je in proberen vast te houden….
  Binnen de Ring van Saturn…
  dadelijk 5G….maakt t allemaal nog erger…
  ‘t Vervelende is, merk ik, doe je niet mee, ben je al gauw GEK…. jaja….
  nou echt niet, allesbehalve…maar ‘t is niet gemakkelijk…
  Veel ruimte en tijd voor meditatie…eet alleen nog Vegan…wandel, fiets, werk in de tuin….
  Dat voelt bevoorrecht…
  Veel mensen kunnen niet anders dan racen en rennen naar hun werk voor:
  MONEY…
  Om nét hun hoofd boven water te houden….
  Wanneer Worden Wij/Ze Wakker!

  namaste

  7 likes
  • Zijn er eigenlijk wel wifi vrije zones om te wonen? ohhh wacht 5G… das via palen ja… faradaykooi maken? Ik word knetter gestoord van al die straling! woon ook midden in de stad groningen. Tijd om naar platteland te gaan denk ik dan maar!

   1 likes
 7. Bovenstaand verhaal toch maar op elke boom plakken die onlangs een bos vormen als gedenkplaats.
  Offerplaats voor de nabestaanden. geen gedenkplaats.
  De nabestaanden die hier worden gedwongen een aandeel te zijn in de gewelddadige expansie van die VS.
  Ja je hebt nu een gedenkplaats. hoe wrang kam het zijn. Leve Oekraine??????

  4 likes
 8. Peter heeft gelijk…

  1 likes
 9. We denken het allemaal te weten ,en weet je wat we weten eigenlijk gene ene sodemieter,diegene die het meestal bij het rechte eind heeft is je gevoel en intuitie ,bij de eerste dag van deze verschrikkelijke laffe aanval had ik gelijk het gevoel hier spelen ontzettende grote belangen en Rusland wordt de gebeten hond ,mijn gevoel verteld me dat dit een aanval was uit de Westerse hoek ,en kijk na 3 jaar in welke sh*t de wereld zit ,research 😉 Eens terug vanaf de aanslag dan denk ik dat deze proffessor er niet ver naast zit !

  1 likes
 10. Nederland is een land waar leugens regeren! weten jullie dat jullie allemaal een erg schaapachtige indruk maken, in Den Haag hebben ze pret! ze lachen jullie gewoon uit op hun vergaderingen.

  België

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nigel farage

Nigel Farage onthult waarom de EU doodsbang is voor aanstaande brexitgesprekken

Op mijn laatste dag in Brussel merkte ...

mh17

‘Sensationele stukken’ weerspreken conclusies JIT over MH17-ramp. Bekijk ze hier

Volgens het Joint Investigation Team (JIT) is ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 maart
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.