Buitenland

Achter de MH17-ramp zit veel meer dan je denkt. Deze emeritus hoogleraar heeft een hele belangrijke boodschap

Help anderen door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen week was het precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald.

Hoewel de precieze toedracht en het aanwijzen van de verantwoordelijken drie jaar na dato nog steeds onderwerp zijn van feitenonderzoek, wijzen de Nederlandse media steevast met een beschuldigende vinger naar Rusland.

Zo hadden de media veel aandacht voor een protest bij de Russische ambassade, schreef de Volkskrant dat de Russische media verwarring zaaien en meldde het AD dat Rusland volgens nabestaanden alles doet om het proces te frustreren.

Omvergeworpen

Emeritus hoogleraar Kees van der Pijl van de Universiteit van Sussex heeft de ramp nu in een bredere politieke context geplaatst, namelijk die van de nieuwe Koude Oorlog.

Die is ontstaan door het oprukken van de NAVO en de EU in oostelijke richting na de implosie van de Sovjet-Unie en pogingen om Georgië en Oekraïne bij het Westen te voegen.

Van der Pijl baseert zich onder meer op geopenbaarde documenten van de Nederlandse overheid en gehackte e-mails van voormalig NAVO-opperbevelhebber Philip Breedlove.

Na het aantreden van president Poetin is Rusland zich tegen deze opmars gaan verzetten en een meer actieve buitenlandse politiek gaan voeren, schrijft Van der Pijl.

BRICS

Daarbij speelde ook een rol dat Rusland zich met China, Brazilië, India en Zuid-Afrika (de zogeheten BRICS) verbond in het verzet tegen de politiek van regimeverandering in landen als Irak, Libië en Syrië.

Na de staatsgreep in Oekraïne in 2014, waarbij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de EU, die nog had bemiddeld, opzij schoof, scheidde de Krim zich af en begon de burgeroorlog.

Op 16 juli 2014, de dag voor het neerhalen van MH17, hadden de BRICS-regeringsleiders in Brazilië de oprichting van een BRICS-bank ondertekend.

Overstag

Poetin kwam daar met de Duitse bondskanselier Merkel een principeregeling inzake Oekraïne overeen.

Op precies die dag kwam Washington met nieuwe sancties tegen Rusland, maar diverse EU-landen wilden hier niet in meegaan.

Pas na het neerhalen van MH17 de volgende dag, ging de EU overstag, aldus Van der Pijl.

De hoogleraar wijst daarnaast op afspraken die tijdens de NAVO-top van september 2014 in Wales zijn gemaakt om de Europese defensiebudgetten te verhogen naar twee procent van het bbp.

Nieuwe machthebbers

Voor Nederland zou dit neerkomen op een verhoging met bijna zes miljard euro: aanmerkelijk hoger dan de bedragen die de verschillende politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s opnamen.

Ook deze NAVO-afspraken komen voort uit de beeldvorming van Rusland als agressor die pas door het neerhalen van MH17 gemeengoed is geworden, merkt Van der Pijl op.

De nieuwe machthebbers van Oekraïne hadden het meeste belang, het sterkste motief en de beste gelegenheid om het toestel neer te halen, concludeert hij.

Kees van der Pijl is emeritus hoogleraar en Fellow van het Centre for Global Political Economy aan de Universiteit van Sussex. Hij is de auteur van een groot aantal publicaties.

[Oorlog is geen Oplossing]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob Steenwinkel
Rob Steenwinkel
4 jaren geleden

De MH 017 is voor velen natuurlijk een enigma maar niet voor de PVDA`er en Eurofiel Frans Timmermans Want waar vliegtuigcrash onderzoekers minstens een jaar over moeten doen………wist Frans Timmermans al wie de daders waren voordat de MH 017 goed en wel opsteeg of neergestort was!
Begrijp ook dat de “Linkse” PVDA`ers zijn het motorblok van de omvolking zij staan pal achter de zeer bedenkelijke mevr Merkel (die Duitsland en Europa wil vernietigen) en zij staan pal achter mevr Merkel haar “Linkse” genocide holocaust leger van ISIS samen met de honderdduizenden moslim terroristen die nog erger zijn dan NAZI`s en Hitler!
——————————————————————————————————
Timmermans waarschuwt: ‘Einde rechtsstaat Polen nadert’
https://www.volkskrant.nl/buitenland/timmermans-waarschuwt-einde-rechtsstaat-polen-nadert~a4507238/
——————————————————————————————————
U mag kiezen, EU of oorlog
https://jdreport.com/de-woorden-van-frans-timmermans-u-mag-kiezen-eu-of-oorlog/
——————————————————————————————————
Frans Timmermans (PvdA, EU): ‘Enige alternatief voor EU is oorlog’
http://politiek.tpo.nl/2015/11/13/frans-timmermans-pvda-eu-enige-alternatief-voor-eu-is-oorlog/
——————————————————————————————————
POLEN WEIGERT DE OMVOLKING VAN TIMMERMANS!
FULL BAN on Islamic Migrants Poland’s former prime minister, Jaroslaw Kaczynski has spoken up and wants the country to refuse any and all Islamic migrants.
http://newstodayflash.com/latest/polands-most-powerful-politician-calling-for-a-full-ban-on-islamic-migrants/
——————————————————————————————————
Tsjechië wil geen vluchtelingen
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/07/herverdeling-tsjechie-wil-geen-vluchtelingen-10950900-a1561941
——————————————————————————————————
Geduld Timmermans met landen die vluchtelingen weigeren raakt op
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/08/geduld-timmermans-met-landen-die-vluchtelingen-weigeren-raakt-op-6602057-a1545074

bert s
bert s
4 jaren geleden

Plus het feit dat Israël “toevallig” 15 minuten na de crash de Gaza strook binnenviel, maar hier moet je heel voorzichtig mee zijn want ze pakken je zo op als je dit oppert. De MH17 heeft vele politieke doelen behartigd en doordat onze Nederlandse politieke leiders het spelletje perfect meespelen zijn sommigen wel heel erg goed terecht gekomen. Onze grootste huilebalk Timmermans, die een onzinnig snotterverhaal hield bij de UN gebaseerd op grove leugens, zit er zeer warmpjes bij en ook de herverkiezing van Dijsselbloem in 2015 verliep wonderbaarlijk soepeltjes.
Timmermans, Dijsselbloem, Rutte, Pechtold, Asher en Wilders, ze hebben allemaal een ding gemeen, het zijn allemaal Zionistische trekpoppen, Groot Israël is het doel, de tweede wereld oorlog heeft de terug keer van Israël verwezenlijkt, de derde wereldoorlog zal groot Israël brengen.

Peer
Peer
4 jaren geleden

Het schijnt dat even voor MH17 neergehaald werd, het presidentiele vliegtuig van Putin daar heeft gevlogen, wat het eigenlijke doelwit was. Er is dus het ‘verkeerde’ vliegtuig neergehaald.

https://www.rt.com/news/173672-malaysia-plane-crash-putin/

Gezinusk
Gezinusk
4 jaren geleden

De oplopende spanningen, een nieuwe vorm van koude oorlog met Rusland lijkt inderdaad ontstaan door het oprukken van de NAVO en de EU in oostelijke richting na de implosie van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie die zichzelf vrijwillig terugtrok en ontmantelde, maakte destijds strenge afspraken met Amerika opdat de NAVO niet richting het Oosten zou uitbreidden, maar toch gebeurde onder voormalig president Bill Clinton en George W. Bush.
In het grote Poetin Interview van Hollywood regisseur, Oliver Stone, verteld Vladimir Poetin dat met de deccenia lange onderhandelingen dergelijke afspraak verbaal zijn gemaakt maar door voormalig president, Michail Gorbatsjov, nooit op papier is vastgelegd. Een misstap met grote gevolgen.

Emeritus hoogleraar, Kees van der Pijl, meent dat de spanningen verder opliepen doordat Amerika samen met Brussel pogingen ondernamen om Georgië en Oekraïne bij de EU te voegen. Waarna er ongetwijfeld in deze landen- net zoals in andere voormalige Sovjetstaten al gebeurd is – NAVO basissen zouden worden gebouwd onder het mom van vrede en veiligheid.

Rob de Wijk, geschiedkundige, en deskundig op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken was gisteravond te zien in het programma ‘Weg van de Wereld’. Een programma over
internationale politieke kwesties die de Wijk samen presenteert met oud VVD politicus Arend Jan Boekestijn. Ze hadden de voormalige voorzitter van het Russische defensie beleid, Sergey Karaganov,
uitgenodigd om over de spanningen met Rusland te praten.

Karaganov bevestigd dat de kwestie Oekraïne en Georgië olie op het vuur heeft gegooid maar dat de ogen eerder open gingen met de Amerikaanse inmenging in Kosovo van 1999, waarbij de NAVO het land 78 dagen lang bombardeerde. Arend Jan Boekestijn meende dat deze NAVO bombardementen noodzakelijk waren omdat er genocide plaatsvond in Kosovo. Een antwoord die door Karaganov werd getorpedeerd als leugen omdat er pas sprake was van genocide na de bombardementen.

Enkele scherpzinnige uitspraken van Karaganov;

”Ik wou dat we het vermogen hadden om iedereen te bespioneren waarvan wij worden beschuldigd.”

– Sergey Karaganov.

” …..dat doen wij ook om jullie te bedreigen”.

– Antwoord van Karaganov op de vraag waarom Russen zwemmen in ijskoud water. (Alleen jammer dat de laatste grap in een negatief daglicht werd geplaatst met het volgende commentaar,

”We doen het om jullie te bedreigen, de boodschap is duidelijk. Net als die van Poetin. Rusland wil weer een gerespecteerde speler worden op het wereldtoneel. Een speler waarmee word rekening gehouden. Daarom denkt Rusland in machtstermen.” – Weg van de Wereld.

Ja mensen Rusland schijnt te denken in machtstermen? De conclusie volgens het programma maar
[Wait a minute!]

Volgens mij heeft de oorzaak meer te maken met de macht van Amerika, of specifieker, de belangen van de internationale Bankiers, Wall Street, en de vele denktanks die er aan verbonden zijn waaronder het ‘Project for the New American Century’ (PNAC). En niet te vergeten de werken van, Zbigniew Brzeziński, waaronder het boek, The Grand Chessboard – American Primacy and Its Geostrategic Imperatives (1997)

Waar Brzeziński stelt dat de hegemonie en suprematie van Amerika bedreigt word als het niet alle grondstoffen in de wereld controleert. In dit boek richt hij zich op de landen rond de Kaspische zee, Eurazië, en noemde hij de Balkan waar volgens hem goud in de grond zou zitten, ja goud! Brzeziński stelde verder dat de Amerikaanse krijgsmacht de allergrootste is maar tevens de laatste die de mens zal zien. Kortom, ik ben blij dat deze mafkees dood is maar er lopen daar nog een paar gekken rond, dus het blijft opletten geblazen. Want als je dit allemaal mee krijgt begrijp ik de Russen wel. Hier de link van de uitzending,

https://www.npo.nl/weg-van-de-wereld/22-07-2017/POW_03594948

PS. Niet de groeten aan die slijmjurk van Arend Jan Boekestijn. Ooit werkzaam voor instituut Clingendael voordat hij de politiek in ging, en ooit degene die wekelijks te zien was bij Nederlandse nieuws- en actualiteitenprogramma’s waar hij zijn uiterste best deed om iedereen te overtuigen dat Saddam over massavernietigingswapens zou beschikken die het westen konden bereiken!! Zeg maar het zelfde klaplopers verhaal als dat van die mafkezen in de George W. Bush regering die iedereen en alles het zelfde poogde wijs te maken.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

24
0
We lezen graag je reactie!x