BuitenlandCorona

Spaanse regering moet 1 miljoen coronaboetes terugbetalen, eerste lockdown was ongrondwettig

Help mee door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Spaanse regering heeft een speciale werkgroep samengesteld om ruim een miljoen coronaboetes die tijdens de eerste lockdown zijn uitgeschreven aan burgers terug te betalen of te annuleren. Het constitutioneel hof oordeelde enkele maanden geleden dat de lockdown die begin 2020 werd afgekondigd ongrondwettig was.

De overheidsdiensten moeten in totaal 1.142.127 boetes terugbetalen, schrijft de Spaanse publieke omroep RTVE. De politie kreeg de bevoegdheid om burgers die zich niet aan de strenge lockdown hielden te bestraffen, maar het constitutioneel hof verklaarde deze maatregel ongrondwettig. Volgens het hof werden met de lockdownmaatregel fundamentele rechten van de burgers beperkt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
Hof moet nog uitspraak doen over tweede lockdown

De regering van premier Pedro Sanchez kondigde een noodtoestand af, maar had eigenlijk een uitzonderingstoestand moeten afkondigen. Een noodtoestand kan worden uitgeroepen zonder goedkeuring van het parlement. Een uitzonderingstoestand moet eerst worden goedgekeurd door het parlement.

Tijdens de tweede lockdown, waar het hof zich nog over buigt, zijn meer dan 200.000 boetes uitgeschreven.

Schending van de grondrechten van burgers

Halverwege juli oordeelde het hof dat de lockdown die de Spaanse overheid had afgekondigd ongrondwettig was. De zaak was aangespannen door de partij Vox. Het beperken van de bewegingsvrijheid was een schending van de grondrechten van burgers, luidde het vonnis.

Spanjaarden mochten alleen voor noodzakelijke boodschappen of werk de straat op.

NOS-correspondent Rop Zoutberg twittert:


[INSpanje.nl, VRT]

4.9 60 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Annette
Annette
2 jaren geleden

Het constitutioneel hof van Spanje (Spaans: Tribunal Constitutional) is een rechtbank, die in de Spaanse grondwet aan wordt gewezen ter bewaking van de grondwet. De zetel van het hof bevindt zich in de hoofdstad Madrid. Het hof, operationeel sinds 1979, bestaat uit 12 magistraten die benoemd zijn door de koning. Het functioneert onafhankelijk van de andere machten van de staat, ook van de rechterlijke macht.

Toen ik daarnet dit stukje las, werd ik getriggerd door de term “constitutioneel hof”. Was het iets Europees of iets landelijks?

De eerste alinea is dus de tekst uit Wikipedia, waarin wordt beschreven hoe dat hof in Spanje functioneert.

Ik, nieuwsgierig als ik nog steeds ben, heb opgezocht of er ook zoiets in Nederland was.
Verrassing! Nee, WIJ hebben hier geen constitutioneel hof.
Spanje had uiteraard ook geen constitutioneel hof tijdens de Franco periode, maar sinds 1979 dus WEL.

MIJN conclusie is dus, dat de democratie, in de juiste zin van het woord, beter functioneert in een voormalige dictatuur, dan in het zogenaamd democratische Nederland.

NU is ook overduidelijk, dat in dit geval, namelijk Spanje, zaken aangekaart kunnen worden bij dat speciale hof. En dat daar dus rechters zijn, die NIET aan de leiband van de regering lopen, maar daadwerkelijk onafhankelijk zijn. Vandaar natuurlijk deze uitspraak.

O, o, o, hadden WIJ hier in Nederland maar zo’n soort hof. Dan waren de rechtszaken, die het afgelopen jaar zijn aangespannen, stuk voor stuk gewonnen.

Maar wij snappen natuurlijk inmiddels zéér goed, dat het afschaffen van het referendum en het dus niet hebben van zo’n onafhankelijk rechtsinstituut niet zonder reden is.

In ieder geval kan je aan dit verhaal weer zien, dat van een eenwording van Europa geen sprake is.
Dat is alleen maar een sprookje van eurofielen (voor ONS uiteraard een nachtmerrie), die hoogstwaarschijnlijk nooit zal gebeuren.

Edo Timmermans
Edo Timmermans
2 jaren geleden

Geweldig! En hilarisch! Ik wordt hier helemaal blij van.

Locke
Locke
2 jaren geleden

De georganiseerde misdaad zwaait de scepter over de hele aardkloot. Wat heden overduidelijk laat zien is dat de mensheid eeuwenlang zwaar bij de neus is genomen. Alles bij elkaar opgeteld, de psychologische schade bij mensen die hun hele leven met deze wetenschap leven , aanslagen, uitbuiting, moord en diefstal die hier gepleegd is op volkeren die is nooit meer te compenseren. Het is zaak de uitvoerders en profiteurs van dit duivels gebeuren in het daglicht te zetten, te verlossen van al hun verzamelde en op rooftocht gestolen bezittingen te confisqueren, indien dit niet zou gebeuren zal de wereld nooit meer in rustig vaarwater komen. De wereld verkeerd in volkomen dwaasheid en kijkt in een groot zwart gat, maar laat u niet vangen, dit ondergaan wij onder wetenschap van dezelfde zoals hierboven omschreven. U en samen zijn de aangewezen personen die ons gaan verlossen van deze bloedzuigers. Kleutertje luister die tijd is geweest.

exegese
exegese
2 jaren geleden

Is dit nou de kentering waar we op wachten ?
Al neemt de leugen de lift en neemt de waarheid de trap, de leugen weet dat de waarheid er aan komt !

Back to top button
39
0
We lezen graag je reactie!x