Homepagina » Binnenland » Addertje onder het gras bij coronahulpfonds: waarom verzwijgen Rutte en Hoekstra dit?
coronahulpfonds
Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0

Addertje onder het gras bij coronahulpfonds: waarom verzwijgen Rutte en Hoekstra dit?

Afgelopen week zijn de Europese leiders het in Brussel eens geworden over het coronahulpfonds. Het conflict met Polen en Hongarije is opgelost.

Er komt een coronahulpfonds van maar liefst 750 miljard euro. Eigenlijk is dat fonds illegaal, zei Europarlementslid Derk Jan Eppink. “Waar is de juridische bevoegdheid?” vroeg hij in het Europees Parlement. Hij wees erop dat het coronafonds gebaseerd is op artikel 122, dat bedoeld is voor rampen zoals bosbranden en overstromingen. “Niet voor de mega-overdracht van gelden zonder voorwaarden.”

Het coronahulpfonds wordt door de EU-landen gebruikt om belastingen te verlagen, een basisinkomen in te voeren of pensioenhervormingen uit te stellen. “Wat heeft dat met corona te maken?” vroeg Eppink.

32.000 euro per huishouden

“Het verdrag verbiedt dat de Europese Commissie geld leent op de kapitaalmarkt. Maar de Commissie doet het toch. Als zij bevoegdheden tekortkomt, verzint de juridische dienst van de Commissie een verhaaltje, dat het wel mag,” zei de Europarlementariër.

Nederland staat overigens borg voor maar liefst 245 miljard euro, becijferde de Algemene Rekenkamer. Dat is 32.000 euro per huishouden. “De Nederlandse regering verzwijgt dat bedrag liever, alsof er niets aan de hand is.”

“Het wordt tijd dat de burgers in Nederland weten welk financieel zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt,” waarschuwde Eppink.

4.8 48 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
78 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
salvar
salvar
11 maanden geleden

nog peultjes?

Ertje
Ertje
11 maanden geleden

het zijn zakkenvullers en luchtverplaatsers, dat hele Europese Parlement! Het gewone volk moet straks opdraaien voor de schade die een kleine groep heeft veroorzaakt!

Barry
Barry
11 maanden geleden

Dit kan er ook nog bij: Kerstdiner voor de elite. Op 18 en 19 december organiseert de tweede kamer een kerstdiner voor plm. 3300 gasten. Het moge allemaal duidelijk zijn: men heeft maling aan u.

Frank
Frank
11 maanden geleden
x

Check Also

psycholoog

Psycholoog gooit alles eruit: ‘Eenieder die meegaat in dit zinloze beleid moet zich diep en diep schamen’

De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om ...

vvd

Voormalig VVD-fractievoorzitter: ‘Wat ben ik blij dat ik op tijd uit deze sekte ben gestapt’

In een interview op het VVD-congres zei ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

78
0
We lezen graag je reactie!x