Homepagina » Gezondheid » ADHD: Zit het allemaal tussen onze oren?
ADHD: Zit het allemaal tussen onze oren?

ADHD: Zit het allemaal tussen onze oren?

Veertig jaar geleden had nog niemand gehoord van ADHD, zegt professor Adam Rafalovich van de Pacific University in Oregon. Kinderen die vroeger niet konden stilzitten op school of constant met andere dingen bezig waren, werden gedisciplineerd. Tegenwoordig wordt dergelijk gedrag veelal behandeld met medicijnen, aldus Rafalovich.

In de Verenigde Staten worden meer kinderen gediagnosticeerd met ADHD dan in welk ander land dan ook. Dat komt volgens Rafalovich met name omdat leraren makkelijker les kunnen geven in de vaak overvolle klaslokalen als actieve kinderen versuft worden door medicijnen.

Passief leren

“We eisen dat leerlingen braaf zijn,” zei Rafalovich. Farmaceutische bedrijven verdienen daarnaast miljarden aan ADHD-medicatie. Hij voegde toe dat de meeste gevallen van ADHD worden behandeld met medicatie in plaats van therapie.

Rafalovich betwijfelt of ADHD een aandoening is. Misschien gaat het simpelweg om een verschil in persoonlijkheid, zei hij. Leerlingen worden vaak onrustig als ze stil moeten zitten in de klas en passief leren, waardoor velen van hen de diagnose ADHD krijgen, aldus de professor.

Eenheidsworst-onderwijs

Jonge kinderen krijgen vaak een hekel aan school en ‘de structuren die ze moeten doorstaan’. Rafalovich wijst erop dat steeds minder jongens na de middelbare school kiezen voor hoger onderwijs.

Hij laakt het eenheidsworst-onderwijs, waarbij de nadruk ligt op toetsen en rijtjes stampen. Kinderen moeten stilzitten, leren en studeren op school. Er is geen ruimte voor de wensen van het kind. De scholen zijn opgezet rond de passieve opname van informatie, aldus de professor. Dit vormt vaak een probleem voor met name jongens, zegt hij, omdat die over het algemeen actief willen spelen en leren.

[Portland Tribune]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

36 reacties

 1. Ik ben dit soort artikelen wel zo zat ,mischien als de schrijver zelf een kind met ADHD zou hebben dat hij wat minder makkelijk tot dit oordeel zou komen. Er zijn hele goede tests waaruit haarfijn naar voren komt dat een kind een concentratiestornis heeft. Vergelijk het met een test op kleurenblindheid ,iemand met gewoon zicht ziet een cijfer of letter in een veld met stippen en iemand die kleurenblind is ziet alleen stippen. Er zijn testen waarbij een bepaalde oefening door iemand met ADHD of ADD gewoonweg niet uitgevoerd kan worden. Ik heb een kind met ADHD en die had geen vriendjes meer omdat niemand meer met hem wilde spelen want hoe meer prikkels hoe drukker hij word totdat hij als een tornado tekeer gaat en een volgende keer maar niet meer gevraagd word om te komen spelen en na verloop van tijd wil niemand meer vrienden zijn want hij is zo druk. Maar ADHD wil niet zeggen dat je achterlijk ben en als hij dan s’avonds in bed ligt en de storm in zijn hoofd (zo noemt hij dat zelf) gaat liggen beseft hij heel goed waarom niemand met hem wil spelen. En als je kind je huilend aankijkt en zegt: papa ik wil niet zo zijn ik wil gewoon zijn , denk je dan dat je kan zeggen ” kind het zit gewoon tussen je oren niet zeuren” dacht het niet. We hebben echt de meeste therapieen wel geprobeert maar intussen gebruikt hij al enige tijd medicijnen en heeft hij weer vriendjes en het lukt hem om gewoon te leren zodat hij op school ook weer gelukkig is. Want dat is hij daar ook lange tijd niet geweest omdat werkelijk niets van lestof bleef hangen. ADHD bestaat niet me reet!

  8 likes
  • Een trekje van een joint doet ook al vaak wonderen hoor!

   8 likes
  • Als ik nu jonger zou geweest zijn, dan had ik ook ADHD en zou zelfs autistisch zijn.
   Als ik jong was was ik ook een vrij druk kind, kreeg toen ook van alles en nog wat opgeplakt, maar dat was door mijn persoonlijkheid.
   Ik kon er niet tegen dat er geen gelijkheid-rechtvaardigheid was (waarom mag die dat wel en ik niet)(waarom word ik gestraft en die niet) en daar kwam ik dan tegen in.
   Maar ik kon me altijd goed uitleven met mijn grootouders, toen kon ik nog de bossen en in de velden gaan spelen, zelfs op mijn eentje….daar mocht en kon ik dat, thuis moest ik altijd stil zitten en zwijgen.
   In mijn hoofd ben ik nu (oudere leeftijd) ook met 37 dingen gelijk bezig, maar het in dagelijks leven ben ik vrij rustig geworden, behalve als die onrechtvaardigheid-ongelijkheid aan bod komt.
   Nu zal men zeggen omdat ik vrij ingetogen ben, dat ik ook autisme heb, terwijl ik gewoon vrij introvert ben.

   De kinderen worden er echt niet beter van hoor, maar wel big farma!!

   6 likes
  • Het is de maatschappij die verantwoordelijk is voor die ziektes dat geen ziektes zijn.
   Alles moet perfect zijn, kinderen kunnen ook geen uren stil zitten in de klas en geconcentreerd blijven in die saaie lessen.
   Kinderen moeten weer buiten gaan spelen zoals in mijn tijd vroeger, dan hebben ze een uitlaat klep om die energie kwijt te raken, in de plaats dat ze nu uren voor de Tv zitten of de tablet.

   Laat kinderen eerst kind zijn, nu moeten ze zich al op jonge leeftijd gedragen als volwassen, saai hoor.
   Iedereen is daar schuldig aan, de maatschappij, de school en ook de ouders, omdat ze de drukte van kinderen niet aan kunnen, wel begin er dan toch niet aan, simpel toch.

   4 likes
   • Het is de maatschappij…, nee het is de overheid die jou verplicht om je kind naar school te sturen want ze hebben arbeiders nodig.

    Op school leren ze stil zitten, mond houden, luisteren enz, MAW alle creativiteit wordt eruit geslagen. en er worden volgzame kinderen en volwassenen gecreëerd, die zelf niet meer nadenken,

    De grootste rijkaards op de wereld zijn nog steeds de dropouts, oa Bill Gates, liliane Bettencourt, wat bekender Marc Zuckerberg van Facebook, in NL Hennie van de Most enzovoort

    School maak van veel kinderen een slaaf, en de ouders hebben het niet eens in de gaten. De regering weet dat wel, maar het pluche is zo zacht.

    1 likes
  • Kijk eerst eens in je koelkast ofzo..
   Zal je kind waarschijnlijk niet tegen bepaalde stoffen in het eten kunnen.

   ik heb een neef die dat vroeger ook had.. eet nu anders en heeft nergens last meer van.

   2 likes
  • Dus hij heeft wel het besef dat hij zo is/doet, maar het niet veranderen? Ik zal dan wel dom zijn maar stukje mindfulness of iets dergelijks?. Of een andere manier om hem met de prikkels om leren gaan? Leven lang aan de medicijnen lijkt me niet goed. Heb zelf gelukkig de nodige ervaring gehad met prikkels en heb er wel mee leren om gaan. Er is dus wel een andere manier dan medicatie. 40 jaar geleden bestond er nog geen ADHD zoals in het verhaal verteld word.Daarnaast is de Titel een vraag en geen opmerking o.i.d. met andere woorden denk er over na hoe het komt dat er ineens zoveel kinderen zijn met ADHD

   1 likes
 2. ________________________________________
  je je kind vertelt zijn kamer op te ruimen en hij je woord voor woord herhaalt.
  ________________________________________
  je vergeten bent waarnaar je op zoek bent, maar doorgaat met speuren in de hoop dat je het herkent zodra je ‘t tegenkomt.
  ________________________________________
  je nergens je zonnebril kunt vinden, en iemand je erop wijst dat hij op je hoofd staat.
  ________________________________________
  de stapel papier zo hoog als jezelf je “nog-te-doen-lijstje” is.
  ________________________________________
  je eindelijk de papieren voor de vergadering hebt gevonden, opkijkt en ontdekt dat de vergaderzaal al weer leeg is.
  ________________________________________
  je partner je vraagt of je het fijn vond en jij vraagt “Wat?”
  ________________________________________
  een kaboutertje je tv-gids wegmoffelt, ELKE DAG!
  ________________________________________
  je kinderen je vertellen dat je hun toestemming hebt gegeven de hele nacht weg te blijven, maar dat je dat gewoon vergeten bent.
  ________________________________________
  je dit jaar geen kerstkaarten hoeft te kopen en schrijven, want je vond zojuist die van vorig jaar, beschreven en met postzegels in de kofferbak van je auto.
  ________________________________________
  je je realiseert dat je vergeten bent de oppas voor morgenavond te regelen en je zevenjarige dochter je vertelt dat ZIJ dat gisteren al voor je gedaan heeft.
  ________________________________________
  je de pindakaas in de vriezer aantreft en geen idee hebt hoe deze daar komt.
  ________________________________________
  je auto nooit geparkeerd staat waar je dacht dat je ‘m had neergezet.
  ________________________________________
  een klein muggenbultje verandert in een bloedbad, omdat je er niet van kunt afblijven.
  ________________________________________
  je plotseling merkt dat je vriendin de kamer heeft verlaten… een uur later.
  ________________________________________
  je teruggaat naar je bureau, alleen om je te herinneren waarom je überhaupt je plaats had verlaten.
  ________________________________________
  je je niet kunt herinneren waarom je opstond tot je weer bent gaan zitten.
  ________________________________________
  je je autosleutels al kwijt bent voordat je je auto bent uitgestapt.
  ________________________________________
  je portemonnee gestolen blijkt terwijl je net dacht dat je ‘m ergens had laten liggen.
  ________________________________________
  je je rugzak kwijt bent en hij op je rug hangt.
  ________________________________________
  je dacht dat je je krultang had aangelaten, terugkeert en deze uit blijkt te zijn. Of erger, je eraan denkt en ervan overtuigd bent dat hij uit is en ‘s avonds ontdekt dat hij de hele dag roodgloeiend heeft gestaan.
  ________________________________________
  je een boodschappenlijstje maakt en het lijstje vergeet mee te nemen.
  ________________________________________
  je het boodschappenlijstje keurig meeneemt, maar vergeet erop te kijken.
  ________________________________________
  je je portemonnee kwijt raakt in je tas.
  ________________________________________
  je 100 km per uur rijdt en ineens je auto in zijn achteruit zet… gewoon om te zien wat er dan gebeurt…
  ________________________________________
  het ademhalingspatroon van je partner je gigantisch irriteert.
  ________________________________________
  elke plant in je huis of compleet uitdroogt of wegrot.
  ________________________________________
  je naar een rommelmarkt gaat en je een week lang spoorloos verdwenen bent.
  ________________________________________
  je op een feestje een spontane opmerking maakt, je partner je onder tafel een trap geeft en jij hardop vraagt: “Waarom schop je me?”.
  ________________________________________
  je je tas op het dak van je auto legt en wegrijdt… niet eens, maar twee keer per maand.
  ________________________________________
  je je fotorolletje per se naar de dure 1-uur service wilt brengen, omdat je niet kunt wachten op de foto’s… die je vijf maanden geleden gemaakt hebt.
  ________________________________________
  je op weg van Tilburg naar Amsterdam over Groningen komt.
  ________________________________________
  je in je tas naar je autosleutels zoekt, (daar zijn ze niet) en je ontdekt dat ze opgesloten zitten in je auto… waarvan de motor nog steeds loopt.
  ________________________________________
  je gaat lachen om een grap zodra de anderen in de lach schieten, om niet te laten blijken dat je blijkbaar de clue gemist hebt.
  ________________________________________
  je een lijst met 10 punten hebt gemaakt die je gedaan wilt krijgen op je werk. Aan het eind van de dag is er niets afgekruist, omdat je 30 dingen hebt gedaan die niet op het lijstje stonden. (Heeft iemand van jullie ook ooit naderhand een dergelijk punt toegevoegd om zich beter te voelen?)
  ________________________________________
  je vijf familienamen afwerkt, inclusief die van de kat en het konijn, voordat je de naam van je vriend noemt. En als hij je dan met opgetrokken wenkbrauwen aanstaart, zeg je alleen maar “WAT?!”.
  ________________________________________
  je eindelijk de gootsteenontstopper vindt (en ondertussen ook de hamer en spijkers vindt die je vorige week zocht) en vergeten bent waarvoor je die ook al weer wilde gebruiken.
  ________________________________________
  je het broodrooster naar de vernieling helpt, omdat deze naast het koffiezetapparaat staat en je vergist in de opening.
  ________________________________________
  je je bril in het geldvakje van de geldautomaat legt, in plaats van je geld eruit te halen.
  ________________________________________
  je de cake uit de oven wilt halen, maar het blik met beslag de dag erop in de koelkast aantreft.
  ________________________________________
  je van de bank opstaat om iets naar de slaapkamer te brengen, er aan komt en het bent vergeten mee te nemen.
  ________________________________________
  je een briefje ontvangt van een postorderbedrijf waarop staat dat het artikel helaas is uitverkocht en je blij bent, omdat je bent vergeten waarom je en dat je dat ding besteld had.
  ________________________________________
  je therapeut er geen moer van begrijpt…
  ________________________________________
  je je digitale wekker drie keer helemaal doordraait, omdat je niet genoeg aandacht kunt opbrengen te stoppen wanneer de juiste tijd voorbijkomt.
  ________________________________________
  je zelden witte kleren draagt, omdat het dan zo opvalt dat je zo’n smeerpoets bent.
  ________________________________________
  je vaak roze en paarse kleren draagt, omdat was selecteren niet je beste eigenschap is.
  ________________________________________
  je ‘s morgens jezelf verslaapt, omdat je de wekker in de kast had gezet, omdat elke tik je op je zenuwen werkt.
  ________________________________________
  je zonder boodschappen de supermarkt verlaat en je volle kar in de lange rij hebt achtergelaten, omdat je bijna flauwviel van het wachten en bemerkte dat je geen geld bij je had.
  ________________________________________
  je na een dag winkelen ontdekt dat je rok achter in je panty zat.
  ________________________________________
  je zo snel praat dat je geen tijd hebt gehad om na te denken over wat je zegt.
  ________________________________________
  je om 6:30 opstaat om klaar te zijn om naar je werk te gaan om 8:30. Je bent klaar in 45 minuten maar je rommelt nog wat op je computer en je vertrekt alweer te laat.
  ________________________________________
  je hier nu zit te lezen en je de “Je-weet-dat-je-ADHD-hebt-als…-punten” op jezelf betrekt en nog steeds in je pyjama zit en over vijf minuten je trein vertrekt.

  13 likes
 3. AD(H)D zit niet tussen de oren, maar wel in het eten dat we in de supermarkt kopen.

  12 likes
  • Ik denk dat het gedrag van het gros (dus niet allemaal) van ADHD/ADD mensen te verklaren is door een combinatie van jeugd trauma,s ,slechte voeding en te weinig aandacht en liefde van ouders en dus voor zich zelf.

   Met daarin meegenomen dat mensen zo gaan geloven in de stempel die ze krijgen of zelf aanmeten, dat ze ook graag die stempel aanvaarden en dat ze hun gedrag daar op aan passen.

   Die test die je moet doen is gewoon een vragen lijst, die je naar eigen inzicht kan invullen,weinig objectief. Als je zou willen zou je met gemak diagnose ADD kunnen krijgen als je er een middagje in verdiept.

   Vervolgens knijpen die pillen draaiers in hun handjes als er weer eens Ritalin of andere rotzooi word voorgeschreven.

   Ik denk dat er best kritische nootjes gekraakt mogen worden aangaande dit onderwerp.

   3 likes
 4. Je weet dat je ADHD hebt als…
  ________________________________________
  je binnen het uur je keukenkastjes wel 12 keer anders indeelt.
  ________________________________________
  jij niet te snel praat, maar de ander gewoon te langzaam luistert.
  ________________________________________
  je weet hoe je kinderen moet opvoeden, maar het niet lukt als er kinderen bij zijn.
  ________________________________________
  je af en toe volledige onzin uitkraamt, omdat je halverwege een zin zoveel goede ideeën hebt gekregen dat je niet meer weet wat je aan het zeggen was.
  ________________________________________
  je duizelig wordt van het steeds weer omdraaien, omdat je steeds van mening veranderd welke kant je op wilt.
  ________________________________________
  je beter naar je kinderen luistert dan naar je echtgenoot.
  ________________________________________
  je het telefoonnummer van je moeder uit je hoofd intypt op de telefoon, omdat je vergeten bent welke voorkeurstoets het is.
  ________________________________________
  je altijd als je speelgoed voor je kinderen koopt, speelgoed uitkiest omdat je het zelf zo leuk vindt.
  ________________________________________
  je de hele op de bank dag zit te wachten op dat ene tv-programma, en juist in het halfuur dat het wordt uitgezonden al je klusjes doet die de hele dag zijn opgespaard.
  ________________________________________
  je enorm opgefokt raakt als je 5 minuten op de trein moet wachten, boos wordt als die 5 minuten vertraging heeft, en kwaad wordt als-ie aankomt, omdat je zo lekker buiten stond te wachten en rond te kijken.
  ________________________________________
  andere mensen je constant dingen uitleggen die je al lang weet en als je iets vraagt wat je nog niet weet, je te horen krijgt dat je het zelf maar moet uitzoeken.
  ________________________________________
  je computer en internetverbinding altijd te traag zijn, hoe snel deze ook zijn.
  ________________________________________
  je opeens een leuk stukje weet voor deze rubriek, opspringt, de computer aanzet, verbinding met internet maakt en naar deze pagina gaat (want natuurlijk kun je het e-mailadres niet meer vinden) en tegen de tijd dat je zover bent je niet meer weet wat je bedacht hebt.
  ________________________________________
  je midden in de nacht opeens weer weet wat je naar deze rubriek had willen sturen. En dan denk je “dat weet ik morgen ook nog wel” terwijl je heel goed weet dat de kans dat je het dan ook echt nog weet, heel klein, zo niet nihil, is.
  ________________________________________

  je klaar bent met de afwas, de kamer inloopt en ziet dat de helft van de borden plus een pan nog op tafel staan.
  ________________________________________
  je uitgebreid inkopen doet voor het maken van nasi, overal aan gedacht, zelf de kleinste details. Als je thuis komt blijkt dat je de rijst bent vergeten.
  ________________________________________
  je zo vaak even terug naar de winkel moet, omdat je wat vergeten bent, dat jij denkt dat de winkelier denkt dat je wat van hem moet.
  ________________________________________
  je in de bus naar achter loopt met het stempelapparaat van de chauffeur in plaats van je strippenkaart. (Sorry, ik was in gedachten klinkt dan heel zwak.)
  ________________________________________
  je hele blikken opvolgmelk voor je baby verspilt omdat je steeds de tel kwijtraakt bij het aanmaken van de melk (6 afgestreken schepjes op 200 cc water) en dus helemaal weer opnieuw moet beginnen.
  ________________________________________
  je een groot warenhuis uitloopt en er iemand achter je loopt, je jezelf afvraagt of je niet per ongeluk iets in je zak hebt gestopt.
  ________________________________________

  je tijdens het opruimen van alles op en om doet, zodat mensen die onverwacht langskomen je bevreemd aankijken vanwege de kinderknipjes in je haar en die sjaal om je middel, of dat potlood dat als een alternatief soort broche door je trui is gestoken.
  ________________________________________
  je te laat op je werk komt en jezelf verontschuldigt jezelf: “Sorry, niet gebeld.” Commentaar van collega: “Jij kunt beter even van te voren bellen als je op tijd komt.”
  ________________________________________
  je in het kastje met videobanden en -hoezen voor videobanden kijkt, hé, daar ligt je paspoort, stomme plek!
  je in het kastje met videobanden en -hoezen voor videobanden kijkt, o ja, je paspoort!
  je in het kastje kijkt, omdat je de hoes zoekt voor je videoband, paspoort, dat ruim je nu gelijk maar even op.
  je paspoort nodig hebt, in het kastje met de videobanden en -hoezen kijkt… Shit, paspoort weg!
  ________________________________________
  je in je eigen huis met je eigen telefoon je eigen nummer belt.
  ________________________________________
  je niet alleen veel vergeet, maar ook denkt dat je dingen vergeten bent waarvan je niet meer weet wat dat dan was…
  ________________________________________
  je terwijl je fietst met je walkman op en denkt: wat is het leven toch heerlijk. Onderwijl geniet je van alles dat anders gaat dan gepland… toch???
  ________________________________________
  je iets helemaal nooit meer terugvindt als je het een keer op z’n plaats hebt teruggelegd.
  ________________________________________
  je jezelf afvraagt:”Wat voor jaar is het vandaag?”
  ________________________________________
  je zegt: “Het is best lekker weer voor de tijd van het jaar,” als het vriest in april.
  ________________________________________
  je zeker weet dat er ergens zeven nagelschaartjes in huis zijn, maar je toch een nieuw gaan kopen omdat ze deze keer écht allemaal weg zijn.
  ________________________________________
  je spreuk van de dag luidt: “Ik weet niet wat ik heb maar ik laat vandaag alles uit m’n handen vallen.”
  ________________________________________
  je een chocolaatje openmaakt, het papiertje in je mond stopt en het chocolaatje weggooit.
  ________________________________________
  je uit voorzorg je schoudertas afgeeft bij de kassa van een porseleinwinkel.
  ________________________________________
  je uit eten gaat in een chique restaurant en tijdens het vertellen van een verhaal zo in “vuur en vlam staat” dat je een glas omgooit, dat vervolgens tegen een kaars valt, waarna de bloemen op je tafel vlam vatten.
  ________________________________________
  je op bezoek gaat bij een vriend die in het ziekenhuis ligt met een gebroken been. Je komt op zijn kamer, gaat bij het voeteneind van zijn bed staan (ondertussen met je been licht tegen een gewichtje aandeinend wat daar hangt), merkt meelevend op dat hij toch wel erg veel pijn heeft; en hij nog net kan uitbrengen dat je op moet houden met tegen de gewichtjes te schoppen omdat hij in tractie ligt!
  ________________________________________
  je altijd een zitplek weet te bemachtigen in de trein of de bus.
  ________________________________________
  je eruitziet alsof je aan de speed bent, maar het niet bent, maar je had het moeten zijn, en als je het was geweest, zou je eruitzien alsof je er niet aan was.
  ________________________________________
  je de straat uitrijdt en bemerkt dat je nog steeds de afstandsbediening van de tv in je hand hebt.
  ________________________________________
  je iets naar een kamer brengt en er aangekomen bemerkt dat je het niet bij je hebt.

  13 likes
 5. Zullen we kinderen die ADHD/ADD hebben dan maar weer gewoon gaan straffen omdat ze te druk of afwezig zijn?

  Als je mensen hun zelfvertrouwen kapot wil maken, en wil zorgen dat ze later aan de rand van de maatschappij komen te staan moet je dat vooral doen.

  Vroeger was alles beter en waren er geen stoornissen?

  Kijk bijvoorbeeld eens wat voor mensen de Nazi’s hun straf/werlk/concentratiekampen lieten runnen.
  Mensen met stoornissen die uitgekotst waren door de maatschappij.. voorbeelden te over!

  3 likes
  • Is jongeren drogeren beter dan???????

   Vroeger bestond ADHD en ik weet niet wat nog allemaal niet, je was dan hyper actief of je was een stil ingetogen kind…punt.
   Nu zijn het verschillende vormen van ADHD en autisme, nu worden zo vol gepropt met relatinekes waardoor ze hard problemen krijgen, of worden ze helemaal plat gespoten waardoor ze zo suf rondlopen dat ze zelfs niet meer weten hoe ze heten.

   2 likes
  • Er is een groot verschil tussen straffen en discipline bijbrengen.
   Als ADHD 75 jaar geleden had bestaan dan had ik dat zeker gehad en verder nog een etiketje van motorisch gestoord. Zonder discipline was ik met mijn vele broers en zussen niet te handhaven geweest. Ik ben blij met de strakke hand van mijn ouders

   1 likes
 6. Let the children play, let the children have their way. Carlos Santana.

  2 likes
  • Kamille, samen met melisse en lavendel een alleskunner. Verminderd stress, depressies, is relaxed en tegen slapeloosheid en ergernis, zeker in combinatie met melisse en lavendel.
   Tegen bedtijd drinken om jezelf op een kalmerende manier op een rustige nacht voor te bereiden.
   In verdunning blijft een honing achtige bloemensmaak over.
   Werkt concentrerend, kalmerend, adstringerend, zeer krachtig, energetisch, emotioneel balancerend, verhelderd de geest en het hart.

   2 likes
 7. Inderdaad 40 jaar geleden heten het MBD (Minimal brain dysfunction) en geen ADHD.
  Alleen mensen die het hebben kunnen hier over oordelen ik weet wat het is als er 24 uur per dag een tornado door je hoofd gaat.
  Ja, het zit inderdaad tussen je oren daar zitten de kortsluitingen die dit veroorzaken.

  4 likes
 8. Laten we gewoon weer eens even normaal gaan vreten met zijn allen. Als ik zie wat sommige mensen in hun winkelwagen stouwen, niet normaal. Allemaal producten die een mens niet nodig heeft. Lekker misschien voor de smaakpapillen, maar dat is het dan ook wel.
  Zo ook die verpakkingen; kleuren die totaal niet stroken met de natuur of het menselijk lichaam.
  Bij de AH zie ik regelmatig halve liter blikken energie drank in de aanbieding liggen. HALVE LITERS. ‘Monster’ heet die rotzooi, een toepasselijkere naam kun je niet bedenken voor die troep. Hordes pubers staan die zooi s’ochtends vroeg al leeg te drinken voor de supermarkt. En dan maar onderzoekjes doen waarom iedereen zo hyper is.

  3 likes
  • Vertel eens wat is ‘normaal’ eten wat ligt er in de schappen van AH dan niet genetisch gemodificeerd is, of de naam plofkip krijgt.

   Zelfs als je een prepper wil zijn of al bent is het erg lastig om GEEN gemodificeerd zaad te kopen Dat is één van de verplichtingen van de TIPP. Er zijn zelfs voor beelden van boren in, waar anders, VS die overgewaaid GMO zaad op hun land kregen en daarom een rechtszaak aan hun broek kregen, en die, let op: verloren, en nu dus failliet zijn.

   0 likes
 9. Het gaat er hard naar toe, dat meer kinderen ADHD gediagnostiseerd krijgen dan niet.
  Trek je conclusie!~

  De collusie van Big Farma met de roverheid is zo innig, dat zij de protocollen, difinities, regels, en vergoedingenstelsels schrijven.
  De opzet mensen op zo jong mogelijke leeftijd klant te maken van Big Farma. Voor het leven.
  Ritalin op jonge leeftijd is bekend als veroorzakend van hersenschade.

  En zo zijn er wel meer voorbeelden. Van bedachte zieketebeelden, nutteloze medicamenten – die dan ook nog een schadelijke bijwerkingen hebben.

  ff kijken, wat ik aan bronnen hierover in de map heb opgeslagen. Tip van de ijsberg.
  (niet voor niks is Big Farma het grote en gevaarlijke lobby blok dat TTIP anti-democratisch doordrukt).

  Ik trek het iets breder. Juist relevant en noodzakelijk – het gaat om de context; het politiek raamwerk:

  http://boinnk.nl/104224/peter-gotzsche-big-pharma-is-organised-crime/
  Overheid en Big Farme – PARTNERS IN CRIME – bedenken altijd wel een dwangmiddel om ons met hun synthetische drugs te vergiftigen – op onze eigen kosten; heel sluw:
  http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens/over.html
  http://www.fiercebiotech.com/story/big-pharma-joins-uks-genomics-project-eyes-drug-discovery/2015-03-26

  2 likes
 10. Dat o.a. Ritalin en Concerta gevaarlijke troep is, wil niet zeggen dat ADHD en ADD niet bestaat. Dat kinderen te snel de diagnose ADHD krijgen oké, dat gaat te ver. Want misschien is het kind wel een HSP (high sensitive person). Maar verdiep je in de kenmerken van ADHD en een persoon met ADHD zal dit herkennen. Ik heb zelf de diagnose ADD gekregen op mijn 30ste. ADD is eigenlijk ADHD, maar dan zonder het hyperactieve. En ja, natuurlijk is het beter om een cursus mindfulness te doen dan maar lekker pillen te gaan slikken.

  Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder bestaat. Mijn buurman heeft ADHD en je merkt het gewoon. Door mijn ADD ben ik dus niet hyperactief, maar ik heb net als hij problemen met mijn concentratie en haast continu een hoofd vol gedachtes. Snel afgeleid, vergeetachtig, stemmingsschommelingen, slordigheidsfouten en ja.. zoals ik al zei: ADD’ers hebben er dus vaak moeite mee een gesprek te volgen in een grotere groep mensen. Ja, dat klopt. In die situatie heb ik grote moeite mij te concentreren op één gesprek omdat ik mij ongewild blijf focussen op alle gesprekken die gaande zijn. Maar er is zoveel meer dan alleen dat!

  Natuurlijk hebben mensen sowieso specifieke karaktereigenschappen en beperkingen. maar ik zeg, het bestaat!

  1 likes
  • Laat je eens testen op HPS (hyper gevoelig) alle symptomen die jij noemt komen overeen.
   En neen daar is geen medicatie voor, wees vooral je zelf, leer wat afstand houden, relativeer en als je zin hebt om de drukte te ontvluchten (al is het maar voor 5 minuten) dan doe je dat.

   Het probleem is dat mensen in hokjes worden gestopt, als je niet bent zoals de norm (opgelegd door een bende gestoorde(politiek, big farma) dan moet je wel ziek zijn, dus moet er wel een pilletje op de markt gebracht worden zodat je weer bent zoals de rest.
   Sory, maar als je bent zoals de rest, dan ben je blind, dom, naïef, een schaap (mee loper) of een papegaai (na prater) of een aap (na aper)
   Ik dacht vroeger ook dat ik anders was dan anderen, nu zeg ik dat anderen anders zijn dan mezelf.
   Als normaal als abnormaal word beschouwd, abnormaal word als normaal beschouwd, dan zijn we snel uitgepraat.

   PS: ik heb zelf ook voor big farma gewerkt, was er trouwens fijn werken en goed betaald, maar ik besefte wel vrij snel dat ze de mensen vergiftigen. (wist ik voorheen ook al, alleen is het toen wel bevestigd)
   Ik ga niet zeggen wat er allemaal in zat (mag ik ook niet, ben nog altijd gebonden aan het beroepsgeheim) maar het is wel puur chemisch vergif.
   Er was zelfs een klein zakje van een paar honderd gram, dat in een reactor ging van 6400 liter, als we daar een beetje op onze huid van kregen of in ademden, dan wisten we dat we een paar maanden er na onder de grond staken.

   Dus neen mensen moeten niet zitten roepen en hopen dat big farma hun komt redden, big farma is het probleem!!

   0 likes
   • Laat je eens testen, Dus jezelf in een hokje laten zetten.

    Terwijl je zegt dat mensen iet in hokjes geplaatst moeten worden

    En waarom testen als er toch geen medicatie is…

    En wat is een eigen mening? leuke discussie.

    je bent een product van jouw ouders en de omgeving waar je in opgroeit

    En je krijgt dus alleen maar de mening van jouw ouders en jouw omgeving te horen.

    En uiteraard alle rotzooi van TV en vooral reclame. Dus vraag ik me af wie voed wie op? En dan heb ik het nog niet eens over de indoctrinatie van de staatsschool, al is het vrijwillig het blijft de mening van de staat. die bepaalt de lesstof

    0 likes
    • Het is de samenleving die wilt dat mensen in hokjes worden geplaatst, dat is niet mijn persoonlijke voorkeur. (blijkbaar voelen mensen zich ook beter als ze in hokjes worden gestopt, vandaar dat ik zeg dat hij/zij zich maar eens moet laten testen op HSP, misschien voelt hij/zij zich dan beter)

     Zelf ben ik van mening dat ieder individu uniek is, maar tezelfdertijd is voor mij persoonlijk alles en iedereen gelijk…niemand is meer of minder, ongeacht kleur, religie status of wat dan ook.
     Mensen die zich boven anderen zetten, politiekers, diplomaten, multinationals, banken etc…zijn dictators en moeten ook als zodanig vervolgd en berecht worden.

     Als ik zeg dat er geen medicatie voor is, dan is dat ook zo, dat is niet zomaar een persoonlijke mening, dat is nu eenmaal de realiteit.
     Zoals eerder al gesteld, is iedere persoon uniek, dat houd in dat ieder individu andere karakter eigenschappen heeft.
     En dan zijn we weer met het maatschappelijk probleem van in hokjes stoppen, mensen die anders zijn dan anderen worden dan als ziek beschouwd en moeten dan maar gedrogeerd worden….big farma speelt daar handig op in. (vraag en aanbod)

     “je bent een product van jouw ouders en de omgeving waar je in opgroeit”

     Ja en neen, iedereen word als goed mens geboren, wat daarna gebeurd vormt voor een stuk je persoonlijkheid, maar ook niet meer dan dat.
     Vaak lees ik van de ene of andere assisen dat zijn of haar klient een slechte jeugd heeft gehad en daarom op slechte pad is terecht gekomen….bull shit.
     Zelf heb ik ook een heel zware en moeilijke jeugd gehad, thans is mijn strafblad blanco.
     Vandaar zoals eerder al gesteld, je word als goed mens geboren, wat daarna gebeurd is vooral een persoonlijke keuze (vrije wil)

     En wat mijn mening betreft, dat is geen mening zoals het gros van de mensen uit mijn omgeving of ouders, want mijn mening is geheel anders.
     Mijn mening is gebaseerd op persoonlijk ervaringen en op de realiteit-werkelijkheid.
     Dus ik ga niet in de beek springen omdat de rest dat ook doet, niet om ze er uit te halen en niet om er bij te horen.

     Duidelijke genoeg!!!

     0 likes
     • Het is de samenleving die wilt dat mensen in hokjes worden geplaatst,

      En wie is de SAMEN-leving?

      Als ik zeg dat er geen medicatie voor is, dan is dat ook zo, dat is niet zomaar een persoonlijke mening, dat is nu eenmaal de realiteit.

      Ok nu begrijp ik het. Ik respecteer uw mening.

      En wat mijn mening betreft, dat is geen mening zoals het gros van de mensen uit mijn omgeving of ouders, want mijn mening is geheel anders.
      Mijn mening is gebaseerd op persoonlijk ervaringen en op de realiteit-werkelijkheid.
      Dus ik ga niet in de beek springen omdat de rest dat ook doet, niet om ze er uit te halen en niet om er bij te horen.

      Oh ja?

      Duidelijke genoeg!!!

      Dat zeg ik, ik respecteer uw mening…

      0 likes
 11. Volgens mij kunnen die personen niet in het nu leven. Dit kan een aangeboren afwijking zijn, maar ook “aangeleerd”(al vroeg met stress in aanraking)zijn. Soms denk ik dat het iets met de zwangerschap/bevalling te maken heeft. Welk onderwerp je ook pakt: Het systeem is steeds verder van de natuur af te komen te staan. Vrijwel iedereen heeft nu een stempeltje, want niemand is perfect voor huidig systeem. Tijd is geld en probleem brengt geld/werk op. Dus denk ik dat het probleem al bij de basis begint en is het een combinatie van.
  Ik denk dat therapie in geheel natuurlijke omgeving wel kan helpen. Dat je dan leert te aarden, dus ook weer een rustpunt voor jezelf kunt maken. Als het lichaam/geest dit dan herkent, dan kun je hier op terugvallen en proberen het toe te passen in drukke wereld. Een huisdier kan hier ook bij helpen.
  Hoe kom ik hierbij? Nou er zijn kinderen die bv. niet kunnen eten. Er is ergens in het begin een trauma geweest. Mankeren verder niks. Stapje voor stapje moeten ze weer leren eten, totdat het lichaam/geest het automatiseert. En ik denk dat dit ook kan helpen bij mensen die een andere beperking hebben.
  Medicijnen onderdrukken het probleem en hoort een tijdelijke oplossing te zijn. Mij lijkt dat je het ook op natuurlijke manier moet proberen op te lossen, zodat je er zelf mee leert om te gaan. De omgeving moet dan wel meewerken. bv. het oefenen van opdrachtjes. Die moeten ze van het begin tot einde zonder afleiding proberen af te maken. Je kunt bv. leren herkennen, wanneer het punt van afleiding komt. Op dat moment moet je bv. jezelf in je hand knijpen. Zo breek je de afleiding. Zodat je herinnert waar je mee bezig was. Je kunt bv. beginnen met een kort/klein opdrachtje en die werk die dan steeds verder uit.
  Ik zeg niet dat het geneest, maar ik zou dit toch wel gaan proberen en niet een kind alleen op medicijnen laten leven. Je moet hier dus heel veel geduld/tijd voor hebben(de omgeving). En iedereen moet het ook willen, anders werkt het sowieso al niet. Begin eraan in de vakantie. Hoor van veel mensen(adhd-ers) dat ze dan meer rust hebben.(je moet dan al veel niet). Lukt het niet, dan blijven lachen en probeer het een andere keer weer.

  1 likes
 12. Bij mijn zoon was ook ADHD vastgesteld, wilde ritaling geven, maar ik zij nee, omdat hij vrolijk en energie vol rijk is. Ik zat met meerdere kinderen Rond die leeftijd en ging opsereveren. Ging de kinderopvang in. Liet de gymkamer opstarten en liet de kinderen die druk waren los. Antwoord :zij werden rustig. Het lijkt me voor deze wereld geen tijd is om je kind op te voeden. Snel snel snel. Ik zegt een sport voor mijn zoon die hij leuk vond en zijn energie kwijt kon. Zo gevonden. Ander kinderen werden aan de riktalin gezet. Het zijn zombies. Mijn zoon heeft het wel een paar keer geslikt om te kijken hoe het werkt. Hij zei als je boos bent of verdrietig kan je dat niet uiten , je moet wachten totdat het pilletje is uitgewerkt. Je kan niet zoveel zeggen , het lijkt alsof er iets in je hoofd geblokkeerd wordt. De leerkrachten vinden zulke rustige kinderen heerlijk, geen gezeik. En voor de ouders ook een uitkomst, geen last van de kinderen. Maar vergeten dat alles wordt opgeslagen, en het kind er niet meer over kan praten. Veel kinderen bij de stichtingen en ja mijn zoon zag het toen ook waren agressief en grote bek tegen hun ouders, hij zij tegen mij ik wil niet zo worden als hun. Nu hogere school wordt ritalin geruild voor geld. Ja de ADHD zoals ik al zei denken wel :ze weten hoe ze zich moeten gedragen, rustig en stoppen met slikken, een ander die rust aan zijn kop wil neemt een pilletje. Dit gebeurt al in het eerste jaar middelbaar. En dat wordt erger. Mijn kind vertelde me alles wat e gebeurde, janimmers ik wist wie wa slikte. Het vertrouwen dat je het niet doorverteld is heel belangrijk. Maar ook ouders vinden hun kinderen te druk. Ja de ene kind heeft 6 uur slaap genoeg de ander 8 uur. Ieder mens verschild, en dat wordt vergeten.

  1 likes
 13. Nee het zit niet tussen onze oren! Het zit in de Frequentie waarin we leven die ons DNA bewerkt en dus veranderd en zo verdwijnt ADHD in zijn geheel.

  Het heeft geheel niets met E nummers en suikers te maken!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...