Wetenschap

Wordt teleportatie binnenkort realiteit? Wetenschappers willen organisme gaan teleporteren

Help door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen teleporteren zoals in de serie Star Trek is misschien niet eens zo vergezocht. Onderzoekers willen een levend wezen op twee plaatsen tegelijk laten zijn, in een toestand die superpositie wordt genoemd, zoals de kat in het gedachtenexperiment van Schrödinger.

“Het is gaaf om een organisme op twee verschillende plaatsen tegelijk te laten zijn,” zei Tongcang Li van de Purdue University in Indiana. “In veel sprookjes kan een fee op twee plaatsen tegelijk zijn, of in een oogwenk naar een andere plaats gaan. Dit wordt iets soortgelijks, hoewel het in dit geval om een microbe zal gaan in plaats van een fee.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens de kwantummechanica kunnen voorwerpen in twee verschillende toestanden tegelijk verkeren. In het gedachtenexperiment van de Oostenrijkse Nobelprijswinnaar Erwin Schrödinger wordt een kat in een ruimte opgesloten met een apparaat dat bestaat uit een buisje met een radioactief element. Als een radioactief atoom vervalt komt er radioactiviteit vrij die gemeten wordt door een geigerteller.

Binnen drie jaar

Vervolgens slaat een hamertje een flesje met blauwzuurgas stuk. De kat zal dan sterven. Als er geen radioactief vervalt optreedt zal de kat in leven blijven. Als het atoom in twee toestanden tegelijk verkeert (wel en niet vervalt) is de kat tegelijkertijd levend en dood, totdat men gaat kijken wat er is gebeurd.

Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd een organisme in een toestand van superpositie te laten verkeren. Li wil nu voor het eerst een microbe op twee verschillende plaatsen tegelijk laten bestaan.

Hij wil voortborduren op het onderzoek van de Universiteit van Colorado, waaruit blijkt dat een klein aluminium membraan in een staat van superpositie kan verkeren. Li denkt binnen drie jaar een microbe in een toestand van superpositie te kunnen brengen.

Teleporteren

“We hebben een methode ontwikkeld om een micro-organisme op twee plaatsen tegelijk te laten bestaan en de kwantumstaat van dit organisme te teleporteren,” zei hij.

“Ik hoop dat ons onconventionele werk meer mensen zal inspireren om serieus na te denken over de kwantumteleportatie van een micro-organisme,” voegde zijn collega Zhangqi Yin van de Tsinghua-universiteit in Peking toe.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ben
ben
8 jaren geleden

je zou s moeten denken wat je met een soldaat zou kunnen doen of een bom of nog gekker een virus
bizar met een druk op de knop iedereen een beetje ebola ofzo

mrnobody
mrnobody
8 jaren geleden

Arma kat, daar heb je criminelen voor.
En soms denk ik vervelen die wetenschappers zich zo erg dat ze maar zinloze dingen uitvinden? Stop dat geld in iets waar we allemaal wat aan hebben

brainwashed
brainwashed
8 jaren geleden

Zielig voor de kat ?
Maar ja alles voor de wetenschap. Waar we niks aan hebben.. of niks mee doen.

Patricia Müller
Patricia Müller
8 jaren geleden

Dat met de kat – nou, zo iets kan zich maar een man verzinnen. Hoe koud moet iemand van harte zijn, om zich zo’n poep te verzinnen?

En wat de teleportatie aangaat, nee, bedankt – dan toch liever mijn 26 jaar oud Peugeotje.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x