Homepagina » Wetenschap » Wordt teleportatie binnenkort realiteit? Wetenschappers willen organisme gaan teleporteren

Wordt teleportatie binnenkort realiteit? Wetenschappers willen organisme gaan teleporteren

Mensen teleporteren zoals in de serie Star Trek is misschien niet eens zo vergezocht. Onderzoekers willen een levend wezen op twee plaatsen tegelijk laten zijn, in een toestand die superpositie wordt genoemd, zoals de kat in het gedachtenexperiment van Schrödinger.

“Het is gaaf om een organisme op twee verschillende plaatsen tegelijk te laten zijn,” zei Tongcang Li van de Purdue University in Indiana. “In veel sprookjes kan een fee op twee plaatsen tegelijk zijn, of in een oogwenk naar een andere plaats gaan. Dit wordt iets soortgelijks, hoewel het in dit geval om een microbe zal gaan in plaats van een fee.”

Volgens de kwantummechanica kunnen voorwerpen in twee verschillende toestanden tegelijk verkeren. In het gedachtenexperiment van de Oostenrijkse Nobelprijswinnaar Erwin Schrödinger wordt een kat in een ruimte opgesloten met een apparaat dat bestaat uit een buisje met een radioactief element. Als een radioactief atoom vervalt komt er radioactiviteit vrij die gemeten wordt door een geigerteller.

Binnen drie jaar

Vervolgens slaat een hamertje een flesje met blauwzuurgas stuk. De kat zal dan sterven. Als er geen radioactief vervalt optreedt zal de kat in leven blijven. Als het atoom in twee toestanden tegelijk verkeert (wel en niet vervalt) is de kat tegelijkertijd levend en dood, totdat men gaat kijken wat er is gebeurd.

Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd een organisme in een toestand van superpositie te laten verkeren. Li wil nu voor het eerst een microbe op twee verschillende plaatsen tegelijk laten bestaan.

Hij wil voortborduren op het onderzoek van de Universiteit van Colorado, waaruit blijkt dat een klein aluminium membraan in een staat van superpositie kan verkeren. Li denkt binnen drie jaar een microbe in een toestand van superpositie te kunnen brengen.

Teleporteren

“We hebben een methode ontwikkeld om een micro-organisme op twee plaatsen tegelijk te laten bestaan en de kwantumstaat van dit organisme te teleporteren,” zei hij.

“Ik hoop dat ons onconventionele werk meer mensen zal inspireren om serieus na te denken over de kwantumteleportatie van een micro-organisme,” voegde zijn collega Zhangqi Yin van de Tsinghua-universiteit in Peking toe.

[MailOnline]


Vind je dit goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Zielig voor de kat ?
  Maar ja alles voor de wetenschap. Waar we niks aan hebben.. of niks mee doen.

  2 likes
  • voor iedere minder begrijpende lezer: schrödinger’s kat was een theoretische DENKoefening, en dus géén experiment dat ooit in de praktijk uitgevoerd is, djiezes.
   misschien best het artikel zorgvuldig lezen of schrödinger eens googelen?!?!?

   12 likes
 2. je zou s moeten denken wat je met een soldaat zou kunnen doen of een bom of nog gekker een virus
  bizar met een druk op de knop iedereen een beetje ebola ofzo

  6 likes
 3. Onzin we weten nog geen eens hoe een kwantumcomputer werkt laat aanstaan dat we materie kunnen verplaatsen.

  3 likes
 4. Ik teleporteer mij naar Maitreya; ” Scotty beam me up “.

  1 likes
 5. Arma kat, daar heb je criminelen voor.
  En soms denk ik vervelen die wetenschappers zich zo erg dat ze maar zinloze dingen uitvinden? Stop dat geld in iets waar we allemaal wat aan hebben

  2 likes
 6. Ik haat katten en smurfen

  2 likes
 7. Dat met de kat – nou, zo iets kan zich maar een man verzinnen. Hoe koud moet iemand van harte zijn, om zich zo’n poep te verzinnen?

  En wat de teleportatie aangaat, nee, bedankt – dan toch liever mijn 26 jaar oud Peugeotje.

  1 likes
 8. We hebben niet eens voldoende tijd/ruimte om hier voor elkaar te zorgen/om te gaan. Dus waarom teleportatie naar andere dimensies? Nog meer stress enz. Ik ben klaar met de huidige technologie/systeem. En van mij mag het dus weg. En ja, dan zit ik hier ook niet meer iets te typen.

  1 likes
 9. Word dit dan het “Scotty´s Cat” experiment?

  0 likes
 10. Waarom blijven mensen dit teleporteren noemen terwijl hier wordt gekopieerd?

  0 likes
 11. Beam me up, Scotty!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...

Wetenschappers ontdekken dat het hart en brein reageren op toekomstige gebeurtenissen, voordat ze plaatsvinden. Zo werkt het

Wetenschappers ontdekken dat het hart en brein reageren op toekomstige gebeurtenissen, voordat ze plaatsvinden. Zo werkt het

Ons onderbewustzijn ‘ziet’ bepaalde gebeurtenissen één tot ...