Homepagina » Gezondheid » Adviescommissie: decriminaliseer softdrugs
Adviescommissie: decriminaliseer softdrugs

Adviescommissie: decriminaliseer softdrugs

Politici moeten onder ogen zien dat niet al het drugsgebruik problematisch is. Daarnaast zouden ze het bezit van kleine hoeveelheden verboden middelen moeten decriminaliseren.

Dat staat te lezen in een rapport van een onafhankelijke adviescommissie, bestaande uit vooraanstaande wetenschappers, politieagenten en academici.

De UK Drug Policy Commission concludeerde na een uitgebreide studie dat het huidige beleid weinig invloed heeft op het drugsgebruik en het in sommige gevallen zelfs erger maakt.

Mensen die cannabis telen voor persoonlijk gebruik zouden slechts minimale sancties opgelegd mogen krijgen, zo stelden de onafhankelijke experts.

Zelden erkend

In het rapport benadrukten de onderzoekers dat drugs als heroïne en cocaïne wel illegaal zouden moeten blijven.

“Drugsgebruik veroorzaakt niet altijd problemen, maar dat wordt zelden erkend door beleidsmakers,” concludeerden ze. “De meeste gebruikers ervaren geen grote problemen en er is zelfs bewijs dat drugsgebruik in bepaalde omstandigheden juist voordelen met zich meebrengt.”

Afhankelijkheid

De UKDPC stelt een radicale herziening van het drugsbeleid voor zodat ‘we een leefomgeving kunnen creëren die gericht is op het terugdringen van de afhankelijkheid van drugs en het beschermen van de leefgemeenschap’.

Volgens de commissie investeert de Britse overheid opvallend weinig in onafhankelijke evaluaties van het drugsbeleid. Dit moet anders, zo oordeelt de commissie, zodat in de toekomst effectieve maatregelen kunnen worden geïntroduceerd.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Je zou het op recept moeten kunnen krijgen. Alleen als je echt iets ‘mankeert’. Ik observeer mensen vaak, en kom toch tot de conclusie dat zij om verkeerde redenen drugs tot zich nemen. Vluchtgedrag bijvoorbeeld. Dan onderdruk je het probleem. Dus alleen in ‘noodgevallen’, als je werkelijk iets mankeert. Helaas zal dit niet snel gebeuren, al wordt het in de psychiatrie en bij bepaalde ziektes wel voorgeschreven (als pijnstiller). Maar daar word je niet high van..

  0 likes
 2. [quote name=”Mirjam”]Ik observeer mensen vaak, en kom toch tot de conclusie dat zij om verkeerde redenen drugs tot zich nemen. Vluchtgedrag bijvoorbeeld. Dan onderdruk je het probleem. [/quote]

  Daarom moet je het recreatief gebruiken, met andere woorden wanneer je er tijd voor hebt.

  Dit geld ook voor alcohol en andere drugs.

  Hoeveel mensen kunnen de dag niet starten zonder hun bakkie leut, als je het goed bekijkt is dat ook verkeerd gebruik.

  0 likes
 3. … goh , verrassend.

  0 likes
 4. Alcohol is de schadelijkste drug op de meeste lijsten, in nederland staan volgens mij enkel heroine/cocaine hoger.

  Ik vind dan ook dat soft drugs af en toe moet kunnen, zolang je het recreatatief en enkel op goede momenten gebruikt. (nee, elke dag geld niet als goed moment)

  Ook scheelt het voor jongeren als het ‘stoere’ en ‘bijna illegale’ hiervan af gaat, het beginnen met softdrugs hangt namelijk vaak daarmee samen.

  Ook

  0 likes
 5. [quote name=”Mirjam”]Je zou het op recept moeten kunnen krijgen. Alleen als je echt iets ‘mankeert’. Ik observeer mensen vaak, en kom toch tot de conclusie dat zij om verkeerde redenen drugs tot zich nemen. Vluchtgedrag bijvoorbeeld. Dan onderdruk je het probleem. Dus alleen in ‘noodgevallen’, als je werkelijk iets mankeert. Helaas zal dit niet snel gebeuren, al wordt het in de psychiatrie en bij bepaalde ziektes wel voorgeschreven (als pijnstiller). Maar daar word je niet high van..[/quote]
  wat een onzin

  0 likes
 6. Er staat in het artikel duidelijk dat ze er juist voor zijn om het te legalizeren en dan toch zijn wordt er in de reacties hieronder geopperd dat het alleen in noodgevallen zou mogen of alleen recreatief.

  Fuck off, legaal is legaal en ieder mens is VRIJ en mag zelf weten wanneer HIJ of ZIJ een blowtje rookt.

  Als ik me er goed bij voel om elke avond één te roken dan is dat gewoon goed.
  De ander rookt er liever 6 maar dan alleen op zaterdag en zondag.

  Ieder mens is verschillend en moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt.
  Niks geen bemoeienis van wie dan ook.

  Het is te zot voor woorden dat er voor ons bepaald wordt wat wij late groeien in huis of tuin en wat wij eten,drinken of inademen.

  0 likes
 7. Alle drugs zijn schadelijk, ook drugs als alcohol, suiker en cannabis,

  maar iedereen moet zelf weten of ie ze gebruiken wil!!

  0 likes
 8. Schadelijkheid score in cijfers.Wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld staat alcohol bovenaan met een score van 72. Daarna volgen heroïne (55), crack (54), meth (33), cocaïne (27), tabak (26), speed (23), cannabis (20), GHB (18), benzodiazepine (15) en ketamine (15). XTC (9), anabole steroïden (9), LSD (7) en paddo’s (5) blijken nauwelijks schade te veroorzaken.http://www.scientias.nl/alcohol-is-schadelijker-dan-heroine/18878?wmode=transparent En als je van behoorlijk wat criminelen afwil moet je vooral zo doen als die vent op-stelten.Die van de wereld geen verstand heeft door punt één van de schadelijkste stoffen alcohol.Vrijgeven is de beste optie, en de goedkoopste!!

  0 likes
 9. Alles gewoon vrijgeven, dan zul je zien dat er zelfs een daling komt in het gebruik.
  Maar wat moeten dan al die politie agenten doen?, mensen helpen, nee daar word niets aan verdiend.

  0 likes
 10. [quote name=”kengai”]Alles gewoon vrijgeven, dan zul je zien dat er zelfs een daling komt in het gebruik.
  Maar wat moeten dan al die politie agenten doen?, mensen helpen, nee daar word niets aan verdiend.[/quote]
  Kun je ook misschien één stapje verder denken??Wat zouden die agenten dan kunnen doen? De echte zware jongens aanpakken, en niet voor verkapte belastinginner spelen.En mensen helpen daar wordt niets mee verdient??Klopt je betaald je belasting namelijk ook voor dit soort zaken.snappie?Dus mag je de verdienste en dienen zelfs terug verwachten.

  0 likes
 11. [quote name=”biff”]Alle drugs zijn schadelijk, ook drugs als alcohol, suiker en cannabis,

  maar iedereen moet zelf weten of ie ze gebruiken wil!![/quote]

  Ten eerste wordt de term “drug” te pas en te onpas gebruikt. Een drug is een bereiding gemaakt door mensen. Cannabis is dus geen drug, het is een van nature wild groeiend kruid.
  Ten tweede: drugs zijn op zichzelf natuurlijk niet schadelijk, hoe mensen er mee omgaan, tja… Een hamer kan ook gebruikt worden om iemand de hersens mee in te slaan.
  Wij zijn het zelf die onszelf schade toedienen. Het wordt tijd dat de infantilisering van mensen stopt en zij verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedragingen.

  0 likes
 12. [quote name=”biff”]Alle drugs zijn schadelijk, ook drugs als alcohol, suiker en cannabis,

  maar iedereen moet zelf weten of ie ze gebruiken wil!![/quote]
  Nootmuskaat is ook een “drug” net als koffie, thee, chocolade,tabak,cannabis, wettelijk ook als een “SOFTDRUG”, zijn aangetekend in het wetboek.Cannabis heeft een taboe als enige, omdat mensen als ze het woordje “drugs horen in het PAVLOV effect schieten.Komt door dat ze gelijk aan Heroïne denken, en spuitertjes op straat.Met dank aan de overheid.

  0 likes
 13. [quote name=”biff”]Alle drugs zijn schadelijk, ook drugs als alcohol, suiker en cannabis,

  maar iedereen moet zelf weten of ie ze gebruiken wil!![/quote]
  Ik heb je een groen duimpje gegeven voor je begrip, dat een ieder voor zichzelf verantwoording draagt, precies zo als u in uw reaktie zegt.

  0 likes
 14. [quote name=”Mirjam”]Je zou het op recept moeten kunnen krijgen. Alleen als je echt iets ‘mankeert’. Ik observeer mensen vaak, en kom toch tot de conclusie dat zij om verkeerde redenen drugs tot zich nemen. Vluchtgedrag bijvoorbeeld. Dan onderdruk je het probleem. Dus alleen in ‘noodgevallen’, als je werkelijk iets mankeert. Helaas zal dit niet snel gebeuren, al wordt het in de psychiatrie en bij bepaalde ziektes wel voorgeschreven (als pijnstiller). Maar daar word je niet high van..[/quote]
  Vluchtgedrag en cannabis??De twee gaan niet samen, want zou je vluchtgedrag hebben zou je met wat cannabis op geestelijk instorten.Omdat cannabis je gevoelens versterkt.In de psychiatrie wordt cannabis niet gebruikt, maar wel kun je een “mediwietpas” door een verklaring van de huisarts te laten ondertekenen, Mediwiet kunnen krijgen tegen de bijwerkingen, chemokuur, migraine,etc. ff google sneupen tik maar in mediwietpas.

  0 likes
 15. Het moge duidelijk zijn dat geen enkele regering geestverruimende genotsmiddelen toelaat.

  0 likes
 16. Wie bepaald dat, ik zal zelf weten wat ik in mijn tuintje zet,zolang ik niemand tot overlast ben.

  En cannabis is geen drugs maar een medicijn.
  Het word alleen gecriminaliseerd, drank is de grote drug en geeft een boel ellende.
  Gewoon legaliseren kan de politie doen waar ze voor betaald worden, to serve and protect.
  En niet op spoken jagen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gates

Rutte geeft honderden miljoenen aan vaccingroep Bill Gates: ‘Trotse geldschieter’

Tijdens de Global Vaccine Summit is donderdag ...

Er is iets geks met de toekomst

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewustzijn ...