Homepagina » Buitenland » Afrikaanse en Arabische slavenhandel waren omvangrijker dan de Europese. Waarom rust hier zo’n taboe op?
Afrikaanse en Arabische slavenhandel waren omvangrijker dan de Europese. Waarom rust hier zo'n taboe op?

Afrikaanse en Arabische slavenhandel waren omvangrijker dan de Europese. Waarom rust hier zo’n taboe op?

Memoires van Europese slaven in Noord-Afrika zijn lange tijd afgedaan als zielige verhalen. Maar uit diverse studies is inmiddels gebleken dat de slavernij van blanken geen marginaal verschijnsel was.

Ons beeld van het fenomeen slavernij wordt sinds tientallen jaren gedomineerd door zwarte Afrikanen die door blanke handelaren naar de Nieuwe Wereld werden verscheept om daar aan blanke plantagehouders te worden verkocht.

Maar blanken blijken ook op grote schaal slachtoffer te zijn geworden van Afrikaanse slavernij.

Omvangrijker

In 2004 verscheen een beroemd werk van de Franse historicus Olivier Petre-Grenouilleau over de slavenhandel.

Daarin besteedde hij niet alleen aandacht aan de Europese, maar ook aan de Afrikaanse en Arabische slavenhandel.

Hij stelde bovendien dat de laatste twee omvangrijker waren dan hun trans-Atlantische tegenhanger. Nazaten van zwarte slaven reageerden woest op de publicatie.

Twee jaar later onderzocht de Amerikaanse historicus Robert C. Davis de Noord-Afrikaanse slavenhandel.

Heel weinig onderzoek

Hij kwam tot indrukwekkende cijfers. Het aantal Europese christenen dat tussen 1530 en 1780 in slavernij naar Noord-Afrika werd gevoerd, schatte hij op zeer waarschijnlijk 1,25 miljoen.

Het werkelijke aantal Europeanen dat tijd in slavernij doorbracht in die periode moet een veelvoud van die 1,25 miljoen zijn geweest.

Tussen 1450 en 1700 werden namelijk alleen al zo’n 2,5 miljoen Poolse, Russische en Oekraïense slaven via de Krim geïmporteerd.

De onderschatting van de slavernij in de Arabische wereld zorgde ervoor dat er heel weinig onderzoek naar is gedaan.

Niet één

Wetenschappers worden gehinderd door een schaarste aan bronnen. Lokale bronnen zijn geheel afwezig of moeilijk toegankelijk.

Omdat de christelijke slaven vrijwel onmogelijk gezinnen konden stichten, zijn er weinig nazaten van blanke slaven die voor erkenning van het onrecht kunnen pleiten.

Van de beruchte slavengevangenissen waarin de meeste Europese slaven verbleven is er niet één bewaard gebleven.

Ware hel op aarde

De ‘gelukkige’ slaven werden gebruikt als huishoudelijk personeel. Voor de anderen was het leven ‘een ware hel op aarde’.

Zij moesten vaak dagen achtereen roeien, vastgeketend aan een zware ketting. Ze werden dan regelmatig geslagen met een in teer gedrenkte zweep of gekastijd met een gedroogde stierenpenis.

[Historisch Nieuwsblad]


Vind je deze informatie interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

38 reacties

 1. Dankzij profeet Mohammed is de slavernij afgeschaft.

  3 likes
 2. Geen taboe zodra men er miljarden aan kan verdienen. In NL valt door het pro zio en Bilderberg politieke bewind voldoende geld te verdelen a la schuldbetalingen zoals de Duitsers dat doen aan de georganiseerde maffiaclubjes om tot in lengte van dagen een holocaust schuldgevoel af te kunnen kopen…Daarom ook vooral niet tornen en twijfelen aan de geschiedvervalsing, zoals de holocaust en slaventijdperk. De holocaustmelkkoe moet tot in den treure worden uitgemolken (over honderden jaren zijn de dan levende nakomelingen altijd nog getraumatiseerd) en zijn de zio denktanks vollop heen en weer op zoek naar nieuwe bronnen die kunnen worden uitgemolken.

  http://balder.org/judea/Joodse-Betrokkenheid-Slavernij-Verleden-Nederland-Suriname-Curacao.php

  15 likes
  • Thanks voor de link, ik ga deze site eens goed bestuderen. Ik ben bezig met een scriptie over slavernij en de rol van Nederland hier in.
   Deze rol is vrij klein, ondanks wat o.a. Silvana ons wil doen geloven. Ons slavernijverleden is zeker geen reden on Zwarte Piet af te schaffen. Ik ben van mening dat Zwarte Piet, in zijn huidige vorm, racistische kenmerken heeft. Echter; zijn zwarte kleur heeft helemaal niks te maken met een verwijzing naar een mens. Slavernij gebruiken als argument voor verandering of afschaffing is ronduit belachelijk.
   Ik denk dat als we eerlijk gaan berichten, wat ik ga doen, we blank en zwart dichter bij elkaar kunnen brengen.
   joden zeggen vaak dat joods zijn een ras is, belachelijk. Het jodendom is een geloof, geen ras. Jezelf superioriteit aan praten vanwege het aanhangen van een geloof is op geen enkele manier goed te praten.
   Ik denk dat we de joden maar eens ter verantwoording moeten roepen, anders veranderd er niks.
   Het taboe moet inderdaad doorbroken worden.

   9 likes
   • @Henk

    Vind het vooral interessant om te weten wie deze hele discriminatie-opvoering en ongein fanfare (incl. de totaal absurde anti zwarte pieten beweging) in gang heeft gezet en vooral met welk doel. Mij waren mensen met een andere huidskleur totaal niet opgevallen en ook de moslims interesseerden mij niet, totdat Soros en zijn ingehuurde zwarte stumpers en arbeidsschuwen (Slaafvana en co) op hun trommels begonnen te rammen.

    Doel lijkt me duidelijk, zoals gewoonlijk waar alles in de wereld om draait…poen, geld, knikkers. Het spel startte met het onderdrukken van de autochtone bevolking door deze weg te zetten als racist en xenofoob (Maul halten) aan de éne kant, om daarna aan de andere kant uit de voorzet te kunnen score door miljarden te eisen van de goed afgerichte overheid die het spel meespeelt voor de zakkenvullende pseudo joden.

    Vroeg of laat gaat het waarschijnlijk nog lukken ook en weten de zionisten miljarden los te peuteren als zogenaamde vergoeding voor aangericht slavenleed in het verleden. Het donkere volk zal daarna worden afgescheept met wat blingbling en een luizefooi en zal de zionistische vogel met de miljarden gevlogen zijn. Daarna mag de gouden koets weer van stal komen, staan de bleke slaven weer met vlaggen hun geroofde en afgeperste belastingcenten achterna te zwaaien, en leefden de neo slaven nog lang en gelukkig opgelicht en wederom misbruikt verder.

    14 likes
   • De joden ter verantwoording moeten roepen op basis van wat?? De joden waren Er zijn geen ras zoals geen enkel volkeren ras is, ze zijn echter wel al meer dan 5000 jaar een volk. Een volk wat al meer dan 5000 jaar in dezelfde regio woont ondanks de constante dreiging van genocide door de vele eeuwen heen.

    3 likes
   • als je echt de waarheid wil weten; Giles Milton heeft white gold geschreven over minium 1.000.000 witte slaven uit europa , op de universiteit van oxford kan je lezingen krijgen over dit onderwerp , dat ze zo gaarne verzwijgen in de geschiedenisboeken .

    0 likes
 3. we zijn allemaal slaven.. we moeten ons ons houden aan regeltjes en wetten .. door mensen gemaakt..we mogen niks zelf beslissen..alles moet aangvraagd worden en dat we hebben , betalen wij belasting..we mogen ons ook niet echt uiten..we mogen gaan werken.. en betalen weer belasting..we mogen ook kopen n huis , auto, enz.. betalen we weer belasting.. we mogen ook met vakantie, betalen we weer belasting..dat is pas slavernij..dus bestaat al duizenden jaren..

  9 likes
  • @,liesa

   Met je eens, je bent niet alleen slaaf, maar wordt zelfs gegijzeld door dr overheid met een identiteitsbewijs. Heb je geen ID dan kun je niet reizen en ook verder feitelijk niets.

   8 likes
   • …. En wie denkt als slaaf ooit iets te kunnen bereiken heeft het mis, zodra men veel verdient, bezit of vermogen vergaart zal het net zo snel weer moeten afstaan en rooft een overheid alles af wat een hard werkende en spaarzame slaaf verzameld. De overheid houdt de slaven niet alleen dom, maar ook arm en kort aan de lijn. Dit doet ze vooral met wet en regelgeving, controle uitoefenen, beperkingen opleggen en vooral met angst zaaien.

    De politiek en overheid is onze grootste vijand en zeker niet onze vriend of zorgzame broeder.

    9 likes
    • je inkomen is circa 45 procent belast… en alles wat je koopt is met 21 procent belast.. dus 1/3 is voor de slaaf om in leven te blijven… jippieeee

     5 likes
     • @liesa

      Klopt, tel daarbij op wat de overheid rooft bij de lijkentaxi en spaartax dan mag duidelijk zijn dat je er zelfs geld op toelegt en men bezig is geld te onteigenen. De politiek en overheid gedraagt zich zoals een verterende, ongeneeslijke, kwaadaardige ziekte dat doet.

      3 likes
     • @ weg met ons: de (r)overheid alsmede de politiek in Den Haag is een niet te genezen woekerende ziekte!

      1 likes
 4. Patricia Müller

  Ook de Afrikanen hebben elkaar graag als slaven gebruikt. Lang voordat de blanke man was verschenen. Ben je op het terrein van een andere groep terecht gekomen, heeft het kunnen gebeuren, dat ze je als slaaf gevangen hebben genomen. Kunnen jullie lezen in de boeken van Amos Tutuola: ‘The Palm Wine drinker’ en ‘ ‘Simbi and the Satyr of the dark Jungle’ en in ‘The Witch-Herbalist of the remote town’.

  11 likes
 5. Europees??? 90% van de slavenhandelaren waren joden.

  10 likes
  • Een beetje onderbouwing zou erg fijn zijn

   5 likes
   • @Eelke:

    ‘Who Brought the Slaves to America’

    en

    ‘The Secret Relationship between Blacks and Jews’

    Twee van de vele titels te vinden online. Beide werken zitten tjokvol gedocumenteerd materiaal.

    Ook (zwarte) historicus dr. Tony Martin heeft dit hoofdstuk van de slavenhandel uitgebreid bestudeerd en er veel over geschreven.

    https://www.youtube.com/watch?v=Uu0vQrZbhQo

    En dan is er rabbijn Lody van der Kamp die eerlijk toegeeft dat de rol van de joden in de slavenhandel een schandvlek is op de joodse geschiedenis. Hij minimaliseert weliswaar deze rol, maar hij geeft in ieder geval toe.

    http://www.republiekallochtonie.nl/blog/opinie/slavernij-zbrandmerkz-in-de-joodse-geschiedenis

    Wist je trouwens dat het oudste gebedshuis in Suriname een synagoge is? Op de Jodensavanne. En waarom denk jij dat de eigen taal van de Antillianen – het Papiamento – zoveel Spaanse en Portugese woorden bevat? Dat is een overblijfsel uit de tijd dat hun meesters Spaans en Portugees spraken. De Sefardische joden dus die na de verdrijving uit Spanje en Portugal naar de Nederlanden kwamen. Deze mensen brachten de handel die ze altijd al bedreven met zich mee.

    7 likes
   • Just the Jews are humans, the non-Jews are no humans, but cattle” Kerithuth 6b, page 78, Jebhammoth 61
    -“The non-Jews have been created to serve the Jews as slaves” Midrasch Talpioth 225
    Een voorbeeld hoe Joden denken over niet Joden.

    1 likes
   • Ik denk, dat u heel goed moet verdiepen in de Talmud, waar ieder niet Jood uitgemaakt wordt voor wat u aanhaalt. Misschien een kwestie van niet goed lezen, of alle vooroordelen eruit gooien.

    0 likes
 6. Taboe waarom?

  Omdat de crypto joden islam hebben opgericht en dit o.a. gebruiken als wapen tegen de ware Israelieten.
  Daarom wordt alles wat westers is en blank is kapot gemaakt en de negatieve zaken opgeblazen herhaald en door de media veelvuldig belicht.
  Wie dat niet ziet is zelf marxist of racist.

  Sociaal marxisme/communisme.

  De waarheid is zieker dan fictie…helaas!

  14 likes
  • Daarbij komt dat de ‘westerse’ slavenhandel een voornamelijk ‘joodse’ bezigheid was.

   Onderzoek het zelf en huiver.

   Ondertussen wordt de roep om ‘herstel betalingen’ ook in Nld steeds groter.

   7 likes
 7. De Sociale Diensten duwen de bijstandsaanvragers allerlei documenten onder de neus die ze moeten tekenen. Teken je niet dan krijg je geen hulp, teken je, dan zit je vast als slaaf.
  Daarom zijn ze ook zo tegen de basisinkomen, want dan raken ze hun slaven kwijt.

  11 likes
  • :adrianus-johannes.

   basis behoefte voorziening is een mensen recht dit wort voor zien door de overheid jou overheid..
   dat weten zij nog niet maar het komt jou overheid heeft geld zat en genoeg.
   het is een mensen recht maar daar voor moet jij wel op staan en het eisen hoe lief je ook wil zijn zonder eis krijg jij het nooit..
   zo zegt de wet..

   6 likes
 8. :adrianus-johannes.

  leuk om over slavernij te spreken, slaven kunnen alleen maar mensen zijn, net wat jij ook bent.. die ook slaaf is!
  zo hoe ben jij voor altijd slaaf zeg maar 4000 weken gemiddeld gemaakt..
  dit slaaf gemaak, gebeurt wereldwijd door een dwang akte van geboorte (aangifte= het opgeven van een misdrijf)
  in een schaduwboekhouding der gemeenten met aan het hooft een burgermeester over deze in burgers geregistreerde aangegeven mensen( personen) begrijp dat het nu BRP heet..
  dit niet volgens art. 2 van burgerlijk wetboek 1, wat weer niks met art. 26 GW te maken heeft.. zijn overbodige schrijfsels zo onze wetgeving mee vol zit..
  wie is nu jou persoonlijke slaven drijver wie levert jou uit als slaaf.. nu dat doet jijzelf als houder van je slavenmeester het ID of paspoort.. niet jij maar jou geloof in hem maakt jou slaaf.. en jij geloof jij geloof jij geloof jij geloof in je Natuurlijk Persoon..
  voor mij een schending van mijn menselijke privacy..
  eens kijken of er een klacht bij de AP kan worden ingediend na het door lezen van de AVG.!
  (en heeft de gemeente GBA jou ook uitgeschreven en bij de BRP weer ingeschreven wat privacy schending is dus een klacht neerleggen bij de AP)

  met de complimenten van,
  :adrianus-johannes.

  11 likes
 9. De meeste Nederlanders weten niet eens dat ze slaaf zijn. Loonslaaf. Ga een dag niet naar werk zonder het te melden. Je zult gelijk merken hoe ‘vrij’ en blij je bent.

  12 likes
 10. Typhoon je bent zeker de lolligste thuis?

  3 likes
 11. Waarom moeten wij ons altijd verschuilen achter anderen? Zij deden het ook en dat was erger dan wat wij deden. Al was het 10x erger wat zij hebben gedaan, wat wij deden was fout, we hadden dat niet mogen en niet moeten doen. En dat moeten we erkennen, de fouten die we gemaakt hebben toegeven.
  Schijnbaar hebben we niet door, dat we allemaal nog steeds als slaven leven. We zitten vast in dit Satanische systeem, lopen met het financiele juk op ons schouder achter elkaar en daarbij laten we ons ook nog eens uit elkaar spelen, door altijd maar te wijzen op de ander die van alles fout doet. We zitten met zijn allen vast in dit systeem en maken het de Puppetmasters wel erg gemakkelijk, door maar tegen onze medeslachtoffers te ageren, i.p.v. actie te ondernemen tegen de groep die de touwtjes in handen heeft. De groep die ons in slavernij houdt en niet van plan is om die op te heffen.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

studies

19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht

In het afgelopen jaar zijn er maar ...

aarde

Aarde gaat over 3 dagen ten onder, als we tenminste deze vooraanstaande klimaatdeskundigen mogen geloven

De Duitse website Alles Schall und Rauch ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.