Homepagina » Buitenland » Afrikaanse en Arabische slavenhandel waren omvangrijker dan de Europese. Waarom rust hier zo’n taboe op?
Afrikaanse en Arabische slavenhandel waren omvangrijker dan de Europese. Waarom rust hier zo'n taboe op?

Afrikaanse en Arabische slavenhandel waren omvangrijker dan de Europese. Waarom rust hier zo’n taboe op?

Memoires van Europese slaven in Noord-Afrika zijn lange tijd afgedaan als zielige verhalen. Maar uit diverse studies is inmiddels gebleken dat de slavernij van blanken geen marginaal verschijnsel was.

Ons beeld van het fenomeen slavernij wordt sinds tientallen jaren gedomineerd door zwarte Afrikanen die door blanke handelaren naar de Nieuwe Wereld werden verscheept om daar aan blanke plantagehouders te worden verkocht.

Maar blanken blijken ook op grote schaal slachtoffer te zijn geworden van Afrikaanse slavernij.

Omvangrijker

In 2004 verscheen een beroemd werk van de Franse historicus Olivier Petre-Grenouilleau over de slavenhandel.

Daarin besteedde hij niet alleen aandacht aan de Europese, maar ook aan de Afrikaanse en Arabische slavenhandel.

Hij stelde bovendien dat de laatste twee omvangrijker waren dan hun trans-Atlantische tegenhanger. Nazaten van zwarte slaven reageerden woest op de publicatie.

Twee jaar later onderzocht de Amerikaanse historicus Robert C. Davis de Noord-Afrikaanse slavenhandel.

Heel weinig onderzoek

Hij kwam tot indrukwekkende cijfers. Het aantal Europese christenen dat tussen 1530 en 1780 in slavernij naar Noord-Afrika werd gevoerd, schatte hij op zeer waarschijnlijk 1,25 miljoen.

Het werkelijke aantal Europeanen dat tijd in slavernij doorbracht in die periode moet een veelvoud van die 1,25 miljoen zijn geweest.

Tussen 1450 en 1700 werden namelijk alleen al zo’n 2,5 miljoen Poolse, Russische en Oekraïense slaven via de Krim geïmporteerd.

De onderschatting van de slavernij in de Arabische wereld zorgde ervoor dat er heel weinig onderzoek naar is gedaan.

Niet één

Wetenschappers worden gehinderd door een schaarste aan bronnen. Lokale bronnen zijn geheel afwezig of moeilijk toegankelijk.

Omdat de christelijke slaven vrijwel onmogelijk gezinnen konden stichten, zijn er weinig nazaten van blanke slaven die voor erkenning van het onrecht kunnen pleiten.

Van de beruchte slavengevangenissen waarin de meeste Europese slaven verbleven is er niet één bewaard gebleven.

Ware hel op aarde

De ‘gelukkige’ slaven werden gebruikt als huishoudelijk personeel. Voor de anderen was het leven ‘een ware hel op aarde’.

Zij moesten vaak dagen achtereen roeien, vastgeketend aan een zware ketting. Ze werden dan regelmatig geslagen met een in teer gedrenkte zweep of gekastijd met een gedroogde stierenpenis.

[Historisch Nieuwsblad]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Patricia Müller
Patricia Müller
2 jaren geleden

Ook de Afrikanen hebben elkaar graag als slaven gebruikt. Lang voordat de blanke man was verschenen. Ben je op het terrein van een andere groep terecht gekomen, heeft het kunnen gebeuren, dat ze je als slaaf gevangen hebben genomen. Kunnen jullie lezen in de boeken van Amos Tutuola: ‘The Palm Wine drinker’ en ‘ ‘Simbi and the Satyr of the dark Jungle’ en in ‘The Witch-Herbalist of the remote town’.

René van Zalk
René van Zalk
Reactie op  Patricia Müller
2 jaren geleden

“De islamitische slavenhandel was de langste in de geschiedenis van de mensheid”, aldus N´Diaye. “Hij duurde 1300 jaar lang en eiste veel meer slachtoffers dan de slavenhandel naar Amerika – die 400 jaar duurde. En het meest droevige hieraan is, dat de meeste van de tot slaaf gemaakte jongens/ mannen geen kinderen konden krijgen, omdat ze gecastreerd werden.”
Bron:
https://ejbron.wordpress.com/2012/07/02/slaven-van-de-islam-de-versluierde-volkerenmoord-van-de-arabieren/

Typhoon
Typhoon
2 jaren geleden

Dankzij profeet Mohammed is de slavernij afgeschaft.

Frans2
Frans2
Reactie op  Typhoon
2 jaren geleden

Mohammed?
In 1863?
Leg eens uit?

Arwijn
Arwijn
Reactie op  Typhoon
2 jaren geleden

Ow ja? Ook betreffende sex slavernij? Hmm?

Sergio
Sergio
Reactie op  Typhoon
2 jaren geleden

Poging tot humor?

Eelke Piers
Eelke Piers
Reactie op  Typhoon
2 jaren geleden

Ik hoop Typhoon dat dit sarcastisch bedoelt is
Iedere niet-moslim is voor een mohammedaan een slaaf, varken en/of aap staat in de koran.
In de 17de eeuw zijn er in amerika meer ieren als slaven verkocht dan zwarte.
Voor zover ik weet zijn er in Somalië, SA, Eritra enz nog steeds slavenmarkten en deze landen geloven echt nog wat Mo gezegd heeft

Angeline
Angeline
Reactie op  Eelke Piers
2 jaren geleden

En waar staat dat dan, welke soera ??

EdoHamm
EdoHamm
Reactie op  Eelke Piers
2 jaren geleden

Ik denk, dat u heel goed moet verdiepen in de Talmud, waar ieder niet Jood uitgemaakt wordt voor wat u aanhaalt. Misschien een kwestie van niet goed lezen, of alle vooroordelen eruit gooien.

Henk
Henk
Reactie op  Typhoon
2 jaren geleden

Bullsh*t… moslim drijven nog steeds slaven.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Typhoon
2 jaren geleden

Complete onzin dit.

Bedankt voor het lach moment.

tjonge jonge wat een domme lui af en toe.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
2 jaren geleden

leuk om over slavernij te spreken, slaven kunnen alleen maar mensen zijn, net wat jij ook bent.. die ook slaaf is!
zo hoe ben jij voor altijd slaaf zeg maar 4000 weken gemiddeld gemaakt..
dit slaaf gemaak, gebeurt wereldwijd door een dwang akte van geboorte (aangifte= het opgeven van een misdrijf)
in een schaduwboekhouding der gemeenten met aan het hooft een burgermeester over deze in burgers geregistreerde aangegeven mensen( personen) begrijp dat het nu BRP heet..
dit niet volgens art. 2 van burgerlijk wetboek 1, wat weer niks met art. 26 GW te maken heeft.. zijn overbodige schrijfsels zo onze wetgeving mee vol zit..
wie is nu jou persoonlijke slaven drijver wie levert jou uit als slaaf.. nu dat doet jijzelf als houder van je slavenmeester het ID of paspoort.. niet jij maar jou geloof in hem maakt jou slaaf.. en jij geloof jij geloof jij geloof jij geloof in je Natuurlijk Persoon..
voor mij een schending van mijn menselijke privacy..
eens kijken of er een klacht bij de AP kan worden ingediend na het door lezen van de AVG.!
(en heeft de gemeente GBA jou ook uitgeschreven en bij de BRP weer ingeschreven wat privacy schending is dus een klacht neerleggen bij de AP)

met de complimenten van,
:adrianus-johannes.

phes
phes
Reactie op  :adrianus-johannes.
2 jaren geleden

Reageer jij ook altijd bij BNR bij Durf te vragen?

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
Reactie op  phes
2 jaren geleden

ja jurgen is mijn vriend

Vailixi
Vailixi
2 jaren geleden
weg met ons
weg met ons
2 jaren geleden

Geen taboe zodra men er miljarden aan kan verdienen. In NL valt door het pro zio en Bilderberg politieke bewind voldoende geld te verdelen a la schuldbetalingen zoals de Duitsers dat doen aan de georganiseerde maffiaclubjes om tot in lengte van dagen een holocaust schuldgevoel af te kunnen kopen…Daarom ook vooral niet tornen en twijfelen aan de geschiedvervalsing, zoals de holocaust en slaventijdperk. De holocaustmelkkoe moet tot in den treure worden uitgemolken (over honderden jaren zijn de dan levende nakomelingen altijd nog getraumatiseerd) en zijn de zio denktanks vollop heen en weer op zoek naar nieuwe bronnen die kunnen worden uitgemolken.

http://balder.org/judea/Joodse-Betrokkenheid-Slavernij-Verleden-Nederland-Suriname-Curacao.php

Henk
Henk
Reactie op  weg met ons
2 jaren geleden

Thanks voor de link, ik ga deze site eens goed bestuderen. Ik ben bezig met een scriptie over slavernij en de rol van Nederland hier in.
Deze rol is vrij klein, ondanks wat o.a. Silvana ons wil doen geloven. Ons slavernijverleden is zeker geen reden on Zwarte Piet af te schaffen. Ik ben van mening dat Zwarte Piet, in zijn huidige vorm, racistische kenmerken heeft. Echter; zijn zwarte kleur heeft helemaal niks te maken met een verwijzing naar een mens. Slavernij gebruiken als argument voor verandering of afschaffing is ronduit belachelijk.
Ik denk dat als we eerlijk gaan berichten, wat ik ga doen, we blank en zwart dichter bij elkaar kunnen brengen.
joden zeggen vaak dat joods zijn een ras is, belachelijk. Het jodendom is een geloof, geen ras. Jezelf superioriteit aan praten vanwege het aanhangen van een geloof is op geen enkele manier goed te praten.
Ik denk dat we de joden maar eens ter verantwoording moeten roepen, anders veranderd er niks.
Het taboe moet inderdaad doorbroken worden.

Mike B.
Mike B.
Reactie op  Henk
2 jaren geleden

De joden ter verantwoording moeten roepen op basis van wat?? De joden waren Er zijn geen ras zoals geen enkel volkeren ras is, ze zijn echter wel al meer dan 5000 jaar een volk. Een volk wat al meer dan 5000 jaar in dezelfde regio woont ondanks de constante dreiging van genocide door de vele eeuwen heen.

weg met ons
weg met ons
Reactie op  Henk
2 jaren geleden

@Henk

Vind het vooral interessant om te weten wie deze hele discriminatie-opvoering en ongein fanfare (incl. de totaal absurde anti zwarte pieten beweging) in gang heeft gezet en vooral met welk doel. Mij waren mensen met een andere huidskleur totaal niet opgevallen en ook de moslims interesseerden mij niet, totdat Soros en zijn ingehuurde zwarte stumpers en arbeidsschuwen (Slaafvana en co) op hun trommels begonnen te rammen.

Doel lijkt me duidelijk, zoals gewoonlijk waar alles in de wereld om draait…poen, geld, knikkers. Het spel startte met het onderdrukken van de autochtone bevolking door deze weg te zetten als racist en xenofoob (Maul halten) aan de éne kant, om daarna aan de andere kant uit de voorzet te kunnen score door miljarden te eisen van de goed afgerichte overheid die het spel meespeelt voor de zakkenvullende pseudo joden.

Vroeg of laat gaat het waarschijnlijk nog lukken ook en weten de zionisten miljarden los te peuteren als zogenaamde vergoeding voor aangericht slavenleed in het verleden. Het donkere volk zal daarna worden afgescheept met wat blingbling en een luizefooi en zal de zionistische vogel met de miljarden gevlogen zijn. Daarna mag de gouden koets weer van stal komen, staan de bleke slaven weer met vlaggen hun geroofde en afgeperste belastingcenten achterna te zwaaien, en leefden de neo slaven nog lang en gelukkig opgelicht en wederom misbruikt verder.

lodewijckx
lodewijckx
Reactie op  Henk
1 jaar geleden

als je echt de waarheid wil weten; Giles Milton heeft white gold geschreven over minium 1.000.000 witte slaven uit europa , op de universiteit van oxford kan je lezingen krijgen over dit onderwerp , dat ze zo gaarne verzwijgen in de geschiedenisboeken .

Pinokkiocratie
Pinokkiocratie
2 jaren geleden

Europees??? 90% van de slavenhandelaren waren joden.

Eelke Piers
Eelke Piers
Reactie op  Pinokkiocratie
2 jaren geleden

Een beetje onderbouwing zou erg fijn zijn

duitinzakje
duitinzakje
Reactie op  Eelke Piers
2 jaren geleden

@Eelke:

‘Who Brought the Slaves to America’

en

‘The Secret Relationship between Blacks and Jews’

Twee van de vele titels te vinden online. Beide werken zitten tjokvol gedocumenteerd materiaal.

Ook (zwarte) historicus dr. Tony Martin heeft dit hoofdstuk van de slavenhandel uitgebreid bestudeerd en er veel over geschreven.

https://www.youtube.com/watch?v=Uu0vQrZbhQo

En dan is er rabbijn Lody van der Kamp die eerlijk toegeeft dat de rol van de joden in de slavenhandel een schandvlek is op de joodse geschiedenis. Hij minimaliseert weliswaar deze rol, maar hij geeft in ieder geval toe.

http://www.republiekallochtonie.nl/blog/opinie/slavernij-zbrandmerkz-in-de-joodse-geschiedenis

Wist je trouwens dat het oudste gebedshuis in Suriname een synagoge is? Op de Jodensavanne. En waarom denk jij dat de eigen taal van de Antillianen – het Papiamento – zoveel Spaanse en Portugese woorden bevat? Dat is een overblijfsel uit de tijd dat hun meesters Spaans en Portugees spraken. De Sefardische joden dus die na de verdrijving uit Spanje en Portugal naar de Nederlanden kwamen. Deze mensen brachten de handel die ze altijd al bedreven met zich mee.

EdoHamm
EdoHamm
Reactie op  Eelke Piers
2 jaren geleden

Ik denk, dat u heel goed moet verdiepen in de Talmud, waar ieder niet Jood uitgemaakt wordt voor wat u aanhaalt. Misschien een kwestie van niet goed lezen, of alle vooroordelen eruit gooien.

EdoHamm
EdoHamm
Reactie op  Eelke Piers
2 jaren geleden

Just the Jews are humans, the non-Jews are no humans, but cattle” Kerithuth 6b, page 78, Jebhammoth 61
-“The non-Jews have been created to serve the Jews as slaves” Midrasch Talpioth 225
Een voorbeeld hoe Joden denken over niet Joden.

Koos
Koos
2 jaren geleden

Typhoon je bent zeker de lolligste thuis?

Bataaf
Bataaf
2 jaren geleden

Taboe waarom?

Omdat de crypto joden islam hebben opgericht en dit o.a. gebruiken als wapen tegen de ware Israelieten.
Daarom wordt alles wat westers is en blank is kapot gemaakt en de negatieve zaken opgeblazen herhaald en door de media veelvuldig belicht.
Wie dat niet ziet is zelf marxist of racist.

Sociaal marxisme/communisme.

De waarheid is zieker dan fictie…helaas!

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Bataaf
2 jaren geleden

Daarbij komt dat de ‘westerse’ slavenhandel een voornamelijk ‘joodse’ bezigheid was.

Onderzoek het zelf en huiver.

Ondertussen wordt de roep om ‘herstel betalingen’ ook in Nld steeds groter.

Brada
Brada
2 jaren geleden

De meeste Nederlanders weten niet eens dat ze slaaf zijn. Loonslaaf. Ga een dag niet naar werk zonder het te melden. Je zult gelijk merken hoe ‘vrij’ en blij je bent.

Brada
Brada
2 jaren geleden

De Sociale Diensten duwen de bijstandsaanvragers allerlei documenten onder de neus die ze moeten tekenen. Teken je niet dan krijg je geen hulp, teken je, dan zit je vast als slaaf.
Daarom zijn ze ook zo tegen de basisinkomen, want dan raken ze hun slaven kwijt.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
Reactie op  Brada
2 jaren geleden

basis behoefte voorziening is een mensen recht dit wort voor zien door de overheid jou overheid..
dat weten zij nog niet maar het komt jou overheid heeft geld zat en genoeg.
het is een mensen recht maar daar voor moet jij wel op staan en het eisen hoe lief je ook wil zijn zonder eis krijg jij het nooit..
zo zegt de wet..

x

Check Also

geoloog

Geoloog: Aarde stevent af op nieuwe ijstijd

Het klimaat is cyclisch. We naderen het ...

professor

Harvard-professor: Iets buitenaards bezocht ons in 2017

Een object dat recentelijk door ons zonnestelsel ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

38
0
We lezen graag je reactie!x