Binnenland

Wat de AIVD en de media je niet vertellen over de ‘Russische hacks’. Een inhoudelijke analyse

Help mee door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en de MIVD blijken een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het FBI-onderzoek naar ‘Russische beïnvloeding’ van de Amerikaanse verkiezingen. Althans, als we Nieuwsuur en de Volkskrant mogen geloven. Volgens deze ‘betrouwbare’ media gaven de Nederlandse inlichtingendiensten de Amerikanen ‘cruciale informatie’ die zij hadden onderschept door de hackgroep Cozy Bear te hacken. Er wordt geclaimd dat deze hackgroep ‘in opdracht van de Russische overheid’ verschillende Amerikaanse overheidsinstanties zou hebben gehackt. Keiharde claims, maar er worden opmerkelijk genoeg geen bewijzen getoond aan de Nederlandse burger. Waarom blijven Nederlandse journalisten aan de Amerikaanse anti-Rusland retoriek vasthouden, en waarom komt dit verhaal nu pas naar buiten? Bevinden we ons te midden van een cyberoorlog met Rusland, of is hier iets anders aan de hand?

Universiteit

Laten we beginnen bij het begin. Volgens Nieuwsuur en de Volkskrant heeft de AIVD in de zomer van 2014 het netwerk van een universiteit in hartje Moskou gehackt, waardoor ze de hackgroep ‘Cozy Bear’ in de gaten konden houden. Die zouden daar namelijk – ‘in opdracht van de Russische overheid’ – grote hackaanvallen uitvoeren op verschillende Amerikaanse instanties.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Maar hoe snel het is vergeten: een van de eerste onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden had te maken met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA die een grote Chinese universiteit had gehackt, wat in juni 2013 door de South China Morning Post werd gepubliceerd. Dit bericht werd overigens ook door de NOS en de Volkskrant gepubliceerd. Zou de Russische regering echt een hackoperatie laten uitvoeren vanuit een belangrijke universiteit in het centrum van Moskou, terwijl het toen al een jaar bekend was dat de NSA zich richtte op universitaire netwerken in het buitenland? Hier klopt iets niet, en dit is zeker niet het enige merkwaardige aan het hackverhaal van Nieuwsuur en de Volkskrant.

Waarschuwingen

Volgens de media werden de waarschuwingen van de AIVD aan de Amerikaanse inlichtingendiensten op prijs gesteld, maar – opmerkelijk genoeg – werd er verder niks mee gedaan. Nieuwsuur meldt: “Waarom de hacks bij de DNC ondanks de Nederlandse waarschuwingen zo lang kunnen doorgaan, is niet duidelijk.”

Het idee dat de VS het netwerkverkeer van een grote Russische universiteit in het centrum van de hoofdstad Moskou niet al nauwlettend in de gaten hield, is al onwaarschijnlijk genoeg, maar het idee dat ze niets deden, terwijl ze wisten dat de hackers in het netwerk van overheidsinstanties zaten, en e-mails en bestanden van politieke leiders stalen, is wel erg vergezocht. Rusland staat bovenaan de lijst van doelwitten van de Verenigde Staten. Het verhaal dat de Amerikaanse inlichtingendiensten niets deden ondanks de waarschuwingen, lijkt een poging te zijn om de tijdlijn van het lekken te verklaren. De e-mails van DNC werden namelijk tussen januari 2015 en 25 mei 2016 gehackt en gelekt. Terwijl wordt geclaimd dat de AIVD sinds 2014 de hackgroep in de gaten hield. Om dit onzinnige verhaal te laten kloppen, wordt er gedaan alsof de VS de Nederlandse waarschuwingen negeerde, om zo uit te leggen hoe de hackers over zo’n lange periode ongestoord hun werk konden doen.

Snowden

Verder wordt er geprobeerd het Nederlandse AIVD-hackteam als onafhankelijk uit te beelden, los van de NSA, terwijl de AIVD een volwaardige externe partner is van de NSA, die elk detail van zijn organisatiestructuur, capaciteiten, netwerken, systemen en personeel aan de NSA onthult in ruil voor geavanceerde analytische mogelijkheden, verbeteringen en technologische ondersteuning. Dit blijkt o.a. uit de gegevens die Edward Snowden in 2013 heeft geopenbaard.

Edward Snowden is een voormalig CIA- en NSA-medewerker die in 2013 documenten naar buiten bracht die vele Amerikaanse staatsgeheimen onthulden. Hieruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst, de NSA – door middel van een soort sleepnet – grootschalig de Amerikaanse bevolking bespioneerde. Later bracht hij ook andere zaken aan het licht. Zo heeft hij onder andere onthuld dat de Nederlandse inlichtingendiensten, de AIVD en de MIVD, in opdracht van de Amerikanen werken en niet zelfstandig functioneren.

WikiLeaks

Als we de belangrijkste gehackte e-mails naast elkaar leggen, en daarbij de media-aandacht hierover, zien we een opmerkelijk patroon ontstaan. Terwijl er in de westerse media vanaf het begin vooral gespeculeerd wordt over de bron van de gelekte e-mails, praten de Russische, Chinese en internationale alternatieve media vooral inhoudelijk over de e-mails. Zo heeft Nieuwsuur Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, maar één keer geïnterviewd, en zoals verwacht gingen de vragen voornamelijk over de bron van de gehackte e-mails. Met, natuurlijk, een wijzende vinger naar Rusland. Inhoudelijke vragen werden nagenoeg niet gesteld. Bekijk hieronder de beelden.

Reactie Rusland

“De berichten van de Nederlandse media zorgen alleen maar voor een verdere stimulering van de anti-Russische hysterie in het Westen,” zei woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov afgelopen vrijdag. “De Nederlandse kranten voeden de anti-Russische hysterie, die plaatsvindt in de Verenigde Staten, alleen maar verder – het is geen erg nobele activiteit, maar in ieder geval willen we u eraan herinneren dat wij vanuit de Nederlandse inlichtingendiensten geen verklaringen hebben gezien of gehoord met betrekking tot dit punt. Het is ook niet betrouwbaar om de informatie van de Nederlandse kranten aan te halen,” voegde Peskov toe.

Referendum sleepwet

We moeten als burger met opmerkelijke verhalen als deze extreem voorzichtig zijn, vooral als ze op cruciale momenten uit anonieme bronnen komen en ‘toevallig’ de belangen behartigen van de inlichtingendiensten. Er wordt ons verteld over het bestaan van videobeelden waarop de hackers te zien zijn, maar we zullen die nooit te zien krijgen. We moeten maar geloven dat ze bestaan. Net zoals we de woorden van de anonieme bronnen waar Nieuwsuur en de Volkskrant zich op baseren, maar moeten accepteren, ook al zullen ze geen enkel bewijs leveren dat de claims ondersteunt. Dit is precies hoe regelrechte, gemakkelijk bewijsbare desinformatie wordt verspreidt. Laten we niet vergeten dat het referendum over de sleepwet over een paar maanden plaats zal vinden in Nederland. Onze overheid en inlichtingendiensten zullen alle middelen inzetten om de bevolking te overtuigen dat deze wet nodig is. Blijkbaar is vage informatie verspreiden die niet te verifiëren valt een onderdeel van deze strategie. Na het lezen van honderden reacties op de publicaties van de NOS en de Volkskrant, geloven wij niet dat de Nederlandse bevolking hier zomaar in zal trappen. Sterker nog, steeds meer burgers in Nederland worden kritischer en begrijpen dat een claim zonder bewijs, enkel een claim blijft.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Stille Waarheid.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
6 jaren geleden

LS…

Goed verhaal ! Laat zien dat onze overheid compleet chantabel is en zich voor ieders karretje laat spannen. Vooral voor de Zio Nazi USA de voetveeg van Israël !

René van Zalk
René van Zalk
6 jaren geleden

Om te beginnen,: de AIVD en MIVD komen niet met bewijzen, omdat ze geen verantwoording hoeven af te leggen aan het NLse volk, daar komt nog bij dat het geheime diensten zijn, het woord zegt het al, ze opereren in het geheim.
Ook de mossad en aanverwante geheime diensten hebben in Europa aanslagen voorkomen door info door te spelen naar geheime diensten in Europa.

René van Zalk
René van Zalk
6 jaren geleden

Het is meer dan logisch dat de AIVD en MIVD samenwerken met andere geheime diensten binnen de NAVO, en elkaar de bal toe spelen.

Gladiator
Gladiator
6 jaren geleden

Het “bewijs” wat er door de diverse bronnen genoemd wordt is géén bewijs. Zou men voor een rechtbank iets moeten bewijzen en men zou aankomen met deze rommel dan kan ik u de reactie én de uitspraak van betreffende rechtbank reeds voorspellen……….mits men dit ‘bewijsmateriaal” natuurlijk van zo’n betrouwbare overheid als de onze ontvangt, dat moge duidelijk zijn.

Mensen, dit hele verhaal over “onze jongens van de AIVD & MIVD” komt uit het grote boek van de gebrs. Grimm te weten 1001 nacht!

En gezien de hele gang van zaken Geopolitisch gezien heb ik nog maar 1 hoop……….Rusland mét Putin!

Gladiator

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x