Natuur en Milieu

Australische Plaat breekt in tweeën

Help mee door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In april deden zich twee krachtige aardbevingen voor in de Indische Oceaan. Dat leidde wereldwijd tot naschokken rond alle mogelijke breuklijnen. De hele aardbol werd door elkaar geschud.

Vijf maanden lang hebben geologen zich gebogen over de bevingen voor de kust van Sumatra met een kracht van 8,2 en 8,6 op de schaal van Richter.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De enorme Australische Plaat wordt in tweeën gescheurd. Van nature vinden er geregeld zware aardbevingen plaats op de grens tussen tektonische platen, maar het epicentrum van beide bevingen was 100 kilometer verwijderd van een dergelijke subductiezone.

Tsunami

Matthias Delescluse van het École Normale Supérieure in Parijs heeft een verklaring. Hij analyseerde samen met zijn collega’s de bevingen in het gebied toen in december 2004 een aardschok met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter in een subductiezone nabij Sumatra een verwoestende tsunami veroorzaakte.

Ze ontdekten dat gedurende die periode 10 keer meer aardbevingen voorkwamen dan in de acht jaar daarvoor. Zesentwintig bevingen die plaatsvonden tussen december 2004 en april 2011 vertoonden gelijkenissen met de aardschokken op 11 april, omdat rotsen in dezelfde richting werden geduwd en getrokken.

De Australische Plaat lijkt langs een nieuwe plaatgrens in tweeën te breken, schrijven de onderzoekers in Nature. Australië en India bevinden zich beide op dezelfde plaat, maar Australië beweegt sneller dan India. Als gevolg scheurt de plaat mogelijk in tweeën.

Spanning

Fred Pollitz van de Amerikaanse geologische dienst USGS in Californië ontdekte dat aardbevingen met een kracht van 5,5 of hoger op de schaal van Richter wereldwijd vijf keer vaker voorkwamen in de dagen na 11 april. Dat is nog nooit eerder voorgekomen, zelfs niet na zeer zware aardbevingen, aldus Pollitz.

“Dit was de meest krachtige gebeurtenis die ooit is gemeten als het gaat om de hoeveelheid spanning die op andere breuklijnen op aarde is uitgeoefend,” zei hij. De Australische Plaat is één van de grootste tektonische platen op aarde.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
itanimulli.com
itanimulli.com
11 jaren geleden

We are doomed! Dit gaat helemaal fout!

legaal
legaal
11 jaren geleden

[quote name=”itanimulli.com”]We are doomed! Dit gaat helemaal fout![/quote]
hoi de GF heeft al eens een waarschuwing gegeven vertrek uit de omgeving van gebieden waar aard bevigen voor komen en bijde kusten is het niet veilig in Amerika de Madrid breuklijn als daar een aardbeving komt splijt Amerika ook in tweeen er zullen ook nog wel vulkaan uitbarstingen gaan komen itanimulli blijf kalm raak niet in panick

dymph
dymph
11 jaren geleden

[quote name=”itanimulli.com”]We are doomed! Dit gaat helemaal fout![/quote]
Ik heb ooit ene beeld gehad dat nieuwszeeland de zee in gaat zakken en te hopen dat dat niet gebeurt. Maar op de eilandjes daar i de buurt die zijn ook kwa vorm aan het veranderen maar de media zwijgt.

itanimulli.com
itanimulli.com
11 jaren geleden

[quote name=”legaal”][quote name=”itanimulli.com”]We are doomed! Dit gaat helemaal fout![/quote]
hoi de GF heeft al eens een waarschuwing gegeven vertrek uit de omgeving van gebieden waar aard bevigen voor komen en bijde kusten is het niet veilig in Amerika de Madrid breuklijn als daar een aardbeving komt splijt Amerika ook in tweeen er zullen ook nog wel vulkaan uitbarstingen gaan komen itanimulli blijf kalm raak niet in panick[/quote]
Ik heb net wat medicijnen genomen dus ik ben alweer wat rustiger…

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x