Homepagina » Buitenland » Officiële documenten tonen hoe de VS in het geniep Iran probeert te ontwrichten. Onderzoeksjournalist doet boekje open
Officiële documenten tonen hoe de VS in het geniep Iran probeert te ontwrichten. Onderzoeksjournalist doet boekje open

Officiële documenten tonen hoe de VS in het geniep Iran probeert te ontwrichten. Onderzoeksjournalist doet boekje open

Eind 2017 werd in tientallen steden in Iran, waaronder in de hoofdstad Teheran, geprotesteerd wegens de verslechterende economische situatie in het land.

Uit officiële documenten blijkt nu dat de Amerikaanse overheid uit is op grote politieke verandering in Iran om meer grip te krijgen op het land, stelt onderzoeksjournalist Nafeez Ahmed.

Denk daarbij onder meer aan het uitlokken van politieke onrust en andere crises om de bevolking op te zetten tegen het regime.

Watercrisis

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geprobeerd van deze crises te profiteren door de legitimiteit van het regime te ondermijnen en door oppositiegroepen en media-aandacht voor tegenstanders van het regime te financieren.

Daarmee waren bedragen van tientallen miljoenen dollars per jaar gemoeid.

Eén overheidsdocument verwijst naar een project dat bedoeld is om de watercrisis in Iran te gebruiken om woede jegens het regime aan te wakkeren.

Uit officiële gegevens blijkt dat de regering-Trump sinds 2016 tenminste één miljoen dollar heeft geïnvesteerd in het financieren van activisme dat gericht is tegen het Iraanse regime.

Sleutelrol

Dit geld werd via het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de National Endowment for Democracy (NED) gesluisd, een ngo die in Rusland inmiddels verboden is.

De NED zat ook achter de staatsgreep in Oekraïne, waar de organisatie naar eigen zeggen 3,3 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in allerlei verschillende programma’s.

Uit vrijgegeven documenten blijkt dat toenmalig CIA-directeur William Casey een sleutelrol heeft gespeeld bij de oprichting van de NED.

Zodoende kon de VS op een legitieme manier groepen financieren die onwelgevallige regimes zouden ondermijnen of omverwerpen.

Regimeverandering

Sinds januari 2017 wordt de NED voorgezeten door dr. Judy Shelton, die tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 in het adviesteam van Trump zat.

Sinds 2006 hebben Amerikaanse regeringen jaarlijks tientallen miljoenen dollars gestoken in het ‘verspreiden van democratie’ in Iran.

In werkelijkheid probeerde men al die tijd regimeverandering af te dwingen, zo staat letterlijk in de documenten.

Brute dictator

De meeste zendtijd die door het ministerie van Buitenlandse Zaken is gekocht, richtte zich op het ophemelen van de sjah van Iran, de brute dictator die door de VS en Groot-Brittannië werd gesteund.

De propaganda lijkt te werken, aangezien veel betogers de verbannen zoon van de sjah, Reza Pahlavi, aan de macht willen.

Foto: Rafic.Mufid Wikimedia Commons

[Insurge Intelligence]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • AlbertV schreef:

  Iedereen weet dat de VS dit doet, onze media ook, overal liggen de bewijzen opgestapeld. Kennelijk vindt men het wel goed zo. Die ‘paar’ mensenlevens (colateral damage) die dat kost neemt men voor lief. De Amerikanen, wat ze ook uitvreten, zijn en blijven onze dikke, dikke vrienden. (Israhel trouwens ook).

  13 likes
 • René van Zalk schreef:

  De Amerikaanse regering maakt er geen geheim van dat ze een ander regime in Iran willen (dus niets geniep). Het huidige regime in Iran lokt oorlog uit en werkt samen met terroristen. Dus ik geef de Amerikanen groot gelijk.

  2 likes
  • OnbekendeBekende schreef:

   Hoor jij niet thuis op je zionistische propaganda site (xandernieuws), je gespuis geeft al aan dat je geen verstand van zaken hebt! Amerika en Israel die gene waarvan jij denkt dat ze de “rechtmatige heersers” zijn, de ware terroristen zijn 1 pakt een land af en schendt alle regels en wetten van de verenige naties zonder enkele kritiek want dan ben je al snel een antisemiet! De ander heeft ook ooit een land afgepakt van de indianen (oorspronlijke bewoners van amerika) en sinds die tijd al meer landen is binnen gevallen, dan je moeder ooit aan mannen heeft gehad! Zieke geest dat je er rond loopt leer je geschiedenis kennen….

   5 likes
  • Aramata schreef:

   Welterusten René!

   5 likes
  • Gezinusk schreef:

   @René van Zalk,

   Welk land lokt hier nou oorlogen uit? Trek het na en je komt tot de conclusie dat Amerika de afgelopen honderd jaar oorlog na oorlog uitlokte waar Iran met geen enkel land in conflict lag, behalve Irak. Irak die op zijn beurt gefinancierd en bewapend werd door Amerika, en waaruit de Iran – Irak oorlog ontstond. Amerika gebruikte Irak om Iran terug te winnen echter werd Irak later zelf ook slachtoffer en terug gebombardeerd naar een derde wereldland, en de olie idem gekaapt door westerse oligarchen.

   Iran werd eerder al door Angelsaksische oligarchen geteisterd omdat regering Mossadeq in de jaren vijftig besloot om zijn olie en het gas te nationaliseren waardoor westerse oligarchen meer moesten gaan betalen voor de olievaten. Het waren redelijke prijzen maar de westerse oligarchen wilde het als voorheen voor een appel en een ei.

   Hierdoor beraamde westerse inlichtingendiensten een coup in Iran. De CIA zorgde er bovendien voor dat ze een marionet aan de nieuw te vormen Iraanse regering wisten te plaatsen in de naam van Mohammad Reza Pahlavi, de sjah van Iran. De Sjah zou volgens het westen een meer westerse kijk hebben maar had het zwaar om als marionet te functioneren. De Sjah was van mening dat Iraanse vrouwen geen hoefdoekjes meer op straat hoefde te dragen maar zag met argusogen toe hoe de CIA zijn bevolking het ‘Sex, Drugs, and Rock and Roll’ verhaal in hoog tempo poogde op te dringen. En wat niets meer is dan een Amerikaans business model.

   Terwijl de grote steden in Iran in dit tijdperk grote luxe kenden en er op los feestte. Alles uitvrat wat God verboden had, leefde de rest van Iran in grote armoede. Hieruit ontwikkelde zich een opstand geleid door geestelijken waarmee uiteindelijk ayatollah Khomeini aan de macht werd gebracht ten tijde van de Iraanse Revolutie van 1979. Ze sodemieterde het Amerikaanse business model er uit en beschuldigen Israël van medeplichtigheid. Sindsdien is het niet meer goed gekomen tussen Iran en Amerika.

   3 likes
 • Jaya schreef:

  Het is Satanistische wat de VS doet.

  7 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Het satanisme is niet gebonden aan nationaliteit, religie of het leven op aarde !Het is universeel en tijdloos. Als de aarde ontploft dan is er weer een offer aan satan gebracht. Dus wakker blijven, ook als je sterft !

   3 likes
 • rob schreef:

  En daarmee ontwricht de VS ook zichzelf ermee.

  9 likes
 • Gladiator schreef:

  Hoe kan men zoiets nu denken van de VS, “onze vriendjes”! Die doen niet zulke dingen. Het is allemaal de schuld van Putin…..toch!!??

  Gladiator

  Ps.
  Dat vieze geniepige D66 wijf Ollongren spint er garen bij. Is natuurlijk allemaal “fakenieuws”…..snel dat sleepwetje erdoor, nog sneller dat referendum gedoe overboord en klaar is kees!!
  En wij staan erbij en kijken ernaar!

  7 likes
 • faya schreef:

  Maar Trump heeft het toch al gedaan? Dar zijn regeringen voor.
  Op 21 december 2017 om precies te zijn, kwam hij met een officieel document, dus wat moeten wij nog doen?
  A.s. vrijdag het Fisa document, ook een belangrijk document en hoppa, schoppen Aas, einde game.

  1 likes
 • x

  Check Also

  bill clinton

  Bill Clinton bezocht pedo-eiland ‘met 2 jonge meisjes’. Waarom is dit geen voorpaginanieuws?

  Rechtbankdocumenten suggereren dat de Amerikaanse oud-president Bill ...

  arts

  Vlaamse arts schrijft open brief: ‘De ‘experts’ die het coronabeleid bepalen zijn geen experts’

  Met toenemende frustratie zie ik sinds maart ...

  >