Buitenland

Officiële documenten tonen hoe de VS in het geniep Iran probeert te ontwrichten. Onderzoeksjournalist doet boekje open

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eind 2017 werd in tientallen steden in Iran, waaronder in de hoofdstad Teheran, geprotesteerd wegens de verslechterende economische situatie in het land.

Uit officiële documenten blijkt nu dat de Amerikaanse overheid uit is op grote politieke verandering in Iran om meer grip te krijgen op het land, stelt onderzoeksjournalist Nafeez Ahmed.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Denk daarbij onder meer aan het uitlokken van politieke onrust en andere crises om de bevolking op te zetten tegen het regime.

Watercrisis

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geprobeerd van deze crises te profiteren door de legitimiteit van het regime te ondermijnen en door oppositiegroepen en media-aandacht voor tegenstanders van het regime te financieren.

Daarmee waren bedragen van tientallen miljoenen dollars per jaar gemoeid.

Eén overheidsdocument verwijst naar een project dat bedoeld is om de watercrisis in Iran te gebruiken om woede jegens het regime aan te wakkeren.

Uit officiële gegevens blijkt dat de regering-Trump sinds 2016 tenminste één miljoen dollar heeft geïnvesteerd in het financieren van activisme dat gericht is tegen het Iraanse regime.

Sleutelrol

Dit geld werd via het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de National Endowment for Democracy (NED) gesluisd, een ngo die in Rusland inmiddels verboden is.

De NED zat ook achter de staatsgreep in Oekraïne, waar de organisatie naar eigen zeggen 3,3 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in allerlei verschillende programma’s.

Uit vrijgegeven documenten blijkt dat toenmalig CIA-directeur William Casey een sleutelrol heeft gespeeld bij de oprichting van de NED.

Zodoende kon de VS op een legitieme manier groepen financieren die onwelgevallige regimes zouden ondermijnen of omverwerpen.

Regimeverandering

Sinds januari 2017 wordt de NED voorgezeten door dr. Judy Shelton, die tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 in het adviesteam van Trump zat.

Sinds 2006 hebben Amerikaanse regeringen jaarlijks tientallen miljoenen dollars gestoken in het ‘verspreiden van democratie’ in Iran.

In werkelijkheid probeerde men al die tijd regimeverandering af te dwingen, zo staat letterlijk in de documenten.

Brute dictator

De meeste zendtijd die door het ministerie van Buitenlandse Zaken is gekocht, richtte zich op het ophemelen van de sjah van Iran, de brute dictator die door de VS en Groot-Brittannië werd gesteund.

De propaganda lijkt te werken, aangezien veel betogers de verbannen zoon van de sjah, Reza Pahlavi, aan de macht willen.

Foto: Rafic.Mufid Wikimedia Commons

[Insurge Intelligence]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
rob
rob
6 jaren geleden

En daarmee ontwricht de VS ook zichzelf ermee.

AlbertV
AlbertV
6 jaren geleden

Iedereen weet dat de VS dit doet, onze media ook, overal liggen de bewijzen opgestapeld. Kennelijk vindt men het wel goed zo. Die ‘paar’ mensenlevens (colateral damage) die dat kost neemt men voor lief. De Amerikanen, wat ze ook uitvreten, zijn en blijven onze dikke, dikke vrienden. (Israhel trouwens ook).

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Het is Satanistische wat de VS doet.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x