Homepagina » Gezondheid » Alcohol is één van de meest kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Dit helpt je om minder te gaan drinken
Alcohol is één van de meest kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Dit helpt je om minder te gaan drinken

Alcohol is één van de meest kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Dit helpt je om minder te gaan drinken

Lange tijd werd gedacht dat het drinken van een glas alcohol per dag gezond is. Nu blijkt dat niet zo te zijn: gezond drinken bestaat niet!

Alcoholgebruik verhoogt het risico op kanker en verlaagt de levensverwachting, zo blijkt uit een nieuwe grote studie in het medische vakblad The Lancet.

En als je meer dan een glas drinkt, leef je zelfs maanden of jaren korter dan zonder alcohol het geval zou zijn.

Verhoogd risico

Er deden meer dan 100 universiteiten en zo’n 600.000 mensen mee aan het onderzoek. De helft van hen dronk meer dan vijf tot zes glazen alcohol per week.

Mensen die meer dan 100 gram alcohol per week dronken hadden een lagere levensverwachting dan zij die minder dronken. Hoe meer alcohol, hoe groter het effect.

Daarnaast werd lange tijd gedacht dat alcohol een gunstige invloed heeft op hart- en vaatziekten. Helaas: het onderzoek bracht ook een negatief effect op hart- en vaatziekten aan het licht.

Als je meer dan 100 gram alcohol per week tot je neemt loop je al een verhoogd risico op een beroerte, hartfalen of hoge bloeddruk.

Nul glazen

“Elk glas alcohol verhoogt de kans op hart- en vaatproblemen,” zei hoofdonderzoekster Angela Wood van de Universiteit van Cambridge.

Alcohol heeft één positief element: een glas per dag verlaagt het risico op een hartaanval. “Maar dit voordeel is slechts een peulenschil ten opzichte van de grotere risico’s op andere dodelijke aandoeningen,” aldus Wood.

Hoogleraar Ellen Kampman van de Wageningen University zei dat alcohol ‘één van de meest kankerverwekkende stoffen in onze voeding is’.

“Het lijkt wel of we dat niet willen horen,” aldus dr. Kampman. “Nul glazen is het beste.”

Serieuze wake-up call

Jeremy Pearson van de Britse Hartstichting zei over het onderzoek: “Dit is een serieuze wake-up call voor veel landen.”

Er wordt nu gepleit voor veel strengere richtlijnen voor alcoholgebruik. Maar dat zal niet gemakkelijk zijn, omdat de hoeveelheden die worden voorgesteld door de alcoholindustrie ongetwijfeld zullen worden beschreven als onacceptabel en onpraktisch.

Minder alcohol drinken is makkelijker gezegd dan gedaan. Op een verjaardag of feestje zit je zo op een paar glazen wijn. Daarnaast drinken mensen na een drukke dag op het werk graag nog even een paar wijntjes.

Ervaar het verschil

Er is een eenvoudige methode die jou kan gaan helpen om minder te drinken. Je kunt deze slechte gewoonte afleren met behulp van een hypnosesessie.

Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat en wil je genieten van een lang en gezond leven zonder de nadelige effecten van alcohol? Beluister dan nu deze hypnosesessie en ervaar het verschil.Vond je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. mensen die alcohol drinken lachen meer. Da’s ook winst.
  Ik drink graag me westmalle.
  Met mate. Dat houd de geest jong!

  18 likes
  • niemand hoeft zich te verdedigen over zijn of haar alcohol gebruik, maar dan ook niet zeggen tegen diegene die geen alcohol blieft, “doe niet zo ongezellig!!”

   14 likes
  • Inderdaad, na een stress volle werkdag van 10 uur kan ik mijn wijntje (lees 3 ofzo) ook wel waarderen!!! Dit soort gel*l is nieuw beleid van de staat, de werkpaarden moeten namelijk zo lang mogelijk super gezond blijven want dan kunnen ze lekker blijven werken!! Geloof me, 85 of 90 het maakt echt niets meer uit hoor. Daarbij komt alles ligt toch al vast, het universum is deterministisch dus waarom zou je je verzetten….

   14 likes
  • Westmalle! Helemaal mee eens. Super lekker Belgisch biertje. Inderdaad is genieten heel belangrijk. Als er gezegd wordt dat het kankerverwekkend is? Sorry, maar dan val je bij mij keihard door de mand! De stelling die ik dan steeds toepas is: Hoelang wordt het al genuttigd? Zet dit tegenover hoelang kanker bestaat, dan ben je klaar. Zou het kankerverwekkend zijn, zou kanker ook al duizenden jaren moeten bestaan en dat is dus niet zo. Dan hebben er 600.000 mensen aan het onderzoek meegedaan. Jammer genoeg zijn daar weer veel te veel van, die na het nuttigen van alcohol, achter het stuur kruipen. Of teveel drinken en van de trap af stuiteren. Noem maar op. Zo kan ik de gemiddelde levensverwachting ook flink omlaag krijgen. Slaat dus helemaal nergens op! Ik drink niet veel, maar mag af en toe echt wel graag een paar lekkere Belgische biertjes drinken. Goede rode wijn doe ik ook wel aan mee. Heerlijk genieten en ga ik er door dit artikel ook niet minder om drinken.

   Proost lieverds!

   9 likes
 2. Ik wordt zo moe van al die doemscenario’s. Het effect van al dat ” mag niet” gedoe is ziekte verwekkender dan een glaasje wijn volgens mij.
  Het lijkt dat elk element wat een gevoel van plezier, ontspanning, verzadiging of gevoel van welbevinden geeft per direct slecht is.
  Roken……….een misdrijf momenteel
  Rood vlees…………gegarandeerd colonkanker
  BBQ………..nog slechter
  Varkensvlees…………..puur vergif
  Randje vet aan je vlees…………cholesterol stijgend
  Glaasje wijn…………….jaren vliegen van je resterende tijd af
  Maar ook geen open haard meer aansteken, want dat jaagt de CO2 omhoog. En van het gas moet je ook af! niks gezelligheid van een houtvuurtje of mooie gasbrander………..nee een radiator moet de sfeer brengen.
  Uiteraard minimaal een half uur per dag je in het zweet joggen ( dat inhaleren van al dat fijnstof is niet o erg )
  Weet je als het zo moet…..dan maar wat korter leven, maar dan heb je wel geleefd.

  32 likes
  • Dit gaat de eerste keer worden dat ik een compliment uitdeel op 94news. Gozer, jij spreekt mijn taal en hebt de enige juiste interpretatie van het huidige overheidsbeleid (kots, kots, kots) Goed bezig ouwe!!!

   2 likes
 3. Dat hele onderzoek is al lang weer achterhaald, was kort door de bocht zeiden weer andere wetenschappers, nou is het wachten natuurlijk op al het nep nieuws uit de farmaceutische hoek…… Een mens zou juist aan de drank gaan in dit krankzinnige gesticht dat leven heet……. Ik krijg het gevoel datik in een hele foute film zit……. Geen alcohol, maar een beetje gas of bom dat mag dan weer wel….. In Den Haag mag je op sommige plekken geen joint meer opsteken, …….we verzinnen publiekelijk ons eigen leven…….Iedereen is zo bezig dat zelfs de NASA niet gezien heeft dat we bijna door een meteoriet zijn weg gevaagd v de week…….. Ik zou zeggen neem maar een borrel,volgens Richard ga je er van lachen, laten we dat maar doen……….

  17 likes
  • Dat vind ik heel raak wat je daar neerschrijft. Een glaasje alcohol is niet gezond, ga je sneller dood van maar bommen over en weer gooien is dat dat dan wel goed voor de gezondheid…..

   5 likes
 4. En de Fransen dan? die zuipen liters wijn en relatief de minste hartkwalen van Europa
  Dus nul glazen alcohol is een langer leven maar dood ga je toch

  16 likes
 5. Dat wetenschappelijk geouwehoer,
  geniet op je eigenwijze van het leven so what
  dan maar wat korter en mischien heb je geluk
  wat langer leven! zou zeggen have a nice live!
  Santé!

  14 likes
 6. Het verbod op alkehol is in de maak,nog even eers het roken aanpakken.

  Hufters zijn het in denhaag.

  9 likes
 7. Ik las ergens een interview met toen nog één van de oudste man of vrouw van de wereld. Die dronk elke dag een borrel. Dus tsja wat kan je er van zeggen

  9 likes
 8. Alcohol verkort de levensduur ,de tijd die je leeft , maar verhoogt de kwaliteit van het leven . Wat is belangrijker ?
  Ik ben blij met een glas ( of meer ) per dag en deze lol gun ik mezelf graag .
  Je zou maar in een moslimland wonen en telkens bij de christelijke minderheid moeten aankloppen om wat drank te kunnen bietsen ……….

  6 likes
 9. Een hele hoop mensen in mijn omgeving die geregeld dronken zijn allemaal al de pijp uit en daar zitten veel relatief jonge mensen tussen . Dus wat dat betreft klopt dit onderzoek wel . Ik ben niet tegen alcohol gebruik hoor , maar zie de feiten wel om me heen . Kortom iedereen heeft een eigen verantwoording wat dat betreft .

  4 likes
  • Omdat lang niet alle mensen de kunst van het genieten verstaan.
   Maar zeker, alcohol kan verslavend zijn en is bij veelvuldig gebruik schadelijker dan bijvoorbeeld heroïne, cocaïne en amfetamine. Ik heb ze ook bij bosjes neer zien gaan door alcohol. Daarom geniet ik met mate. Want drinken vereist een grote verantwoordelijkheid.

   1 likes
 10. Wat is nu erger? Onder invloed van alcohol zijn of onder invloed van islam? Islam wil nl. ook geen alcohol. Werkt men er achter de schermen aan dat islam zich beter thuis gaat voelen in Europa door het uit je handen slaan van een glas wijn? Ik denk dat het zich bevinden onder invloed van een of andere grote verborgen, stiekeme, achterbakse, arrogante, narcistische en occulte Grote Verbinder, uiteindelijk veel dodelijker zal blijken te zijn, dan het zich bevinden onder invloed van alcohol of islam. De drie J’s drinken toch ook alcohol? Jezus, Jesse Klaver en die kleffe Brusselse kwijl van een Juncker Onfris. Wat is daar nu zo verkeerd aan?
  Eerst de sigaret afpakken, daarna de alcohol? Waar eindigt dit? Komt jan salie pas in opstand wanneer men hem zijn smartphone afpakt? Als al zijn slimheid en verstand in zo’n ding zit, dan is er echter weinig hoop meer.

  5 likes
 11. De wereld heeft toch geen last van schizofrenie ????

  4 likes
 12. De lucht het eten en nu het drinken?
  Dus plan 21 is geen complottheorie?

  4 likes
 13. Nog genieten van mijn fair trade wijntje en dan slapen en de hele boel los laten.. laat ze lekker lullen en vullen.. Er ” mag ” straks h e l e m a a l niks meer in dit land, behalve alleen je rode punt te laten zien aan de verkeerde ” volksvertegenwoordigers ” die nederland de weg ” wijst “.. Probleem is alleen dat er GEEN WEG meer ( terug ) is en we straks zelfs OP DE PLEE een camera moeten vrezen, want bijna alles draait op ” de Camera “, zelfs in je smart zit het verborgen, op je tv..zelfs in poppen die voor meisjes speelgoed dienen.. kortom ENG VIES EN BIZAR LAND AAN HET WORDEN , bovendien : waarom zitten al die best betaalde presentatoren / trices allemaal ELKE avond aan de witte, rode of pils ?? Welk doel moet dat heiligen als er op die zelfde teletubbieskast een bericht komt over het gezeik van 1 glaasje wijn is al .. blalalalalala.. terwijl die zelfde tv bij elk LUL programma elke avond een ” gedekte tafel ” ziet met veel alcohol etc. ? ! ?
  Zelfs bij die man waar Kaandorp het NOOIT mee wil doen vloeit de wijn rijkelijk (e o ) maar goed.. daar zijn de wijnglazen ALLEJESUS groot zodat er weinig in komt, dus daar kunnen ze met mate zuipen.
  Sorry. moest er even uit!
  Op naar een mooie nieuwe lentedag met hopelijk geen kriskraskruizen in de lucht .. en een blauwe strakke hemel die naar DE WAARHEID spreekt.

  3 likes
 14. Maak je klaar voor ‘the brave new world’ (Aldus Huxley)
  Bovendien de gedachte van A. hitler “ein vereintes Europa unter Deutsche Führung” komt daarmee ook aardig in beeld. Hij rookte, dronk ook niet en was vegetariër.
  Daar worden we nu heen gedwongen.
  Het zieke is, iedereen doet nog mee ook! Hoe voorspelbaar!
  Eerst een hetze tegen roken en nu is alcohol aan de beurt en de eerste meelopers hoor je ook al beweren dat het toch o zo slecht is.
  Weet je dan ook dat die stof ook in het menselijke lichaam wordt aanghemaakt?
  Bij bijna ieder fermentatieproces komt naast co2 ook alcohol vrij.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

marc de hond

Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

chemotherapie

Chemotherapie kan juist leiden tot méér kanker. Dit is hoe het werkt

De behandeling tegen kanker is in de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.