Homepagina » Universum » “Alles in het universum is gevormd volgens de verhouding van de gulden snede”
"Alles in het universum is gevormd volgens de verhouding van de gulden snede"

“Alles in het universum is gevormd volgens de verhouding van de gulden snede”

De kosmologische constante die bekendstaat als de ‘gulden snede’ zien we terug in de vorm van orkanen, olifantenslagtanden en sterrenstelsels. Deze speciale verhouding is nu ook ontdekt in de ruimtetijd. De gulden snede beïnvloedt het universum als geheel.

Onderzoekers zeggen dat dit gulden getal alles in het universum aan elkaar linkt, van de ruimtetijd tot de scheikunde en biologie. Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Jan Boeyens van de Universiteit van Pretoria en dr. Francis Thackeray van de Universiteit van de Witwatersrand in Zuid-Afrika.

Zij zeggen dat de gulden snede – 1,618 – mogelijk bepaalt hoe dingen in het universum hun vorm krijgen. De gulden snede, aangeduid met de Griekse letter phi, is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale verhouding.

De Duitser Adolf Zeising publiceerde in 1854 het boek ‘Neue Lehre von den Proportionen des menslichen Körpers’, waarin hij de opvatting verdedigt dat het ideale menselijke lichaam volledig volgens de verhouding van de gulden snede is opgebouwd. Volgens sommigen bezit de gulden snede een intrinsieke schoonheid, waardoor de verhouding veel voorkomt in de klassieke architectuur, schilderkunst en in de levende natuur.

"Alles in het universum is gevormd volgens de verhouding van de gulden snede"

Voorbeelden van logaritmische spiralen in de natuur. V.l.n.r. de Draaikolknevel, een nautilusschelp, orkaan Katrina en een ammoniet (NASA/NOAA)

Ook spiralen lijken de verhouding van de gulden snede te volgen. Dit wijst erop dat geometrische vormen in het universum uiteindelijk zullen zwichten voor deze wiskundige constante. “Spectaculaire voorbeelden van logaritmische spiralen zijn de Draaikolknevel (M51), ammonieten, de vorm van nautilusschelpen (inktvis), orkaan Katrina en de verdeling van planeten, manen, asteroïden en ringen in het zonnestelsel,” schrijven de onderzoekers.

Volgens de wetenschappers is de gulden snede zo alomtegenwoordig omdat hij in feite een eigenschap is van de ruimtetijd. “De tijd is aangebroken om relativiteit en kwantumtheorieën te integreren en te linken aan de waarde van een wiskundige constante,” schrijven ze.

De onderzoekers weten niet precies waarom het universum gebruikmaakt van de gulden snede. De studie is gepubliceerd in het South African Journal of Science.

[MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Joop schreef:

  Vincent van Gogh schilderde sterren ook in spiraalvorm.

 • S0M30N3 schreef:

  Ok helemaal offtopic….

  Ik zou graag als burger van de wereld (nee niet van Nederland) willen toegeven dat wij fout zaten. Wij zijn de oorzaak over de wereld waarin het nu toestaat. Helaas geloven de meesten nog in de overheid, maar als er niets veranderd in de wereld. Tsja dan wordt ook ik als “bad guy” afgeschreven, maar tis voor mij belangrijker dat je sterft voor de waarheid dan dat je meegaat met de overheid/elite/leugens….

 • bert s schreef:

  De gulden snede is in feite de golden ratio en is minder verwonderlijk dan hier staat beschreven. Het heeft alles met de groei van een leven te maken in een situatie waar alles draait.
  De formule van de golden ratio werkt als volgt. 1 +1=2, 2+ de vorige situatie, was een 1, is dus 2+1=3,
  3+2=5,5+3=8, 8+5=13, 13+8=21, 21+13=34, 34+21=55 etc,etc.
  De spiraal vormen zijn een logisch gevolg van de draaiende bewegingen die we ondergaan.De aarde draait om zijn as, tevens draait de aarde om de zon, ons zonnestelsel draait weer om het middelpunt van ons sterrenstelsel, ons sterrenstelsel beweegt zich weer door de ruimte en misschien draait het complete heelal ook wel weer om een middelpunt.
  De wetenschappers geven aan dat ze niet begrijpen dat het heelal gebruik maakt van de gulden snede terwijl in mijn beleving dit gewoon een gevolg is van de natuurwetten gecombineerd met de centrifugerende krachten waar materie aan onderhevig is, hier zijn gewoon wiskundige formules voor ontwikkeld. En dat noemt zich wetenschappers.

  • Dirk schreef:

   wat voor wiskundige formules dan?

  • peter schreef:

   bert s: de reeks is idd minder verwonderlijk, hoewel ik het nog steeds een wonder blijf vinden, en idd omdat alles draait. Echter, zoals jij de reeks van de golden ratio beschrijft, begint deze op 1. Hoe kom je vanuit 0 opeens op 1? De gulden snede kent iig geen nulpunt en is daarmee volledig oneindig.

   Fibonacci is een vertaling van de gulden snede naar ons fysieke zijn met wel een -noodzakelijk- nulpunt en daarop volgend de reeks zoals jij die beschrijft, maw een nulpunt voor de fysieke geboorte en de erop volgende reeks voor de groei. Vanaf het nulpunt eenzijdig oneindig.

   Is golden ratio hetzelfde al fibonacci?

  • Marc schreef:

   Interessante stelling. In het geval van stormen en lagedrukgebieden die anticyclonaal draaien, tegen de wijzers van de klok in, heb je gelijk, het is dan de corioliskracht die ervoor zorgt dat alles gaat spiralen door de draaiing van de aarde.

  • Padja schreef:

   @Bert,
   Pas na 55 kom je in de buurt van de gulden snede.(in de buurt…dan ben je d’r nog lang niet)
   Nautilus schelp is allang achterhaald. Ratio komt niet overeen.
   Als iedereen s zou nameten ipv napraten kwamen we erachter dat t leuk klinkt maar niet klopt.
   Ook hier kom je in de buurt. Maar precies…nee.
   De verhouding 2/3 komt vaker voor.

 • Pascal schreef:

  Ik vind dit mega interessant maar wat ik ook interessant vind waarom het woord GULDEN gebruikt word.
  Als GULDEN een universal woord is wat voor rol speelt Nederland dat in deze wereld. Ik weet dat wel dat Nederland een groot deel van de wereld voor zijn rekening had met zijn manipulatie voor Zuid Afrika en andere wereld delen. Wellicht zegt het woord dan ook iets over deze uiting van een Universal wet.

 • pietje schreef:

  Ja……. Vincent kwam naar dordrecht omdat daar de mooiste luchten waren hij heeft een paar maanden gewoond boven wat nu V & D is op het Scheffersplein ! Dus er was zeker iets te zien in Dordrecht ! Denk ik !!! Ja de dordse luchten zijn inderdaad heel mooi ! Ja dat is echt waar ik heb het gezien en inderdaad is het heel erg mooi !

 • abdAllah schreef:

  Interessent ook is hoe in de QURÀN door ALLAH (GOD)de baan van alles in de ruimte spiraalvormig verloopt!!! Hij is de Schepper!

  • Lyra schreef:

   De Schepper is niet alleen een hij maar ook een zij. De Schepper is alles! Dus de hoofddoekjes kunnen gewoon weer af hoor 😉

  • blissellen schreef:

   zolang wij mensen blijven geloven dat ofwel de Quran ofwel de Bijbel de waarheid spreekt, zolang wij mensen overhoop gaan liggen, terwijl in weze hetzelfde verhaal verteld wordt maar in andere woorden, hilarisch niet 😀 We kunnen wel stellen dat als we de boeken naast mekaar zouden leggen mss eens tot een inzicht zouden kunnen komen hoe het hier werkelijk in mekaar zit en dat 2 verschillende versies met 1zelfde essentie zoveel chaos kan creëren. De vraag is nu waarom wordt het basisverhaal op verscheidene manieren verteld? En wie heeft belang bij zoveel chaos?

  • Michael schreef:

   De Gulden Snede is bedacht door GOD (Yehovah geheten, “Ik ben die Ik ben”). Aangezien Hij de schepper is van het universum en alles erin, kom je de Gulden Snede er overal in tegen; hij wordt ook wel “de vingerafdruk van God” genoemd (zoek met ‘fingerprint of god’ voor een video).

   Je komt de Gulden Snede al vrij aan het begin in de Bijbel tegen:
   – In Genesis 6:15 geeft God opdracht aan Noach een ark te bouwen en geeft hem de afmetingen ervoor. N.B. De grote wereldwijde vloed vond plaats rond 2304 v.Chr.
   – In Exodus 25:10 geeft God aan Moses de opdracht de Ark van het Verbond te bouwen, en geeft de afmetingen ervoor op.
   – In Exodus 27:1-2 lezen we dat Moses van God een altaar moet bouwen en de afmetingen van Hem krijgt.

   Het zijn dan afmetingen de door hen UITGEVOERD konden worden, dus een voor de mens aangepaste “Gulden Snede”.

   P.S. In de Koran staat dat de aarde is als een struisvogelei (klopt niet; in de Bijbel staat het correct) en dat de zon ondergaat in modderig water (zoiets zou je in de Bijbel niet tegenkomen!) en nog véél meer zaken die niet kloppen. (Nadat ik de Bijbel meer dan een dozijn keer van begin tot end had gelezen, ben ik de Koran on line (in het Engels) gaan lezen. Ik wist niet wat ik meemaakte! En niet in positieve zin. ONVOORSTELBAAR!)

 • Huisheks schreef:

  De Gulden Snede is ook te vinden in de Vrijmetselarij. En speelt een belangrijke rol in allerlei Sekten en Geheime Genootschappen. Symboliek te over. Lees eens “de slinger van Foucault”geschreven door Umberto Ecco. Ik geef toe dat je een lange adem moet hebben, maar dan weet je ook wat. Die man heeft verschrikkelijk veel research gedaan voor dit boek en is daarom al een “must read”…

 • Beste Nine for News mensen,

  Graag nodig ik jullie allen uit voor een concert in de nieuwe Divine 9 pianostemming. Deze stemming is gebaseerd op het kosmisch creatieprincipe. De frequentie staat bovendien op 427Hz ipv 440Hz. Zie verder op deze website: http://www.soundsofsilence.eu/number-9/

  Groeten!

  Sounds of Silence

 • x

  Check Also

  clinton

  Vrijgegeven documenten: Hillary Clinton zat achter ‘Rusland-hoax’

  Hillary Clinton heeft tijdens de verkiezingscampagne van ...

  fbi

  FBI-agent die e-mails Hillary Clinton ontdekte moest computer wissen

  FBI-agent John Robertson, de man die e-mails ...

  >