Financieel

Amerikaanse stad gebruikt eigen betaalmiddel

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse stad Davis in de staat Californië heeft een eigen muntsoort ontwikkeld, meldt Fox News.

De Davis Dollar werd in 2010 in gebruik genomen en is bedacht door Nicholas Barry van de Universiteit van Californië in Davis. Het betaalmiddel moet de lokale economie gaan stimuleren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Daarnaast kunnen mensen elkaar door de Davis Dollar beter leren kennen. Amerikaanse dollars kunnen één op één worden ingewisseld tegen Davis Dollars en worden momenteel geaccepteerd door meer dan 50 kleine bedrijven en dienstverleners, waaronder restaurants, een acupunctuurkliniek en een advocatenkantoor.

Behouden

Wanneer je een dollar uitgeeft in een grote winkelketen blijft slechts zes tot 10 cent lokaal. Bij lokale winkeltjes is dat ongeveer 60 cent. Wanneer je in de stad met een Davis Dollar betaalt blijft 100 cent lokaal.

Omdat de muntsoort alleen wordt geaccepteerd in de stad blijft de waarde van de Davis Dollar behouden. Mensen kunnen de dollars kopen via de website van de beweging of tijdens een wekelijkse markt. Bedrijven kunnen Davis Dollars weer inwisselen voor $0,95.

Niet uniek

Een lokale muntsoort is niet nieuw of uniek. Tijdens de Grote Depressie, toen banken omvielen en bedrijfjes moeite hadden het hoofd boven water te houden, werd op veel plaatsen een lokaal betaalmiddel gebruikt.

Vandaag de dag worden tientallen lokale valuta gebruikt in Amerikaanse gemeenschappen waaronder in Brooklyn en Philadelphia. In de staat Californië zijn al meer dan 10 verschillende lokale muntsoorten in omloop. Vorig jaar werd in de buurt Bernal Heights in San Francisco een gelijksoortig initiatief gestart.

Mogelijkheden

Op dit moment is er ongeveer ter waarde van $3.500 aan Davis Dollars in omloop, maar veel lokale bewoners weten nog niet van het bestaan van de beweging. Sommigen kijken reikhalzend uit naar de mogelijkheden die deze nieuwe muntsoort met zich meebrengt.

“Het is belangrijk voor ons om iets te hebben waardoor we ons geld hier houden en laten zien dat we onze gemeenschap verder willen ontwikkelen,” vertelde een werknemer van Davis Food Co-Op, een bedrijf dat Davis Dollars accepteert, aan Fox News. “Ik vind het een goed initatief.”

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Coeus
Coeus
11 jaren geleden

Een uitstekend initiatief, dat ook in Nederland navolging zou vinden. Wel moet glashelder zijn wie de autoriteit heeft om nieuwe exemplaren van de munt te creeeren, hoe dat in zijn werk gaat en hoeveel er in omloop is.

cr
cr
11 jaren geleden

ook weer een mooi voorbeeld ieder dorpen stad zou dit moeten doen …ook nog eens moeilijk voor de belastingen veel werk

dymph
dymph
11 jaren geleden

Geld drukken navanand vraag is het beste dan is er nooit ene tekort.
Geld naar behoefte en zeker niet hoeveel een stad bezit aan goud of dergelijke is het beste en dan komt er nooit armoede.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Enzo ontstaan in de kapot belaste en gereguleerde staat Californië, waar ieder bedrijf en een ieder met een goed inkomen de staat ontvlucht, een systeem dat de Roverheid aldaar nog meer zal ontwrichten. De Democraten hebben deze staat in de afgrond geduwd, en de staat zal waarschijnlijk niet al te blij zijn met dit soort initiatieven, die de ´hongerig naar belastinggeld door teveel te spenderen´staat geld doet ontlopen.

Het is opvallend om te zien dat het werkelijk niets uitmaakt, of het nu Staten in Amerika zijn die geleid worden door de Democraten, het oude USSR, het NIeuwe EUSSR, alles dondert in elkaar op dezelfde manier. Overheden die veel meer geld uitgeven, dan er binnenkomt. Het leven willen kapot reguleren en hier enorme ambtenaren apparaten voor opzet. En uiteindelijk door geld nood, ontstaan door wanbeleid in elkaar donderen. En niemand leert ervan.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x