Homepagina » Binnenland » Fraudeurs infiltreren bij zorgverzekeraars
Achmea

Fraudeurs infiltreren bij zorgverzekeraars

Het gebeurt steeds vaker dat criminelen zorgverzekeraars infiltreren om geld achterover te drukken.

De precieze omvang is nog onduidelijk, maar fraudeurs zouden vaker op banen solliciteren om er daarna geld weg te sluizen.

De infiltranten geven onder meer goedkeuring aan valse declaraties die door handlangers worden ingediend of ze storten vergoedingen op eigen rekening. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat het om ‘gigantische bedragen’. De koepelorganisatie wil niet zeggen hoe vaak het gebeurt.

Persoonsgebonden budgetten

Zorgverzekeraars willen in de Volkskrant niets over eventuele infiltraties zeggen. De hoogte van het buitgemaakte bedrag is onduidelijk omdat slechts een fractie van de zorgfraude wordt ontdekt.

Ook bij andere zorgorganisaties slaan infiltranten hun slag. Bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kan een fraudeur bijvoorbeeld voor miljoenen aan persoonsgebonden budgetten doorsluizen naar handlangers. Het CIZ controleert intern niet op fraude.

Opmerkelijk

Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland stelt dat het aantal signalen van infiltratie bij ZN is gegroeid, maar meer wil hij er niet over kwijt. Zorgverzekeraars houden nog voet bij stuk. “Bij CZ is dit nooit gebeurd,” aldus een CZ-woordvoerster. VGZ wil geen mededelingen doen over interne fraude en Achmea zegt dat voorvallen van infiltratie bij hen niet bekend zijn.

Dat is opmerkelijk. In 2006 werden twee medewerkers van een Achmea-vestiging in Zwolle ontslagen omdat zij werden verdacht van het wegsluizen van geld. Zij werkten samen met criminelen die zich voordeden als patiënt. Volgens een woordvoerster kan dat echter niet worden gezien als infiltratie.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie leuk? Deel het dan met anderen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Ook een keer gebeurt bij een bedrijf wat in een schooltje onder water zwemt, volgens mij.

  0 likes
 2. Zouden het moderne Robin Hooden zijn,

  die het geld gaan tereuggeven aan het volk?

  0 likes
 3. Huh ik dacht dat fraudeurs en graaiers al lang waren geinfiltreerd bij zorgverzekeraars. Er komen er nog mer fraudeurs en graaiers bij ?? dan gaan de ratten elkaar bijten bij de graaipot.

  0 likes
 4. Alsof zorgverzekeraars zelf zo fris zijn. Mag ik stellen dat zij de Nederlandse burgers in samenwerking met de Overheid en alle andere die daarbij betrokken waren, onder dwang de zorgverzekeringen hebben opgedrongen. Vraag maar aan Johan Oldenkamp, die weet precies hoe dat zit. Ik trouwens ook hoor. Maar als men klachten heeft stuurt men je naar het zogenaamde onafhankelijke commissie SKGZ, die toevallig in het pand zit van jawel ZN. Niks onafhankelijk dus, Zilveren Kruis gaf dat later toch toe. Zo wordt je dus belazerd door de zorgverzekeraars zelf. Laat ze eerst maar een de hand in eigen boezem steken voor ze gaan lopen klagen over FRAUDEURS.
  Zelf nemen ze geen enkele verantwoordelijkheid in het vergoeden van foute medicijnen en volledig vertrouwd wat de Overheid(CBG) doet. Inmiddels weten we dat daar middels de uitzending van de KRO weinig van klopt.
  Er is dus geen controle door Zorgverzekeraars op producten die zij vergoeden. Geld is het belangrijkste, niet de patient.

  0 likes
 5. De kosten / verliezen worden op ons verhaald. Een zorgverzekeraar werkt niet zonder winst oogmerk, geld maken is het belangrijkste. Loopt een bedrijf / instelling geld mis dan moet het zijn producten / diensten duurder maken. Een andere optie is mensen ontslaan maar dat zal niet gebeuren. Je kan ook zeggen dat de premie steeds omhoog gaat alleen om hun eigen verlies te dekken. De regering meld dan dat er meer ziektekosten zijn gemaakt en dat de premie omhoog moet. In dit geval zijn er niet meer kosten gemaakt omdat er meer zieke mensen zijn maar zijn de kosten gemaakt door diefstal. Het zullen in totaal wel miljoenen euro’s zijn (alle zorgverzekeraars samen).

  0 likes
 6. Dit doet me denken aan een goede kennis van me; een dame van 93 jaar die haar bankzaken het liefst bij de bank zelf doet. Zo ook het opalen van een nieuw bankpasje. Het oude bankpasje mocht ze daar achterlaten, dat zouden ze milieuvriendelijk vernietigen. Een poos daarna merkte ze dat er 3000 Euro van haar rekening afgeschreven was. De Bank gaf haar zelf de schuld, want ze zou haar pincode wel afgegeven hebben… Deze krasse 93 jarige dame is volledig zelfstandig en rijdt graag in haar auto, waar ze steeds aangeeft het jammer te vinden als ze van 130 naar 120 KM moet. “Die pincode zit in mijn grijze hersencellen en die heeft niemand”. Zou de bankbediende nog vóór ze haar nieuwe pas had geactiveerd hier iets mee te maken kunnen hebben? De bank zelf wilde geen onderzoek instellen, de politie heeft beloofd van wel.

  0 likes
 7. lekker kappe met betalen…

  als je het zelf nodig hebt is het geld op …ken je dat;….

  ben er ook klaar mee!

  0 likes
 8. Natuurlijk werken er talloze fraudeurs en graaiers bij de zorgverzekeraars.

  Je kunt ze herkennen aan de namen ‘bestuur’, ‘management’ en ‘Raad van Commissarissen’.

  0 likes
 9. [quote name=”Whatshenneping”]lekker kappe met betalen…

  als je het zelf nodig hebt is het geld op …ken je dat;….

  ben er ook klaar mee![/quote]

  Kappe met betalen… Doet me denken aan Johan Oldenkamp. Hoe zou het met die zaak zijn, dat hij principieel weigert zorgverzekering te betalen? Ff checken op pateo.nl…

  0 likes
 10. [quote name=”Lacsap”]Een zorgverzekeraar werkt niet zonder winst oogmerk, geld maken is het belangrijkste. Loopt een bedrijf / instelling geld mis dan moet het zijn producten / diensten duurder maken. Een andere optie is mensen ontslaan maar dat zal niet gebeuren. [/quote] Lascap, geen idee waar je je info vandaan haalt. Ik werk zelf al 23 jaar bij een zorgverzekeraar, onderlinge waarborgmaatschappij zonder winstoogmerkt. Om de premie niet nog meer te laten stijgen wordt er bij ons bezuinigd op de beheerskosten, wat betekent dat ik per volgend jaar zonder baan zit. Je info is dus niet correct, sorry. Ondanks mijn aanstaande ontslag sta ik nog steeds achter het bedrijf waar ik werk.

  0 likes
 11. [quote name=”kvinne97″][quote name=”Lacsap”]Een zorgverzekeraar werkt niet zonder winst oogmerk, geld maken is het belangrijkste. Loopt een bedrijf / instelling geld mis dan moet het zijn producten / diensten duurder maken. [/quote] Lascap, geen idee waar je je info vandaan haalt. quote]

  Beheerskosten zegt u, als u een beetje de artikelen zou volgen op de vele sites, dan weet u waarom alles uit de hand begint te lopen en daar kunnen geen beheerskosten tegen op. Neemt dit voorbeeld acetylsalicylzuur cardio 80mg 30st € 7,68, in de drogist € 3,15 100mg 20st (30st 4,73). Dit is dan maar een klein voorbeeld en dan zou ik ook nog € 11,10 (3 ds)eigen risico moeten betalen.
  Nee men is gewoonweg compleet losgeslagen door zich van alles door de industrie te laten opdringen wat niet eens helpt, maar wel veel geld kost. Niet 1 zorgverzekeraar maakt vuist tegen deze praktijken, geld telt, de rest ze een worst wezen.

  0 likes
 12. King of Light, de prijs van medicijnen wordt bepaald door de overheid, net als het verplichte eigen risico. Geen enkele verzekeraar mag dit wijzigen. Dus wijs aub wel de juiste kant op met kritiek, anders helpt het niet. Let wel, ik begrijp uw frustratie. Ook ik zou graag minder betalen, maar ik probeer dat te bereiken door bijvoorbeeld te kijken wat het verkiezingsprogram van politieke partijen hier over zegt. Misschien een punt voor SOPN?

  0 likes
 13. [quote name=”kvinne97″]King of Light, de prijs van medicijnen wordt bepaald door de overheid, net als het verplichte eigen risico. Geen enkele verzekeraar mag dit wijzigen. Maar ik probeer dat te bereiken door bijvoorbeeld te kijken wat het verkiezingsprogram van politieke partijen hier over zegt. Misschien een punt voor SOPN?[/quote]

  Zeg nou zelf, loopt het niet uit de hand met al die rotzooi die ze op de markt dumpen en gebasseerd is om mensen ziek te houden zodat er geld wordt verdiend. Dat is een glashard gegeven. Is het normaal een patient 8 a 10 verschillende medicijnen te geven waarmee geen enkel resultaat wordt geboekt, dan alleen symptoombestrijding. Laat staan wat die troep kost. Uit ervaring weet ik dat dit gebeurd en uiteindelijk heeft mijn collega Prostaatkanker baat (op mijn advies) bij een natuurmiddel waar de juiste stoffen in zitten “de abrikozenpit”. Alle andere chem. medicijnen slikt hij niet meer.

  0 likes
 14. Zie nooit een rekening mijn zorgverzekering betaald alles rücksichtslos al jaaaaren.
  Dus…… is het een door de overheid gelegaliseerde graai festijn de lammeren jammeren wel maar betalen immers altijd zonder morren.

  0 likes
 15. Ik ben langzamerhand van mening dat gezondheidszorg, verzekeraars en farmaceutische industrie in een huidige complexe maatschappij niet meer passen in een commercieele setting. De tegengestelde belangen zijn zo groot dat er geen enkele aanleiding meer bestaat om daadwerkelijk genezing tegen zo laag mogelijke kosten te beoogen. Dit zou immers de sector met al zijn belangen om zeep kunnen helpen. Overheden zitten echt niet te slapen…ook deze sectoren brengen toch geld in het laatje…allemaal gedachtes gebaseerd op oude patronen en structuren maar langzamerhand onhoudbaar en niet meer van de nieuwe tijd !

  0 likes
 16. In dit geval hebben we het over de verstrekkingsvorm PGB. Probleem zit hem in de halfjaarlijkse manier van verantwoorden richting de Zorgkantoren. Ik spreek uit ervaring want mijn afdeling legt voor ongeveer 600 clienten per half jaar de verantwoording af voor de gestorte gelden vanuit het PGB. De Zorgkantoren zijn drastisch gekort op het budget om de “controle” op de PGB verantwoording accuraat te kunnen uitvoeren. Het PGB zal dan ook binnen 2 jaar verdwijnen (kabinetsmaatregel) Voor veel met zorg geindiceerden erg jammer. Het CIZ is louter bevoegd de zorg te indiceren en int geen PGB gelden. Uiteraard is het WEL mogelijk om voor jan en alleman zorg te indiceren (die niet daadwerkelijk geleverd wordt)en deze “mensen” te voorzien van een fijn onterecht PGB potje…en tsja…het verantwoorden aan de Zorgkantoren gaat erg soepeltjes!!!!

  0 likes
 17. [quote name=”Thruth”]Ik ben langzamerhand van mening dat gezondheidszorg, verzekeraars en farmaceutische industrie in een huidige complexe maatschappij niet meer passen in een commercieele setting. De tegengestelde belangen zijn zo groot dat er geen enkele aanleiding meer bestaat om daadwerkelijk genezing tegen zo laag mogelijke kosten te beoogen. Dit zou immers de sector met al zijn belangen om zeep kunnen helpen/quote]
  Precies volkomen gelijk.
  Moet gelijk aan iets heel anders denken maar wat dezelfde strekking beoogd.
  nl, de motivatie van het zo snel mogelijk in de schulden steken bij de aanschaf van een gebruikte (eigen) woning nl de grondprijzen gaan als maar verder de hoogte in maar het huis niet en dat zou dan de reden zijn iets te kopen wat veel en veel te duur is.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Gevaar Corona

Coronacrisis hier in Spanje (met GRATIS sessie!)

[Een artikel geschreven door Michel Lejeune van ...

wereldgezondheidsorganisatie

‘We moeten per direct uit corrupte Wereldgezondheidsorganisatie stappen’

We moeten ons per direct terugtrekken uit ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.