Binnenland

Fraudeurs infiltreren bij zorgverzekeraars

Help anderen door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het gebeurt steeds vaker dat criminelen zorgverzekeraars infiltreren om geld achterover te drukken.

De precieze omvang is nog onduidelijk, maar fraudeurs zouden vaker op banen solliciteren om er daarna geld weg te sluizen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De infiltranten geven onder meer goedkeuring aan valse declaraties die door handlangers worden ingediend of ze storten vergoedingen op eigen rekening. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat het om ‘gigantische bedragen’. De koepelorganisatie wil niet zeggen hoe vaak het gebeurt.

Persoonsgebonden budgetten

Zorgverzekeraars willen in de Volkskrant niets over eventuele infiltraties zeggen. De hoogte van het buitgemaakte bedrag is onduidelijk omdat slechts een fractie van de zorgfraude wordt ontdekt.

Ook bij andere zorgorganisaties slaan infiltranten hun slag. Bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kan een fraudeur bijvoorbeeld voor miljoenen aan persoonsgebonden budgetten doorsluizen naar handlangers. Het CIZ controleert intern niet op fraude.

Opmerkelijk

Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland stelt dat het aantal signalen van infiltratie bij ZN is gegroeid, maar meer wil hij er niet over kwijt. Zorgverzekeraars houden nog voet bij stuk. “Bij CZ is dit nooit gebeurd,” aldus een CZ-woordvoerster. VGZ wil geen mededelingen doen over interne fraude en Achmea zegt dat voorvallen van infiltratie bij hen niet bekend zijn.

Dat is opmerkelijk. In 2006 werden twee medewerkers van een Achmea-vestiging in Zwolle ontslagen omdat zij werden verdacht van het wegsluizen van geld. Zij werkten samen met criminelen die zich voordeden als patiënt. Volgens een woordvoerster kan dat echter niet worden gezien als infiltratie.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
5Illu2sion8
5Illu2sion8
11 jaren geleden

Ook een keer gebeurt bij een bedrijf wat in een schooltje onder water zwemt, volgens mij.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Zouden het moderne Robin Hooden zijn,

die het geld gaan tereuggeven aan het volk?

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Huh ik dacht dat fraudeurs en graaiers al lang waren geinfiltreerd bij zorgverzekeraars. Er komen er nog mer fraudeurs en graaiers bij ?? dan gaan de ratten elkaar bijten bij de graaipot.

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

Alsof zorgverzekeraars zelf zo fris zijn. Mag ik stellen dat zij de Nederlandse burgers in samenwerking met de Overheid en alle andere die daarbij betrokken waren, onder dwang de zorgverzekeringen hebben opgedrongen. Vraag maar aan Johan Oldenkamp, die weet precies hoe dat zit. Ik trouwens ook hoor. Maar als men klachten heeft stuurt men je naar het zogenaamde onafhankelijke commissie SKGZ, die toevallig in het pand zit van jawel ZN. Niks onafhankelijk dus, Zilveren Kruis gaf dat later toch toe. Zo wordt je dus belazerd door de zorgverzekeraars zelf. Laat ze eerst maar een de hand in eigen boezem steken voor ze gaan lopen klagen over FRAUDEURS.
Zelf nemen ze geen enkele verantwoordelijkheid in het vergoeden van foute medicijnen en volledig vertrouwd wat de Overheid(CBG) doet. Inmiddels weten we dat daar middels de uitzending van de KRO weinig van klopt.
Er is dus geen controle door Zorgverzekeraars op producten die zij vergoeden. Geld is het belangrijkste, niet de patient.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x