Universum

Miljarden leefbare superaardes in Melkweg

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de leefbare zones rond zwakke rode dwergen in de Melkweg draaien tientallen miljarden rotsachtige planeten die niet veel groter zijn dan de aarde.

Op deze zogeheten superaardes bevindt zich wellicht vloeibaar water en zo’n 100 ervan staan op minder dan 30 lichtjaar van de zon. Dat blijkt uit het een analyse van planetenzoeker HARPS van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Bij ongeveer 40 procent van alle rode dwergsterren cirkelt een superaarde in de leefbare zone,” zei Xavier Bonfils van het onderzoeksteam dat zes jaar lang waarnemingen deed met de HARPS-spectrograaf van de ESO-sterrenwacht in Chili. De bewoonbare zone is de gordel waarbinnen vloeibaar water op een planeet zou kunnen voorkomen.

Tekenen van leven

“Nu we weten dat bij nabije rode dwergen veel superaardes te vinden zijn moeten we er meer van kunnen opsporen,” vervolgde mede-teamlid Xavier Delfosse. “Dat biedt tevens de spannende mogelijkheid om de atmosfeer van de planeet te bestuderen en naar tekenen van leven te zoeken.”

Tot op heden zijn negen superaardes gevonden waarvan zich twee binnen de leefbare zones van de sterren Gliese 581 en Gliese 667 C bevinden.

Planeet Gliese 667 Cc is vier keer zo zwaar als de aarde en de omstandigheden op haar oppervlak maken de aanwezigheid van vloeibaar water zeker mogelijk. Na Gliese 581 d is dit de tweede superaarde die bij dit onderzoek in de leefbare zone van een rode dwerg is ontdekt.

{qtube vid:=UqhkfIrJ_Ic}

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x