Universum

Miljarden leefbare superaardes in Melkweg

Help mee door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de leefbare zones rond zwakke rode dwergen in de Melkweg draaien tientallen miljarden rotsachtige planeten die niet veel groter zijn dan de aarde.

Op deze zogeheten superaardes bevindt zich wellicht vloeibaar water en zo’n 100 ervan staan op minder dan 30 lichtjaar van de zon. Dat blijkt uit het een analyse van planetenzoeker HARPS van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht.

“Bij ongeveer 40 procent van alle rode dwergsterren cirkelt een superaarde in de leefbare zone,” zei Xavier Bonfils van het onderzoeksteam dat zes jaar lang waarnemingen deed met de HARPS-spectrograaf van de ESO-sterrenwacht in Chili. De bewoonbare zone is de gordel waarbinnen vloeibaar water op een planeet zou kunnen voorkomen.

Tekenen van leven

“Nu we weten dat bij nabije rode dwergen veel superaardes te vinden zijn moeten we er meer van kunnen opsporen,” vervolgde mede-teamlid Xavier Delfosse. “Dat biedt tevens de spannende mogelijkheid om de atmosfeer van de planeet te bestuderen en naar tekenen van leven te zoeken.”

Tot op heden zijn negen superaardes gevonden waarvan zich twee binnen de leefbare zones van de sterren Gliese 581 en Gliese 667 C bevinden.

Planeet Gliese 667 Cc is vier keer zo zwaar als de aarde en de omstandigheden op haar oppervlak maken de aanwezigheid van vloeibaar water zeker mogelijk. Na Gliese 581 d is dit de tweede superaarde die bij dit onderzoek in de leefbare zone van een rode dwerg is ontdekt.

{qtube vid:=UqhkfIrJ_Ic}

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x