
Aquaponics is een gesloten ecosysteem waarbij planten worden gekweekt op de ontlasting van vissen.
Het vuile water wordt opgepompt, zorgt voor voeding voor de planten en komt gezuiverd, door de bacteriën in de kleikorrels, weer terug.
Daarmee is aquaponics, een samentrekking van aquacultuur (het kweken van vissen in kweekinstallaties) en hydroponics (planten telen op water), een duurzame manier van voedselproductie. Het enige wat erin gaat is visvoer.
Azteken
Aquaponics is niet nieuw. Er wordt beweerd dat de Azteken er al gebruik van maakten. De laatste jaren heeft de techniek aan populariteit gewonnen, met name in landen waar water schaars is. De technologie kost tot 90 procent minder water dan traditionele landbouw.
De moderne aquaponics vindt zijn oorsprong in Australië, waar het systeem werd ontwikkeld door Murray Hallam. Rond 2010 stonden in de Verenigde Staten zo’n 2000 installaties. Het Britse bedrijf Aquaponics UK bouwt installaties in Oeganda en Kenia. In Nederland staan nog maar een paar systemen.
CO2
Een aquaponics-installatie past in ieder gebouw en biedt een goed alternatief voor gewone landbouw. Bij de productie komt bovendien geen CO2 vrij. Er kan op duurzame wijze vis worden gekweekt als alternatief voor de industriële vangst.
Er wordt optimaal gebruikgemaakt van beschikbare middelen en afval en energieverbruik zijn minimaal. Dat resulteert in een hoge regionale en duurzame toegevoegde waarde.
Gerelateerd:
- Zeg vaarwel tegen global warming, pesticiden, gentech en kunstmest
- Rotterdam stopt met onkruidgif van Monsanto
- Britse ministers roepen op transgeen voedsel te eten, maar raken het zelf niet aan
- Nederlanders eten onbewust bestrijdingsmiddel van Monsanto
- Leerlingen zetten spirulina in tegen hongersnood
‘Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem’
Welk voedselprobleem? Er is geen voedselprobleem maar een distributieprobleem. En dat distributieprobleem is er vanwege fictieve getallen in een computerscherm wat ‘wij’ heiliger vinden dan mensenlevens.
Dat heet ‘beschaving’.
Weet je nog het antwoord van de Mahatma Gandhi toen een journalist hem vroeg: ‘What do you think of western civilization?’. Het antwoord luidde: ‘I think it would be a good idea.’.
Jammer dat hier niet meer bekendheid aan word gegeven. Hier zou men pas echt veel geld in moeten pompen plaats van de banken te spekken.
Mooi dit. Ook zoutwatersystemen die al in Eritrea staan werken goed.
http://www.youtube.com/watch?v=_P1rPnVUME4
Ik kan Sunshine antwoord aanvullen met een praktijk voorbeeld. Ik zelf heb gewerkt in een groothandel biologische verswaren en ruim 30% wordt vernietigd.
En nergens is een beschaving waar gelijkheid hoog in het vaandel staat als jij het hebt over de distributie van goederen.
Wat wel een probleem is dat wij waardevolle grond gebieden (amazone gebied, ontbossing etc.) opofferen terwijl er genoeg ruimte is om kassen op te bouwen, zelfs nog genoeg ruimte dat “vruchtbaar” gemaakt kan worden voor gewassen. Maar het moet allemaal zo goedkoop mogelijk dus pak je het liever van moedernatuur af. Resultaat bedreigde diersoorten en onnodige ontbossing.
Maar goed wij krijgen onze derde wereld oorlog nog wel. De oorlog der schaarse goederen!