Homepagina » Innovatie » Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem
Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem

Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem

Aquaponics is een gesloten ecosysteem waarbij planten worden gekweekt op de ontlasting van vissen.

Het vuile water wordt opgepompt, zorgt voor voeding voor de planten en komt gezuiverd, door de bacteriën in de kleikorrels, weer terug.

Daarmee is aquaponics, een samentrekking van aquacultuur (het kweken van vissen in kweekinstallaties) en hydroponics (planten telen op water), een duurzame manier van voedselproductie. Het enige wat erin gaat is visvoer.

Azteken

Aquaponics is niet nieuw. Er wordt beweerd dat de Azteken er al gebruik van maakten. De laatste jaren heeft de techniek aan populariteit gewonnen, met name in landen waar water schaars is. De technologie kost tot 90 procent minder water dan traditionele landbouw.

De moderne aquaponics vindt zijn oorsprong in Australië, waar het systeem werd ontwikkeld door Murray Hallam. Rond 2010 stonden in de Verenigde Staten zo’n 2000 installaties. Het Britse bedrijf Aquaponics UK bouwt installaties in Oeganda en Kenia. In Nederland staan nog maar een paar systemen.

CO2

Een aquaponics-installatie past in ieder gebouw en biedt een goed alternatief voor gewone landbouw. Bij de productie komt bovendien geen CO2 vrij. Er kan op duurzame wijze vis worden gekweekt als alternatief voor de industriële vangst.

Er wordt optimaal gebruikgemaakt van beschikbare middelen en afval en energieverbruik zijn minimaal. Dat resulteert in een hoge regionale en duurzame toegevoegde waarde.

Gerelateerd:

 Vond je deze info waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. ‘Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem’

  Welk voedselprobleem? Er is geen voedselprobleem maar een distributieprobleem. En dat distributieprobleem is er vanwege fictieve getallen in een computerscherm wat ‘wij’ heiliger vinden dan mensenlevens.
  Dat heet ‘beschaving’.

  Weet je nog het antwoord van de Mahatma Gandhi toen een journalist hem vroeg: ‘What do you think of western civilization?’. Het antwoord luidde: ‘I think it would be a good idea.’.

  1 likes
 2. Jammer dat hier niet meer bekendheid aan word gegeven. Hier zou men pas echt veel geld in moeten pompen plaats van de banken te spekken.

  0 likes
 3. Mooi dit. Ook zoutwatersystemen die al in Eritrea staan werken goed.

  http://www.youtube.com/watch?v=_P1rPnVUME4

  0 likes
 4. Ik kan Sunshine antwoord aanvullen met een praktijk voorbeeld. Ik zelf heb gewerkt in een groothandel biologische verswaren en ruim 30% wordt vernietigd.

  En nergens is een beschaving waar gelijkheid hoog in het vaandel staat als jij het hebt over de distributie van goederen.

  Wat wel een probleem is dat wij waardevolle grond gebieden (amazone gebied, ontbossing etc.) opofferen terwijl er genoeg ruimte is om kassen op te bouwen, zelfs nog genoeg ruimte dat “vruchtbaar” gemaakt kan worden voor gewassen. Maar het moet allemaal zo goedkoop mogelijk dus pak je het liever van moedernatuur af. Resultaat bedreigde diersoorten en onnodige ontbossing.

  Maar goed wij krijgen onze derde wereld oorlog nog wel. De oorlog der schaarse goederen!

  0 likes
 5. Ik ben zelf sinds 5 maanden bezig met het samenstellen van een aquaponicssysteem.

  Het is een zeer efficiente manier om op een klein oppervlakte zonder enige vorm van grond biologische groenten te kweken.

  Het is verder ook voor iedereen beschikbaar die het (kostenbesparend) zelf wil maken. Vanaf 100 euro heb je al een werkend systeem.

  Mocht je hier meer over willen weten wil ik je graag op weg helpen.

  [email protected]

  0 likes
 6. Wat is er duurzaam aan kweekvissen die gevoed worden met vissen uit de oceaan.
  Het leegroven van de zee gaat gewoon door.
  Dan zit er in zo,n bassin meer vis dan water, dus veel ziekte wat weer bestreden moet worden met antibiotica en andere middelen, wat wij dus ook weer opeten.
  Prachtig dit soort systemen, maar laat geen dieren hier weer de dupe van worden.
  Bedenk eens iets echt gezonds en milieuvriendelijk voor mens en andere dieren.

  0 likes
 7. Voedsel gekweekt met ontlasting van gekweekte vissen, krijgen deze vissen dan alleen natuurlijke zaken te eten ?
  Zijn ze vrij van antibiotica en andere chemische stoffen ?
  Waar veel vissen samen zitten in kweekbakken heb je veel meer kans op ziektes enz. en is de verleiding ( veel winst te maken heel groot).. stof tot nadenken.. verzin voor je begint….
  vg
  Jef

  0 likes
 8. [quote name=”Sunshine”]’Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem’

  Welk voedselprobleem? Er is geen voedselprobleem maar een distributieprobleem. En dat distributieprobleem is er vanwege fictieve getallen in een computerscherm wat ‘wij’ heiliger vinden dan mensenlevens.
  Dat heet ‘beschaving’.

  Weet je nog het antwoord van de Mahatma Gandhi toen een journalist hem vroeg: ‘What do you think of western civilization?’. Het antwoord luidde: ‘I think it would be a good idea.’.[/quote]

  je hebt gedeeltelijk gelijk (en Gandhi ook). Maar een deel van het probleem ligt ook bij de locals. Ofwel voeren ze oorlog, ofwel houden ze er vee (vooral geiten) op na dat alles kaalvreet en zo arme grond produceren.

  Je kunt dit eens bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=YBLZmwlPa8A

  0 likes
 9. dr.Why en dus is de beste optie.
  Stop de vee en vishouderij.
  Daarvoor krijgen we heel veel natuur terug en een gezond milieu.
  Vooral in Nederland zouden we veel natuur terug krijgen en dan hoeven we ook niet allemaal naar het buitenland om te recreeren + dat onze gezondheid een stuk beter word en dan kan het criminele gezondheidszorg ook een stuk lager.

  0 likes
 10. Er komt bovendien geen co2 vrij… Zucht… En wat als er [email protected] vrij zou komen, Vroegûh leerde je al dat plantjes sneller groeien van co2. HEt is zelfs zo datin het Westland CO2 in de kassen wordt gepompt, omdat de plantje sneller goreien, meer vitamines produceren en veel voedzamer zijn dan plantjes gekweekt met minder CO2. En wat als het CO2 zou produceren, CO2 doet helemaal geen kwaad.

  Of is het de Global warming leugen?? CO2 explosief gestegen de laatste 17 jaar maar de temperatuur niet, die theorie kan dus in de prullenbak er is namelijk aantoonbaar geen relatie. ZOnder CO2 geen leven, hoe moeilijk kan het zijn??

  Blijft dat ik elke ontwikkeling om sneller voedsel te cultiveren toe, dus ook deze! Maar kunnen we AUB de CO2 onzin achterwege gaan laten, zelfs de grootste alarmisten verlaten momenteel het zinkende schip omdat ze de gepredikte onzin niet meer kunnen verdedigen!

  0 likes
 11. Lijkt me niet erg smakelijk overal zit gif ,ook in oceanen en anderen wateren ,lijkt me sterk dat gekweekte vis nog iets te bieden hebben met het voer wat ze krijgen ?
  kunnen ze dat voer beter recht streeks aan planten geven ,zonder dat t eerst uit n vis moet komen kunnen wij niets eten om by te dragen ? 🙂

  0 likes
 12. Aquaponics

  -90% waterbesparing.
  -2x Hogere plantdichtheid per m2.
  -Snellere groei.
  -Weinig onderhoud
  -Makkelijker oogsten.
  -Minder ongedierte
  -Geen gebruik van chemicalien( ivm vissterfte)
  -laag energieverbruik.
  -off grid mogelijk
  -Zelf visvoer maken mogelijk (schone ingredienten)
  -Kan overal geplaatst worden zowel binnen als buiten. (kunstlicht en zonlicht zijn beide mogelijk)

  -Zelf te maken tegen geringe kosten.

  Zal ik nog ff door gaan ?

  0 likes
 13. Mooi dit maar helaas past het ook in het plan agenda 21 van de illuminati. Wat is dat voor agenda 21. Men wil het platteland ontvolken en aan de natuur terug geven en de mensen samenpakken in compace steden die onder een enorm digitaal controleapparaat staan. Het kweken van voedsel moet dan ook in die steden gebeuren en de boerenstand moet dan kapotgemaakt worden. Gelukkig lukt het niet erg want de boerenstand is er nog steeds en het gaat met melkveebedrijven prima. Ik roep dit maar neit te hard want de new age voorvechters van de groen nieuwe wereldorde maak ik dan wakker en die houden niet van melkveehouderijen.

  0 likes
 14. CO2 verhaal klopt niet, we zouden juist meer CO2 kunnen gebruiken.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

euro-2976515_1280

Dit is het beste voornemen voor 2018

Het nieuwe jaar ingaan, gaat altijd gepaard met goede ...

Foto's bewijzen dat er iets verborgen ligt onder een Egyptisch tempelcomplex. De autoriteiten willen niet dat jij dit weet

Foto’s bewijzen dat er iets verborgen ligt onder een Egyptisch tempelcomplex. De autoriteiten willen niet dat jij dit weet

Jimmy van YouTube-kanaal Bright Insight heeft een ...

Schieten zonder waarschuwing en steun voor sterilisatieprogramma's. Bekijk deze onthullende aflevering van Zembla over het Wereld Natuur Fonds

Schieten zonder waarschuwing en steun voor sterilisatieprogramma’s. Bekijk deze onthullende aflevering van Zembla over het Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is opnieuw ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 2 mei 2019
20:00 uur (CEST)
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.