Financieel

Basisinkomen: de oplossing voor een verouderd systeem?

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het basisinkomen is één van de speerpunten van het partijprogramma van de SOPN om een samenleving te creëren waarin iedereen voorzien wordt in de basisbehoeften.

Het is ook één van de punten die ervoor dient te zorgen dat armoede direct verdwijnt en iedereen weer de rust krijgt om zijn of haar leven te ordenen.

Sinds de laatste verkiezingen merken we dat de groep die achter het basisinkomen staat flink groeit. Voor iedereen die nog niet eerder met het begrip ‘basisinkomen’ in aanraking is gekomen raad ik aan om naar www.basisinkomen.nl te gaan. Op deze website staat erg veel informatie en worden de meeste vragen waarschijnlijk al beantwoord.

In Europa gaat een groot aantal petities rond die de burgers van Europa kunnen tekenen om te zorgen dat het Europees Parlement gaat stemmen over een basisinkomen. U kunt op de website www.basicincome2013.eu de petities vinden en bijhouden hoeveel handtekeningen er nog nodig zijn. U kunt hier de petitie voor Nederland tekenen.

Dit soort initiatieven worden de laatste tijd ook steeds meer gesteund vanuit de media. Columns als die van De Correspondent helpen ook goed mee om het idee breder in de samenleving weer te geven. Elk idee moet eerst groeien en uitgewerkt worden voordat het algemeen geaccepteerd kan worden, dus elk stuk in de media met betrekking tot het basisinkomen is goed voor de aandacht.

Hoofdeconoom Peter De Keyzer van BNP Paribas Fortis geeft aan dat hij het idee steunt. “Omdat werkende mensen dan al een basisinkomen hebben, zouden werkgevers minder moeten betalen, wat een positief effect heeft op onze concurrentiekracht,” zo zei hij. “Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Dat levert een belangrijke administratieve vereenvoudiging en dus besparing op.”

Het is een goed teken dat mensen die al tijden in de financiële wereld werken het idee beginnen te steunen. Dit schept niet alleen meer vertrouwen bij de burgers met betrekking tot het basisinkomen, het zet ook nog eens andere mensen in die sector aan om er eens over na te denken.

Verder is één van de grootste overwinningen voor het basisinkomen het referendum dat in Zwitserland gehouden gaat worden. Er zijn ruim 100.000 handtekeningen opgehaald waardoor het referendum door kan gaan. In de wereld van vandaag is dit toch een behoorlijke stap die vele mensen met het idee van een onvoorwaardelijk inkomen in aanraking brengt, mede dankzij de aandacht van de media. Nu hopen we bij SOPN dat er ook daadwerkelijk ‘ja’ gestemd gaat worden.

Een zo mogelijk nog grotere overwinning is in India behaald, zonder een referendum. Op 1 januari 2013 voerde het regerende kabinet een gigantisch plan in om de armen te voorzien van een basisinkomen. Het programma zou zo ongeveer 720 miljoen mensen gaan voorzien van een basisinkomen, en men wil dat het in januari 2014 volledig functioneel is. Er zitten mogelijk nog wat haken en ogen aan, zoals het verplicht laten vaccineren om in aanmerking te komen voor het basisinkomen, en daarnaast kan het ook zijn dat de huidige regering het plan als verkiezingsstunt gebruikt voor de volgende verkiezingen. Hoe dan ook zit het programma nog in de opbouwfase dus het kan zijn dat er nog veel verandert. Daarnaast brengt het ook een stukje nieuw denken naar de bevolking.

Het kan ook nog zijn dat de complete invoering van het systeem nog even op zich laat wachten door het verouderde bankenstelsel en de enigzins gammele bureaucratie. Hoe dan ook is het een stapje in de juiste richting. SOPN houdt deze ontwikkeling natuurlijk in de gaten.

Het idee van een basisinkomen is trouwens niet nieuw, zoals onder andere deze column uit de jaren negentig laat zien. Zelfs al in de jaren zeventig zijn er experimenten in Canada uitgevoerd met een bevolkingsgroep van ongeveer 460.000 mensen. De resultaten waren indrukwekkend, maar het plan werd in dit geval door een linkse regering ingevoerd, die door de jaren heen werd vervangen door een rechtse regering die er vervolgens helaas niets meer mee deed en het project beëindigde.

Wat recenter waren er in Namibië proeven met het basisinkomen. Niet alleen nam de criminaliteit af in de dorpen, de ontvangers van het basisinkomen investeerden in werk, onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting, wat de situatie verbeterde. Sinds de invoering van het basisinkomen hielpen de dorpsbewoners elkaar ook vaker.

Aan alle kanten zien we vrijwel alleen maar positieve effecten van het basisinkomen. Vooral in deze tijd van crisis en grootschalige financiële ongelijkheid lijken een basisinkomen en de daarbijbehorende aanpassingen aan het systeem voor een grote hoeveelheid mensen de beste oplossing. Armoede en werkloosheid worden bestreden en het verbetert de levenskwaliteit en omgeving van mensen enorm.

Er is nog wel het één en ander uit te werken met betrekking tot het basisinkomen, maar dat kan alleen maar als we er allemaal over nadenken en onze inzichten met elkaar delen. De media besteden in steeds grotere mate aandacht aan dit alternatief/deze oplossing voor de huidige problemen in de maatschappij, en dat juichen we bij SOPN alleen maar toe.

De oplossing zijn en maken we zelf.

Bart de Groot

Bron: SOPN.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
82 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
biko steve
biko steve
9 jaren geleden

Ik neem aan dat van dit inkomen ALLES betaald moet worden zonder ’tegemoetkomingen’ uit potjes zoals die er op dit moment zijn.
Zou me niets verbazen als bepaalde mensen er juist op achteruit gaan na aftrek van hun vaste lasten.

Hans
Hans
9 jaren geleden

Huidige reeks van uitkeringen vervangen door een standaard uitkering en de norm werkweek van 40 naar 24 verlagen geloof ik en is ook eerlijk in de zin van samen uit samen thuis.

Welke variant van OBI je ook kiest je zit altijd met het probleem dat je op grote schaal belastinggeld onnodig moet gaan rondpompen.

Kim
Kim
9 jaren geleden

Dit onderwerp ontkent de natuurwet: ‘iets voor niets bestaat niet’.
Alles komt tegen een prijs. Alles wat we hebben is de vrucht van een anders intellectuele of fysieke arbeid.

Dit boek van Hazlitt “Economics in One Lesson” legt dit principe helder en duidelijk uit.

Disclaimer: Alleen voor degenen die hun naïeve wereldbeeld wensen bij te stellen.

http://mises.org/books/economics_in_one_lesson_hazlitt.pdf

Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Goed idee dit basisinkomen. Het zal hel veel mensen veel minder stress geven. Er is geld zat voor want het grote geld zit op bulten.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

82
0
We lezen graag je reactie!x