Homepagina » Propaganda » Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid
Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

De slavernij blijft een pijnlijk onderdeel van de geschiedenis. De discussie rond Zwarte Piet laait weer op omdat zijn oorsprong ingebed zou liggen in een gewoonte van slavernij en racisme.

In oktober vorig jaar mengde VN-consultant Verene Shepherd zich in de discussie toen zij Zwarte Piet als racistisch betitelde en vroeg om een einde te maken aan het Sinterklaasfeest. Ze noemde het een terugkeer naar de slavernij in de 21e eeuw. Uiteindelijk bleek Shepherd niet namens de VN te mogen spreken. Er zijn momenteel meer slaven dan ooit. Uit de Global Slavery Index blijkt dat wereldwijd bijna 30 miljoen mensen als slaaf leven.

Door de eeuwen heen heeft ieder ras, iedere religie en ieder volk zich schuldig gemaakt aan slavernij. De geschiedenis van de slavernij heeft ons geleerd dat mensen altijd misbruik zullen maken van ongebreidelde macht over anderen, ongeacht welke huidskleur ze hebben.

Dat is echter niet de boodschap die we meekrijgen op school of op de universiteit en het is ook niet de boodschap die wordt uitgedragen door films. Keer op keer horen we dat de blanke mens de zwarte mens tot slaaf maakte, stelt de Amerikaanse schrijver en econoom Thomas Sowell van de Stanford-universiteit.

Net zoals Europeanen Afrikanen tot slaaf maakten, maakten ook Noord-Afrikanen Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika waren meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika, aldus Sowell.

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaidDe blanke slaven werden nog slechter behandeld dan de zwarte slaven, die katoen moesten plukken op de plantages. Daar hoor je niets over op school of op de universiteit. We kunnen veel leren van de slavernij, maar het verdraaien van de feiten is onnodig, zegt de populaire columnist.

De Amerikaanse samenleving en de westerse beschaving keerden zich uiteindelijk tegen slavernij, terwijl het in niet-westerse landen nog de gewoonste zaak van de wereld is. Sommige landen verzetten zich zelfs tegen druk vanuit het Westen om een einde te maken aan slavernij.

In veel niet-westerse landen is in het tijdperk van het imperialisme volgens Sowell enkel en alleen een einde gekomen aan slavernij omdat het Westen beschikte over meer wapens. Hij voegt toe dat Amerikanen naar Afrika zijn gegaan om zich daar te verontschuldigen voor slavernij, terwijl op het continent tot op de dag van vandaag nog in slaven wordt gehandeld.

Sowell merkt op dat niet alleen de geschiedenis van de slavernij is verdraaid door het filteren van feiten. Mensen die de geschiedenis doorspitten in een poging de Amerikaanse samenleving of westerse beschaving te ondermijnen, hebben vaak weinig interesse in bijvoorbeeld de dodenmars van Bataan of de wreedheden die zijn begaan in het Ottomaanse Rijk.

“Mensen die diep in de geschiedenisboeken graven op zoek naar zondes, zoeken niet naar de waarheid maar naar kansen om een bepaald volk te denigreren of om een slaatje te slaan uit het leed van anderen,” zegt Sowell. “En dat ten koste van mensen die er helemaal niets mee te maken hebben gehad.”

“Zoals een oud spreekwoord luidt: ‘Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’,” besluit de gerespecteerde econoom. “Maar kennelijk is dat niet genoeg voor veel van onze leraren, intelligentsia en media. Zij zijn druk bezig het heden te vergiftigen door de manier waarop ze het verleden presenteren.”

Sowell gaat in zijn boek Black Rednecks and White Liberals dieper in op de manier waarop de geschiedenis van de slavernij is verdraaid. Het boek is hier verkrijgbaar.

2.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
83 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
6 jaren geleden

Een goed boek. Ik bedoel iedereen is een slaaf van de maatschappij. Ben ik demin omdat jou pa een betere auto rijdt dan de mijne.

Lyra
Lyra
6 jaren geleden

Ik hou mij eigenlijk afzijdig van de discussie rond sinterklaas. Toch begin ik wat twijfels te krijgen ook gezien het gegeven rond de Katholieke kerk en de daaraan verbonden eeuwenoude rituele kindermisbruik in combinatie met een oude sinterklaas (katholieke heilige) die kinderen op schoot neemt, het kan bijna niet anders dan dat daar een link ligt. Vroeger werden kinderen ook bang gemaakt voor zwarte piet, nu is dat wat minder maar ik begrijp de link tussen zwarte piet en slavernij eigenlijk best wel. Het sinterklaasfeest is iets wat ik vanuit mijn jeugd heb meegekregen zoals velen van ons en lastig omdat los te laten, maar ik denk wel dat wij mensen puur moeten blijven naar onze kinderen en ze niet moeten opzadelen met rituele feesten die van oorsprong juist de minachting van de mens verborgen hielden. Voor kinderen maakt het niet uit wat voor feest er gevierd wordt zolang ze maar snoep en cadeautjes krijgen, het is ons volwassen dat vastzitten in rituelen en gewoontes. En het enige wat constant is, is verandering. Verandering is het enige waar we ons aan vast kunnen houden, ik daarom dat het sinterklaasfeest z’n beste tijd heeft gehad, we veranderen juist naar een betere wereld en daarin heeft sinterklaas eigenlijk geen plaats meer. Lang leve onze gelukkige kinderen!

Jointje
Jointje
Reactie op  Lyra
6 jaren geleden

Onze nieuwetijdskinderen zijn zo wijs, die hebben in no-time door dat ze voor de gek gehouden worden, maar voor het snoepje en cadeautje doen ze natuurlijk wel mee 😉

Zelf heb ik ook een enorm trauma aan het Sinterklaasfeest overgehouden… Dat ik zo voor de gek gehouden ben en bang gemaakt dat ik in de zak mee naar Spanje moest.
Ja, het heeft mijn kijk op de wereld zeker gevormd en op mijn plantages alleen maar slaven hoor. Niks loondienst, een kommetje rijst kunnen ze krijgen anders kunnen ze niet meer werken.

Dus ik stel voor een vrouwelijke Sinterklaas (met baard) en een blanke Piet met een revolver want een roe is wel wat achterhaalt. En dan geen jongetjes meer op schoot, dat wordt verboden.

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Jointje
6 jaren geleden

Beetje zuur niet? Ik was altijd enorm blij als kind als sint en piet weer kwamen. Er is niks mis mee. Als je klein bent kun je je nog verwonderen over de wereld en sprookjes.
Als je daadwerkelijk kinderen wilt beschermen tegen leugens kun je beter ageren tegen de rommel die tegenwoordig op tv te zien is. Sinterklaas is tegenwoordig 1 van de weinige momenten dat een gezin samen iets beleeft ipv pap op de laptop moeder achter de tv en kind aan de ipad. De commercie mag van mij wel wat minder.
Maar om het te linken met racisme en kindermisbruik is mij een brug te ver. Laat kinderen kinderen zijn.

de vrouwenfluisteraar
de vrouwenfluisteraar
Reactie op  Lyra
5 jaren geleden

Mee eens, het vastklampen aan gewoontes is die vrouw die elke dag make up opdoet om de werkelijkheid te verdraaien, zich mooier voordoet dan ze werkelijk is, alleen maar om die man te verleiden voor het maken van kinderen.

Ghost
Ghost
6 jaren geleden

Zwarte Piet geassocieerd met racisme. De mensen die dat vinden zijn echt extreem naïef! Het is totaal niet rationeel en reëel om te zeggen dat zwarte piet racisme is! Ik vind het walgelijk en triest. Ik heb ook geen hekel aan Duitsers vanwege 1940 – 1945. En ik heb ook geen hekel aan mensen uit Oostenrijk. Dat is toch dom.

Ook knecht mag niet meer. Ja, bij knechting denkt men kennelijk aan slavernij, hoewel een knecht gewoon in loondienst was. Het is niet eens duidelijk waarom zwarte piet zwart is. De afkomst van Piet blijft onduidelijk en het zijn allemaal maar theorieën, dus doe alsjeblieft niet zo moeilijk! Echt onbegrijpelijk dat veel mensen overal iets achter willen zoeken. Oké, zaken als de roe mogen best verdwijnen. Maar het feit is: het is een kinderfeest en kinderen weten niet eens wat racisme inhoud en zij worden blij van zwarte Piet en Sinterklaas.

Er zijn gewoon geen overeenkomsten met racisme. Werkelijk geen 1. Ik heb zelden zoiets triests als dit meegemaakt. Het hele idee achter zwarte Piet is onschuldig van aard en dat begrijpen heel veel mensen gewoon echt niet! Laten ze eerst even wat beter hun best doen om de kinderarbeid tegen te gaan.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
6 jaren geleden

Ssssssttttt geen slapende honden wakker maken, want als dit bekend wordt als mensen daadwerkelijk de geschiedenis gaan leren, komen ze er achter dat het weg met ons gevoel compleet misplaatst is.

Waarom zouden we mensen moeten vertellen dat er vele malen meer blanke slaven waren dan zwarte slaven. Waarom zouden mensen moeten weten dat dit op exact het zelfde moment gebeurde (en ver voor) de tijd dat blanke zwarte slaven hielden. Waarom vertellen dat die zwarte slaven die wij verhandelen, werden gekocht van die zwarte Afrikaanse koningen. Waar moet je dan heen met je trauma omdat je overoverovergrootvader een slaaf was(en hoogst waarschijnlijk niet eens kinderen mocht hebben, een ook niet compleet onbelangrijk feit).

Waarom zou je willen wijzen op 1400 jaar islam in het midden-Oosten en Afrika en de algehele acceptatie(zie ISIS en Bokam Haram welke islamitisch tot op de laatste letter zijn) , het aantal slaven enkel van de moslims, doet het aantal slaven van de blanken verbleken (let wel ik praat niets goed) in nietszeggendheid. Waarom zeggen dat hele gebieden aan de Europese kust uitgestorven raakte, omdat de mensen aldaar vluchten van de economisch gunstige locaties, omdat het risico om door Afrikaanse piraten of moslims in hun plundertochten gevangen te worden genomen te groot was.

Waarom vermelden dat van alle slavenhouders in de VS maar liefst 29% zelf zwart was, wat dus bijna 1/3 is van alle slavenhouders, waarom vertellen dat in de top tien van grootste slavenhouders er 4 van Afrikaanse afkomst waren? Waarom vermelden dat de Republikeinse partij is opgericht om slavernij te beeindigen, waarom vertellen dat de eerste zwarte politieke partij ene afdeling van de Republikeinen was. Waarom, herhalen, dat het de republikeinen waren die de zwarte medemens aldaar stemrecht gaven, waarna de bedreigd en mishandeld werden door Democraten om op hen te stemmen. Er is zelfs de gewelddadige tak van de Democraten te weten de KKK, maar ja niet gaan roepen dat dit Democraten zijn, want dan heb je problemen. De waarheid zal niet gewaardeerd worden. Waarom mensen aan hun verstand brengen dat de gelijkheidswet in de VS er doorheen gedrukt is door de Republikeinen, een wet die waar JFK maar liefst drie maal toe tegen heeft gestemd als Democratische Senator, maar eenmaal voor het oog van de wereld zijn handtekening moest zette. Waarom vertellen dat er meer minderheden in de republikeinse partij actief zijn in de hoogste posities, in vergelijking tot de Democratische partij, de eerste hoogste posities binnen ene regering werden vervuld in Republikeinse regeringen, zoals ook de hoogste functies in het leger.

Waarom mensen de geschiedenis leren, als het zoveel lekkerder bekt om af te geven op die blanken en heel hard weg met ons te roepen. Wij mogen dan heel fout geweest zijn in het verleden, echter tot het niveau van de Afrikanen en moslims zijn wij nooit gezakt, niet alleen zijn wij eeuwen later begonnen we zijn ook eeuwen eerder gestopt, terwijl in enkele islamitische landen de slavernij nooit is vertrokken, verzwegen werd door de blanke elite en media, en met de mantel der liefde wordt bedekt door de VN, omdat het tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurd.

En ondertussen hebben we twee plaatsen op de aarde alwaar de ware islam zijn kop weer opsteekt, met alle onmenselijkheden van dien.

Maar waarom zou je als mens de geschiedenis willen kennen, dan kan je niet afgeven op de blanken, je kan niet afgeven op Israël, eigenlijk kan je niet meer afgeven op alles waar het vrije westen voor staat.

Zoals Lange Jan zich belachelijk maakte met zijn uitspraak dat de VOC mentaliteit gelijkstaat aan slavenhandel, terwijl dit nooit de VOC is geweest, maar ja je bent nu eenmaal geen linksche goedmensch als je verzwijgt of zelfs niet weet dat dit de WIC was. Weet je dat we dan kan je niet meer tegen al het goede dat onze geschiedenis heeft gebracht aanschoppen.

Edwin
Edwin
Reactie op  M. Brandenburg
6 jaren geleden

Er bestaan geen zuivere rassen,ieder volk heeft zijn mooie en lelijke kanten, en daarom schiet het afgeven op een ander, ongeacht de huidskleur, NOOIT op.
Ik was 23 jaar met een west-Afrikaanse vrouw getrouwd, en beiden hadden we er een bloedhekel aan als mensen in een slachtofferrol gingen zitten,ongeacht hun huidskleur.

Te gaan zitten mekkeren over hoe wij als blanken onderdrukt worden door afrikanen is NET ZO verwerpelijk als Afrikanen die altijd de slavernij er bij willen halen

plpl
plpl
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Er bestaan wel degelijk zuivere rassen en ik denk ook dat het belangrijk is om je ras zuiver te houden. Niet enkel qua bloedlijn maar ook qua tradities. Als Indianen vermengen met andere volkeren gaat hun geschiedenis verloren. Niet alleen stopt de bloedlijn, ook het contact met het spirituele vervaagd.
Onze ‘elite’ houd angstvallig vast aan hun bloedlijn. Zo erg zelfs dat neef/nicht huwelijken zijn toegestaan. Voor joden is het helemaal taboe om met een niet-jood te huwen. In Israel word je zowat door de gehele maatschappij verafschuwd als je je bloed ‘vervuild’. Dat gaat zelf zo ver dat Ethiopische joden in de woestijn in kampen worden gestopt om de maar niet in contact te laten komen met ‘normale’ joden.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  plpl
6 jaren geleden

@plpl
Exact.
Hulde!

Edwin
Edwin
Reactie op  plpl
6 jaren geleden

Heb je het niet door?
Of je het nu een rassenkwestie maakt, of een geloofskwestie, of wat dan ook..
Het is allemaal gebaseerd op het BEHOUD van een zuiverheid..van ras of geloof, of status

Waarom wordt het feit dat ik verliefd ben geworden op,en getrouwd ben met een Afrikaanse vrouw geïnterpreteerd alsof ik dit deed omdat ik een hekel had aan mijn eigen ras? Dat is mijn punt.

Alsof ik iedere blanke man zou willen overhalen om hetzelfde te doen, ik werd destijds verliefd op een vrouw die toevallig een andere kleur had, nou en?

Ik geloof direct wat je zegt over die kampen, helaas zijn mensen nog steeds vaak teveel bezig met hokjesdenken en zijn ze bang voor veranderingen….rassen komen en gaan, zo zit evolutie nu eenmaal in elkaar, alles in de natuur is in beweging en zo gaat dat dus ook dus met het mensenras, dat uit verschillende variaties bestaat.

Wees dan consequent, kom dan ook in opstand tegen het christendom, want die hebben het keltische en germaanse/noorse spirituele erfgoed ook om zeep trachten te helpen (is gelukkig niet gelukt)

Ik ben gek op keltische en noorse mythologieen, de Edda’s ben ik dol op…ik heb nooit beweerd iets tegen MIJN ras of andermans ras te hebben…
Waarom worden mensen die een relatie hebben met een ander ras altijd beschouwd alsof ze bewust iets proberen te ondermijnen?
Als iemand als katholiek word geboren, moet deze dan katholiek blijven als deze van nature altijd een heel andere kijk op het leven heeft als zijn/haar katholieke ouders?

Mijn voorouders zijn Joods en Niet-Joods…en zo ken ik genoeg echtparen waar de een wel joods is en de ander niet, dus het verhaal wat je zei over joodse mensen klopt niet helemaal.

Als iemand trots is op zijn/haar ras is, heb ik daar geen enkele moeite mee, en als dat persoon vindt dat hij/zij bewust een relatie aan wil gaan met iemand van hetzelfde ras, PRIMA !
Waar het mij om gaat is : laat mensen die hier anders over denken ook in hun waarde, en ga ze geen schuldgevoel aan proberen te praten alsof ze bewust hun eigen ras ten gronde willen richten, daar is het me al die tijd om gegaan.

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Ik snap je betoog en is ook best redelijk. Zij het niet dat multicult onfeilbaar lijkt te zijn in het politieke debat. Dingen als diversiteits qouta’s en massamigratie stellen de mensen die het wel willen behouden niet in staat dat te doen. Dat schuldgevoel aanpraten word voornamelijk gedaan richting de inheemse populatie. De nederlandse cultuur en etniciteit uitdragen met trots is bijna not done. Er worden constant VOC en nazi spoken opgeroepen. Het zwarte pieten debat is daar een duidelijk voorbeeld van.

Zoidberg
Zoidberg
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Het hele idee van raszuiverheid is ook complete flauwekul.
De evolutie en erfelijkheidsleer dicteert een compleet ander verhaal.
Nl. dat een organisme het meest gebaat is bij genetische diversiteit en omdat te verkrijgen zal een organisme altijd op zoek gaan naar nieuwe genetische informatie omdat dat uiteindelijk zorgt voor betere sterkere en gezondere nakomelingen.
Die nieuwe genetische informatie is uiteindelijk niet meer binnen het eigen “ras” te vinden en zul je het dus buiten je eigen ras moeten gaan zoeken.
Daarom ook dat bijv. leeuwen op den duur naar een partner buiten de eigen groep gaan zoeken om mee te paren vanwege die nieuwe genetische info die weer voor sterkere nakomelingen zal gaan zorgen.
Als ze binnen de eigen groep zouden blijven paren zou dat op den duur tot verzwakking en uiteindelijk desintegratie vd groep leiden.
Daarom ook zijn niet raszuivere mensen de toekomst maar bi en multiraciale mensen vanwege genetische diversiteit en doordat ze daardoor beter sterker en gezonder zullen zijn.
Mengen dus die hap…..

Zoidberg
Zoidberg
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Nog even dit : rassen binnen de mensheid bestaan eigenlijk niet, het enige wat bestaat zijn variaties binnen de mensen”soort”.
Het feit dat er eigenlijk maar een mensen”soort” bestaat wordt het beste gestaafd door het feit dat mensen van verschillende ‘rassen’ met elkaar voor nakomelingen kunnen zorgen…..

frans
frans
Reactie op  plpl
6 jaren geleden

Te laat!
Een goed idee, de rassen onvermengd te laten. Gewoon om hun zuiverheid!
Maar helaas, het kolonialisme heeft het mengen in de wereld gezet.
Dus, doorgaan met mengen. ‘mengen’ een raar woord.
En. de spiritualiteit moet met het moderne denken gewonnen worden en in praktijk gebracht. Rond een vuurtje dansen en in extase zijn, voldoet niet meer. Met ex-tasie in een dancing uit je dak gaan is ook niet spiritueel.
En dan nog die bijna 1-miljard loonslaven, en schuldslaven, en consumeerslaven in de westerse wereld, jij en ik. De westerse wereldleiders zijn gewoon doorgegaan met wat ze wilden. SLAVERNIJ!!

Sjaak vd Wal
Sjaak vd Wal
Reactie op  frans
6 jaren geleden

Dit dus… als je 3 ploegendiensten draait op de fabriek ben je ook gewoon een slaaf…

Zoidberg
Zoidberg
Reactie op  plpl
6 jaren geleden

Ja,ja dus de Falasha,s worden in kampen gestopt om ze niet in contact te laten komen met ‘normale’ Joden.
Had ze dan lekker in Ethiopie gelaten en had geen luchtbrug in ,82 opgezet…..

days of our lives
days of our lives
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Klopt helemaal.

Het maakt mij ook niets uit welke groep méér of minder schade heeft aangebracht met slavernij. Het fenomeen op zichzelf is verwerpelijk genoeg en ik vind dat geen enkele etnische groep dergelijk praktijken mag rechtvaardigen.

earthaxis
earthaxis
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

APEX PARASIET
Een leeuw eet de zwakste antilope, omdat hij deze het makkelijkst te pakken kan krijgen, normaal gedrag voor een Apex Roofdier. Het mooie hieraan is dat een leeuw Niet Oordeelt. De Leeuw doet instinctief wat goed voelt. De leeuw kent weinig angsten, zeker niet voor de dood.
De mens daarentegen, is meer een soort Apex Parasiet, parasiteert niet 1 gastheer, maar gelijk een hele Planeet. Als je hem de kans geeft parasiteert hij ook zijn eigen soort, zoals blijkt in welke vorm van slavernij dan ook.

GROEPS NARCISME
Als men predikt over rassenzuiverheid, doet men dit om rassen en culturen te behouden, maar in de natuur is verandering de enige constante en degene met het beste aanpassingsvermogen de overwinnaar. Daarom lijkt het mij evident dat rassenzuiverheid een psychologische afwijking is genaamd Groeps Narcisme. Groeps Narcisme leidt zeker niet tot ontwikkeling van de groep, maar als je het zijn gang laat gaan uiteindelijk wel tot degeneratie. Het is een mechanisme dat tegen de natuurlijke drang naar vooruitgang in beweegt.

TERROR MANAGEMENT THEORY
Oppervlakkige angsten, als xenofobie – angst voor “vreemdelingen”, komen voort uit dieper liggende angsten. Dit wordt omschreven in de Terror Management Theory. Uiteindelijke zijn alle angsten ter herleiden tot de angst voor de Dood, vaak niet bewust maar alleen onderbewust van invloed op mensen.

“Twee belangrijke distale afweermechanismen zijn volgens de TMT cultureel wereldbeeld (cultural worldview) en zelfwaardering (self-esteem). Volgens de TMT functioneert het culturele wereldbeeld als een buffer die de angst voor de dood reduceert. Het culturele wereldbeeld geeft een gevoel van zekerheid, veiligheid en een vorm van symbolische onsterfelijkheid. Door te voldoen aan de waarden en normen van een cultuur zorgen mensen er voor dat ze deel uitmaken van een groter geheel wat vele generaties zal overleven.” (Wikipedia)

U zult hopelijk begrijpen dat TMT i.c.m. Groepsnarcisme een belangrijke voedingsbodem is voor racisme en nationalisme.

WAT ZOUDEN GROEPSNARCISTEN DAN MOETEN DOEN?
Individuen die narcistisch in de vicieuze cirkel van hun eigen angsten en intellectuele beperkingen blijven hangen en daardoor gefrustreerd raken en vervolgens “verlichting” halen uit het vinden van een zondebok zijn in mijn ogen weinig “zuiver”.
Ik acht mensen hoog die op eigen kracht en door zelf verworven intellect en empatie kunnen doordringen tot de kern en ziel van hun naasten en daardoor “verlichten”. Herinner dat wij allen eender zijn.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  earthaxis
6 jaren geleden

Verwar je biologie niet met psychologie en de gepaard gaande (gecreëerde en aangeleerde) dogma’s?
Het wordt nog altijd betwist of psychologie wel een wetenschap is.
Persoonlijk vind ik deze ‘wetenschap’ maar wat dubieus.
Mooie termen met duidelijke functies en agenda’s.
Groepsnarcisten en xenofoben.
Waar het hier mijns inziens om gaat is puur zelfbehoud en zelfbescherming.Verantwoording naar o.a. toekomstige generaties.En heden ten dage simpelweg noodzaak.Het is een verschil in prioriteiten.Of je doet wat aan de toekomst of je werkt, eet, slaapt en het zal je tijd wel duren.Overigens heb je wel een duidelijke mening en vind ik het persoonlijk jammer dat je het woord zondebok zo gebruikt.Er is ook een zondebok (waar zonde is, is schuld) alleen niet in de vorm van buitenlanders of iets anderszins waarnaar je verwijst.Je had dat woord moeten vervangen voor de westerse overheden en corporaties en hun slaven/nwo agenda.Wat men in de psychologie in dit geval graag als negatief en afwijkend omschrijft (zoals gebruikt in jouw betoog) is niets anders dan natuur.Dit komt wereldwijd bij alle volkeren en stammen voor en is eerder regel dan uitzondering.Mijn mening is hoe we het ook wenden of keren, dat er duidelijk en aangetoond systemen en werktuigen in werking zijn (inclusief de psychologie) om bepaalde gerichte kennis en/of geschiedenis onder het tapijt te vegen om wat voor reden dan ook.Dat is censuur en moet stoppen.

Edwin
Edwin
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

@Bataaf
Als je zegt:
“Wat men in de psychologie in dit geval graag als negatief en afwijkend omschrijft (zoals gebruikt in jouw betoog) is niets anders dan natuur….”

Dan is dat nog geen objectieve waarheid, maar een visie, een overtuiging, die je WENST te zien, en is dus niet meer dan een subjectieve waarheid.

Natuurlijk heb je het recht om de hele psychologie te wantrouwen, zeker in dit geval waar de hele ideologie van “rassenzuiverheid” word geanalyseerd als zijnde “xenofobie en groepsnarcisme”.
Niemand vind het leuk om met zijn/haar onhebbelijkheden te worden geconfronteerd, dus tja: dan staat die psychologische analyse alleen maar in de weg, niet dan?

Laten we het dan in dit geval simpel houden okee?
Zonder allemaal psychologische termen erbij te halen:

De hele religie van “rassenzuiverheid” komt net zoals alle andere religies voort uit onbegrip en angst voor verandering, en dus angst voor het onbekende…
Aangezien het ego zichzelf altijd als sterk, lief, slim, en onkwetsbaar naar de buitenwereld wil profileren, zal het ALTIJD ontkennen dat het vanuit ANGST handelt, vandaar dat het met allerlei theorieën komt (in dit geval “rassenzuiverheid”) om deze angst te verbergen.
Angst is een natuurlijke reactie op een situatie die we als dreigend ervaren, een zelfbeschermingsmechanisme…

Niemand vindt het leuk om als “angsthaas” te worden bestempeld, ik heb er dus alle begrip voor dat je jouw ideologie van rassenzuiverheid zo probeert te verdedigen, heel begrijpelijk allemaal.

earthaxis
earthaxis
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

@bataaf
Natuurlijk is het puur natuur, maar dat maakt het niet minder zwak, angst is nou eenmaal een slechte raadgever, ik weet niet of die toekomstige generaties nou zo goed af zijn met uw intenties. Alle oorlogen zijn gevoerd voor macht en uit angst.

Nel wouters
Nel wouters
Reactie op  Bataaf
4 jaren geleden

Leeuwen sexen oook niet met tijgers terwijl ze allebei katten zijn. Dat zouden wij onnatuurlijk vinden.

Is mensen rassen mengen dan natuurlijk?

Aardebewoner
Aardebewoner
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

@ edwin:

Die Afrikanen die die slavernij erbij halen die zitten te azen op een dikke schadevergoeding. Slavernij si een wereldwijd gebeuren en nu nog steeds.

Edwin
Edwin
Reactie op  Aardebewoner
6 jaren geleden

Klopt, ben het helemaal met je eens,
lees mijn reacties maar eens goed.
Zelfs de slavendrijvers zijn slaven,…
van hun eigen machtswellust.

Aardebewoner
Aardebewoner
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

@ Edwin:

Ja dat klopt. De slavendrijvers zijn slaaf van hun eigen machtswellust. Zielig eigenlijk. Heb je reusachtige macht en geld moet het nog meer zijn.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  M. Brandenburg
6 jaren geleden

Heel sterk stuk!

RAS
RAS
Reactie op  M. Brandenburg
6 jaren geleden

En de joden hadden de grootste aandeel in slavenhandel.
Je weet wat ik bedoel 71% die je vergeten was te melden.

Dat was je in je verslag vergeten als je geschiedenis les wil geven kom dan met alle feiten en ga niet de grootste daders verhullen door alleen over islam en zwarten te praten.
De bijbel of je Thora is ook niet echt geweldig maar ja laten we het daar maar niet over hebben.?

waar ik het wel mee eens ben is dat blanken ook slaven zijn geweest en inderdaad er zijn genoeg dingen verdraaid in de geschiedenis net zoals jij mensen halve verhalen vertelt.

He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.”

― George Orwell, 1984

Susan ten Kleij
Susan ten Kleij
Reactie op  M. Brandenburg
4 jaren geleden

gelukkig zijn er nog een paar mensen die verder kijken dan hun neus lang is.

Edwin
Edwin
6 jaren geleden

Goed artikel..
Dat hele gedoe met “zwarte pieten” schijnt te stammen van onze keltische en noorse voorouders:
Odin (Wodan) is verandert in Sinterklaas, Odin reed ‘s nachts op zijn achtbenige paard Sleipnir door de lucht.
Odin symboliseert de shamaan welke het vermogen had te reizen tussen de stoffelijke en onstoffelijke werelden, de negen werelden volgens de noorse mythologie). Odin had altijd een puntige hoed en een speer, deze zijn omgevormd tot de mijter en de staf van Sinterklaas. Odin had altijd twee raven bij zich, en deze raven zijn later verandert in zwarte pieten.

Ik weet het, dit is ook maar weer een theorie, maar ik vind het een theorie die aannemelijk genoeg klinkt

Bataaf
Bataaf
6 jaren geleden

Dank ninefornews!100 punten.Dit is precies wat ik bedoel met de gevestigde orde en het verdraaien van geschiedenis.Het mag duidelijk zijn dat er een agenda is en waarom men de geschiedenis nu juist op deze manier de boel manipuleert.”Cui bono”

ferrimassi
ferrimassi
6 jaren geleden

Goed stuk, moderne slavernij is het echte probleem. Niet het slachtoffer complex in de moderne mens.

jenne dwaallicht
jenne dwaallicht
6 jaren geleden

Edwin, mooi verwoord, denk er net zo over, !

earthaxis
earthaxis
6 jaren geleden

Verdeel-en-heers.
Dit is de reden waarom leiders en worldsystems hun bevolking paranoide maken jegens vreemden.
Zou de wereldbevolking 100% gemengd zijn, dan zou de verdeel-en-heers strategie namelijk veel lastiger zijn. Maar goed het zit ook een beetje in de aard van het angstige beestje, wat de boer niet kent zeg maar. Oftewel Onwetendheid. Hoe kun je een ander mens of dier nou be- of veroordelen, terwijl je nooit de moeite hebt genomen om in contact met zijn/haar Ziel te komen. Hoe kun je nou oordelen over dat wat je niet kent. Vergevingsgezindheid, bescheidenheid, oprechtheid, eerlijkheid zijn allemaal heilige deugden en geen van deze kwaliteiten leiden tot angst of verdeeldheid.

Mocht je willen weten hoe psychologen groepen mensen, maar ook naties, met nationalistische, rasistische, seperatistische, zelfverheerlijkende en egoïstische eigenschappen verklaren? GROEPS-NARCISME!

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  earthaxis
6 jaren geleden

Je identiteit willen behouden gelijkstellen aan narcisme… Studeer jij sociale wetenschappen? gokje

earthaxis
earthaxis
Reactie op  ferrimassi
6 jaren geleden

Correctie ferrimassi m.i. ging het over je eigen identiteit willen Verheerlijken.
En ik studeer geen sociale wetenschappen, om je vraag te beantwoorden, wat dat er ook toe doet.
Je identiteit willen behouden klinkt overigens erg star en vastgeroest in bestaande denkbeelden.
Je identiteit willen behouden klinkt alsof jet fijn vindt om lekker je eigen dingetje te doen, het klein en lekker dicht bij jezelf te houden. Kortom je bent gewoon lekker met jezelf bezig.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  earthaxis
6 jaren geleden

Oke dus we zijn beter af als nihilisten.
Gewoon nergens in geloven en feitelijk jezelf verachtten.
Geen normen, waarden.
Nee, het is beter niet je “eigen dingetje te doen”.
Je identiteit moet je niet behouden.
Dat is pas racistisch!Of roep je dit ook tegen afro Amerikanen en Indianen of de gast arbeiders in Nederland?Of gaat dit (weer) alleen op voor de blanke westerling?
Te meer bevestigen jij en Edwin waarover ik schrijf.
Dit zou goed materiaal zijn voor een sociaal maatschappelijke studie.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  earthaxis
6 jaren geleden

Onzin.Haal er nou niet weer die pseudo wetenschap genaamd psychologie bij.Het is natuur.En dan heeft men het over angst en narcisme.Napraten wat men heeft bepaald.Meer is het niet.Soms valt natuur niet uit te leggen.Net als Edwin.Angst, des te meer men daar over schrijft des te meer men dat op zichzelf kan (wellicht moet) betrekken.Nog een stukje logica en natuur.

earthaxis
earthaxis
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

No comment

Bataaf
Bataaf
Reactie op  earthaxis
6 jaren geleden

Dat snap ik.( sarc.)

Edwin
Edwin
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Jij schrijft over verdeeldheid, dus kan ik alleen maar de conclusie trekken dat je ook innerlijk verdeeld ben…
Waar de mond vol van is….

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Eng he, verdeeldheid.Dat is de natuurlijke gang en orde van bestaan.Daarom hadden we vroeger bijvoorbeeld grenzen.Overal gaat het fout als men gedwongen, ja, gedwongen zaken verdeeld MAAKT.Men creëert frictie en spanning zoals dat gepland is.
“..dat je innerlijk verdeeld bent.”
Ach jongen toch, wat zou dat toch fijn zijn he als je zoveelste persoonlijke noot naar mij toe en alle andere nu eens echt zouden kloppen.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  earthaxis
6 jaren geleden

En nog even toevoegen.Niet totaal onbelangrijk in deze.Je begrijpt hopelijk wel dat het zgn. verdeel en heers alleen werkt in een niet homogene samenleving?Een samenleving zoals in het westen.Overspoeld door massa immigratie door diezelfde mensen die zo graag de verdeel en heers tactiek toe schijnen willen te passen?Logica

earthaxis
earthaxis
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Je denkt te lokaal, ik doel op een wereldwijde verdeel en heers politiek, niet binnen 1 werelddeel. Logica

Bataaf
Bataaf
Reactie op  earthaxis
6 jaren geleden

Het vind namelijk ook niet wereldwijd plaats, dat multi culti werktuig.Het is het westen en de van origine, blanke landen en de VS die enorm lijden onder de influx van massa immigratie.Dus ja lokaal.Want het heeft te maken met een specifiek doel op een specifieke doelgroep.In China heb je dit niet.In Afrika heb je dit niet.In zuid Amerika heb je dit niet.Moet ik nog doorgaan?Begrijp je eigenlijk wel waar dit om gaat?En dan typ je het woord logica zoals ik het gebruikte echter gaat dat voor jouw reactie niet op.Totaal geen logica aan te pas gekomen.Zet die roze, socialistische bril eens af.Dan ziet de wereld er een stuk helderder uit.Sociale programmering heeft bij mij niet gewerkt in ieder geval.Bij jou?

Edwin
Edwin
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

En hier spreek je toch duidelijk een wantrouwen uit Bataaf,
je gaat er namelijk van uit dat ALLE immigranten bewust of onbewust meedoen aan een of ander duister plan om het “Arische”ras te vernietigen , net zoals een angstige gelovige overal duiveltjes ziet, zo zie jij overal duistere samenzweringen…
wat is het verschil? Vervang het woord “Arier” voor “God’s uitverkorenen” en je zult zien dat de manier zoals jij jouw theorie verdedigd, precies dezelfde fanatieke manier is zoals religieuze fundamentalisten hun zaak verdedigen.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Daar ga je weer.Je leest mijn reacties klaarblijkelijk niet eens Edwin.En je wil een discussie aangaan?
Je begint me erg te irriteren met je insinuaties en het mij woorden in de mond leggen.Het komt ook erg dom over als je zulke dingen schrijft terwijl ik een stukje verder naar beneden (scrollen) juist het tegenovergestelde schrijf.Doe niet of je weet wie of wat ik ben Edwin.Je maakt jezelf behoorlijk belachelijk op deze manier.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Lees:reactie van mij aan zoidberg.
(naar boven scrollen)
Overigens kan ik je wel het een en ander vertellen over Ariërs en hoe men hen aanschouwde in de oudheid.En dan zit je er niet ver vanaf al zie jij het niet als geschiedenis en antropologie maar als fout, slecht en verdorven.Doe je dat met alle volkeren en hun geschiedenis?Of alleen bij dat van de Ariërs?Selectief gemaakt door sociale programmering.
Punt is, jij ziet mij gewoon graag als racist en supremacist.
En zodoende (net als in de politiek ) probeer je ‘mijn’ platform te ondermijnen door het roepen van dit soort nonsens.Je bent niet anders dan hen.En maakt je schuldig aan het blokkeren van een vrije en open discussie.Censuur heet dat Edwin.Past men toe in een dictatuur.Dus weer geef je me gelijk v.w.b. de hetze tegen mensen zoals ik die openheid van zaken willen en erkenning van onze geschiedenis en cultuur.Het impliceert niet dat de een beter is dan de andere.Wel in jou gedachtengang zo blijkt.(m.a.w. zoek het eens bij jezelf)Voorbeeld van sociale programmering en hoe het werkt.Kennisgeving dat net als mijn voorbeeld over Egyptologie verborgen wordt gehouden en aangepast om een bepaald denkbeeld overeind te houden.Het beeld van de racistische boze blanke man in jouw geval.Triest.Geen ander woord voor.

Edwin
Edwin
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Iemands mening over mij zal me echt niet er van weerhouden om voor mijn mening op te komen.
Zo belangrijk vindt ik mezelf niet

jenne dwaallicht
jenne dwaallicht
6 jaren geleden

De Teutoonse ridders hebben heel het oost zee gebied ontvolkt en verkocht als slaven, de bewoners van de zuis Russische steppen en de caucasus, wat nog al afwisselend was, Mongolen, Turkse volkeren, Tartaren, Hunnen, hebben duizende jaren slavische volkeren tot slaaf gemaakt, de Agerijnen hebben alle kusten in de middelandse zee, en de atlantische zeekusten afgegschuimd en mensen geroofd, het gaat over vele millioenen mensen in de loop der tijden, en nu nog elke dag worden vrije mensen tot slaaf gemaakt all over the world.

Edwin
Edwin
Reactie op  jenne dwaallicht
6 jaren geleden

Goed gezegd jenne:
Er bestaat dus geen ras dat zuiver is, vuiligheid bestaat overal.
De hele ideologie van rassenzuiverheid komt uit de koker van angsthazen

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Ooh, dus als je niet raszuiver bent ben je “vuiligheid”.
Jouw woorden he.
En dan al die termen die je erop los laat.Hoe meer je deze gebruikt des te minder is het effect en zo laat je ook zien dat het niet te betrekken valt op personen die mijn gedachtengoed delen.
Angsthazen, xenofoben, narcisten.Hoeveel woorden heb je nodig om iemand in een kwaad daglicht te willen stellen.Overigens is deze discussie niet door mij ontstaan.Door jou en door jouw beschuldigingen en suggestieve uitingen naar mij toe.
Het gaat hier om geschiedenis en hoe deze bewust is veranderd.Het gaat hier over iets waar ik al heel lang over roep en deels bevestigd wordt in dit artikel.Ik had je al eens eerder gevraagd inhoudelijk te antwoorden en niet op de man te spelen.Geef maar bronnen waaruit mijn tegendeel blijkt.Laat me zien hoe studies door wetenschappers foutief zijn.

Edwin
Edwin
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Er is nog een ander soort vuiligheid:
En dat is iemands mindset…
Het zijn de uiterlijke kenmerken niet wat iemand onzuiver maakt, maar de manier zoals iemand zich gedraagt.
En ik ben niet de enige die dit zegt…..
Zuiver zijn heeft niets met uiterlijke kenmerken te maken, het heeft te maken met een geest die voorbij verschillen kijkt, die inziet dat verschillen alleen maar uiterlijk zijn, maar dat op Metafysisch vlak deze verschillen samensmelten tot EEN geheel, een EENHEID die niet in formules kan worden gegoten, niet door religie kan worden geclaimd, door NIEMAND…

Jij ontkent volledig de EENHEID van GEEST,
noem het God,TAO, de BRON, het Onnoembare, de Grote Geest, of wat dan ook…
Eenheid bestaat en brengt deze wereld van schijnbare verschillen tot leven.
Hoe je het ook wendt of keert: Je predikt VERDEELDHEID ..als jouw ideaal is dat ieder ras terug gaat naar hun eigen land…dan kan je allerlei wetenschappelijke feiten aandragen zoveel je wilt, het is en blijft verdeling/polarisatie waar jouw ideologie over gaat.

Op Spiritueel vlak gezien geloof je dus in AFZONDERING ( als je rassen van elkaar wil scheiden, dan zonder je het ene ras van het andere af) , en dus ZONDIG je tegen het Leven zelf.

JIJ kijkt met twee ogen naar de wereld
JIJ identificeert jouw ZIJN met jouw uiterlijke kenmerken.
JIJ lijkt ALLEEN maar verschillen te zien.

Ik kijk maar met EEN oog
Alles wat ik zie, ben ik zelf
In alle verschillen zie ik nog steeds het ENE

Daarom denk jij dat ik jou niet begrijp,
omdat je mij niet begrijpt…

Wil je MIJ begrijpen, dan zul je toch echt eerst jezelf moeten kennen.

Noem jij het maar “wetenschappelijke bewijzen” waar jij mee schermt, zolang het als voeding gebruikt wordt voor ideologieen die mensen daadwerkelijk op basis van vormverschillen (wat jij RAS noemt) UIT ELKAAR DRIJFT , zal het in mijn ogen niets meer zijn dan wat theoretisch gewauwel over zaken die niet relevant zijn.

Het maakt me niet uit waar jij me van beschuldigd, ik voel me niet geroepen om me te verdedigen, ik heb niets om te verdedigen.

En wees eerlijk: Wie noemde mij een proleet?
Dat was jij toch?

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Ja, dat was ik.Je kan l*llen als brugman (het wordt overigens steeds zweveriger) maar je hebt jezelf al een paar maal tegengesproken en daarbij heb je duidelijk laten merken niet begrijpend te kunnen lezen.Of (nogmaals) het is je (geprogrammeerde) doel om mij ‘onderuit’ proberen te halen.
het feit dat we (nog) verschillend zijn is juist prachtig.Zeker in spiritueel opzicht (om er maar in mee te gaan).Men zal meer toenadering moeten zoeken en meer zelfreflectie moeten toepassen de ander te begrijpen en/of leren kennen.Die verschillen maken de mensheid juist tot iets unieks wat de gevestigde orde graag anders ziet.Op spiritueel niveau zal men juist verder en dieper tot en in zichzelf moeten kijken om te groeien.Dat is de essentie van bestaan en dat bereik je niet door bepaalde groepen te doen opgaan in andere.
Dat wat er gaande is heeft niets met verlichting te maken of een betere wereld.En heb je die studies die ik je heb gepresenteerd al grondig bestudeerd?

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Edwin
6 jaren geleden

Hoe drijft kennis het ene ras van het andere?
Mijn God, wat is er loos met jou?

En probeer je nu jouw fout gebruikte woorden tegen mij te gebruiken?Beter stop je met reageren want je comments worden steeds onsamenhangender.

Je blijft maar gaan en gaan met die beschuldigingen en het onzin spuien.
We zijn fysiek verschillend ja en ook zeker spiritueel!Het doel van de gehele mensheid is dezelfde echter zijn er aangetoonde verschillen ja.
Hoe vaak moet ik het herhalen?

Nog een vraag.
Is verschil afzondering?Leidt het een tot het ander?
Allemaal in JOUW brein.

“Op Spiritueel vlak gezien geloof je dus in AFZONDERING”
Ik geloof?Jij weet niet wat ik geloof, je denkt het alleen te weten.
Hoeveel voorbeelden moet ik je geven om je te laten inzien dat jij diegene bent die continu OORDEELT.Ik niet.

Het is geen kwestie van willen begrijpen, het gaat hier om wetenschap, kennis en de manier waarop jij het simpel van de hand doet zonder er onderzoek naar te doen.Je hebt een duidelijke mening maar aan kennis kom je in deze gewoon tekort.Je geeft jezelf de kans niet eens.Daarom vroeg ik je eerder of je nou al s’ enkele zelfstudies hebt gedaan hieromtrent.

Maar ja, we hebben allen een eigen weg en progressie richting dat ENE, die EENHEID.Bepaald door genen en DNA.Dus weer moet ik zeggen ja, dat is wetenschappelijk bevonden.

Je hebt vele vormen van zuiverheid en het WOORD zuiverheid op zichzelf valt in vele vormen te gebruiken.Heeft wederom niets te maken en leidt niet tot isolationisme ,rassenhaat in fysieke of op spirituele gronden

Ook wel weer mooi dat je nu ineens wetenschap in twijfel trekt.
Het gaat niet slechts om genetica of antropologie.Hetgeen ik verdedig en meer openbaar wens te maken wordt niet slechts door deze wetenschappen gestaafd maar bijv. ook in grote mate de archeologie, geschiedkunde en taalkunde bijvoorbeeld.
Ach wat zal het.Ik ga mezelf nu zelfs herhalen.Tegen een muur valt niet te praten.
Ja, ik was dat die jou een proleet noemde inderdaad.

Gozer, ik zal je nog vaak lezen op deze site.
Op je ingaan (ik heb het nu twee keer gemeld.Drie maal scheepsrecht) doe ik niet meer.
Met jou valt simpelweg inhoudelijk geen discussie aan te gaan.

x

Check Also

vn

VN-rapport pleit voor wereldregering om ‘toekomstige pandemieën te voorkomen’

In een nieuw rapport dat is gepubliceerd ...

grote reset

Grote Reset is ‘één van de grootste bedreigingen’ voor democratie en vrijheid

We moeten niet lacherig doen over de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

83
0
We lezen graag je reactie!x