Propaganda

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De slavernij blijft een pijnlijk onderdeel van de geschiedenis. De discussie rond Zwarte Piet laait weer op omdat zijn oorsprong ingebed zou liggen in een gewoonte van slavernij en racisme.

In oktober vorig jaar mengde VN-consultant Verene Shepherd zich in de discussie toen zij Zwarte Piet als racistisch betitelde en vroeg om een einde te maken aan het Sinterklaasfeest. Ze noemde het een terugkeer naar de slavernij in de 21e eeuw. Uiteindelijk bleek Shepherd niet namens de VN te mogen spreken. Er zijn momenteel meer slaven dan ooit. Uit de Global Slavery Index blijkt dat wereldwijd bijna 30 miljoen mensen als slaaf leven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Door de eeuwen heen heeft ieder ras, iedere religie en ieder volk zich schuldig gemaakt aan slavernij. De geschiedenis van de slavernij heeft ons geleerd dat mensen altijd misbruik zullen maken van ongebreidelde macht over anderen, ongeacht welke huidskleur ze hebben.

Dat is echter niet de boodschap die we meekrijgen op school of op de universiteit en het is ook niet de boodschap die wordt uitgedragen door films. Keer op keer horen we dat de blanke mens de zwarte mens tot slaaf maakte, stelt de Amerikaanse schrijver en econoom Thomas Sowell van de Stanford-universiteit.

Net zoals Europeanen Afrikanen tot slaaf maakten, maakten ook Noord-Afrikanen Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika waren meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika, aldus Sowell.

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaidDe blanke slaven werden nog slechter behandeld dan de zwarte slaven, die katoen moesten plukken op de plantages. Daar hoor je niets over op school of op de universiteit. We kunnen veel leren van de slavernij, maar het verdraaien van de feiten is onnodig, zegt de populaire columnist.

De Amerikaanse samenleving en de westerse beschaving keerden zich uiteindelijk tegen slavernij, terwijl het in niet-westerse landen nog de gewoonste zaak van de wereld is. Sommige landen verzetten zich zelfs tegen druk vanuit het Westen om een einde te maken aan slavernij.

In veel niet-westerse landen is in het tijdperk van het imperialisme volgens Sowell enkel en alleen een einde gekomen aan slavernij omdat het Westen beschikte over meer wapens. Hij voegt toe dat Amerikanen naar Afrika zijn gegaan om zich daar te verontschuldigen voor slavernij, terwijl op het continent tot op de dag van vandaag nog in slaven wordt gehandeld.

Sowell merkt op dat niet alleen de geschiedenis van de slavernij is verdraaid door het filteren van feiten. Mensen die de geschiedenis doorspitten in een poging de Amerikaanse samenleving of westerse beschaving te ondermijnen, hebben vaak weinig interesse in bijvoorbeeld de dodenmars van Bataan of de wreedheden die zijn begaan in het Ottomaanse Rijk.

“Mensen die diep in de geschiedenisboeken graven op zoek naar zondes, zoeken niet naar de waarheid maar naar kansen om een bepaald volk te denigreren of om een slaatje te slaan uit het leed van anderen,” zegt Sowell. “En dat ten koste van mensen die er helemaal niets mee te maken hebben gehad.”

“Zoals een oud spreekwoord luidt: ‘Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’,” besluit de gerespecteerde econoom. “Maar kennelijk is dat niet genoeg voor veel van onze leraren, intelligentsia en media. Zij zijn druk bezig het heden te vergiftigen door de manier waarop ze het verleden presenteren.”

Sowell gaat in zijn boek Black Rednecks and White Liberals dieper in op de manier waarop de geschiedenis van de slavernij is verdraaid. Het boek is hier verkrijgbaar.

3.8 6 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
9 jaren geleden

Een goed boek. Ik bedoel iedereen is een slaaf van de maatschappij. Ben ik demin omdat jou pa een betere auto rijdt dan de mijne.

Lyra
Lyra
9 jaren geleden

Ik hou mij eigenlijk afzijdig van de discussie rond sinterklaas. Toch begin ik wat twijfels te krijgen ook gezien het gegeven rond de Katholieke kerk en de daaraan verbonden eeuwenoude rituele kindermisbruik in combinatie met een oude sinterklaas (katholieke heilige) die kinderen op schoot neemt, het kan bijna niet anders dan dat daar een link ligt. Vroeger werden kinderen ook bang gemaakt voor zwarte piet, nu is dat wat minder maar ik begrijp de link tussen zwarte piet en slavernij eigenlijk best wel. Het sinterklaasfeest is iets wat ik vanuit mijn jeugd heb meegekregen zoals velen van ons en lastig omdat los te laten, maar ik denk wel dat wij mensen puur moeten blijven naar onze kinderen en ze niet moeten opzadelen met rituele feesten die van oorsprong juist de minachting van de mens verborgen hielden. Voor kinderen maakt het niet uit wat voor feest er gevierd wordt zolang ze maar snoep en cadeautjes krijgen, het is ons volwassen dat vastzitten in rituelen en gewoontes. En het enige wat constant is, is verandering. Verandering is het enige waar we ons aan vast kunnen houden, ik daarom dat het sinterklaasfeest z’n beste tijd heeft gehad, we veranderen juist naar een betere wereld en daarin heeft sinterklaas eigenlijk geen plaats meer. Lang leve onze gelukkige kinderen!

Ghost
Ghost
9 jaren geleden

Zwarte Piet geassocieerd met racisme. De mensen die dat vinden zijn echt extreem naïef! Het is totaal niet rationeel en reëel om te zeggen dat zwarte piet racisme is! Ik vind het walgelijk en triest. Ik heb ook geen hekel aan Duitsers vanwege 1940 – 1945. En ik heb ook geen hekel aan mensen uit Oostenrijk. Dat is toch dom.

Ook knecht mag niet meer. Ja, bij knechting denkt men kennelijk aan slavernij, hoewel een knecht gewoon in loondienst was. Het is niet eens duidelijk waarom zwarte piet zwart is. De afkomst van Piet blijft onduidelijk en het zijn allemaal maar theorieën, dus doe alsjeblieft niet zo moeilijk! Echt onbegrijpelijk dat veel mensen overal iets achter willen zoeken. Oké, zaken als de roe mogen best verdwijnen. Maar het feit is: het is een kinderfeest en kinderen weten niet eens wat racisme inhoud en zij worden blij van zwarte Piet en Sinterklaas.

Er zijn gewoon geen overeenkomsten met racisme. Werkelijk geen 1. Ik heb zelden zoiets triests als dit meegemaakt. Het hele idee achter zwarte Piet is onschuldig van aard en dat begrijpen heel veel mensen gewoon echt niet! Laten ze eerst even wat beter hun best doen om de kinderarbeid tegen te gaan.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
9 jaren geleden

Ssssssttttt geen slapende honden wakker maken, want als dit bekend wordt als mensen daadwerkelijk de geschiedenis gaan leren, komen ze er achter dat het weg met ons gevoel compleet misplaatst is.

Waarom zouden we mensen moeten vertellen dat er vele malen meer blanke slaven waren dan zwarte slaven. Waarom zouden mensen moeten weten dat dit op exact het zelfde moment gebeurde (en ver voor) de tijd dat blanke zwarte slaven hielden. Waarom vertellen dat die zwarte slaven die wij verhandelen, werden gekocht van die zwarte Afrikaanse koningen. Waar moet je dan heen met je trauma omdat je overoverovergrootvader een slaaf was(en hoogst waarschijnlijk niet eens kinderen mocht hebben, een ook niet compleet onbelangrijk feit).

Waarom zou je willen wijzen op 1400 jaar islam in het midden-Oosten en Afrika en de algehele acceptatie(zie ISIS en Bokam Haram welke islamitisch tot op de laatste letter zijn) , het aantal slaven enkel van de moslims, doet het aantal slaven van de blanken verbleken (let wel ik praat niets goed) in nietszeggendheid. Waarom zeggen dat hele gebieden aan de Europese kust uitgestorven raakte, omdat de mensen aldaar vluchten van de economisch gunstige locaties, omdat het risico om door Afrikaanse piraten of moslims in hun plundertochten gevangen te worden genomen te groot was.

Waarom vermelden dat van alle slavenhouders in de VS maar liefst 29% zelf zwart was, wat dus bijna 1/3 is van alle slavenhouders, waarom vertellen dat in de top tien van grootste slavenhouders er 4 van Afrikaanse afkomst waren? Waarom vermelden dat de Republikeinse partij is opgericht om slavernij te beeindigen, waarom vertellen dat de eerste zwarte politieke partij ene afdeling van de Republikeinen was. Waarom, herhalen, dat het de republikeinen waren die de zwarte medemens aldaar stemrecht gaven, waarna de bedreigd en mishandeld werden door Democraten om op hen te stemmen. Er is zelfs de gewelddadige tak van de Democraten te weten de KKK, maar ja niet gaan roepen dat dit Democraten zijn, want dan heb je problemen. De waarheid zal niet gewaardeerd worden. Waarom mensen aan hun verstand brengen dat de gelijkheidswet in de VS er doorheen gedrukt is door de Republikeinen, een wet die waar JFK maar liefst drie maal toe tegen heeft gestemd als Democratische Senator, maar eenmaal voor het oog van de wereld zijn handtekening moest zette. Waarom vertellen dat er meer minderheden in de republikeinse partij actief zijn in de hoogste posities, in vergelijking tot de Democratische partij, de eerste hoogste posities binnen ene regering werden vervuld in Republikeinse regeringen, zoals ook de hoogste functies in het leger.

Waarom mensen de geschiedenis leren, als het zoveel lekkerder bekt om af te geven op die blanken en heel hard weg met ons te roepen. Wij mogen dan heel fout geweest zijn in het verleden, echter tot het niveau van de Afrikanen en moslims zijn wij nooit gezakt, niet alleen zijn wij eeuwen later begonnen we zijn ook eeuwen eerder gestopt, terwijl in enkele islamitische landen de slavernij nooit is vertrokken, verzwegen werd door de blanke elite en media, en met de mantel der liefde wordt bedekt door de VN, omdat het tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurd.

En ondertussen hebben we twee plaatsen op de aarde alwaar de ware islam zijn kop weer opsteekt, met alle onmenselijkheden van dien.

Maar waarom zou je als mens de geschiedenis willen kennen, dan kan je niet afgeven op de blanken, je kan niet afgeven op Israël, eigenlijk kan je niet meer afgeven op alles waar het vrije westen voor staat.

Zoals Lange Jan zich belachelijk maakte met zijn uitspraak dat de VOC mentaliteit gelijkstaat aan slavenhandel, terwijl dit nooit de VOC is geweest, maar ja je bent nu eenmaal geen linksche goedmensch als je verzwijgt of zelfs niet weet dat dit de WIC was. Weet je dat we dan kan je niet meer tegen al het goede dat onze geschiedenis heeft gebracht aanschoppen.

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x