Financieel

Grootste banken leggen laatste hand aan plan bij faillissement

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vijf van de grootste Amerikaanse banken leggen de laatste hand aan een crisisplan als onderdeel van een overheidsmaatregel die ze kan verplichten hun complexe operaties te ontrafelen. Dat meldt Reuters.

Ze moeten hun plannen uiterlijk voor 1 juli indienen bij beleidsmakers. Het doel is om een einde te maken aan de uitkoop van falende banken door de regering.

De plannen kunnen tot wel 4000 pagina’s bevatten. Omdat beleidsmakers banken opdracht kunnen geven om dochtermaatschappijen te verkopen wanneer ze niet met een uitvoerbaar plan komen worden zelfs gezonde instellingen gedwongen hun complexe wereldwijde operaties uit de doeken te doen.

Volgens ingewijden zullen JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley als eerste hun plannen indienen bij beleidsmakers van de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Groot-Brittannië

De vijf financiële zwaargewichten weigerden hun plannen met Reuters te delen. In Groot-Brittannië en andere grote landen wordt gewerkt aan gelijksoortige plannen voor de grote banken die daar zijn gehuisvest.

Te midden van de plannen werd bekend dat JPMorgan Chase mogelijk een verlies van acht tot negen miljard dollar lijdt als gevolg van een mislukte strategie voor risicovolle beleggingen.

Als de uitgebreide plannen werken zoals gehoopt worden grote banken minder gevaarlijk voor het volk en kunnen beleidsmakers falende instellingen failliet laten gaan zonder dat ze de economie schade toebrengen.

Tijdens een congressionele hoorzitting eerder deze maand zei algemeen directeur van JPMorgan Jamie Dimon dat het crisisplan van zijn bank laat zien hoe het omvallen van JPMorgan niet nadelig zou uitpakken voor de belastingbetaler.

Soms bestaat een grote bank uit vele duizenden rechtspersonen die de voorstellen tot het opsplitsen van de corporaties tegenhouden.

Of de Federal Reserve en de FDIC, een nationale instelling die belast is met de garantie van banktegoeden, daadwerkelijk beperkingen zullen opleggen aan banken moet nog blijken.

Sommigen zijn bezorgd dat de plannen zo uitgebreid en complex zullen worden dat ze medewerkers van de betrokken agentschappen gaan overweldigen. Maar dat de plannen in de maak zijn is al vooruitgang, aldus Richard Herring van de Universiteit van Pennsylvania.

Twee manieren

Banken en beleidsmakers moeten faillissementen nu op twee verschillende manieren gaan bekijken. Enerzijds kunnen faillissementsrechters met banken onderhandelen over hun schuldeisers. Deze methode is opgenomen in het crisisplan dat voor 1 juli moet worden ingediend. Er moet onder meer in staan hoe het faillissement van dochterondernemingen is geregeld.

Anderzijds is er een nieuwe regeling waarbij de FDIC het heft in eigen hand kan nemen om een financiële reus uit te schakelen. Deze methode biedt meer bewegingsruimte dan is toegestaan in faillissementsrechtbanken, maar maakt ook gebruik belangrijke informatie uit het crisisplan, zoals waar bijvoorbeeld onderpand kan worden gevonden.

Negen banken moeten hun plannen voor 1 juli indienen, waaronder vijf in de Verenigde Staten en vier in andere landen. De namen van de negen banken zijn niet door de toezichthouders genoemd.

Andere grote banken hebben tot juli en december volgend jaar om hun plannen op te stellen, aldus de FDIC. Uiteindelijk wordt van 124 banken verwacht dat ze een crisisplan indienen. In de Verenigde Staten bevinden zich in totaal 7300 banken.

Persberichten

Als de banken geen uitvoerbaar crisisplan indienen kunnen beleidsmakers de banken verplichten bedrijven van de hand te doen.

De regels voor het opstellen van de plannen beslaan 74 pagina’s. De plannen die de banken uiteindelijk opstellen kunnen gemakkelijk een boekwerk van 2000 tot 4000 pagina’s gaan vormen. Er kunnen bijvoorbeeld persberichten in staan die beschrijven hoe de banken een eventueel faillissement zouden aankondigen.

Volgens schattingen gaat het de 124 banken 1,3 miljoen werkuren kosten om de voorlopige plannen te schrijven. Daarna neemt het bij elkaar 267.544 werkuren in beslag om de plannen bij te houden. Een 40-urige werkweek van één werknemer komt neer op 2080 werkuren per jaar.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
c r
c r
10 jaren geleden

kan me goed zijn als ze maar niet de kleine bedrijven aan pakken het komt ook door de grote bedrijven zij moeten geen of weinig geld betalen aan belastingen …daar zal ook onderzoek moeten gebeuren ..en 1 juli dit is wel snel of dit goed gaat komen ????

mb
mb
10 jaren geleden

Hoe van de schulden afkomen en toch het systeem in stand houden. Reken maar dat de plannen allang in de maak zijn.

San
San
10 jaren geleden

KLABAM!

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

Een bank is feitelijk een bedrijf, waarbij als het misgaat de burger voor het failliet gaan opdraait.Welk ander bedrijf heeft een dergelijke privilege????GEEN!!!!Dus wat is een bank voor ons???De graaimachine!!!!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

11
0
We lezen graag je reactie!x