Binnenland

Artsen uiten felle kritiek op ethicus die vaccineren morele plicht noemt: ‘Werkelijk schandalig’

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gert van Dijk, ethicus bij artsenfederatie KNMG en het Erasmus MC, schrijft in een column voor de website van de KNMG dat hij straks vooraan zal staan als er een veilig en effectief coronavaccin beschikbaar komt. “Door mijzelf openlijk te laten vaccineren, geef ik ook een signaal af aan mensen die daarover twijfelen, in de hoop dat zij mijn voorbeeld volgen.”

De vraag die volgens hem de komende periode zal gaan spelen, is of mensen die zich bewust niet laten vaccineren, daarvan ook consequenties moeten dragen. “Eerlijk gezegd denk ik dat dat voor medewerkers in de zorg onvermijdelijk is,” schrijft de ethicus. Als werknemer in de zorg heb je immers de professionele plicht om zoveel mogelijk te voorkomen dat je de mensen besmet voor wie je zorgt, zegt hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Het zou me niet verbazen als ook deze reactie, van een huisarts, weer eens verwijderd wordt

Het regent kritische reacties op de column van Van Dijk. Zo schrijft oogarts Hans Ligtvoet: “Wel knap van u dat u het Erasmus MC zo heeft kunnen foppen om uw mening te accepteren, maar bij mij lukt dat niet. De weerstand van het gezonde verstand is te groot. Uw bijdrage splijt de samenleving, want er kan geen samen meer zijn indien geen vaccinatie voor eenieder. Geen samen is geen samenleving. Wanneer gaat u met pensioen eigenlijk? Want dat wordt hoog tijd. Uw bijdrage voegt niets toe. Is schadelijk bovendien.”

“Werkelijk schandalig dat de heer Van Dijk, nota bene een ethicus op dit platform, met een dergelijk standpunt naar buiten kan treden. Hij heeft er werkelijk niets van begrepen,” reageert huisarts J. Luijendijk. De coronamaatregelen noemt Luijendijk ‘in overgrote mate zinloos en destructief’. “Totale waanzin is het. En in dat laatste kader zou het me niet verbazen als ook deze reactie, van een huisarts, weer eens verwijderd wordt. Want tja, censuur is inmiddels ook volstrekt normaal in dit land.”

Ik vind de kwaal niet erg indrukwekkend. Ik heb veel patiënten ermee gezien

“Met dit stuk geeft u er blijk van zowel als arts als als ethicus geen knip voor de neus waard te zijn. Een niet-gevaccineerd iemand kan alleen een niet-gevaccineerd iemand besmetten. Wordt een patiënt in uw ziekenhuis derhalve besmet door een medewerker, dan betreft dit TWEE personen die er ZELF voor gekozen hebben niet te vaccineren, en daar de consequenties van te dragen,” zegt huisarts Brinkema. De huisarts wijst verder op deze Kamerbrief van minister Hugo de Jonge waarin duidelijk vermeld staat dat het coronavaccin een risico is.

Huisarts E.B. van Veen heeft twee opmerkingen. Eén: het middel is een nieuw RNA-vaccin, dat veranderingen in het genoom, dus in het DNA, van de mens zou kunnen geven. Met op de lange termijn effecten die wij nu nog niet kunnen voorzien. En twee: “Ik vind de kwaal (Covid-19) niet erg indrukwekkend. Ik heb veel patiënten ermee gezien. Geen één is eraan overleden, ook hoogbejaarde mensen niet. De IFR ligt rond de 0,23% en bij mensen onder de 70 jaar zelfs veel lager, 0,05%. Wat mij betreft gaan we per direct terug naar normaal.”

Update: de KNMG heeft de reacties inmiddels uitgeschakeld.

[KNMG]

4.8 75 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

71 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paul
Paul
3 jaren geleden

En wederom wordt er van uitgegaan dat een vaccinatie asymptomatische besmettingen voorkomt. Terwijl dat helemaal niet zo is. Die vaccins bestrijden alleen de symptomen… 90%effectief: waartegen?
100% veilig : maar staatsgeheim wat er precies in zit….
Mensen die al immuun zijn,.: toch vaccineren… Ga eens heel snel opdonderen met deze onzin. Wie denken ze wel niet dat ze zijn

Henk
Henk
3 jaren geleden

hij schrift vooraan te staan bij “veilig en effectief coronavaccin”.
Dat is niet onethisch, maar het is verstandig op op een veilig en effectief vaccin te wachten.
Duurt nog wel een jaartje of tien denk ik.

Typisch ook weer zo’n volksverlakker. Suggereren dat hij binnenkort een vaccin gaat halen dat niet meer is dan een experiment en suggereren dat het veilig is, maar onderwijl eigenlijk zeggen dat hij helemaal niks gaat halen.

Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
3 jaren geleden

Het is in nederland altijd je goed recht geweest om vaccinatie te weigeren.
Ik vind het wel zo dat je niet voor anderen mag weigeren wat veel fundamentalistische christenen met hun kinderen doen.
In dezelfde redenatie kan je dus ook niet anderen opleggen het wel te doen.
Zeker als het gaat om een onnozel kwaaltje als corona. Kijk naar de statistieken van het cbs. Dit jaar evenveel overlijdens als vorig jaar, gecorrigeerd voor bevolkingsaantal.
Corona is een machtsmiddel en het verbaast me in hoge mate dat iemand die slim genoeg is om ethicus te worden dit niet doorziet en tevens de mensonterende lockdown maatregelen voor het gemak maar even vergeet. In één ding hadden ze dan wel gelijk, soms tast corona de hersens aan. Dat is in deze duidelijk het geval.
Ethicus? Mijn achter uitgang, inleveren die titel.

koddebeier
koddebeier
3 jaren geleden

Waar bemoeid die rat zich mee !

Back to top button
71
0
We lezen graag je reactie!x