Mens en Dier

De bacterie die het gouden ei legt

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op aarde komt een bacterie voor die opgelost goud verandert in microscopische goudklompjes, zo hebben wetenschappers zondag gezegd.

Chemici hebben zich lange tijd afgevraagd waarom Delftia acidovorans vaak op kleine goudklompjes wordt gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Wetenschappers speculeerden dat het organisme de deeltjes maakt van goudionen die zijn opgelost in water. Het was nog een raadsel hoe D. acidovorans dit voor elkaar krijgt omdat goud in opgeloste vorm een giftige uitwerking heeft op het organisme.

Goudwinning

Volgens Canadese onderzoekers scheidt de microbe een molecuul uit dat het organisme beschermt en de giftige ionen in deeltjes verandert. De studie is verschenen in het tijdschrift Nature Chemical Biology.

Het molecuul, dat de onderzoekers delftibactin A hebben gedoopt, verandert opgelost goud in minuscule gouddeeltjes met een vaste vorm die bovendien onschadelijk zijn voor het organisme.

Coauteur Nathan Magarvey van de McMaster University in Ontario zei dat de studie niet is gedaan om aan te tonen of het al dan niet haalbaar is om de bacteriën te gebruiken bij de goudwinning in een laboratorium. Hij voegde toe dat het wel mogelijk is.

Onzichtbaar

Uit eerder onderzoek bleek dat een andere bacterie die wordt gevonden op goud, Ischiadicus metallidurans, de giftigheid omzeilt door de ionen in zijn cellen op te slaan.

Bacteriën hebben sommige metalen nodig om te groeien, terwijl andere soorten giftig voor ze zijn. Het opgeloste goud, onzichtbaar in een glas water, kan in de oceaan, grondwater en andere natuurlijke bronnen worden gevonden.

Magarvey zei dat D. acidovorans wellicht verantwoordelijk is voor goudklompjes die onder meer in rivieren worden gevonden. De bacterie wordt niet alleen aangetroffen op goud, maar ook in de bodem en het water. Het is nog onduidelijk waar de microbe zich mee voedt.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mevrouw S.
mevrouw S.
11 jaren geleden

Nou ja zeg, als ze goud kunnen ‘kweken’ is straks het probleem van de verdwenen (lees gestolen) goudvoorraden van de diverse landen ook weer opgelost. Hoeven die slimme gevallen (lees illuminatie) weer niet ter verantwoording te worden geroepen. Immers als je het zo kan vermeerderen is het niets meer waard. Net als onze papieren biljetjes. Ben benieuwd wat ze dan weer gaan verzinnen.

mark
mark
11 jaren geleden

Denk eerder dat dit weer zo onzin onderzoek is.
Meer om onrust te stoken.

Oh en als het echt is dan zijn ze wel heel erg dom om dit naar buiten te brengen, kunnen ze aardig wat mee verdienen dan.

days of our lives
days of our lives
11 jaren geleden

[quote name=”mevrouw S.”]Nou ja zeg, als ze goud kunnen ‘kweken’ is straks het probleem van de verdwenen (lees gestolen) goudvoorraden van de diverse landen ook weer opgelost. Hoeven die slimme gevallen (lees illuminatie) weer niet ter verantwoording te worden geroepen. Immers als je het zo kan vermeerderen is het niets meer waard. Net als onze papieren biljetjes. Ben benieuwd wat ze dan weer gaan verzinnen.[/quote]

Er wordt geen goud gecreëerd, het is een conversie van goudionen terug naar vaste vorm. Dat vloeibare goud is vast geweest.

Ik herinner me vroeger op school een soortgelijk proefje te hebben gedaan met koper. Het lost op, en na wat behandelingen met andere stoffen en in aanraking met een spijker keert het koper weer terug.
http://www.scholieren.com/proef/614

Goud is geen metaal wat op onze wereld is ontstaan (kan slechts onder hoge druk en temperatuur, supernova’s van sterren spuwen het uit), dus productie van goud door een bacterie zou revolutionair zijn.

Plien
Plien
11 jaren geleden

#3 days of our lives 04-02-2013 21:00

Zag onlangs een filmpje op Youtube dat iemand had ontdekt dat op Mars goud was te zien maar door de NASA weggegomd was.
Na het lezen van jou comment dacht ik tja, het zou zomaar kunnen dat er goud aan de oppervlakte ligt op Mars.
Vandaar dat er misschien ruimtewapens moeten komen wellicht?? Carol Rossin (Youtube) vertelde iets toch.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x