Homepagina » Mens en Dier » De bacterie die het gouden ei legt
De bacterie die het gouden ei legt

De bacterie die het gouden ei legt

Op aarde komt een bacterie voor die opgelost goud verandert in microscopische goudklompjes, zo hebben wetenschappers zondag gezegd.

Chemici hebben zich lange tijd afgevraagd waarom Delftia acidovorans vaak op kleine goudklompjes wordt gevonden.

Wetenschappers speculeerden dat het organisme de deeltjes maakt van goudionen die zijn opgelost in water. Het was nog een raadsel hoe D. acidovorans dit voor elkaar krijgt omdat goud in opgeloste vorm een giftige uitwerking heeft op het organisme.

Goudwinning

Volgens Canadese onderzoekers scheidt de microbe een molecuul uit dat het organisme beschermt en de giftige ionen in deeltjes verandert. De studie is verschenen in het tijdschrift Nature Chemical Biology.

Het molecuul, dat de onderzoekers delftibactin A hebben gedoopt, verandert opgelost goud in minuscule gouddeeltjes met een vaste vorm die bovendien onschadelijk zijn voor het organisme.

Coauteur Nathan Magarvey van de McMaster University in Ontario zei dat de studie niet is gedaan om aan te tonen of het al dan niet haalbaar is om de bacteriën te gebruiken bij de goudwinning in een laboratorium. Hij voegde toe dat het wel mogelijk is.

Onzichtbaar

Uit eerder onderzoek bleek dat een andere bacterie die wordt gevonden op goud, Ischiadicus metallidurans, de giftigheid omzeilt door de ionen in zijn cellen op te slaan.

Bacteriën hebben sommige metalen nodig om te groeien, terwijl andere soorten giftig voor ze zijn. Het opgeloste goud, onzichtbaar in een glas water, kan in de oceaan, grondwater en andere natuurlijke bronnen worden gevonden.

Magarvey zei dat D. acidovorans wellicht verantwoordelijk is voor goudklompjes die onder meer in rivieren worden gevonden. De bacterie wordt niet alleen aangetroffen op goud, maar ook in de bodem en het water. Het is nog onduidelijk waar de microbe zich mee voedt.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • mevrouw S. schreef:

  Nou ja zeg, als ze goud kunnen ‘kweken’ is straks het probleem van de verdwenen (lees gestolen) goudvoorraden van de diverse landen ook weer opgelost. Hoeven die slimme gevallen (lees illuminatie) weer niet ter verantwoording te worden geroepen. Immers als je het zo kan vermeerderen is het niets meer waard. Net als onze papieren biljetjes. Ben benieuwd wat ze dan weer gaan verzinnen.

  0 likes
 • mark schreef:

  Denk eerder dat dit weer zo onzin onderzoek is.
  Meer om onrust te stoken.

  Oh en als het echt is dan zijn ze wel heel erg dom om dit naar buiten te brengen, kunnen ze aardig wat mee verdienen dan.

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”mevrouw S.”]Nou ja zeg, als ze goud kunnen ‘kweken’ is straks het probleem van de verdwenen (lees gestolen) goudvoorraden van de diverse landen ook weer opgelost. Hoeven die slimme gevallen (lees illuminatie) weer niet ter verantwoording te worden geroepen. Immers als je het zo kan vermeerderen is het niets meer waard. Net als onze papieren biljetjes. Ben benieuwd wat ze dan weer gaan verzinnen.[/quote]

  Er wordt geen goud gecreëerd, het is een conversie van goudionen terug naar vaste vorm. Dat vloeibare goud is vast geweest.

  Ik herinner me vroeger op school een soortgelijk proefje te hebben gedaan met koper. Het lost op, en na wat behandelingen met andere stoffen en in aanraking met een spijker keert het koper weer terug.
  http://www.scholieren.com/proef/614

  Goud is geen metaal wat op onze wereld is ontstaan (kan slechts onder hoge druk en temperatuur, supernova’s van sterren spuwen het uit), dus productie van goud door een bacterie zou revolutionair zijn.

  0 likes
 • Plien schreef:

  #3 days of our lives 04-02-2013 21:00

  Zag onlangs een filmpje op Youtube dat iemand had ontdekt dat op Mars goud was te zien maar door de NASA weggegomd was.
  Na het lezen van jou comment dacht ik tja, het zou zomaar kunnen dat er goud aan de oppervlakte ligt op Mars.
  Vandaar dat er misschien ruimtewapens moeten komen wellicht?? Carol Rossin (Youtube) vertelde iets toch.

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”Plien”]#3 days of our lives 04-02-2013 21:00

  Zag onlangs een filmpje op Youtube dat iemand had ontdekt dat op Mars goud was te zien maar door de NASA weggegomd was.
  Na het lezen van jou comment dacht ik tja, het zou zomaar kunnen dat er goud aan de oppervlakte ligt op Mars.
  Vandaar dat er misschien ruimtewapens moeten komen wellicht?? Carol Rossin (Youtube) vertelde iets toch.[/quote]

  Ik weet niets van goud wat op een foto is weggehaald (moeilijk te bewijzen ook, en het is niet waarschijnlijk dat dit aan de oppervlakte ligt, aangezien alles bedekt is met stof), maar het ligt wel voor de hand dat als op onze aarde goud, zilver, radioactieve materialen e.d. is neergekomen, dat dat voor veel andere (zo niet alle) hemellichamen in ons zonnestelsel geldt.

  Het zou voor onze economie en de goudstandaard zeer ongewenst zijn als er goud wordt geïmporteerd. Ik kan meegaan in je redenatie dat dat een reden kan zijn om geen grondstoffen te ontginnen op andere planeten, alhoewel ik denk dat dat in de (verre) toekomst toch wel zal gebeuren.

  0 likes
 • Plien schreef:

  Ik heb het filmpje even opgezocht.
  Dat goud niet aan de oppervlakte zou kunnen liggen is nog maar de vraag aangezien er ook een planeet ontdekt is die uit diamant bestaat.

  http://www.youtube.com/watch?v=URZTJmQlObE

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”Plien”]Ik heb het filmpje even opgezocht.
  Dat goud niet aan de oppervlakte zou kunnen liggen is nog maar de vraag aangezien er ook een planeet ontdekt is die uit diamant bestaat.

  http://www.youtube.com/watch?v=URZTJmQlObE%5B/quote%5D

  Diamant is geen metaal, maar samengeperste koolstof, wat op onze aarde (en wellicht ook op andere planeten of manen in ons zonnestelsel) wordt geproduceerd. Het komt naar boven door vulkanische activiteit of bij verschuivende aardplaten. Die planeet, waarvan gedacht wordt dat-ie uit diamant bestaat, heeft door hoge temperatuur, hoge zwaartekracht en de samenstelling van het materiaal een optimale omgeving om diamant te produceren, maar dan wel in vloeibare vorm.

  Goud (en andere edelmetalen) wordt enkel geproduceerd door kernfusie, daarvoor zijn de grootste kernreactor op aarde en al onze planeten te klein. Het kan alleen in grote sterren plaatsvinden, en dan nog in de laatste levensfase van die ster. Zelfs onze zon is zeer waarschijnlijk te klein om goud te maken als hij is opgebrand (over ca. 5 miljard jaar). Het goud wat op andere planeten ligt, zal er door meteorietinslagen zijn gekomen, en dus in de planeetkorst gedrukt. Je hebt gelijk dat goud wel aan het oppervlak kan liggen, maar dan betreft het kleine deeltjes die verstuiven over het oppervlak. Stof van andere meteorietinslagen zullen het grotendeels bedekken.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  maan

  Er is beslist iets gaande op de maan, maar wat?

  Midden in de coronacrisis heeft de regering-Trump ...

  fbi

  FBI-agent die e-mails Hillary Clinton ontdekte moest computer wissen

  FBI-agent John Robertson, de man die e-mails ...

  >