Homepagina » Financieel » Voeren we geen klap meer uit bij een basisinkomen? Dit onderzoek geeft het antwoord en laat zien wat er gebeurt
Voeren we geen klap meer uit bij een basisinkomen? Dit onderzoek geeft het antwoord en laat zien wat er gebeurt

Voeren we geen klap meer uit bij een basisinkomen? Dit onderzoek geeft het antwoord en laat zien wat er gebeurt

Kan het basisinkomen een einde maken aan alle uitkeringen, toeslagen en kortingen? In Nederland wordt in enkele gemeentes gewerkt aan een experiment en in Finland loopt al een proef.

Tegenstanders van het basisinkomen zijn bang dat mensen minder zullen gaan werken als ze iedere maand een vast bedrag gestort krijgen.

Iran is al een stap verder en daar zeggen onderzoekers dat mensen die elke maand gratis geld krijgen in sommige gevallen juist meer gaan werken.

Geen uitstroom

In 2011 werden in het land een aantal subsidies vervangen door een basisinkomen. Vervolgens is gekeken of dat heeft geleid tot ingrijpende veranderingen.

Uit het onderzoek is gebleken dat er geen bewijs is dat mensen hun baan opzeggen als ze een basisinkomen krijgen.

“Uit onze gegevens blijkt dat er geen uitstroom is geweest op de arbeidsmarkt. Er werd niet minder gewerkt en niet minder gezocht naar banen,” zeggen economen Djavad Salehi-Isfahani en Mohammad H. Mostafavi-Dehzooei.

Opleiding

Volgens de economen is het ook niet zo dat de armste 40 procent minder is gaan werken.

Alleen twintigers werkten iets minder, maar dat komt volgens de onderzoekers doordat jongeren het extra geld gebruikten voor een opleiding.

Meer

Pakketbezorgers en andere dienstverleners gingen juist meer werken, mogelijk omdat ze door het extra inkomen kans zagen om hun eigen bedrijf uit te breiden.

De Iraanse studie laat zien dat het basisinkomen mensen motiveert om hun horizon te verbreden en er niet toe leidt dat ze geen klap meer uitvoeren.

[Business Insider]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • P.D schreef:

  Ik denk dat de mensheid NET GEMOTIVEERD WORDT. Ik ben afgekeurd, doe NU een 4 jarige opleiding. Geen hulp of ondersteuning van de overheid, geen ondersteuning van het UWV die werken alleen maar tegen. Ze verlegen de mogelijkheden van iemand totaal niet. Alles moet in hokjes en volgens hun visie, ook al krijg je een diploma en kun je het werk tot je 80 blijven doen ook al kom ik in een rolstoel terecht. Want die mogelijkheid heb ik met mijn ziekte. Als er een basis inkomen is dan is de DRUK VAN DE KETEL. Je kunt dan gewoon je ding doen, in plaats de regels en wetten te volgen wat een hoop energie kost. Zo heb je de energie om de dag weer vrolijk te starten. JE KIEST NIET OM IN DE WW, OF WIA OF IVA TE KOMEN= HET OVERKOMT JE.

  28 likes
  • Ikke schreef:

   Ik ben ook afgekeurd en zou soms best wat willen ondernemen maar bij alles word je gestraft door het UWV.
   Mijn premievrije pensioenopbouw wil ik ook niet ingevaar brengen, ik heb 6000euro moeten betalen om die te verkrijgen.

   2 likes
  • Wim schreef:

   Daar gaat het om de druk op de ketel. Wees vrijdenkend en doen.

   0 likes
  • Johan schreef:

   Neen inderdaad men kiest er niet voor maar je wordt wel des te harder bekeken als of je er wel voor kiest. Meen best aan dat het basis inkomen een verlichting zou zijn zeker als het onvoorwaardelijk, dus niet in handen van de gevestigde politiek of soort gelijken hoop dat het er kolt en dat vele mensen in verschillende gevallen het beter krijgen

   0 likes
 • Zonnemax schreef:

  Je visie op maatschappij en je medemens is wel erg bekrompen als je denkt dat mensen alleen werken omdat ze er geld voor krijgen. Dat zegt veel over degene die zo denkt.

  Kijk bijvoorbeeld naar het Win for life programma in België. Daar blijkt dat deze mensen juist veel meer gaan werken (en maatschappelijk ook nog effectiever).

  Het onvoorwaardelijk basisinkomen dat meebeweegt met de inflatie en deflatie is een groot succes!

  4 likes
 • Zonnemax schreef:

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen dat de basisbehoefte dekt en meebeweegt met de inflatie/deflatie bleek de haalbare oplossing sociaal rechtvaardige oplossing voor de enorme productiviteitstijgingen versus werkeloosheid! Dit universele mensenrecht is mogelijk geworden door het werk van onze ouders en ouders voor hen.

  Tegenstanders komen met de volgende opmerkingen:
  1. Als de overheid het basisinkomen verstrekt, krijgt “de overheid” nog meer macht en worden “wij” nog meer “slaven” van de overheid.
  –> Hoe is het nu dan geregeld?
  2. De overheid is corrupt. Als de overheid er niet meer is, kan iedereen voor zichzelf zorgen zonder bemoeizuchtige overheid. Fijn toch?
  –> Een overheid is er om collectieve regelingen mogelijk te maken. Een wereld zonder enige collectiviteit is een utopie
  3. Basisinkomen is onbetaalbaar. Dat is gewoon “common sense”.
  –> OBI is goed betaalbaar. Zie ook eerdere links. En buiten de kaders: We zijn makkelijk in staat met elkaar voldoende te produceren voor de invulling van de basisbehoeften en deze goed te verdelen. Zie ook: Steady State Economy
  4. Gij zult werken! Niet werken betekent geen brood op de plank, zo simpel is dat. Een dier moet ook doden om te eten. We zijn primaten.
  –> De middeleeuwen zijn voorbij. Het tijdperk van Aquarius ontstaat
  5. Het basisinkomen wordt betaald van “mijn” geld. Anderen geld “geven” dat betekent bij mij geld “roven”. Conclusie: “De overheid rooft!”
  –> Het is niet “hebben” en “geven”. Het is samenwerken en verdelen
  6. Basisinkomen = Gratis geld zonder tegenprestatie? Dat is onmogelijk.
  –> Productiviteit en techniek is voldoende hoog om de basisbehoeften met elkaar in te vullen
  7. Mensen worden lui als ze een basisinkomen krijgen. Mensen zullen niet meer willen werken. Wie haalt nog mijn vuilnis op, wie maakt mijn WC schoon?
  –> Oordelen over anderen zegt wat over jezelf. Als er niemand is om het voor je te doen dan doe je het zelf, je betaalt er meer voor of je automatiseert het.

  8. Het idee van het basisinkomen is al zeker 200 jaar oud, het is er nooit gekomen. En daarom komt het er nooit.
  –> Door dergelijke dooddoeners ontstaan er nooit nieuwe initiatieven
  9. Basisinkomen, dat is communisme. Het communisme is failliet gegaan.
  –> Het is ingebed in de grondwet en een samenleving gebaseerd op trias politica. Daarnaast blijft marktwerking bestaan, niets communisme dus
  10. Basisinkomen is voor iedereen. Dat is niet eerlijk, het moet alleen naar “de armen” gaan. “De rijken” kunnen wel voor zichzelf zorgen.
  –> IEDEREEN. Dus niet in hojes en groepen denken
  11. Er zijn teveel mensen op aarde om ze allemaal een goed leven te geven. De aardse hulpbronnen raken dan zeer snel uitgeput.
  –> Onzinnige redenatie
  12. De “werkende” bevolking moet de “luilakken” financieren. Dat is moreel verwerpelijk.
  –> Oordelen over anderen, zegt wat over jezelf. Ieder type mens komt voor. Dat is nu zo en ook als het Onvoorwaardelijk Basisinkomen er is.

  Als de politieke wil er is, kan het basisinkomen snel ingevoerd worden.
  Hoe langer je erover nadenkt, het basisinkomen is een belangrijk instrument om de sociale en economische problemen in NL en de EU aan te pakken.
  Betaalbaar is het zeker: We zijn met zijn allen eenvoudig in staat de benodigde basisbehoeften te produceren en te verdelen. Techniek en productiviteit wordt dan ingezet ten dienste van iedere individuele mens.

  Er zijn al aardig wat onderzoeken gedaan. Zie:
  – Forget, E. L. (2011). The Town With No Poverty. Using Health Administration Data To Revisit Outcomes of a Canadian Guaranted Annual Income Field Experiment. University of Toronto Press: Toronto.
  of bij Londense zwervers:
  – Hough, J. en Becky, R.(2010). Providing personalised support to rough sleepers An evaluation of the City of London pilot. Joseph Rowntree Foundation: York.
  Ook in andere landen wordt het gedaan. Correspondent heeft er een mooi artikel over geschreven.
  https://decorrespondent.nl/10/Waarom-we-iedereen-gratis-geld-moeten-geven/384450-0b1c02bd

  Fijne dag allemaal!
  Verdiep je in het onderwerp alvorens te reageren.

  7 likes
 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Als GELD een basis moet zijn voor ons leven onderhoud moet men ook kunnen denken dat we een wereld zonder geld kunnen hebben. Geld maar ook uw contract voor uw baan is slavernij maar het bewustzijn is nog niet zover dat mensen dit VANZELF gaan inzien. Het idee moet nog gebracht worden en zelfs dan is het gevoel van dat idee er nog steeds niet.

  Oef word dit begrepen?

  3 likes
  • M.. schreef:

   Shhht, zover zijn de meeste mensen nog niet ;-). Het collectief bewustzijn heeft meer tijd om zich aan te passen aan de ‘groeipijntjes’. Op individueel vlak zijn er verschillen in bewustzijnsniveau. Het ene kind leert bijvoorbeeld ook sneller lopen en praten dan een ander kind.
   Verandering in de wereld gebeurt op een snelheid die de meeste mensen kunnen bijbenen. Geef het tijd. Bekeken vanuit het groter geheel gaan de veranderingen behoorlijk snel. Geef het nog 10 jaar en we leven in een geheel nieuw tijdperk. De rest volgt vanzelf.

   0 likes
   • Tinus Blaaskaak schreef:

    @M..

    Ja ik denk wel eens een balletje op te gooien maar het werkt niet omdat de eigen wereld van het volk nog steeds geheel leidend is. Ik denk dat die eigen wereld eerst doorbroken moet worden. Ik ben inmiddels ook gaan inzien dat het uit hunzelf moet komen, voorzeggen helpt geheel niet omdat hun eigen wereld je dan een wijsneus of betweter vind. Die 10 jaar ben ik het niet mee eens omdat ik het wel weet:))

    1 likes
   • an argie schreef:

    @M,

    Het ligt aan ONS wat voor een nieuwe wereld dit is:
    a: Mensen zullen worden gemicrochipped, gemonitord, gecontroleerd en heropgevoed in een nieuw globaal systeem. Bestaande talen, culturen, religies, gewoonten en het meeste van het blanke ras zal wegsmelten in één enkel wereldsysteem; een globale smeltkroes. (Het Von Coudenhove-Kalergi plan)

    Welkom bij de New World Order; een communistische corporocratische wereld die wordt bestierd door conglomeraten en bankiers, zonder rechten voor burgers (slaven) die 24-uur / dag in de gaten worden gehouden (1984 in het kwadraat)

    b: Een wereld met recht op zelfbeschikking, soevereiniteit en respect voor de aarde.

    We zijn in de eindfase beland. Er is geen weg terug. TENZIJ er ter elfder ure een miraculeuze herontwaking van de mensheid is zullen de schapen krijgen wat ze verdienen.

    1 likes
    • faye schreef:

     Vandaar dat ze Trump zo wanhopig hard bestrijden, omdat er geen weg meer terug is hahaha!! ze zijn als de dood dat hij met hun aantoonbare walgelijke wandaden naar buiten gaat komen.
     En hij gaat er mee naar buiten komen.
     Iedereen zal zien hoe volslagen gestoord ze zijn.
     Zeg maar dag met je handje tegen de NWO.

     0 likes
 • densie schreef:

  het onder druk staan maakt mensen ziek…ja
  angst in de basis…
  als je je veilig voelt door een basisinkomen, gaat alles stromen…
  elk mens is creatief, en dat mag er dan helemaal ZIJN!
  Of je dan verder bij een baas wilt werken, of je eigen zaak wilt opbouwen…
  heerlijk, vrijheid, geen bemoeienis vanuit de overheid, instanties en regels…

  Eutopia?

  Iran, o.a. mooi voorbeeld…
  en daarbij, de banken die nog niet onder invloed staan van (!!!)
  Geen rente betalen voor een lening…da’s pas je ware…

  namaste

  2 likes
 • animous schreef:

  er zit zeker wel wat in, in dat basisinkomen maar denk dat het nog wel 30 jaar duurt voor het ingevoerd gaat worden..ik geloof zeker wel dat het gaat komen!!
  Ik zou eerst eens willen dat het rentesysteem afgeschaft wordt, bah.

  1 likes
 • Sebastiaan schreef:

  Het basisinkomen werkt dus (volgens Iran, kunnen we nog eens over discussiëren of Iran nou de beste bron is voor wetenschappelijke en maatschappelijke informatie).

  Bezorgers gingen zelfs meer werken, twintigers iets minder (op zich: prima).

  Maar: dat waren blijkbaar bezorgers met een eigen bedrijf. De vraag is wat er gebeurt met de “lagere” banen (vuilnisophaaldiensten, postbezorgers die gewoon in loondienst zouden werken…). Er zijn banen die geen mens vrijwillig zou doen, als zijn/haar opleiding en situatie er niet om vroeg, tenzij er geld (veel geld) tegenover staat.

  De “conclusie” zou dan ook moeten zijn: op kleine schaal getest is gebleken dat een aantal bevolignsgroepen (kleine zelfstandigen) meer werkten.

  0 likes
  • Zonnemax schreef:

   Het is zeer waarschijnlijk dat de “beloning voor arbeid” nogal zal veranderen. Misschien dat een manager van een gemeentelijke afdeling straks niet meer verdient dan de vuilnisophaler. Kwestie van vraag en aanbod, de mooie marktwerking..

   1 likes
   • Sebastiaan schreef:

    Marktwerking werkt prima, als er marktwerking is…
    Stel dat je prima kunt leven als manager van een gemeentelijke afdeling, warm (of koud) op een kantoortje.

    Wat is dan nog je incentive om stront te scheppen uit een verstopt riool? Omdat je dan “meer verdiend”? Maar het hele principe is toch dat mensen gaan doen wat ze leuk vinden, zonder economische motieven?

    Dan introduceer je dus weer economische motieven (Je verdient dan “meer”?) om iets goed te praten, terwijl mensen juist moeten gaan doen wat ze willen, neit wat ze moeten om meer geld te krijgen.

    0 likes
    • Zonnemax schreef:

     Er ontstaat juist voor het eerst een vorm van marktwerking omdat je niet meer werken voor een sober bestaan. Je bent daardoor niet verplicht ieder baantje aan te nemen dat door een werkgever bedacht wordt.

     Maar met z´n allen willen we wel graag schone straten, enzovoort. Dus zeker weten dat mensen dat (graag) willen doen, in welke vorm dan ook.
     En wellicht wordt dan de ene vorm van arbeid wat duurder als de andere, no problem.

     1 likes
 • an argie schreef:

  Het maakt niet uit wat voor een systeem er wordt gebruikt.
  Zo lang er niets gebeurt aan het huidige systeem van geldcreatie van de banken die rente over rente over rente over rente (compound interest of samengestelde rente) rekenen is ELKE economie op den duur gedoemd.

  Er zal steeds meer inflatie zijn (Kijk maar naar de inflatie over de afgelopen 100 jaar)
  De staatsschuld zal alleen maar groter worden
  De belastingen zullen alleen maar worden vergroot
  De arbeiders DIE HET WERK DOEN zullen alleen maar verder worden uitgebuit.

  Pas wanneer de bankiers de macht over de geldcreatie wordt ontnomen kan er worden overgegaan op iets anders. Voorbeelden te over in de geschiedenis, maar díe leer je niet in een opleiding.

  Pragmatisch:
  Herzie de grondwet dat de bankiers nooit meer de macht in handen krijgen over de geldcreatie. Hervorm de DNB (maak dit een publieke instelling i.p.v. een private onderneming) en laat de overheid RENTELOOS geld creëren voor PUBLIEKE doeleinden. Dan moet je eens zien waar een economie drie jaar later staat….

  O, en berecht de hele kliek meteen voor zaken als piramidesystemen, valsmunterij, roof, chantage, en zo ongeveer alles wat in het wetboek van strafrecht staat.

  2 likes
 • Kees Kerpels schreef:

  Is volgens velen de beste oplossing alle toeslagen verdwijnen en geen belasting over het opgebouwde pensioen zodat je ook dan nog een volwaardig leven hebt.

  1 likes
 • Het licht wint schreef:

  Een harmonische samenleving is iets wat elites absoluut niet willen.er moet altijd druk en dwang kunnen worden uitgevoerd op het volk.basisinkomen zal hier dan ook nooit komen!

  1 likes
 • Kippie schreef:

  Werkweek van 30 uur. Wie langer wil werken moet 80% belasting betalen over het meer gewerkte. Waarom wil een mens (met een goed inkomen) asociaal doen en langer werken? De een z’n werkverslaving moet geen oorzaak worden van de ander z’n werkloosheid.

  1 likes
 • lol schreef:

  Hier hetzelfde causaal verband als met ander ontwikkelingen in de maatschappij: gevolgen van successen in de maatschappij zijn omgekeerd evenredig aan de macht, machtswellust, corruptie, leugens, bedrog, diefstal, manipulatie, incompetentie…enz, van politici en bestuurders.
  Men weet ook wel dat een basisinkomen goed uitpakt, daarom wordt het verworpen, gelijk verkiezingen: hadden die toegevoegde waarde waren ze allengs afgeschaft/verboden.
  Daarom wil een overheid zich met zoveel mogelijk zaken bemoeien; wat de overheid aanpakt mislukt, en elke mislukking is hun wist
  Moet wel gezegd dat dit meer zegt over het ongelofelijke kutvolk dat wij met zijn allen vormen dan over het menselijk afval dat onze politiek en bestuur vormt

  0 likes
 • Herman Hummels schreef:

  Eigenlijk moet je het onvoorwaardelijke basisinkomen zien in context van een bredere maatschappijherziening.

  0 likes
 • leon*** schreef:

  natuurlijk blijven die mensen werken die aan die proef meededen , omdat ze weten dat het maar tijdelijk is.
  als ze hun baan hadden op gezegt, hadden ze daarna toch weer werk moeten gaan zoeken.

  en al die klote baantjes dan die nu worden gedaan met behoud van uitkering ?
  gaat de belasting dan ook verdwijnen of worden we dan drie dubbel genaaid.

  0 likes
 • Wim schreef:

  Alle rijkdommen van de wereld is voor de Mens.

  0 likes
  • densie schreef:

   de ‘wereld”bestaat niet…. er zijn meer wereldbeelden dan zandkorrels…

   de rijkdom komt van Moeder Aarde, die geplunderd wordt, uitgebuit…verkracht min of meer…

   waarom denk je dat ze zo schudt…de ZON (the Sun) vlammen werpt!

   wake up! toon dankbaarheid en leef minimalistisch…
   spullen spullen spullen…
   “welvaart”ziek

   namaste

   0 likes
 • Herman Hummels schreef:

  OK Ik begrijp het…

  0 likes
 • HendrikJan1 schreef:

  Gratis bestaat niet, dus uit welk potje komt deze basisuitkering.??

  0 likes
 • Bil schreef:

  De dag waarop dit ingevoerd wordt, is de dag waarop ik met werken stop.
  Wat een feest zou dat zijn!

  0 likes
 • x

  Check Also

  jensen

  Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

  Wat zijn de plannen voor de komende ...

  corona

  Nobelprijswinnaar onderzocht corona-besmettingen in 78 landen. Dit is zijn opmerkelijke conclusie

  Nobelprijswinnaar en biofysicus Michael Levitt deed een ...

  >