Financieel

Voeren we geen klap meer uit bij een basisinkomen? Dit onderzoek geeft het antwoord en laat zien wat er gebeurt

Help anderen door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kan het basisinkomen een einde maken aan alle uitkeringen, toeslagen en kortingen? In Nederland wordt in enkele gemeentes gewerkt aan een experiment en in Finland loopt al een proef.

Tegenstanders van het basisinkomen zijn bang dat mensen minder zullen gaan werken als ze iedere maand een vast bedrag gestort krijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Iran is al een stap verder en daar zeggen onderzoekers dat mensen die elke maand gratis geld krijgen in sommige gevallen juist meer gaan werken.

Geen uitstroom

In 2011 werden in het land een aantal subsidies vervangen door een basisinkomen. Vervolgens is gekeken of dat heeft geleid tot ingrijpende veranderingen.

Uit het onderzoek is gebleken dat er geen bewijs is dat mensen hun baan opzeggen als ze een basisinkomen krijgen.

“Uit onze gegevens blijkt dat er geen uitstroom is geweest op de arbeidsmarkt. Er werd niet minder gewerkt en niet minder gezocht naar banen,” zeggen economen Djavad Salehi-Isfahani en Mohammad H. Mostafavi-Dehzooei.

Opleiding

Volgens de economen is het ook niet zo dat de armste 40 procent minder is gaan werken.

Alleen twintigers werkten iets minder, maar dat komt volgens de onderzoekers doordat jongeren het extra geld gebruikten voor een opleiding.

Meer

Pakketbezorgers en andere dienstverleners gingen juist meer werken, mogelijk omdat ze door het extra inkomen kans zagen om hun eigen bedrijf uit te breiden.

De Iraanse studie laat zien dat het basisinkomen mensen motiveert om hun horizon te verbreden en er niet toe leidt dat ze geen klap meer uitvoeren.

[Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
P.D
P.D
6 jaren geleden

Ik denk dat de mensheid NET GEMOTIVEERD WORDT. Ik ben afgekeurd, doe NU een 4 jarige opleiding. Geen hulp of ondersteuning van de overheid, geen ondersteuning van het UWV die werken alleen maar tegen. Ze verlegen de mogelijkheden van iemand totaal niet. Alles moet in hokjes en volgens hun visie, ook al krijg je een diploma en kun je het werk tot je 80 blijven doen ook al kom ik in een rolstoel terecht. Want die mogelijkheid heb ik met mijn ziekte. Als er een basis inkomen is dan is de DRUK VAN DE KETEL. Je kunt dan gewoon je ding doen, in plaats de regels en wetten te volgen wat een hoop energie kost. Zo heb je de energie om de dag weer vrolijk te starten. JE KIEST NIET OM IN DE WW, OF WIA OF IVA TE KOMEN= HET OVERKOMT JE.

Zonnemax
Zonnemax
6 jaren geleden

Je visie op maatschappij en je medemens is wel erg bekrompen als je denkt dat mensen alleen werken omdat ze er geld voor krijgen. Dat zegt veel over degene die zo denkt.

Kijk bijvoorbeeld naar het Win for life programma in België. Daar blijkt dat deze mensen juist veel meer gaan werken (en maatschappelijk ook nog effectiever).

Het onvoorwaardelijk basisinkomen dat meebeweegt met de inflatie en deflatie is een groot succes!

Kees Kerpels
Kees Kerpels
6 jaren geleden

Is volgens velen de beste oplossing alle toeslagen verdwijnen en geen belasting over het opgebouwde pensioen zodat je ook dan nog een volwaardig leven hebt.

Zonnemax
Zonnemax
6 jaren geleden

Een onvoorwaardelijk basisinkomen dat de basisbehoefte dekt en meebeweegt met de inflatie/deflatie bleek de haalbare oplossing sociaal rechtvaardige oplossing voor de enorme productiviteitstijgingen versus werkeloosheid! Dit universele mensenrecht is mogelijk geworden door het werk van onze ouders en ouders voor hen.

Tegenstanders komen met de volgende opmerkingen:
1. Als de overheid het basisinkomen verstrekt, krijgt “de overheid” nog meer macht en worden “wij” nog meer “slaven” van de overheid.
–> Hoe is het nu dan geregeld?
2. De overheid is corrupt. Als de overheid er niet meer is, kan iedereen voor zichzelf zorgen zonder bemoeizuchtige overheid. Fijn toch?
–> Een overheid is er om collectieve regelingen mogelijk te maken. Een wereld zonder enige collectiviteit is een utopie
3. Basisinkomen is onbetaalbaar. Dat is gewoon “common sense”.
–> OBI is goed betaalbaar. Zie ook eerdere links. En buiten de kaders: We zijn makkelijk in staat met elkaar voldoende te produceren voor de invulling van de basisbehoeften en deze goed te verdelen. Zie ook: Steady State Economy
4. Gij zult werken! Niet werken betekent geen brood op de plank, zo simpel is dat. Een dier moet ook doden om te eten. We zijn primaten.
–> De middeleeuwen zijn voorbij. Het tijdperk van Aquarius ontstaat
5. Het basisinkomen wordt betaald van “mijn” geld. Anderen geld “geven” dat betekent bij mij geld “roven”. Conclusie: “De overheid rooft!”
–> Het is niet “hebben” en “geven”. Het is samenwerken en verdelen
6. Basisinkomen = Gratis geld zonder tegenprestatie? Dat is onmogelijk.
–> Productiviteit en techniek is voldoende hoog om de basisbehoeften met elkaar in te vullen
7. Mensen worden lui als ze een basisinkomen krijgen. Mensen zullen niet meer willen werken. Wie haalt nog mijn vuilnis op, wie maakt mijn WC schoon?
–> Oordelen over anderen zegt wat over jezelf. Als er niemand is om het voor je te doen dan doe je het zelf, je betaalt er meer voor of je automatiseert het.

8. Het idee van het basisinkomen is al zeker 200 jaar oud, het is er nooit gekomen. En daarom komt het er nooit.
–> Door dergelijke dooddoeners ontstaan er nooit nieuwe initiatieven
9. Basisinkomen, dat is communisme. Het communisme is failliet gegaan.
–> Het is ingebed in de grondwet en een samenleving gebaseerd op trias politica. Daarnaast blijft marktwerking bestaan, niets communisme dus
10. Basisinkomen is voor iedereen. Dat is niet eerlijk, het moet alleen naar “de armen” gaan. “De rijken” kunnen wel voor zichzelf zorgen.
–> IEDEREEN. Dus niet in hojes en groepen denken
11. Er zijn teveel mensen op aarde om ze allemaal een goed leven te geven. De aardse hulpbronnen raken dan zeer snel uitgeput.
–> Onzinnige redenatie
12. De “werkende” bevolking moet de “luilakken” financieren. Dat is moreel verwerpelijk.
–> Oordelen over anderen, zegt wat over jezelf. Ieder type mens komt voor. Dat is nu zo en ook als het Onvoorwaardelijk Basisinkomen er is.

Als de politieke wil er is, kan het basisinkomen snel ingevoerd worden.
Hoe langer je erover nadenkt, het basisinkomen is een belangrijk instrument om de sociale en economische problemen in NL en de EU aan te pakken.
Betaalbaar is het zeker: We zijn met zijn allen eenvoudig in staat de benodigde basisbehoeften te produceren en te verdelen. Techniek en productiviteit wordt dan ingezet ten dienste van iedere individuele mens.

Er zijn al aardig wat onderzoeken gedaan. Zie:
– Forget, E. L. (2011). The Town With No Poverty. Using Health Administration Data To Revisit Outcomes of a Canadian Guaranted Annual Income Field Experiment. University of Toronto Press: Toronto.
of bij Londense zwervers:
– Hough, J. en Becky, R.(2010). Providing personalised support to rough sleepers An evaluation of the City of London pilot. Joseph Rowntree Foundation: York.
Ook in andere landen wordt het gedaan. Correspondent heeft er een mooi artikel over geschreven.
https://decorrespondent.nl/10/Waarom-we-iedereen-gratis-geld-moeten-geven/384450-0b1c02bd

Fijne dag allemaal!
Verdiep je in het onderwerp alvorens te reageren.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x