Gezondheid

Voedselproducten zijn vaak niet wat ze beweren te zijn. Ontdek hier wat de voedselindustrie in je eten stopt

Help mee door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Fabrieksvoedsel is goedkoop dankzij slimme trucs van de voedselindustrie. Zo is voorverpakte macaroni met ham en kaas niet veel meer dan een bakje galactomannaan en carrageen.

Kant-en-klare producten zijn legaal, maar roepen toch een aantal vragen op.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Surimi

Surimi is een goed voorbeeld van een voedselproduct dat niet is wat het beweert te zijn. Het bevat namelijk geen gram krab.

Het bestaat uit vermalen vissen die met andere bestanddelen worden vermengd.

Aan deze smaakloze pasta wordt hele reeks conserveermiddelen en andere additieven toegevoegd om de illusie in stand te houden.

Sap

Op pakjes sinaasappelsap die kinderen meenemen naar school staat vaak dat ze ‘100 procent puur sap’ bevatten.

Dat klopt niet. Het sap wordt gekookt tot er een gelatineachtige, smaakloze brei overblijft. Aan dat ‘sap’ wordt vervolgens water toegevoegd.

De voedselindustrie mag het ‘sap’ op smaak brengen met suiker en hoeft dat niet op de verpakking te vermelden.

Soep

Groentesoep uit een pakje bevat vaak gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterkers zoals MSG (E621) en nauwelijks groente.

Zo zit in een pakje preisoep slechts 3,2 prei. Over het algemeen is zout het belangrijkste ingrediënt.

Vleeslijm

Stukken vlees worden vaak aan elkaar gelijmd met behulp van transglutaminase of vleeslijm.

Als het vlees er bleek uitziet, worden er nitraten en nitrieten aan toegevoegd om het mooi rood te maken.

Nitraten zijn onschadelijk, maar het bijproduct nitriet is dat niet. Het is onder meer gelinkt aan kanker.

Kaas

De kans is groot dat in kaas op kant-en-klare pizza’s geen gram melk zit. Daar wordt vaak nepkaas voor gebruikt, die vooral uit palmolie (slecht voor hart en bloedvaten) en smaakversterkers bestaat.

Er is ook nepkaas die wordt gemaakt van galactomannaan en carrageen.

Die wordt ook toegevoegd aan lasagne, cheeseburgers en andere gerechten waarvan mensen aannemen dat ze echte kaas bevatten.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dnnnoz
Dnnnoz
6 jaren geleden

100% verantwoordelijkheid vrij.

helder
helder
6 jaren geleden

tja, zo gaan zaken nu eenmaal. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen voedselpatroon.

Baksoda
Baksoda
6 jaren geleden

Zou mij helemaal niks verbazen dat ze ook menselijke resten in ons voedsel toevoegen. Zo zijn wij dus toch kannibalen geworden!? Met dieren hebben ze dit via het veevoeder al gedaan.

Pico
Pico
6 jaren geleden

Gewoon niks uit zakjes of pakjes eten en bij voorkeur organisch.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x