Natuur en Milieu

Indrukwekkende asperatuswolken boven Nieuw-Zeeland

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat zijn dit voor wolken? De atmosferische structuren in de foto links zijn erg onschuldig, hoewel ze er op het eerste oog niet zo uitzien.

Informeel staan de wolken bekend als Undulatus asperatus. Ze kunnen erg indrukwekkend zijn, worden zelden waargenomen en zijn nog relatief weinig bestudeerd.

Enkele jaren geleden wilden onderzoekers van de Royal Meteorological Society in Groot-Brittannië deze zeldzame stormwolk officieel erkennen als een nieuw wolktype. Ze omschreven de zeldzame wolk als een donkere, bobbelige wolkdeken die de complete hemel bedekt.

Ruw

Ze gaven het bijzondere type wolk de naam ‘Asperatus’, wat Latijns is voor ‘ruw’. De ontdekker van de Asperatus is Gavin Pretor-Pinney, de oprichter van de Cloud Appreciation Society.

“We proberen altijd alle foto’s van wolken die we binnenkrijgen te classificeren, maar deze wolk paste in geen enkele categorie,” zei hij. “Daardoor kwam ik op het idee dat het wellicht een uniek wolktype was.”

Het is nog onduidelijk bij welk soort weer de Asperatus precies ontstaat. De onderkant van het wolktype is behoorlijk ruw en ziet er heel stormachtig uit, maar dit soort wolken vallen meestal uiteen zonder dat er daadwerkelijk een storm ontstaat.

Indrukwekkende asperatuswolken boven Nieuw-Zeeland

Sommige onderzoekers stellen dat asperatuswolken gerelateerd zijn aan lenswolken die zich in de buurt van bergen vormen, of mammatuswolken die worden geassocieerd met onweer.

Bovenstaande foto werd in 2005 gemaakt boven Hanmer Springs in het Nieuw-Zeelandse Canterbury. Het zonlicht schijnt vanaf de zijkant op de wolken.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
9 jaren geleden

Lijkt wel een schilderij.

Rijst
Rijst
9 jaren geleden

Waar komt die donkere kleur vandaan?
Het artikel geeft maar weinig informatie.

Helene
Helene
9 jaren geleden

Menselijk ingrijpen. H.A.A.R.P.???

Als dit altijd voorgekomen zou zijn hadden we het zonder enige twijfel wel eens op een schilderij gezien.

Helene
Helene
9 jaren geleden

Als dit een gril van de natuur zou zijn geweest hadden we het zonder enige twijfel wel eens op een schilderij gezien. Welke schilder zou zo’n kans voorbij laten gaan?
Waarschijnlijk menselijk ingrijpen.
H.A.A.R.P. ?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x