Homepagina » Gezondheid » Autoriteiten weten al ruim 40 jaar dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt, maar houden vleesindustrie hand boven hoofd

Autoriteiten weten al ruim 40 jaar dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt, maar houden vleesindustrie hand boven hoofd

Aan bijna al het bewerkte vlees worden nitriet of andere conserveermiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of de kleur te behouden. Toegestaan zijn de E-nummers E249 (kaliumnitriet), E250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) of E252 (kaliumnitraat).

Volgens de Amerikaanse voedselwaakhond FDA zijn deze conserveermiddelen veilig, maar uit een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin blijkt dat de FDA al sinds de jaren zeventig weet dat nitriet kanker veroorzaakt. De voedselautoriteit kiest ervoor om de vleesindustrie de hand boven het hoofd te houden.

Vlees kan worden geconserveerd door het in zout of pekel te leggen. Als zout door middel van chemische processen wordt omgezet in nitriet, ontstaat een schadelijk additief. Er wordt al jaren gediscussieerd over de veiligheid van nitriet.

Natriumnitriet gelinkt aan leukemie en kanker

Natriumnitriet is één van de meest populaire conserveermiddelen voor bewerkte vleesproducten. Deze stof bevat nitrosoverbindingen die onder bepaalde omstandigheden kunnen worden omgezet in kankerverwekkende nitrosamines.

Al in de jaren zeventig was bekend dat nitrosamines ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen omdat ze de kans op leukemie en andere vormen van kanker verhogen. Tegenstanders van nitriet legden de FDA wetenschappelijke studies voor waaruit volgens hen voldoende zou blijken dat er gekozen moest worden voor een veiliger alternatief.

De FDA zwichtte echter voor de vleeslobby. Nitriet is goedkoop en zorgt ervoor dat het vlees zijn kleur en smaak behoudt. Bovendien weten de meeste mensen toch niet dat het erin zit.

Nitraat is niet schadelijk

Nitriet vormt zich uit nitraat, een stof die van nature voorkomt in groenten en grondwater. Dit natuurlijke nitraat ondersteunt onder meer de bloeddruk en immuunreactie in het lichaam. Nitriet dat door middel van chemische processen is verkregen heeft echter een schadelijk effect op het lichaam. Het verstoort de functie van hemoglobine en leidt mogelijk tot hersenschade, met name bij jonge mensen.

“Nitriet verandert hemoglobine, dat zuurstof naar de rest van het lichaam transporteert, in methemoglobine, dat geen zuurstof kan dragen,” aldus het ministerie van Milieu van de Amerikaanse staat New Hampshire. “Daardoor kan in ernstige gevallen hersenschade en zelfs de dood optreden.”

Nitriet dat op een natuurlijke wijze is verkregen heeft juist een heilzame werking. Nitrietoxide reguleert bijvoorbeeld de bloeddruk, versterkt het immuunsysteem en helpt bij wondgenezing. Het zou ook slagaderverharding en beroertes voorkomen.

[NaturalNews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • InterContinentalMaster schreef:

  40 jaar is wel behoorlijk lang. Tsja de elite doen dus alles om aan de macht te blijven dmv de bevolking te verzwakken en megawinsten te creëren voor de farmaceuten. Er zou logisch gezien een onderzoekscommisie (internationaal niveau) samengesteld moeten worden om dit misdaad tegen de inwoners van planeet te onderzoeken.

  7 likes
 • itsme schreef:

  Toch vreemd, mijn vissen (koi) scheiden nitriet uit als ontlasting. En als ik het water niet filter krijg ik een grote concentratie nitriet, gewoon te meten, en gaan mijn vissen dood.

  In Spinazie zit het ook en om die reden mag je het niet nogmaals opwarmen.

  Raar verhaal

  7 likes
  • leendert schreef:

   Zoals met nagenoeg alles zal de balans een cruciale rol spelen…

   0 likes
  • Ferry schreef:

   Er staat ook een foutje in de tekst onder ‘nitraat is niet gevaarlijk’.

   Er staat dat nitriet zich vormt uit nitraat maar dit is juist andersom. Uit ammoniak ontstaat door bacteriën genaamd Nitrosomonasbacteriën, nitriet en daarna zet de nitrobacter bacterie nitriet om in nitraat.

   Wat betreft jou koi verhaal dient het filter om een bacteriologisch evenwicht op te bouwen. In jouw filter zetten de bacteriën ammoniak uit de ontlasting eerst om in nitriet en vervolgens in nitraat. Nitraat is onder andere een voedingsstof voor je planten. Ook voor algen dus let ook op met de hoogte van je nitraat. Minder voeren of een grotere plantenbezetting verlagen je nitraat waardes. Werkt je biologisch filter niet zullen de ammoniak en nitriet waardes te hoog worden en kunnen je vissen en planten sterven.

   Waar je bij een vijver nooit te hoge nitraat waardes mag hebben is dit bv bij aquaponics minder problematisch en sowieso makkelijker bij te sturen.

   0 likes
 • x

  Check Also

  hoogleraar

  Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

  We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  >