Homepagina » Gezondheid » Autoriteiten weten al ruim 40 jaar dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt, maar houden vleesindustrie hand boven hoofd
bacon nitriet

Autoriteiten weten al ruim 40 jaar dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt, maar houden vleesindustrie hand boven hoofd

Aan bijna al het bewerkte vlees worden nitriet of andere conserveermiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of de kleur te behouden. Toegestaan zijn de E-nummers E249 (kaliumnitriet), E250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) of E252 (kaliumnitraat).

Volgens de Amerikaanse voedselwaakhond FDA zijn deze conserveermiddelen veilig, maar uit een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin blijkt dat de FDA al sinds de jaren zeventig weet dat nitriet kanker veroorzaakt. De voedselautoriteit kiest ervoor om de vleesindustrie de hand boven het hoofd te houden.

Vlees kan worden geconserveerd door het in zout of pekel te leggen. Als zout door middel van chemische processen wordt omgezet in nitriet, ontstaat een schadelijk additief. Er wordt al jaren gediscussieerd over de veiligheid van nitriet.

Natriumnitriet gelinkt aan leukemie en kanker

Natriumnitriet is één van de meest populaire conserveermiddelen voor bewerkte vleesproducten. Deze stof bevat nitrosoverbindingen die onder bepaalde omstandigheden kunnen worden omgezet in kankerverwekkende nitrosamines.

Al in de jaren zeventig was bekend dat nitrosamines ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen omdat ze de kans op leukemie en andere vormen van kanker verhogen. Tegenstanders van nitriet legden de FDA wetenschappelijke studies voor waaruit volgens hen voldoende zou blijken dat er gekozen moest worden voor een veiliger alternatief.

De FDA zwichtte echter voor de vleeslobby. Nitriet is goedkoop en zorgt ervoor dat het vlees zijn kleur en smaak behoudt. Bovendien weten de meeste mensen toch niet dat het erin zit.

Nitraat is niet schadelijk

Nitriet vormt zich uit nitraat, een stof die van nature voorkomt in groenten en grondwater. Dit natuurlijke nitraat ondersteunt onder meer de bloeddruk en immuunreactie in het lichaam. Nitriet dat door middel van chemische processen is verkregen heeft echter een schadelijk effect op het lichaam. Het verstoort de functie van hemoglobine en leidt mogelijk tot hersenschade, met name bij jonge mensen.

“Nitriet verandert hemoglobine, dat zuurstof naar de rest van het lichaam transporteert, in methemoglobine, dat geen zuurstof kan dragen,” aldus het ministerie van Milieu van de Amerikaanse staat New Hampshire. “Daardoor kan in ernstige gevallen hersenschade en zelfs de dood optreden.”

Nitriet dat op een natuurlijke wijze is verkregen heeft juist een heilzame werking. Nitrietoxide reguleert bijvoorbeeld de bloeddruk, versterkt het immuunsysteem en helpt bij wondgenezing. Het zou ook slagaderverharding en beroertes voorkomen.

[NaturalNews]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
InterContinentalMaster
InterContinentalMaster
5 jaren geleden

40 jaar is wel behoorlijk lang. Tsja de elite doen dus alles om aan de macht te blijven dmv de bevolking te verzwakken en megawinsten te creëren voor de farmaceuten. Er zou logisch gezien een onderzoekscommisie (internationaal niveau) samengesteld moeten worden om dit misdaad tegen de inwoners van planeet te onderzoeken.

Nino
Nino
Reactie op  InterContinentalMaster
5 jaren geleden

Dat heeft totaal geen zin ben ik bang, alles is om te kopen. Helaas zijn wij mensen erg makkelijk over te halen wanneer het over veel geld gaat.

itsme
itsme
5 jaren geleden

Toch vreemd, mijn vissen (koi) scheiden nitriet uit als ontlasting. En als ik het water niet filter krijg ik een grote concentratie nitriet, gewoon te meten, en gaan mijn vissen dood.

In Spinazie zit het ook en om die reden mag je het niet nogmaals opwarmen.

Raar verhaal

leendert
leendert
Reactie op  itsme
5 jaren geleden

Zoals met nagenoeg alles zal de balans een cruciale rol spelen…

Ferry
Ferry
Reactie op  itsme
5 jaren geleden

Er staat ook een foutje in de tekst onder ‘nitraat is niet gevaarlijk’.

Er staat dat nitriet zich vormt uit nitraat maar dit is juist andersom. Uit ammoniak ontstaat door bacteriën genaamd Nitrosomonasbacteriën, nitriet en daarna zet de nitrobacter bacterie nitriet om in nitraat.

Wat betreft jou koi verhaal dient het filter om een bacteriologisch evenwicht op te bouwen. In jouw filter zetten de bacteriën ammoniak uit de ontlasting eerst om in nitriet en vervolgens in nitraat. Nitraat is onder andere een voedingsstof voor je planten. Ook voor algen dus let ook op met de hoogte van je nitraat. Minder voeren of een grotere plantenbezetting verlagen je nitraat waardes. Werkt je biologisch filter niet zullen de ammoniak en nitriet waardes te hoog worden en kunnen je vissen en planten sterven.

Waar je bij een vijver nooit te hoge nitraat waardes mag hebben is dit bv bij aquaponics minder problematisch en sowieso makkelijker bij te sturen.

trackback
Autoriteiten weten het al ruim 40 jaar dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt! maar houden vleesindustrie hand boven hoofd | Silvia's Boinnk!!!
5 jaren geleden
x

Check Also

vaccinatie

Meerdere sterfgevallen na vaccinatie: Italië stelt onderzoek in naar AstraZeneca-baas

Nederland stopt tot eind maart uit voorzorg ...

vaccin

Vaccinatiewaanzin: baby’s en zwangere vrouwen als proefkonijn

De grote farmaceutische bedrijven schakelen een versnelling ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x