Homepagina » Gezondheid » Baanbrekend onderzoek naar relatie fluoride en hersenaandoeningen
Baanbrekend onderzoek naar relatie fluoride en hersenontwikkeling

Baanbrekend onderzoek naar relatie fluoride en hersenaandoeningen

De meeste soorten tandpasta bevatten fluoride. In veel landen wordt nog fluoride toegevoegd aan het drinkwater. In het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet wordt fluoride genoemd als neurotoxine, een stof die de werking van het zenuwstelsel ernstig verstoort. Je zou nu verwachten dat er binnenkort geen fluoride meer in onze tandpasta zit en dat overal ter wereld zal worden gestopt met het fluorideren van drinkwater.

In het maartnummer van het tijdschrift wordt fluoride in hetzelfde rijtje genoemd als mangaan, chloorpyrifos, DDT, tetrachlooretheen en PBDE. De auteurs schrijven over 27 studies naar de blootstelling aan fluoride in drinkwater onder hoofdzakelijk Chinese kinderen, waaruit bleek dat blootstelling aan verhoogde concentraties fluoride leidt tot een lager IQ. In de meeste gevallen viel de hoeveelheid fluoride binnen de maximum toegestane hoeveelheid die wordt gehanteerd door de Amerikaanse overheid, minder dan vier milligram per liter.

Bij kinderen kunnen neurotoxinen hersenaandoeningen veroorzaken als autisme, ADHD, leerstoornissen en andere cognitieve beperkingen. De schade is vaak onbehandelbaar en blijvend. De auteurs leggen uit dat kinderen met cognitieve beperkingen minder kans hebben om op latere leeftijd een academische studie af te ronden en daardoor minder zullen verdienen. Neurotoxinen hebben op de lange termijn een aanzienlijk economisch effect op de samenleving.

Dr. Philippe Grandjean van de Harvard School of Public Health en dr. Philip Landrigan van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York benadrukken dat het van groot belang is om het gebruik van schadelijke chemicaliën aan banden te leggen en zo de ontwikkeling van kinderhersenen te beschermen.

“Fluoride lijkt in hetzelfde rijtje te passen als lood, kwik en andere gifstoffen die een chemische braindrain veroorzaken,” zei Grandjean twee jaar terug. “Het effect van elke gifstof lijkt klein, maar samen kunnen ze op grote schaal schade veroorzaken, temeer omdat de hersenkracht van de volgende generatie van cruciaal belang is voor ons.”

De Amerikaanse Gezondheidsdienst CDC schrijft dat 276 miljoen Amerikanen gefluorideerd drinkwater consumeren. Uit onderzoeksdata van de CDC blijkt echter dat bij 41 procent van de Amerikaanse tieners inmiddels tekenen van fluorose zijn vastgesteld, een tandverkleuring die optreedt door een te hoge opname van fluoride gedurende de vorming van de tanden.

Download hier de gehele studie.

bron: The Lancet NeurologyVond je deze informatie goed? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Ik neem aan dat er in nederland geen fluor in het water zit? Je kunt altijd zelf kiezen voor een tandpasta zonder fluoride. Zoals Siebe poets ik ook alleen met blauwe parodontax. Ook heeft het Kruidvat een eigenmerk tandpasta zonder fluoride.
  Heel veel dingen kun je afschaffen in je leven die niet goed zijn. Dit geldt voor tandpaste met fluor maar ook voor het gebruik van je pinpas. Als je niet wilt dat je koopgedrag vastgelegd wordt dan betaal je in de winkels cash.
  Als je niet wilt dat je op het internet “te koop” staat, dan hef je je facebook account op of je verzint een profiel waarin je naam en alle andere info gewoon niet van jou is maar verzonnen.
  Als je niet beinvloed wilt worden door de media dan kijk je geen tv of heel selectief.
  Je hoeft geen gemodificeerde rommel te eten van Monsanto als je even de ingredienten op de verpakking leest.
  Mensen kunnen heel veel zelf doen ipv van altijd te klagen, maar je kunt zelf ook bewust gaan leven.

  27 likes
 2. Nu ben ik de klos kwijt; ADHD was toch verzonnen ? Teveel tegenstrijdige berichten hier, wel jammer.

  10 likes
  • Eerst was er een pil en toen heeft men inderdaad ADHD als ziektebeeld erbij verzonnen. Kinderen waren ooit of zijn gewoon druk, maar worden of werden wellicht drukker of zelfs gestoord door computerverslaving, te laat op bed, ouders die niet meer opvoeden, de maatschappij die steeds meer wordt gestuurd ten behoeve van geld en commercie enzovoort, enzovoort.

   Fluoride zorgt er waarschijnlijk mede voor dat er een zoveelste stof in de mens komt (naast alle andere chemische troep, zoals medicijnen, zie hoe bijv. antidepressiva of ritalin sloopt voor de rest van het leven) die bijdraagt aan een totale disbalans in de mens. Het is nota bene allemaal puur gif! Mijn ervaring met fluoride is ronduit slecht en ben er zelfs van overtuigd dat fluor eerder schadelijk is voor een gebit en kan bijdragen aan verschillende pijnklachten. Nu is niet ieder mens gelijk en zullen er mensen zijn die (denken) er geen last van te hebben en menen dat ze geestelijk of fysiek klachtenvrij zijn. Maar hoe was zo iemand geweest, die nadat hij over jaren is vergiftigd, zonder al het gif in zijn lijf geweest?

   8 likes
   • Ik ben me bewust van het gevaar van fluoride en was dan ook overgestapt op fluoridevrije tandpasta van het Kruidvat of Trekpleister. Ik had bijna nooit gaatjes, wel veel vullingen in m’n kiezen vanuit m’n jeugd (meer dan 25 jaar geleden)

    In 2,5 jaar zijn mijn tanden met fluoridevrije tandpasta nog nooit zo hard achteruit gegaan. Heel veel tanderosie. Ik poetste als het ware m’n glazuur gewoon weg en heb nu overal gele, bruike plekken, donkerbruine puntjes op m’n tanden. De tandarts heeft zelfs bij m’n hoektanden stukken op moeten vullen met composiet!
    Nu ik weer tandpasta met fluoride gebruik (nu weer zo’n 2 jaar) is de tanderosie gestopt.

    Je kunt wel raden dat ik daar heel veel spijt van heb. Ik eet bewust, weinig suiker geen frisdranken, weinig sap.
    Herkent iemand zich in dit verhaal? Ik wil best fluoridevrije tandpasta gebruiken maar niet met zulke grote gevolgen.

    4 likes
 3. Jammer dat het artikel pas tegen betaling volledig is in te zien. Hierdoor kom ik er niet achter bij welke dosering het neurotoxologische effect optreedt. Wellicht dat de moderator van deze site dat er bij kan zeggen. Want dat is natuurlijk cruciaal. Fluoride komt namelijk van nature voor in al ons fruit, groente en zoetwater. Meestal in zeer geringe hoeveelheden, maar op nogal wat plaatsen in de wereld in behoorlijk grote concentraties van meerdere mg per Liter. Zo is een dorp in India bekend waar de concentratie 23 mg/L was. Daar waren veel gevallen van fluorose en skeletaantasting. In dat soort gebieden wordt de concentratie omlaaggebracht naar 1 mg/L. Dat is de ideale concentratie. Want als je helemaal geen fluoride binnen krijgt krijg je op den duur ook aantasting van je gebit. Daarom wordt in andere gebieden waar vrijwel geen fluoride voorkomt in het oppervlakte- of grondwater soms de concentratie op die 1 mg/L gebracht.
  Het is net als met sommige vitamines: als je te weinig krijgt wordt je ziek, maar als je te veel krijgt (vit. A, D, E en K bijv.) wordt je weer op een andere manier ziek. Cruciaal is over welke concentratie je het hebt.

  6 likes
  • Precies Henk het zit al in groente en fruit en water, waarom dan toch extra in water toevoegen en waarom in tandpasta, want het is allang bewezen dat je er niet een beter gebit van krijgt.

   2 likes
   • Bij te weinig fluor kunnen zowel met het tandglazuur als met de botvorming problemen ontstaan. Bij te veel ook. Op sommige plaatsen komt het nauwelijks in (grond-)water voor op andere juist veel. De hoeveelheden in groente en fruit zijn gering: in de orde van grootte van 0,05 ppm. In nederlands drinkwater zit ongeveer 0,25 ppm (in mineraalwater zit soms het dubbele, in THEE zit tot 3,3 ppm!) Een inname van 0,01 mg per kg lichaamsgewicht wordt beschouwd als streefwaarde (met een veilige dosis tot 0,07). Iemand van 60 kg zou dus aan 0,60 mg moeten komen, dat zit in ca. 3 liter drinkwater, of 12 kg fruit/groente (!). Kinderen die veel (lekker zoete) Ice-tea drinken krijgen daar soms ook fluorose van (en een verhoogde kans op tandbederf).
    Iedereen zou in principe zelf moeten kunnen uitmikken hoeveel fluoride hij/zij wil innemen, en toevoeging aan het drinkwater vind ik om die reden dan ook een slecht idee. Maar de indruk die wordt gewekt alsof fluoride in alle gevallen alleen maar slecht is klopt niet.

    3 likes
    • Zie hier dus het antwoord op mijn vraag. Mijn tanden gingen zienderogen achteruit door het gebruik van fluoridevrije tandpasta.Heel veel spijt hier.
     Nu ik weer ‘gewone’ tandpasta gebruik is de achteruitgang vrijwel direct gestopt.

     1 likes
   • Waarom?? Ik ben al een tijd van mening dat het dezelfde reden heeft als ritalin voor de drukke zelfdenkende individuen. Het maakt net even volgzamer. Neemt net even iets klakkelozer aan iedereen wordt heel subtiel tammer gehouden zodat de kudde makkelijker gevolgd kan worden zonder dat er teveel mensen zich afvragen waar de Kudde eigenlijk heen geleid wordt. Dat brengt mijn mening op de gedrogeerde stumpers door verzonnen adhd. Dat is nou net het slag( type ) mens wat moeilijk volgt en al oepsend weer net niet op de plek verschijnt waar het had moeten zijn. Net even wat later en net weer even afgeleid. Dat slagje mensen kan gewoonweg niet volgen. En denkt vooral voor zichzelf… die groep, drukke niet volgende eigenwijze lastpakken voor de maatschappij die groep. die een beetje aan de zijlijn zijn geraakt , hebben objectiever van een afstand kunnen observeren dat de makkelijke volgers in rare bochten worden begegeleid om Door de massa niet te zien wat er vlak naast iedereen gebeurd. Op dat rare drukke groepje mensen na wat aan de zijlijn stond te observeren….En dat is uiteindelijk helemaal niet de bedoeling. Sterker nog dat is gevaarlijk.. Vooral als dat groepje ogen wil openen en de kennis wil delen met de rest. Oplossing?? Genoeg onderzoek doen waardoor dat groepje zo buiten de rest valt. Die drukke eigenwijze trekjes is gebruikt voor de verzonnen aandoening. Dat slagje werd toen al zonder ritalin aardig buiten spel gezet en door de nadruk goed op de drukke wiebelende afleiding te vestigen werdt er al snel niet meer geluisterd naar wat er uit deze mensen kwam, maar beoordeeld op hoe het eruit Kwam. Die interpretatie luidde vaak ach heb je weer zo n drukke adhd er ze werden niet bepaald erg serieus genomen door de normale bevolking. En met mazzel werdt er nog iets beters ontdekt. Een pil waar het eigen denken en doen goed onderdrukt kon worden. Perfect voor de passieve kudde. Klaar om keurig misleid en begeleid te worden zonder al te veel stil te staan met de vraag waarheen?? Zelfs nu er weer fluor wordt herontdekt en het bekend dat kinderen drugs als medicijn toegeschoven krijgen is deze discussie straks weer vergeten om nog een keer op te waaien om dan voorgoed vergeten te worden. Dat is in mijn ogen de reden voor deze massa vergiftiging . Ver gezocht?? Dat hoor ik helaas mijn hele leven. Ik krijg uiteindelijk gelijk van iedere nuchtere ongelovige Nederlander nadat mijn ondervindingen tastbaar aan het licht zijn gekomen met harde bewijzen…… Maar ja het is daarna weer zo snel vergeten.
    Groetjes en hoop dat iedereen zelf even onderzoekjes gaan doen naar feiten. Ogen open gaan, waardoor er voor de misleidende bocht in het bestuur, media etc een patroon wordt gezien en doorbroken wordt op naar n wakker nederland.

    Groetjes esther

    2 likes
 4. Ik poets al jaren met de blauwe tandpasta van parodontax. Even wennen aan de zoute smaak en klaar is kees, fluoridevrij gepoetst!

  11 likes
 5. Ik denk dat mensen moeten gaan inzien wat de inhoud en eigenschappen zijn van het tijdperk Vissen! Als men dat weet kan men beter begrijpen waarom fluoride in ons en vele andere continenten in het drinkwater en tandpasta zat zit. Fluoride heeft de eigenschap dat het je kalmeert en dan kom je gelijk bij ADHD, ADD en vele andere vreemde eigenschappen die de FREQUENTIE van het tijdperk Vissen voor zijn rekening kan nemen.

  Mijn mening is het de FREQUENTIE van het tijdperk vissen die de boosdoener is voor de mens. Het heeft ook snelheid gebracht om in kort tijdsbestek van het wiel naar de maan te gaan. Dat zal te maken hebben gehad met 21-12-2012

  5 likes
 6. Toegestane hoeveelheid.
  het woord betekent dat je zoveel giftige stof binnen krijgt dat je niet direct ziek wordt.
  Maar pas na verloop van tijd.
  Hetzelfde geld ook voor de E’s in de voeding. die e staat voor etiket op het medicijndoosje waarin de pillen zitten om de ziekteverschijnselen tegen te gaan veroorzaakt door Die zelfde E’s !!!!!!!!!!
  Het zelfde geldt voor de jodium in ons keukenzout! De Nederlandse zoutindustrie doet zeer geheimzinnig over hoe ze het zout bewerken. Terwijl je in Italie tot op de laatste wetenswaardigheid alles kunt mogen weten hierover. Die jodium en het fluoride + de E’s in onze voeding vergiftigen ons.
  Ze hebben een ont-IK-kende werking!!!!!!!!!!!
  De stoffen zorgen er voor dat je je niet tot een vrijdenkend mens mag/kan ontwikkelen, en je zo bezit bent van de industrie die weer van de elite is, en van de schat rijken.
  In de huidige gemeenteraads verkiezingen wordt nu het volk gehersenspoeld met het feit dat de industrie gaat bepalen wat we leren moeten op de school .
  Het gaat om de maakindustrie nu die opgang moet maken en de Nederlandse economie moet gaan redden. Daarvoor moet men maakzombies kweken op de scholen, mensen die niet nadenken maar gehoorzamen en doen wat hen opgedragen wordt. Weg met het vermogen tot individuele (keuze)- vrijheid!!!!!!!!!!

  5 likes
 7. Ik heb ook de fluorose waarover geschreven wordt. Witte vlakjes op sommige tanden. Poets nu alweer een paar jaar met ALoe Vera tandpasta van Forever Living Products. Zonder fluoride. Natuurlijk. Kun je gewoon doorslikken.

  4 likes
 8. Dit is toch geen nieuws dat fluor schadelijk is.

  3 likes
 9. veroorzaakt adhd? maar adhd bestond toch niet?

  4 likes
 10. Voor de geinteresseerden, de chemiekaart van NaF oftewel natriumfluoride, de stof die in je tandpasta zit….

  Het is de chemische milieukaart van natriumfluoride zoals deze gehanteerd dient te worden door chemische bedrijven.

  Nou is het vrij schokkend om te lezen dat de Europese unie de volgende veiligheidsrichtlijnen oplegt:

  Inslikken:
  Buikpijn. Brandend gevoel. Stuiptrekkingen. Slaperigheid. Hoest. Diarree. Keelpijn. Braken. Bewusteloosheid.

  Behandeling:
  Spoel de mond. Laten braken (ALLEEN VOOR SLACHTOFFERS DIE BIJ BEWUSTZIJN ZIJN!). Veel water laten drinken. Raadpleeg onmiddellijk een arts of antigifcentrum.

  Gevaren klasse:
  Niet samen met voeding en voedingsmiddelen vervoeren.
  Symbool T
  R: 25-32-36/38
  S: 1/2-22-36-45
  VN Gevarenklasse: 6.1
  VN Verpakkingsgroep: III

  Gevarenklasse 6.1 staat voor:
  6.1 Giftige stoffen (bijvoorbeeld: bestrijdingsmiddelen en diverse chemicaliën)

  EFFECTEN BIJ KORTSTONDIGE BLOOTSTELLING:
  De stof is irriterend voor de ogen , de huid en de luchtwegen . Blootstelling door inslikken zou hypocalcemie and hypokalemie kunnen veroorzaken , met als gevolg ziekten van het centraal zenuwstelsel en het hart.

  EFFECTEN BIJ LANGDURIGE OF HERHAALDE BLOOTSTELLING:
  De stof kan effecten hebben op de beenderen en de tanden (fluorose).

  BLOOTSTELLINGSGRENZEN:
  TLV: (voor fluoride) 2.5 mg/m³ als TIJDGEWOGEN GEMIDDELDE; A4; (ACGIH 2003).
  Aldus volgens de factsheets door de EU.

  Een blootstellingsgrens van 2,5mg/m3 wordt ruim overschreden in tandpasta.
  In de meeste tandpasta’s zit 1200 ppm omgerekend is dit (SCHRIK NIET): 2061.35 mg/m3

  In China (waar de stof vandaan komt als bijproduct van de nucleaire industrie) wordt natriumfluoride gebruikt als insecticide en herbacide.

  4 likes
 11. Wanneer ik in de spiegel kijk, dan moet ik toegeven dat die amalgaanvullingen, fluor tandpasta, en extra fluor tabletten uit mijn jeugd, me geen goed hebben gedaan.
  Nee helaas, ik ben er niet knapper op geworden.

  3 likes
 12. Hoi Allemaal bij trekpleister kun je flouride vrij tandpasta kopen voor 99 cent een lang rode tube met een stralende mond erop.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Zonder dat je het doorhebt, zit je vast in een dwangbuis. Dit is de meest angstaanjagende tekst in de wereld

Zonder het te beseffen zit je vast in een dwangbuis. Dit is de meest angstaanjagende tekst in de wereld

De meeste mensen zullen bekend zijn met ...

Voor eens en voor altijd bewezen: fluoride verlaagt het IQ. Hebben de 'complotdenkers' al die tijd gelijk gehad?

Voor eens en voor altijd bewezen: fluoride verlaagt het IQ. Hebben de ‘complotdenkers’ al die tijd gelijk gehad?

Een invloedrijk medisch tijdschrift heeft een studie ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.