Homepagina » Financieel » “Banken komen weg met massa-oplichterij”
"Banken komen weg met massa-oplichterij"

“Banken komen weg met massa-oplichterij”

Economen zijn het erover eens dat de financiële sector de wereld heeft misleid en beschadigd. Toch komen de banken ermee weg, zo laat de affaire rond Dexia zien.

De aandelen-affaire woekert nog voort. In de grootste Nederlandse massa-schadezaak tot nu toe procederen ruim 16.000 gedupeerden nog altijd voor een fatsoenlijke schadevergoeding. Begin volgend jaar komt de Hoge Raad met een nieuwe uitspraak.

In 2000 spatte de internetbubbel uit elkaar. Er zaten op dat moment 400.000 huishoudens in de aandelenlease, volgens bedenker Piet Bloemink een manier om te profiteren van winsten op de aandelenbeurs. Toen de beurzen kelderden werden sommigen geconfronteerd met verliezen van vele tienduizenden euro’s.

‘Erin geluisd’

Sommige klanten van Dexia stappen naar de rechter, met succes. De eerste rechtszaken pakken positief uit: banken moeten het grootste deel van de schade vergoeden. Rechters spreken van misleiding. Consumenten zijn ‘erin gesluisd’ door de bank, die verkeerde of te weinig informatie gaf.

Door de media-aandacht en succesvolle rechtszaken stoppen veel klanten met betalen. Dexia stuurt er gelijk aanmaningen en incassobureaus op af. Bij velen heeft dat effect. De bank probeert een megaclaim voor te zijn door klanten een ‘aanbod’ te doen. Zo’n 60.000 gedupeerden gaan akkoord.

Met de nieuwe Wet Collectieve Afhandeling Massaschade wordt de zogeheten Duisenberg-regeling in 2007 algemeen bindend verklaard. Die bestaat eruit dat Dexia twee derde van de restschuld vergoed. Alle gedupeerden komen onder deze regeling te vallen, tenzij ze met een ‘opt-out’ nadrukkelijk aangeven dat ze dat niet willen.

Eindeloos procederen

Vonnissen die rechters uitspreken in individuele zaken blijken echter een stuk gunstiger dan de Duisenberg-regeling. Die vonnissen zijn voor 25.000 Dexia-klanten reden te kiezen voor een opt-out. Dexia laat de opt-outers niet met rust. Onder dreiging van deurwaarders en rechtszaken eist de bank terugbetaling van de restschuld en nog niet betaalde rente.

De grote vraag voor alle nog procederende gedupeerden is nu wat de Hoge Raad in januari 2016 gaat doen. Kiest hij voor de bank of voor de consument? Hoe dan ook is het een ongelijke strijd. De partij met financieel de langste adem kan het proces naar zijn hand zetten. Een bank als Dexia heeft de tijd en het geld om eindeloos te blijven procederen.

[Groene]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

spaargeld

Dit totaal onrechtvaardige beleid zorgt ervoor dat uw spaargeld verdwijnt

ABN Amro heeft aangekondigd dat de rente ...

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x