Gezondheid

Waarom honing het beste antibioticum is

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Honing kan de oplossing zijn voor het groeiende probleem met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Het zoete broodbeleg zou een grotere rol kunnen spelen bij het bestrijden van infecties, aldus onderzoekers van de Salve Regina University in Rhode Island.

“De unieke eigenschap van honing is dat het een infectie op meerdere niveaus kan bestrijden, waardoor het lastiger is voor bacteriën om resistent te worden,” zei hoofdonderzoeker Susan M. Meschwitz. Honing gebruikt een arsenaal aan wapens – waaronder waterstofperoxide, zuurheid, osmose, een hoog suikergehalte en polyfenolen – die stuk voor stuk bacteriële cellen doden. Door osmose die optreedt als gevolg van de hoge concentratie suiker in honing, wordt water uit bacteriële cellen onttrokken, waardoor ze uitdrogen en afsterven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Uit diverse studies is gebleken dat honing de vorming van biofilms of populaties van ziekteveroorzakende micro-organismen tegengaat. Honing verstoort mogelijk ook quorum sensing, waardoor bacteriën verzwakken en vatbaarder zijn voor gewone antibiotica. Quorum sensing is de manier waarop bacteriën met elkaar communiceren en heeft invloed op de vorming van biofilms. Bij bepaalde bacteriën controleert dit communicatiesysteem ook de afgifte van gifstoffen of het vermogen om ziektes te veroorzaken.

Honing opent in tegenstelling tot gewone antibiotica niet de aanval op het essentiële groeiproces van bacteriën. Dat is volgens Meschwitz een voordeel omdat de bacteriën op deze manier niet resistent zullen worden.

Honing werkt effectief omdat het vol zit met polyfenolen – krachtige antioxidanten – waaronder cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ellaginezuur en vele verschillende flavonoïden. Een groot aantal laboratoria en klinische studies hebben de bacterie-, schimmel- en virusdodende werking van honing aangetoond, aldus Meschwitz.

Haar eigen team heeft ook vastgesteld dat honing een antioxiderende werking heeft en een effectief antibacterieel middel is. De onderzoekers hebben honing onder meer getest tegen E. coli, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa.

[ACS]

5 1 stem
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
poseidon
poseidon
11 jaren geleden

Dat is juist, maar dan wel de onbewerkte honing die te koop is bij de imker, niet de bewerkte suikerhoning welke de supermarkten verkopen. Overigens zijn de overige producten van de bijen ook erg gezond:
propolis, bijenpollen en koninginnegelei. Helaas gaat het niet zo goed met de bijen, door alle rotzooi die men spuit in de landbouw sterven bijen uit, daarnaast zijn GSM masten een stoorzender gebleken in de onderlinge communicatie.

Arnold
Arnold
11 jaren geleden

Tja, als je diabetes hebt dan?

Nicolas I. Beemster
Nicolas I. Beemster
11 jaren geleden

“If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live”

Aldus Albert Einstein.

Quantumtroll
Quantumtroll
11 jaren geleden

En chemtrails & monsanto 😉

enkidoe
enkidoe
11 jaren geleden

Mwa, de propolis en de honing hebben mij tot nu toe nog niet van een hardnekkinge oor/kaakontsteking en mijn astma afgehouden. een pas op de plaats m.b.t. de zogenaamde wonderwerking is in mijn optiek dan ookwerl gewend.

Evert
Evert
11 jaren geleden

Evert,

Honig is een uitstekend middel, mits zuiver, natuurlijk Echter uit Noors onderzoek is gebleken dat knoflook de beste biofilmbuster is. De vorming van biofilms ir één van de redenen dat bacteriën resistent worden. Zodra de biofilm groter wordt dan 14 micrometer kunnen wittebloedlichaampjes het niet meer omsluiten. Chronische ontstekingen zijn één van de oorzaken van K. Een goede docu hierover is: Shattering the myth of incurrable deseases.

Biofilms, virussen en schimmels veroorzaken k, samen met natuurlijk de carcinogene stoffen en straling. De eerste drie krijgen alleen maar de kans in een chronisch ondervoed lichaam, met van allerlei tekorten, denk aan mineralen, sporenelementen etc. Bijvoorbeeld, door het tekort aan koper wordt je grijs.Bedenk dat de meeste elementen, bv magnesium etc katalysatoren zijn, ze bespoedigen chemische reacties.

Het merendeel van de mensen is chronisch ondervoed, ook all ogen ze dik. Bv obesitas is geen welvaarts ziekte, maar een armoedeverschijnsel in de westerse wereld. Een kropje sla kost meer dan een doos met 20 frikandellen. De meeste mensen hebben geen voldoende budget om goed voedsel te kopen.

En dat is een schande.

Gerard van hoorn
Gerard van hoorn
11 jaren geleden

In het islamitische geloof is het gewoonlijk om honing te eten. Het staat als ik het goed heb ook in de Koran beschreven.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x