Homepagina » Binnenland » Basisinkomen en basiszorg voor iedereen in 2018? Burgerinitiatief naar Tweede Kamer
Basisinkomen en basiszorg voor iedereen in 2018? Burgerinitiatief naar Tweede Kamer

Basisinkomen en basiszorg voor iedereen in 2018? Burgerinitiatief naar Tweede Kamer

Vele tienduizenden Nederlanders hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor een burgerinitiatief om in 2018 een basisinkomen in te voeren in Nederland. Het burgerinitiatief ging dinsdag naar de Tweede Kamer.

De initiatiefnemers willen dat iedereen in Nederland een vast bedrag per maand van bijvoorbeeld 1000 euro krijgt. Ook moeten mensen een basiszorgverzekering en een toelage voor kinderen krijgen.

Het idee is dat mensen uit eigen initiatief gaan werken en zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun levensonderhoud. Er is dan meer vrijheid om zelf te bepalen wat je wilt doen.

Nu al betaalbaar

De drempel van 40.000 handtekeningen werd in april al gehaald. Op het moment van schrijven hebben bijna 60.000 mensen hun krabbel gezet. De initiatiefnemers willen doorgaan tot de 100.000 handtekeningen.

Volgens Johan Luijendijk, één van de mensen achter het burgerinitiatief, is het basisinkomen nog niet bekend bij het grote publiek.

“We laten zien dat het basisinkomen nu al betaalbaar is als we de beschikbare middelen anders verdelen,” staat op de website van de initiatiefnemers.

Waarschijnlijk is binnen een maand duidelijk of het voorstel behandeld gaat worden in de Tweede Kamer. Eerst worden de handtekeningen geteld en gecontroleerd.

Populair

Als de Tweede Kamer besluit het onderwerp te bespreken, wordt aan de leden gevraagd of ze voor of tegen zijn. Als de meerderheid voor is, zal aan de verantwoordelijke minister worden gevraagd het beleid aan te passen.

In Europa doet het basisinkomen steeds meer opgang als serieus plan, dat nader onderzocht moet worden. Een aantal Nederlandse gemeenten wil experimenteren met ‘gratis geld’.

De Finse overheid geeft volgend jaar bij wijze van proef 2000 mensen een basisinkomen. De Finnen willen onderzoeken of de invoering van een basisinkomen de bureaucratische rompslomp kan verminderen.

Ook in Frankrijk is het idee van een basisinkomen in korte tijd populair geworden. Onlangs kwam daar een onderzoeksrapport uit waaruit bleek dat de werkgelegenheid de komende jaren flink krimpt door de robotisering.

Tekenen kan hier.

[RTLZ]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Audrey schreef:

  Het klinkt leuk maar in de werkelijkheid ben je slechter af… Ik hoop dat ze allemaal nee stemmen en dit plan van tafel gooien!.. En al die illegalen het land uit flikkeren….Dat scheel een heleboel geld!

  15 likes
  • J. Hofmans schreef:

   Aha, dus jij denkt dat het om de illegalen gaat? Mijn vriendin en ik werken keihard. Een handjevol buren (zeker 15 mensen) zie ik dagelijks boodschappen doen, naar de sportschool, hond uitlaten en de auto poetsen. Van die mensen weet ik 100% zeker dat zij allemaal in de uitkering zitten. 13 van de 15 is blank en die hebben zeer waarschijnlijk een handtekening gezet. Ik vraag me overigens af of de handtekening van een illegaal persoon wel kracht heeft.

   10 likes
 • Peter schreef:

  60.000 mensen van bijna 17 miljoen.
  De rest is bezig met de onderbroek van Justin Bieber.

  12 likes
  • Zonnemax schreef:

   Een onvoorwaardelijk basisinkomen dat de basisbehoefte dekt en meebeweegt met de inflatie/deflatie i s nu al een groot succes!

   Dit universele mensenrecht is mogelijk geworden door het werk van onze ouders en ouders voor hen.

   Voor meer informatie en achtergronden over het ontstaan van het basisinkomen onderstaand enkele links:
   Een film waar professionals aan het woord komen:
   https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

   Als U zelf wilt bijdragen aan de manifestatie van het basisinkomen:
   http://www.basisinkomen.net/obi/

   En het is Internationaal een trending topic:
   http://www.basicincome.org/news/

   Nu zijn er op deze site altijd enkele “negatieve commentatoren” actief als het gaat over dit onvoorwaardelijke basisinkomen dat de basisbehoefte volledig dekt. Ze komen als een “duveltje uit een doosje” te voorschijn.

   Deze domme commentatoren gaan niet in op argumentatie maar houden het bij abstracte beelden, eigen simpele spinsels en weblinks naar andere artikelen. De hersens van deze mensen gaan niet verder dan “Markt, Markt, Markt Geld, Geld, Geld Mijn,Mijn, Mijn” en wat ze zelf niet weten VOORAL: “Angst, Angst, Angst”.

   En de oude calvinistische opvatting: “Gij zult werken voor Uw brood”
   –> Mensen? Uhhh, dat zijn toch gewoon economische eenheden?
    Ze vinden de mens van nature meer slecht dan goed.

   Deze commentatoren kunnen absoluut niet buiten de context van de bestaande economische structuur denken en zijn wat mij betreft “over het paard getilde sukkels”. Ze proberen ook door stukjes tekst als deze te kopiëren dingen uit het verband te halen. En alle standaard “redenering en debat trucs” is dit volk ook niet vreemd en ze vergeten dat we het hier over echte levens van mede mensen hebben.

   De beelden van deze commentatoren zal ik hier vast neerzetten dat scheelt hen wat type werk. En voor de lezers is het wat eenvoudiger om door die “negatieve onzin” heen te prikken.
   1. Als de overheid het basisinkomen verstrekt, krijgt “de overheid” nog meer macht en worden “wij” nog meer “slaven” van de overheid.
   2. De overheid is corrupt. Als de overheid er niet meer is, kan iedereen voor zichzelf zorgen zonder bemoeizuchtige overheid. Fijn toch?
   3. Basisinkomen is onbetaalbaar. Dat is gewoon “common sense”.
   4. Gij zult werken! Niet werken betekent geen brood op de plank, zo simpel is dat. Een dier moet ook doden om te eten. We zijn primaten.
   5. Het basisinkomen wordt betaald van “mijn” geld. Anderen geld “geven” dat betekent bij mij geld “roven”. Conclusie: “De overheid rooft!”
   6. Basisinkomen = Gratis geld zonder tegenprestatie? Dat is onmogelijk.
   7. Mensen worden lui als ze een basisinkomen krijgen. Mensen zullen niet meer willen werken. Wie haalt nog mijn vuilnis op, wie maakt mijn WC schoon?
   8. Het idee van het basisinkomen is al zeker 200 jaar oud, het is er nooit gekomen. En daarom komt het er nooit.
   9. Basisinkomen, dat is communisme. Het communisme is failliet gegaan.
   10. Basisinkomen is voor iedereen. Dat is niet eerlijk, het moet alleen naar “de armen” gaan. “De rijken” kunnen wel voor zichzelf zorgen.
   11. Er zijn teveel mensen op aarde om ze allemaal een goed leven te geven. De aardse hulpbronnen raken dan zeer snel uitgeput.
   12. De “werkende” bevolking moet de “luilakken” financieren.
   Dat is moreel verwerpelijk.

   Ga ik nog de moeite nemen bovenstaande beeldvorming te weerleggen?
   Nee, dat lijkt me volstrekt overbodig. De meeste lezers kunnen dat zelf uitstekend. En het is ook terug te vinden via bovenstaande links naar websites / documenten met hierin ook weer links die het onvoorwaardelijk basisinkomen degelijk onderbouwen.

   Als de politieke wil er is, kan het basisinkomen snel ingevoerd worden.

   Hoe langer je erover nadenkt, het basisinkomen is een belangrijk instrument om de sociale en economische problemen in NL en de EU aan te pakken..

   7 likes
  • lekkerlui schreef:

   en die 60000 liggen straks Luij aan de dijk …

   3 likes
 • Elise49 schreef:

  Als je dit doorvoert, dan krijg je later een puntensysteem voor alles wat je doet, met daarboven een elite, die de dienst uitmaakt.(internet/data beheer) Kijk eens naar de serie black mirror. Vrije ruilhandel moet blijven. Dus met contant geld, desnoods met schelpjes, als het middel maar tastbaar is en los staat van het internet. Totale controle betekent einde vrijheid, einde vrijheid betekent geen creativiteit meer onder mensen. Alles wordt dan hetzelfde. Huizen, spiksplinter schone straten(lijkt leuk, maar er wordt dus niet meer echt geleefd). Mensen gaan op elkaar letten om punten te halen. Dus elke verkeerde stap wordt geanalyseerd, bekritiseerd en afgestraft. Met andere woorden: Je mag geen fouten meer maken. En als je geen fouten mag maken, dan kun je niks meer leren over leven. Kun je net zo goed dood zijn.

  11 likes
 • Jaya schreef:

  Teken de petitie!

  7 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Sorry, maar ik ga deze petitie absoluut niet ondertekenen! Het is gewoon een ENORME sigaar uit eigen doos, vooral door de burger te betalen en gedeeltelijk door het bedrijfsleven, maar vooral de burger wordt hier het slachtoffer van, vooral in zijn zekerheid betreffende werk en verhouding met werkgever.

   – Kerosine en vliegen belast met accijnzen en BTW: 2 miljard extra
   De vliegvakanties worden weer eens duurder.
   – Moderne BTW, één tarief van 20%: 12,7 miljard extra
   Voedsel en andere 6% BTW produkten en diensten worden dus veel duurder. Luxe produkten worden iets goedkoper.
   – Minimumuurloon wordt voor iedereen 7,50 euro per uur. Meer werk, wat nu blijft liggen, wordt betaalbaar.
   Het minimum loon is nu tot 9,86 euro, dus ruim 2 euro per uur minder? Dat is ruim 340 bruto per maand minder! Dé sigaar uit eigen doos!
   – Werkgever kan werknemer altijd ontslaan met opzegtermijn van 3 maanden, eventueel oplopend tot 6 maanden bij langer dienstverband.
   Geen ontslagvergoeding? Daar schiet de werknemer ontzettend bij in.
   – Doorbetaling bij ziekte is 50% van salaris.
   Komen mensen gelijk in betalingsproblemen, naast het feit dat mensen als ze te ziek zijn om te werken, tóch blijven werken tot ze grotere fysieke problemen krijgen!

   De burger staat hierin niet voorop, maar het bedrijfsleven…

   2 likes
  • Eva schreef:

   NIÉT TEKENEN..WIJ WORDEN ER ALLEMAAL INGELUISD!

   2 likes
 • De vries schreef:

  Dit hele idee plan is te belachelijk voor woorden

  3 likes
 • Rob schreef:

  Veel kortzichtigheid en gebrek aan info lees ik hier.
  Met een juist basisinkomen kan AOW en alle andere uitkeringen direct de deur uit.
  Werkloosheid zal gigantisch gaan oplopen door robotisering. Met name in de administratieve sector.
  We kunnen niet anders mensen.

  8 likes
 • Faith schreef:

  De overtuigd 3D denkers kunnen ook niet verder denken dan hun eigen denkniveau en dat denkniveau is nogal laag. Het is ikke ikke ikke en de rest kan stikken.
  En dan krijg je van dit soort rare ideeen over de voortzetting van de 3D wereld, wat helemaal niet gaat gebeuren omdat we in het Aquarius Tijdperk zitten, maar weten zij veel?
  Nee, ze weten niet zo veel.
  Ze blijven steken als een oude langspaat. Hebben duidelijk een hoop te verliezen.
  Maar we gaan een eerlijke wereld beleven dus wat er van die types terecht moet komen, geen idee.

  6 likes
 • John schreef:

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen kan alleen werken wanneer het wereldwijd wordt ingevoerd. In alle andere gevallen zal de stroom migranten, aangetrokken door het gratis geld, niet te overzien zijn en zal het basisinkomen ook weer heel snel verdwijnen.

  3 likes
  • Zonnemax schreef:

   Tenzij je het in eerste instantie regionaal invoert met de restrictie dat je minimaal al 18 jaar lang een NL paspoort moet hebben (EN geen dubbel paspoort). Weg aanzuigende werking van migranten…. toch?

   4 likes
 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Zien mensen nog steeds niet dat geld hun eigen slavernij is??

  In een wereld waar iedereen 2 dagen in de week vrijwillig werkt hoeft er geheel geen geld te bestaan. Natuurlijk moet alles wel geautomatiseerd worden waardoor iedereen meer vrijheden krijgt. Al beseffen we dat nog steeds niet want wij zien dat als baantjes afpakken door machines maar het gaat dan om een geldloze wereld!!

  6 likes
 • Cornelianus schreef:

  17 miljoen waarvan plm 3miljoen van niet Nederlandse komaf , voorts is het een grandioos idee wat zo snel mogelijk moet worden ingevoerd zonder haken en ogen en meer als 1000 euro + per maand .
  daar kan een mens niet van rondkomen als alleenstaande zonder werk .
  ik zie nog wel wat problemen oprijzen want dat gaat niet zonder slag of stoot met de huidige pleuse zifters in den Haag .

  4 likes
 • aaa schreef:

  omdat iedereen die blijft werken (en mensen zijn gewoontedieren dus de eerste tijd zullen ze dat wel blijven doen ) ineens veel geld te besteden heeft krijg je een gigantische inflatie en is die 1000euro in de kortste tjd niks meer waard waardooor je gratis geld slechts een wassen neus blijkt en alle sociale voorzieningen die er eerst waren en die duur – maar wel geregeld – waren ineens weg zijn. Dus dan heb je en geen geld van waarde, en geen werk meer, en geen van overheidswege geregeld opvangnet meer. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is het meestal ook niet waar

  0 likes
  • Zonnemax schreef:

   Het argument dat basisinkomen leidt tot inflatie is ONZIN. En dat is al bewezen omdat de ECB nu al vijf jaar probeert de inflatie aan te wakkeren met 60 tot 80 miljard in de economie pompen iedere maand. En nog steeds geen stijgende inflatie… WEG dus dit argument.

   En het komt omdat we niet langer in een “groei” economie zitten maar in een economie van “service en onderhoud” en meestal “overvloed”. De huidige economische (en CBS) modellen zijn daar niet op ingericht.
   En lopen dus hopeloos achter!

   4 likes
 • Wim schreef:

  Ik blijf gewoon werken en die € 1000 kan ik als extraatje gebruiken.

  2 likes
 • Jer schreef:

  Ik haat het als het goede bedoelingen altijd misbruikt wordt. Eerst was het goed en dan is het ineens slecht. Je kan tegenwoordig geen kant op. Al het goede worden van ons afgepakt en omgevormd tot misbruik tot het slechte.

  2 likes
 • Cornelianus schreef:

  Peter,
  jij ook zo als ik begrijp

  1 likes
 • Faith schreef:

  Ze blijven steken als een oude langspeelplaat.

  1 likes
 • Rasecht Berensiroop schreef:

  Space Scientific Politics and Monetary Systems
  Exopolitics.org. EU/BE/FL : Space Defensie

  Een basisinkomen voor iedere EU-Euroburger, rechtstreeks uit de ECB aan het ministerie van financiën laten uit betalen per jaartal, omvat de bedragen die in aanmerking komen voor de sociale zekerheid, geeft enorme belastingverlaging voor de bedrijven en is koopkracht stimulerend voor de consumenten.

  1 likes
 • Timothy schreef:

  Met de invoering van de euro, zijn we allemaal de helft van ons inkomen kwijtgeraakt en dat mag aangevuld worden met een basisinkomen…of men moet de inkomsten laten stijgen want zo kan het niet langer.
  Het minimum loon is bizar laag!
  Kijk naar de vaste lasten en de boodschappen, wat kan men nog en zeker als alleenstaande (ouder).
  Niets.
  Woon je samen heb je twee inkomens, ten koste van veel mensen die geen werk kunnen krijgen.
  Waarom mogen zij wel een rijker leven hebben?

  Daarnaast 1000 euro als basisinkomen is juist goed, mensen kunnen dan parttime werken, en dan wat bijverdienen zonder alle ellende die erbij komt kijken als je nu bv tijdelijk een baantje hebt.
  Weer aanvragen toeslagen etc, veel mensen kunnen ook niet anders meer, dan maar blijven zitten waar men zit? Je kunt je gewoonweg geen tijdelijk verlies van inkomsten permitteren!

  Mensen die ziek zijn kunnen extra ontvangen mits aangetoond natuurlijk dat het niet anders kan.
  Maar tweeverdieners mag men ook wel eens nachecken als zij samen veel verdienen. Ken er enkelen nml die beiden ver boven modaal verdienen.
  Laat één van hen dan bv eens hun baan afstaan aan anderen.

  Vroeger werkte de man en was de vrouw huisvrouw, als men nu denkt aan parttime banen is het toch opgelost met alle werkeloosheid?

  1 likes
 • Quasimodo schreef:

  Er gaat geen basisinkomen komen. Omdat de mens een ander niks gunt. Mensen vallen liever – 40 uur werkend – dood dan 30 uur te gaan werken en 10 uur werk aan hun medemens te gunnen. Opdat die ook kan werken en zich maatschappelijk nuttig kan voelen. Als iemand niet eens 10 uur werk per week aan een ander gunt en dat ziet als aantasting van z’n inkomen en die andere persoon als een concurrent, zie je hem/haar dan een ander 1000 euro per maand gratis gunnen? No way!

  1 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Een heel goed idee maar dan niet meer dan 500 euro per maand plus ziekenkosten. Wil je dan een beetje leven dan met 5-6 personen in een huis wonen. Dan kunnen zij ook sociaal worden of gewoon werken

  0 likes
 • deeznutz schreef:

  Kom maar op dat basisinkomen. Ik voer vanaf dag 1 niks meer uit, heerlijk!

  0 likes
 • Benno schreef:

  Helemaal eens met Timothy

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronawet

  Aangepaste coronawet is nog gevaarlijker: ‘Dit gaat veel te ver’

  Het kabinet heeft het aangepaste voorstel van ...

  pensioen

  Gefeliciteerd, je staat op het punt 35 procent van je pensioen te verliezen. ‘Onaanvaardbaar’

  Afgelopen maand bereikten vakbonden, werkgevers en het ...

  >