BBB-voorvrouw Van der Plas stemde in oktober vorig jaar tegen de motie van Gideon van Meijeren die de regering oproept om zich niet langer te committeren aan de SDG 2030 Agenda, een agenda die ‘enorme impact heeft, juist voor onze boeren, en die leidt tot enorme beperkingen en verdere krimp’.
Van Meijeren confronteerde haar in de Kamer met het feit dat ze zich nu niet kan verschuilen achter coalitieafspraken, omdat de PVV ook gewoon voor zijn motie stemde. “Daarom de vraag waarom de BoerBurgerBeweging tegen mijn motie en dus voor de SDG 2030 Agenda heeft gestemd.”
Van der Plas wees erop dat in de SDG-doelen ‘ook andere dingen staan dan alleen landbouw’. “Er staan ook dingen in over kansarme mensen, armoede en kansen op een goed leven. Er zit zóveel in die SDG’s. Als je zegt dat we dat schrappen, niet meer willen of ons er niet meer aan gaan houden, betekent dat dus ook dat je al het andere schrapt.”
Beelden van het debat gaan momenteel rond op sociale media:
#fvd Gideon zou minister moeten zijn, heel duidelijk!! pic.twitter.com/U1YgiJHTqm
— Dolly van den Berg (@dendolly1) June 4, 2025
(Video verwijderd? Klik hier...)
Nogal kinderachtig
Ze verweet FVD dat de motie ‘niet concreet genoeg was’. Daarnaast bediende ze zich van karteltrucjes door te beweren dat leden van Forum ‘vaak helemaal niet aanwezig zijn, wat een goede discussie eigenlijk onmogelijk maakt’.
“Maar dit was een alles-of-nietsmotie. Wij gaan niet met alles-of-nietsmoties mee, want dan heb je altijd ongewenste neveneffecten,” zei de BBB-leider, die Van Meijeren vroeg om dat ook even uit te leggen aan zijn achterban, ‘die nu denkt dat wij zijn toegetreden tot Satan en de hel’.
Het FVD-Kamerlid vond dit ‘een zwaktebod’ en ook ‘nogal kinderachtig’. “Juist in de cruciale debatten staan we er altijd.” Hij wees er verder op dat de motie niet concreter had kunnen zijn, aangezien hij slechts één regel bevatte.
Van Meijeren legde uit dat de Agenda 2030 gaat over een voedseltransitie, waarin staat dat we vooral minder dierlijke producten moeten consumeren en over moeten stappen naar kweekvlees en insectenburgers. Hij noemde ook grondpolitiek en de herstructurering van ons landgebruik.
Wanstaltigheden
“Deze agenda is destructief voor de agrarische sector. Volgens mij is de BoerBurgerBeweging primair opgericht om de belangen van de agrarische sector te behartigen, en niet de belangen van mensen over de hele wereld waar wij helemaal geen verantwoordelijkheid voor hebben. Die mensen hebben niet op u gestemd. Waarom kiest mevrouw Van der Plas niet voor de belangen van de Nederlandse boeren in plaats van de belangen van een globalistisch groepje dat hele andere plannen met ons heeft?” vroeg hij.
Van der Plas stak haar dedain jegens Van Meijeren niet langer onder stoelen of banken: “Ik heb net mijn antwoord al gegeven. Ik weet niet wat ik daar nog aan moet toevoegen. Maar ik zou zeggen: succes met de video op YouTube.”
“Natuurlijk laten wij heel graag aan onze achterban zien wat hier voor wanstaltigheden plaatsvinden, dus ik zal dit ook heel graag op YouTube zetten,” beet hij haar toe.
Letterlijk
Van der Plas beweerde zonder blikken of blozen dat de boerensector ‘niet ten onder gaat aan de SDG-doelen en aan een Agenda 2030’. “Ik hoor wel vaker dat we allemaal gedoemd zijn en dat we in total control worden genomen door Schwab en weet ik veel wie ik allemaal voorbij zie komen. Er worden allerlei namen genoemd. Joh, Nederland is een soeverein land. We maken deel uit van de Europese Unie. Daarbij zijn wij gewoon een soevereine lidstaat. Wij kunnen gewoon binnen de Europese regelgeving en internationale verdragen onze eigen regels maken.”
“Nou, we hebben in Nederland de stichting SDG Nederland, die gefinancierd wordt door de rijksoverheid. Die stichting brengt in kaart wat de gevolgen zijn van die SDG-agenda en daar staat letterlijk in: de landelijke doelen die voortvloeien uit de SDG’s zijn haalbaar, maar alleen met stevige – en voor boeren zéér impactvolle – maatregelenpakketten,” bracht Van Meijeren daar tegenin.
De Wageningen Universiteit doet er nog een schepje bovenop en stelt in een studie in opdracht van de overheid: de maatregelenpakketten die voortvloeien uit de SDG’s zijn omvangrijk en zullen een grote impact hebben op alle onderdelen van de agrarische bedrijfsvoering.
Verraad
“Had mevrouw Van der Plas dit nou niet scherp voor ogen, toen ze tegen mijn motie stemde? Of vindt ze het helemaal prima dat onze boeren straks ten onder gaan?”
“Ik zie het niet zo dat de SDG-doelen dé ondergang van de agrarische sector zijn,” herhaalde de BBB-voorvrouw nog maar eens.
Terwijl Marieke Koekkoek schuin achter hem ogenrollend en zuchtend ongeduldig op haar beurt wachtte, haalde Van Meijeren stevig uit: “Het is voor mij helemaal duidelijk: mevrouw Van der Plas gebruikt heel mooie woorden, maar als het er echt op aankomt en als ze kans heeft om dingen te veranderen, dan laat ze het afweten. Ik zou daar grote termen aan kunnen verbinden als ‘kiezersbedrog’ of ‘verraad’, maar ik vind het bovenal buitengewoon treurig voor al die boeren die hun hoop hebben gevestigd op de BoerBurgerBeweging en die nu van een koude kermis thuiskomen.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Jensen laat geen spaan heel van Kamervoorzitter ‘Martha’ Bosma: ‘Dit is toch echt om te kotsen wat hij hier doet’
‘Honderdduizenden Nederlanders lopen rond met ’tijdbom’ en krijgen binnen 8 jaar hartaanval of beroerte’
Elektroplasmavelden bieden nieuwe mogelijkheden voor ruimtevaart en gezondheidszorg
Azarkan over verplicht coronatoegangsbewijs: ‘Maakt het nog iets uit wat de Tweede Kamer beslist?’
Enorme juridische overwinning voor arts die covidvaccins ‘misdaad van de eeuw’ noemde en werd geschorst
Israëlisch-Palestijns conflict eenzijdig belicht (video)
Coronakritische arts in gelijk gesteld in tuchtzaak: ‘In Frankrijk keert iets van gezond verstand terug’
Verontwaardiging nadat Gideon van Meijeren de mond wordt gesnoerd: ‘Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien’
Voormalig Wall Street-beursmakelaar onthult wat er achter branden in LA zit: ‘BlackRock gaat van deur tot deur’