Natuur en Milieu

Hoezo global warming? IJs op Antarctica groeit sneller dan het smelt, 82 miljard ton per jaar erbij

Help anderen door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het ijs op de Zuidpool groeit sneller dan het smelt, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het ijs groeide tussen 2003 en 2008 netto met 82 miljard ton per jaar.

De studie spreekt bevindingen uit het laatste klimaatrapport van het IPCC tegen, dat stelt dat de Zuidpool ijs verliest. Op basis van satellietgegevens concludeert de NASA dat het ijs op Antarctica tussen 1992 en 2001 netto groeide met liefst 112 miljard ton per jaar.

Hoewel de gletsjers versneld ijs verliezen, leidt de toegenomen sneeuwval, die 10.000 jaar geleden al begon, ertoe dat de verliezen ruimschoots worden goedgemaakt. Glacioloog Jay Zwally legt uit dat de sneeuwval aan het einde van de laatste ijstijd verdubbelde omdat de lucht warmer werd en er meer vocht over het continent werd verplaatst.

Antarctica draagt op dit moment bovendien niet bij aan de stijging van de zeespiegel, maar haalt er juist 0,23 millimeter per jaar van af.

Volgens de NASA is het mogelijk dat de groei van het ijs op de Zuidpool binnen enkele decennia kan ophouden. Dat zou gebeuren als de afname van de groei doorzet in het huidige tempo.

[IPS, Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x