Homepagina » Natuur en Milieu » Hoezo global warming? IJs op Antarctica groeit sneller dan het smelt, 82 miljard ton per jaar erbij
Hoezo global warming? IJs op Antarctica groeit sneller dan het smelt, 82 miljard ton per jaar erbij

Hoezo global warming? IJs op Antarctica groeit sneller dan het smelt, 82 miljard ton per jaar erbij

Het ijs op de Zuidpool groeit sneller dan het smelt, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het ijs groeide tussen 2003 en 2008 netto met 82 miljard ton per jaar.

De studie spreekt bevindingen uit het laatste klimaatrapport van het IPCC tegen, dat stelt dat de Zuidpool ijs verliest. Op basis van satellietgegevens concludeert de NASA dat het ijs op Antarctica tussen 1992 en 2001 netto groeide met liefst 112 miljard ton per jaar.

Hoewel de gletsjers versneld ijs verliezen, leidt de toegenomen sneeuwval, die 10.000 jaar geleden al begon, ertoe dat de verliezen ruimschoots worden goedgemaakt. Glacioloog Jay Zwally legt uit dat de sneeuwval aan het einde van de laatste ijstijd verdubbelde omdat de lucht warmer werd en er meer vocht over het continent werd verplaatst.

Antarctica draagt op dit moment bovendien niet bij aan de stijging van de zeespiegel, maar haalt er juist 0,23 millimeter per jaar van af.

Volgens de NASA is het mogelijk dat de groei van het ijs op de Zuidpool binnen enkele decennia kan ophouden. Dat zou gebeuren als de afname van de groei doorzet in het huidige tempo.

[IPS, Express]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

maan

Er is beslist iets gaande op de maan, maar wat?

Midden in de coronacrisis heeft de regering-Trump ...

greenpeace

Medeoprichter Greenpeace: ‘Er is geen klimaatcatastrofe. Dat is een leugen’

Wie dacht deze koele zomer even verlost ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x