Gezondheid

‘Becel pro-activ moet uit de schappen’

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Unilever biedt met Becel pro-activ in feite cholesterolmedicatie aan in de supermarkt.

Er is kritiek op de omstreden plantensterolen in deze halvarine. De multinational moet vanaf morgen een extra vermelding op de verpakking zetten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Volgens een nieuwe EU-verordering moet op de kuipjes staan dat ‘het product niet bedoeld is voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden’.

“Maar dat gaat wat ons betreft lang niet ver genoeg,” zegt Foodwatch-directeur Hilde Anna de Vries. “De langetermijneffecten van Becel pro-activ zijn nooit onderzocht, de veiligheid kan daarom niet gegarandeerd worden. Dit product zou als medicijn in de apotheek verkocht moeten worden en zeker niet in de supermarkt.”

Onnodige risico’s

De Europese Unie wil op deze manier voorkomen dat mensen zonder een verhoogd cholesterolgehalte Becel pro-activ consumeren. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat de in zeer hoge concentraties toegevoegde plantensterolen dezelfde soort afzettingen in de vaten veroorzaken waar juist hart- en vaatziekten uit voort kunnen komen.

Mensen zonder cholesterolproblemen kunnen dus onnodige gezondheidsrisico’s lopen wanneer ze de halvarine op hun brood smeren. Volgens voedselwaakhond Foodwatch is de nieuwe vermelding waarschijnlijk niet genoeg om te voorkomen dat gezonde mensen stoppen met mogelijk risicovolle zelfmedicatie.

Medicatie

Nu staat er halvarine in de supermarktschappen die hart- en vaatziekten kan bevorderen. Veranderingen op het etiket zullen waarschijnlijk amper voorkomen dat mensen deze ‘medicatie’ uit het koelvak consumeren, aldus Foodwatch.

In 2012 werd Becel pro-activ tijdens de Gouden Windei-verkiezing door consumenten verkozen tot het meest misleidende product.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

‘Becel pro-activ moet uit de schappen’; amen.

mevrouw S.
mevrouw S.
10 jaren geleden

Welk IDIOOT bedrijf haalt het in zijn kop om medicatie in voeding te stoppen en zo weinig te informeren. Dat hele bedrijf moet op de schop en de top in de bak! Ze moeten zich diep schamen en dat alleen voor geld… Zo dat moest ik even kwijt.

little rascal
little rascal
10 jaren geleden

Waarom zou je vloeibaar plastic willen eten..

Roomboter veel lekkerder en beter.

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

Mag de rest van die troep ook gelijk weg! Dan is de mensheid ineens een stuk gezonder.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x